ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Δεκέμβρη 2010
Σελ. /32
Σκύλιασαν τα παπαγαλάκια

Γρηγοριάδης Κώστας

Από το βράδυ της Τρίτης, διάφορα παπαγαλάκια των αστικών ΜΜΕ βγήκαν στη ρούγα και αναρωτιόνταν δήθεν αθώα γιατί το ΚΚΕ δε συμμετείχε στη συνεδρίαση της Βουλής με προσκεκλημένο τον Στρος - Καν, ώστε να καταγγείλει την πολιτική του ΔΝΤ, αλλά επέλεξε να απέχει. Το γαϊτανάκι συνεχίστηκε στο χτεσινό Τύπο και μάλιστα σε εφημερίδες οι οποίες παραδοσιακά λιβανίζουν την πολιτική της κυβέρνησης και τα μέτρα που αυτή συναποφασίζει με το ΔΝΤ και την ΕΕ. Ολοι αυτοί, που στις εφημερίδες και στα κανάλια τους δεν αφιερώνουν ούτε μια αράδα στη δράση του ΚΚΕ, ανακάλυψαν ξαφνικά ότι κάτι τους έλειπε από τη συνεδρίαση της Βουλής και κατήγγειλαν το ΚΚΕ για την επιλογή του την ώρα της συνεδρίασης να διαδηλώνει με το λαό ενάντια σε κυβέρνηση - τρόικα και να μη συμμετέχει στη θεατρική προπαγανδιστική παράσταση που έστησαν η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της μέσα στη Βουλή. Γιατί αυτό ήταν η συνεδρίαση με τον Στρος - Καν, ο οποίος ήρθε στην Ελλάδα προσκεκλημένος της κυβέρνησης, με στόχο να συνδράμει το έργο της και τον εκβιασμό του λαού. Σ' αυτή τη μεθόδευση, το ΚΚΕ ήταν, είναι και θα παραμείνει απέναντι, μαζί με το λαό που είναι επίσης απέναντι, όσο κι αν κάποιοι προσπαθούν να το εντάξουν στο κάδρο της συναίνεσης, κατηγορώντας το τη μια ότι απέχει από τις φιέστες των συναντήσεων στο Προεδρικό Μέγαρο, την άλλη ότι αποχωρεί από τη Βουλή όταν αυτό κρίνει ότι κάτι τέτοιο, ακόμα και στο επίπεδο του συμβολισμού, μπορεί να βοηθήσει το λαϊκό κίνημα. Κοροϊδεύουν το λαό όσοι προσπαθούν να τον πείσουν ότι η κριτική που ασκούν στο ΚΚΕ είναι για το δικό του συμφέρον. Οπως και η αντιπαράθεση με τον Στρος - Καν θα λύσει τα λαϊκά προβλήματα. Στρατευμένοι στα συμφέροντα της αστικής τάξης είναι και αυτό έχουν σαν μοναδικό τους κριτήριο, άλλοτε παρουσιάζοντας το Κόμμα σαν «απομονωμένο» και άλλοτε χαρακτηρίζοντάς το «συστημικό», δείχνοντας πόσο τους δυσκολεύει και τους ενοχλεί η συνέπεια με την οποία το ΚΚΕ υπερασπίζεται τα λαϊκά συμφέροντα.

Βολικές για το σύστημα ερμηνείες

Υποταγή στη στρατηγική της τρόικας, ή τυφλή, χωρίς προσανατολισμό και περιεχόμενο αντίδραση, είναι οι δυο εναλλακτικές που δίνει στον ελληνικό λαό η «Καθημερινή» του Αλαφούζου και ο αρθρογράφος της από την πρώτη σελίδα του χτεσινού φύλλου. Αναρωτώμενος ο Αλ. Παπαχελάς «πώς και δεν έχει σημειωθεί θεαματική κοινωνική έκρηξη», παρατηρεί ότι «η μέχρι τώρα ψυχραιμία που έχει επιδείξει η κοινή γνώμη εκπλήσσει, γνωρίζοντας το παρελθόν της χώρας και την κουλτούρα της διαμαρτυρίας χωρίς όρια». Ο ίδιος προχωράει σε μια έωλη ανάλυση σχετικά με την κουλτούρα του φόβου που καλλιέργησαν τόσο τα γεγονότα του Δεκέμβρη του 2008, όσο και η δολοφονία των τριών εργαζομένων της «Μαρφίν» τον περασμένο Μάη, λέγοντας πως τα συγκεκριμένα περιστατικά «ήταν ένα επικίνδυνο παράδειγμα του πού μπορεί να οδηγήσει ο λαϊκισμός όταν παντρεύεται με τη βία». Στο τέλος, αποφαίνεται ότι ο λαός δεν αντιδρά στην πολιτική της κυβέρνησης και των συμμάχων της, επειδή διαθέτει «ένστικτο αυτοσυντήρησης», γι' αυτό και «μέχρι τώρα, η κοινωνία έχει δείξει μια απίστευτη ψυχραιμία και ωριμότητα, παρά το θυμό και την οργή». Μαστορική η προπαγάνδα της «Καθημερινής», η οποία, ούτε λίγο, ούτε πολύ λέει πως δεν υπάρχει άλλη αντίδραση στην κυρίαρχη πολιτική, πέρα από αυτή που σημάδεψαν οι προβοκατόρικοι μηχανισμοί τον Δεκέμβρη και τον περασμένο Μάη. Σαν να μην κατέβηκαν χιλιάδες εργάτες και νεολαίοι στο δρόμο, σαν να μην έγιναν δεκάδες μαζικές απεργίες με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές και το ΠΑΜΕ, σαν να μην καταδικάστηκε η κυρίαρχη πολιτική ακόμα και στην κάλπη του περασμένου Νοέμβρη. Ολα αυτά, ακόμα και αν είναι πίσω από τις ανάγκες των καιρών, η «Καθημερινή» τα αποσιωπά, επιλέγοντας να προβάλει την τυφλή εκτόνωση, επειδή ξέρει πως αυτή είναι εύκολα χειραγωγήσιμη, μπορεί γρήγορα να ενσωματωθεί. Κάπως έτσι καταλήγει στον εκβιασμό «ή υποταχτείτε, ή σπάστε τα», ξέροντας ότι τόσο η μία, όσο και η άλλη εναλλακτική είναι βολική για το σύστημα. Βιάζεται η «Καθημερινή» και η τάξη για την οποία γράφει να βάλουν το λαό στη γωνία. Οι διεργασίες στις λαϊκές συνειδήσεις είναι αυτές που τους φοβίζουν, γι' αυτό σπεύδουν από τώρα να προλάβουν τους ταξικούς αγώνες που με βεβαιότητα θα ξεσπάσουν το επόμενο διάστημα.

Ιδεολογήματα - μπούμερανγκ

«Η κυβέρνηση υπηρετεί το γενικό συμφέρον και όχι των συντεχνιών», αποφάνθηκε με το γνωστό αλαζονικό και πομπώδες ύφος ο υπουργός Επικρατείας, Χ. Παμπούκης, κατακεραυνώνοντας ταυτόχρονα τις απεργίες ως ξεπερασμένη και αναχρονιστική μορφή αντίδρασης. Από κόρακα κρα θα ακούσεις, δεν είναι εκεί το θέμα... Αν κάτι χρειάζεται να επισημανθεί είναι το πόσο προκλητικά ακούγονται πλέον τέτοια ιδεολογήματα στις σημερινές συνθήκες, όπου φαίνεται ολοκάθαρα ότι η κυβέρνηση υπηρετεί καθαρά τη συντεχνία των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, των βιομηχάνων, των μεγαλεμπόρων, με άλλα λόγια τη «συντεχνία» της πλουτοκρατίας και των ξένων συμμάχων της (τρόικα). Διαχρονικά οι εκάστοτε κυβερνήσεις προσπαθούσαν να εμφανίσουν το συμφέρον της αστικής τάξης ως γενικό συμφέρον, ως συμφέρον δηλαδή του συνόλου της κοινωνίας, αλλά ποτέ άλλοτε ο σαθρός ισχυρισμός τους δεν ήταν σε τόσο κραυγαλέα αντίθεση με την πραγματικότητα. Σήμερα, έχουν εξαπολύσει έναν πόλεμο κατά του λαού, λεηλατούν και καταστρέφουν τη ζωή του και τον βουλιάζουν ολοένα και πιο βαθιά στη φτώχεια και εξαθλίωση. Σε τέτοιο «φόντο» τέτοια ιδεολογήματα όχι μόνο πέφτουν στο κενό αλλά γίνονται μπούμερανγκ για τους εμπνευστές τους.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Πασχίζουν για φθηνότερους εργάτες

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ ήταν παραπάνω από σαφής κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα και τις παρεμβάσεις του. Ο πόλεμος που η πλουτοκρατία, με εμπροσθοφυλακή τους συμμάχους κυβέρνηση - ΕΕ - ΔΝΤ, έχει κηρύξει στους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, θα είναι ανελέητος και χωρίς ημερομηνία λήξης. «Μη νομίζετε ότι τα χειρότερα έχουν περάσει. Πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά», δήλωσε κοφτά και απειλητικά, για να στηρίξει τη δέσμευση του πρωθυπουργού ότι «το 2011 θα εντείνουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές (...) χρειάζονται να γίνουν ακόμα πολλά».

Οι δηλώσεις του Ντ. Στρος Καν και του Γ. Παπανδρέου πρέπει να δώσουν το έναυσμα στο λαό να ξεμπερδεύει μια κι έξω με φόβους και αυταπάτες, ότι σύντομα ο εφιάλτης θα τελειώσει και πως θα δούμε «φως στην άκρη του τούνελ». Πολύ περισσότερο, πρέπει να τον οδηγήσουν σε εποικοδομητικά συμπεράσματα για το χαρακτήρα της κρίσης και τη σκοπιμότητα των μέτρων που δεν έχουν αφήσει πέτρα πάνω στην πέτρα απ' όσα κεκτημένα, γενιές εργατών οικοδόμησαν με σκληρούς ταξικούς αγώνες. Οι προαποφασισμένες φιλομονοπωλιακές ανατροπές δεν γίνονται για να μειωθούν τα ελλείμματα και τα χρέη, όπως διακηρύττουν οι προπαγανδιστικοί μηχανισμοί της κυβέρνησης και των συμμάχων της. Την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου θέλει να ενισχύσει αυτή η πολιτική, τα μέτρα που πάρθηκαν έως τώρα και τα άλλα που θα ακολουθήσουν.

Γι' αυτό και και ο Ντ. Στρος Καν προανήγγειλε μεταξύ πολλών άλλων αντιλαϊκών αντεργατικών μέτρων, τη σύνδεση μισθού - παραγωγικότητας, δηλώνοντας προκλητικά ότι οι μισθοί και οι συντάξεις αυξήθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια τη στιγμή που η παραγωγικότητα στη χώρα έπεσε κατά 25%! Και ζήτησε εξομάλυνση της «ανωμαλίας», δηλαδή τσεκούρωμα των ήδη πενιχρών μισθών και συντάξεων. Ετσι που την έξοδο απ' την κρίση να τη διαβεί το κεφάλαιο αφήνοντας την εργατική τάξη στο σκοτάδι του πιο σκληρού εργασιακού μεσαίωνα, αναγκασμένη να «πουλάει» την εργατική της δύναμη για ψίχουλα. Ορος αναγκαίος για τα υπερκέρδη και την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου.

Τα ψέματα τελείωσαν για το λαό. Αυτός ο δρόμος δε θα τον βγάλει σε κανένα «ξέφωτο» ευημερίας, θα τον οδηγεί όλο και πιο βαθιά στα λημέρια της ανέχειας και της εξαθλίωσης. Πασχίζουν γι' αυτό τα μονοπώλια, η ΕΕ, το ΔΝΤ, η κυβέρνηση, η ΝΔ, ο ΛΑ.Ο.Σ., νεότευκτα πολιτικά μορφώματα που τσοντάρουν τις δυνάμεις τους για να περνά αυτή η πολιτική, ο οπορτουνισμός που αποπροσανατολίζει κηρύττοντας την έλευση ενός εξανθρωπισμένου καπιταλισμού, οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Στον πόλεμο που κήρυξαν όλοι αυτοί μαζί, ο καθένας απ' τη θέση του, στην εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, η απάντησή τους πρέπει να είναι πόλεμος, με συστράτευση με το ΚΚΕ, με συμπόρευση με το ταξικό εργατικό λαϊκό κίνημα. Ενωμένος ο λαός είναι πιο δυνατός. Μπορεί να τους σταματήσει τώρα, μπορεί να τους νικήσει αύριο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ