ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑΣ
Δίπλα στους πρόσφυγες και μετανάστες βρέθηκε το ΚΚΕ

Περιοδεία κλιμακίου του Κόμματος με επικεφαλής τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος της ΚΕ και συζήτηση με εργαζόμενους και ανθρώπους που ζουν εγκλωβισμένοι εδώ και καιρό

Στιγμιότυπο από την περιοδεία
Στιγμιότυπο από την περιοδεία
Κοντά στους πρόσφυγες του Σκαραμαγκά βρέθηκε προχτές αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και κλιμάκιο της Οργάνωσης Δυτικής Αθήνας του Κόμματος. Ο Γ. Πρωτούλης συζήτησε μαζί τους τα προβλήματά τους με πολλούς να τού επισημαίνουν το πρόβλημα του εγκλωβισμού τους στη χώρα μας, ενώ αρκετοί διαμαρτυρήθηκαν για την ποιότητα του συσσιτίου που διανέμεται. Την αντιπροσωπεία συνόδευσε ο δήμαρχος Χαϊδαρίου, Μιχάλης Σελέκος.

Σε μια τσιμεντένια πλατφόρμα που «χτυπιέται» το καλοκαίρι από τη ζέστη και το χειμώνα από το κρύο, χωρίς τακτική συγκοινωνία, ζουν εγκλωβισμένοι περίπου 3.500 άνθρωποι. Προέρχονται κυρίως από τη Συρία, το Ιράκ (σ.σ. Κούρδοι γεζίντι) και λίγοι από το Αφγανιστάν. Την ευθύνη διαχείρισης της «πλατφόρμας» την έχει το ελληνικό κράτος, αλλά σε αυτήν δρουν διάφορες ΜΚΟ, οι οποίες αλλάζουν ανάλογα με τη ροή των χρηματοδοτήσεων. Αλλωστε, 380 εκατ. ευρώ από την ΕΕ, «οδηγήθηκαν» σε αυτές, στο πλαίσιο μιας πολιτικής που ιδιωτικοποιεί ανθρώπινα δικαιώματα και ανάγκες. Στα πρώτα εμπορευματοκιβώτια του οικισμού βρίσκονται εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν για 8 μήνες από το Δήμο Χαϊδαρίου. Συνολικά, σε όλη τη χώρα, πρόκειται για 2.470 εργαζόμενους (κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, εκπαιδευτικοί κ.ά). Στη δομή του Σκαραμαγκά δουλεύουν πέντε κοινωνικοί λειτουργοί, πέντε ψυχολόγοι, τρεις εκπαιδευτικοί, τρεις καθαριστές, ένας διοικητικός κι ένας βοηθητικός. Αξιοσημείωτο είναι πως δεν έχει γίνει καμιά πρόβλεψη για πρόσληψη διερμηνέων. Η έλλειψή τους δυσκολεύει το έργο τους. Ολοι οι εργαζόμενοι έθεσαν στον Γ. Πρωτούλη το ζήτημα της ανανέωσης των συμβάσεών τους. Αλλωστε, και οι πρόσφυγες ήρθαν στην Ελλάδα και μένουν παρά τη θέλησή τους, λόγω της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας που έχει υπογράψει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.


Μιλώντας τους το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, τους επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει κανονική κρατική μέριμνα για τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες, προσθέτοντας πως για το Προσφυγικό δεν υπάρχει, πλέον, έκτακτη κατάσταση και πρέπει να φτιαχτούν οι κατάλληλες δομές φιλοξενίας τους. Επιπλέον, πρόσθεσε πως χρειάζεται κι ένα πλαίσιο διεκδικήσεων. Παρεμβαίνοντας ο δήμαρχος Χαϊδαρίου είπε ότι δεν εγκρίνεται ούτε ένα σχετικό κονδύλι για να ναυλώσει ο δήμος λεωφορεία, προκειμένου να μεταφέρει ανήλικους για την πρωτοχρονιάτικη γιορτή. Οι εργαζόμενοι επεσήμαναν, επίσης, το αίσθημα ματαίωσης που νιώθουν οι ίδιοι, λόγω της κατάστασης που επικρατεί, αλλά και οι ξεριζωμένοι, λόγω του εγκλωβισμού τους. Οι εργαζόμενοι, από μόνοι τους, παίρνουν πρωτοβουλίες και με ίδια μέσα αντιμετωπίζουν τα κενά που αφήνει η «αρωγή», κράτους, ΕΕ και ΜΚΟ.

Οι πρόσφυγες

Το κλιμάκιο προχωρά πιο μέσα στον καταυλισμό. Πρόσφυγες πλησιάζουν και συζητούν με τον Γ. Πρωτούλη και τα μέλη του κλιμακίου. Λένε για τον πόλεμο στις πατρίδες τους, το πώς ήρθαν με κίνδυνο της ζωής τους στην Ελλάδα, ρωτούν τι θα γίνει με τον πολύμηνο εγκλωβισμό τους, πού και αν θα μετεγκατασταθούν, πώς θα βελτιωθεί το σιτηρέσιό τους, το οποίο αρκετοί από αυτούς το πετούν στα σκουπίδια γιατί δεν τρώγεται. Κρατούν μόνο το ψωμί και τους χυμούς για τα παιδιά. Παράλληλα, σε ορισμένα κοντέινερς, όπου ζουν δυο οικογένειες δεν ζεσταίνεται η μία που βρίσκεται στην πλευρά του υπνοδωματίου, διότι το κλιματιστικό βρίσκεται στην πλευρά του καθιστικού, το οποίο καταλαμβάνεται από την άλλη οικογένεια. Ο Γ. Πρωτούλης τονίζει ότι χρειάζεται κοινή πάλη για τα προβλήματά τους, καλώντας τους να ξεχωρίσουν τους εχθρούς από τους συμμάχους τους. Επίσης, πως δεν είναι αντίπαλος ο πρόσφυγας, ο οποίος είναι από άλλη χώρα, κάποιος που πιστεύει στη μία ή στην άλλη θρησκεία. Κοινός πρέπει να είναι ο αγώνας τους.

Λίγο πιο κάτω, ξεπροβάλλει από την πόρτα ενός κοντέινερ το μουτράκι της 12χρονης Μπατούλ. Η οικογένειά της έχει 11 παιδιά, μάς λέει. Τα πέντε που είναι αγόρια βρίσκονται με τη μητέρα τους στη Γερμανία. Τα υπόλοιπα που είναι κορίτσια βρίσκονται στον καταυλισμό με τον πατέρα τους. Μετά την Πρωτοχρονιά θα μετεγκατασταθούν στη Γερμανία. Προχωρώντας το κλιμάκιο του ΚΚΕ βρίσκεται έξω από ένα κοντέινερ που οι πρόσφυγες με πρωτοβουλία τους το έχουν μετατρέψει σε σχολείο. Οπως δήλωσε ο δάσκαλός τους, περίπου 300 παιδιά 5 - 12 χρόνων έρχονται εδώ και διδάσκονται αραβικά, αγγλικά και μαθηματικά. Αξίζει να σημειωθεί πως σε όλη τη δομή ζουν 1.500 ανήλικοι.

Ο Ακραμ είναι Σύρος από την Ντερ Αλ Ζουρ. Στις 8 του περασμένου Μάρτη ήρθε κυνηγημένος στην Ελλάδα με τη σύζυγό του και τον εφτάχρονο γιό του. Την επόμενη βδομάδα έχει κλείσει συνέντευξη για να προχωρήσει το θέμα της μετεγκατάστασης. Σε δυο - τρεις μήνες αισιοδοξεί πως θα φύγει από τη χώρα. Η μητέρα του που είναι άρρωστη με διαβήτη, βρίσκεται, ήδη, στη Γερμανία. Αναφέρεται σε ένα μικρό χρηματικό ποσόν που χορηγούνταν για 2-3 μήνες στους πρόσφυγες από δανέζικη ΜΚΟ, ως βοήθημα, το οποίο μετά έπαψε να χορηγείται.

Στο μεταξύ, δράση για τα προβλήματα των προσφύγων αναλαμβάνουν τα συνδικάτα. Ετσι, την Παρασκευή στις 16 Δεκέμβρη το ΠΑΜΕ έχει καλέσει τα ταξικά συνδικάτα να πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Θα υπάρξει σχετική συνάντηση στις 6 μ.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος.


Αποκατάσταση της Συνθήκης του Δουβλίνου προτείνει η Κομισιόν

Την αποκατάσταση της αντιδραστικής Συνθήκης του Δουβλίνου για την Ελλάδα, μια συνθήκη που διατηρεί τον εγκλωβισμό προσφύγων στη χώρα πρώτης υποδοχής, πρότεινε χτες η Κομισιόν. Η τελευταία προτείνει να ξεκινήσει από τις 15 Μάρτη του επόμενου χρόνου η σταδιακή επανέναρξη των επαναπροωθήσεων ξεριζωμένων ανθρώπων στην Ελλάδα, μέσω του κανονισμού του Δουβλίνου. Ομως, ο κίνδυνος μετατροπής της σε χώρα εγκλωβισμού ολοένα και μεγαλύτερου αριθμού ανθρώπων παραμένει, αφού αυτό προβλέπει η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας και παρά το έως τώρα προσωρινό «πάγωμα» της συνθήκης του Δουβλίνου. Επιπλέον, το όλο σχέδιο της Κομισιόν προϋποθέτει την εξομάλυνση όλων των προβλημάτων ως προς τη φιλοξενία και την επεξεργασία αιτημάτων ασύλου, που έως τώρα παρατηρούνται στην ελληνική επικράτεια.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούνη έγινε η δεύτερη σύσταση της Κομισιόν για την αποκατάσταση της αντιδραστικής συνθήκης στη χώρα μας και το Σεπτέμβρη η τρίτη. Επίσης, τον περασμένο Μάη ανακοινώθηκαν οι προτάσεις για αναθεώρηση του κανονισμού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η συνθήκη, οι απάνθρωποι μηχανισμοί με τις ποσοστώσεις και τους κλειδάριθμους, η κατεύθυνση για «αποτροπή της λεγόμενης δευτερογενούς μετακίνησης», η καταστολή στα σύνορα, οι φράχτες τρέφουν τα κυκλώματα των διακινητών. Οποιος πρόσφυγας δεν συμμορφώνεται με τους αντιδραστικούς κανονισμούς, απειλείται με συνέπειες και fast-track απόρριψη του αιτήματος ασύλου του. Ενώ η επιστροφή των μεταναστών στην πρώτη χώρα από την οποία εισέρχονται στην ΕΕ προβλέπεται στη Συνθήκη του Δουβλίνου, η Ελλάδα είχε εξαιρεθεί από αυτή τη διαδικασία της επιστροφής από το 2011, όταν το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε χαρακτηρίσει τη χώρα ακατάλληλη να δεχτεί μετανάστες, εξαιτίας των άσχημων συνθηκών που επικρατούσαν. Αυτή την στιγμή, η Ελλάδα κρίθηκε κατάλληλη να συμμετάσχει στο Δουβλίνο.

Σημειώνεται ότι η απόφαση δεν θα έχει αναδρομική ισχύ, αλλά θα αφορά μόνο τους πρόσφυγες οι οποίοι θα συλλαμβάνονται σε άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ και για τους οποίους θα είναι αποδεδειγμένο ότι μπήκαν στο κοινοτικό έδαφος από την Ελλάδα μετά τις 15/3/2017.

Επιπλέον, η Επιτροπή απευθύνει πρόσκληση στα κράτη - μέλη να αυξήσουν τον αριθμό των μετεγκαταστάσεων από την Ελλάδα σε 2.000 το μήνα από το Δεκέμβρη και στις 3.000 από τον Απρίλη, ισχυριζόμενη ότι με την επανεκκίνηση των επιστροφών δεν θα υπάρχει πλέον κίνητρο για τους πρόσφυγες να διέρχονται παράτυπα σε άλλα κράτη - μέλη, ενώ με αυτόν τον τρόπο θα προχωρήσει η διαδικασία για την κατάργηση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο 8.000 πρόσφυγες, από τις 160.000, έχουν μετεγκατασταθεί σε διάφορες χώρες της ΕΕ, αφού τα περισσότερα κράτη - μέλη είναι απρόθυμα να τους δεχτούν.

Εξάλλου, «μόνο κάτω από προϋποθέσεις» θα μπορούν σταδιακά να επιστρέφονται κάποιες κατηγορίες μεταναστών που θα έρθουν στην Ευρώπη μέσω Ελλάδος μετά τη 15η Μαρτίου του 2017, ανέφερε χτες ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες. Ο Δ. Αβραμόπουλος ισχυρίστηκε ότι η πρόταση της Επιτροπής προς τα κράτη - μέλη για τη σταδιακή αποκατάσταση από το Μάρτη του 2017 των επαναπροωθήσεων προς την Ελλάδα, βάσει του Δουβλίνου, σε καμία περίπτωση δεν προτείνει η Ελλάδα να επωμιστεί μεγαλύτερο βάρος. «Αυτό θα ήταν ανεύθυνο τόσο προς την Ελλάδα, δεδομένων των μεταναστευτικών πιέσεων, όσο και εκείνων που ζητούν άσυλο», υποστήριξε ο Δ. Αβραμόπουλος και συνέχισε λέγοντας ότι η σύσταση της Επιτροπής προτείνει μια σταδιακή και όχι πλήρη αποκατάσταση του Δουβλίνου, ενώ είπε ότι όσοι μετανάστες θα βρεθούν σε άλλα κράτη - μέλη πριν τις 15/3, δεν θα σταλούν πίσω στην Ελλάδα.

Τέλος, κοινό σχέδιο δράσης που εκπονήθηκε σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές θα εφαρμοστεί στη χώρα μας για τη βελτίωση των πρακτικών εγκλωβισμού και ελέγχου των ξεριζωμένων. Σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ, θα αναπτυχθεί δύναμη της Ευρωσυνοριοφυλακής που θα δράσει επιχειρησιακά στα σύνορα της Αλβανίας και της FYROM, ώστε να ελεγχθούν οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές του βαλκανικού διαδρόμου που έχει κλείσει από το Φλεβάρη του 2016. Επίσης, η Ευρωσυνοριοφυλακή θα συνδράμει οικονομικά την ΕΛ.ΑΣ. στον έλεγχο των βόρειων συνόρων της χώρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ