ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
ΑΠΕΡΓΙΑ 8 ΝΟΕΜΒΡΗ 2016
Μαζική απεργιακή απάντηση σε κυβέρνηση - εργοδοσία - «εταίρους»

Σε αγωνιστική συνέχεια και κλιμάκωση καλεί το ΠΑΜΕ

Αποφασιστική απάντηση σε κυβέρνηση, κεφάλαιο και κουαρτέτο, ενάντια σε παλιά και νέα μέτρα, έδωσε χτες η εργατική τάξη της χώρας, με την πανελλαδική πανεργατική 24ωρη απεργία, προβάλλοντας ταυτόχρονα τις δικές της διεκδικήσεις, με βάση τις δικές της σύγχρονες ανάγκες.

Η μαζική απεργιακή συγκέντρωση και διαδήλωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα έδωσε το στίγμα αυτής της αποφασιστικής απάντησης, όπως και οι δεκάδες απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη και από την Κέρκυρα μέχρι τα νησιά του Αιγαίου. Χιλιάδες απεργοί πορεύτηκαν με τις σημαίες του ΠΑΜΕ, μαζί με τους αγρότες που προετοιμάζουν νέες κινητοποιήσεις με πανελλαδικό συντονισμό, μαζί με ανέργους, αυτοαπασχολούμενους, νέες και νέους, γυναίκες των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων.

Ολοι μαζί έδωσαν απάντηση στην παραπληροφόρηση και τους ελιγμούς της κυβέρνησης, που επιχειρεί να κρύψει το βαθιά αντιλαϊκό περιεχόμενο των συνεννοήσεων και των συμφωνιών που κάνει με τους «εταίρους», έδωσαν απάντηση στην εργασιακή ζούγκλα που η κυβέρνηση και οι προκάτοχοί της έχουν διαμορφώσει προς όφελος της εργοδοσίας, στα νέα αντεργατικά μέτρα που μεθοδεύει για λογαριασμό της, αλλά και στον νέο αντιλαϊκό κρατικό προϋπολογισμό που συζητούνταν στη Βουλή την ώρα που περνούσε από μπροστά της η μαζική απεργιακή διαδήλωση της Αθήνας.

Τη χτεσινή απεργία σημάδεψε η καθολική συμμετοχή των ναυτεργατών, που εδώ και μέρες συνεχίζουν ανυποχώρητα τον απεργιακό τους αγώνα, όπως και η συμμετοχή από χώρους δουλειάς που αναπτύσσονται εστίες αντίστασης ενάντια στην επίθεση του κεφαλαίου, από χώρους δουλειάς που η απεργία έγινε υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων.

Η μαζική συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, η εμπιστοσύνη των εργαζομένων στα συνδικάτα που παλεύουν και δεν τα «διπλώνουν» μπροστά στον ταξικό αντίπαλο και στις δυσκολίες του αγώνα, είναι παρακαταθήκη για τους επόμενους αγώνες, για την κλιμάκωση της πάλης, για να βάλουν η εργατική τάξη και οι σύμμαχοί της τη δική τους σφραγίδα στις εξελίξεις.

Σε ανακοίνωσή της για την απεργία, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σημειώνει:

«H Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ χαιρετίζει τους χιλιάδες απεργούς, τους ανέργους, τις νέες και τους νέους, τις γυναίκες, τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες της επιτροπής των μπλόκων, που, με αποφασιστικότητα, απάντησαν στις απειλές και στις δυσκολίες, έδωσαν με επιτυχία τη μάχη της σημερινής πανελλαδικής απεργίας στα εργοστάσια και στους τόπους δουλειάς, συμμετείχαν στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα.

Χαιρετίζει ειδικά τον απεργιακό αγώνα των ναυτεργατών που, τις τελευταίες μέρες, βρίσκονται νύχτα - μέρα στους καταπέλτες των πλοίων κόντρα στις διάφορες προσπάθειες υπονόμευσης και δίνουν αγωνιστική απάντηση απέναντι στη φοροεπιδρομή που επιβάλλουν κυβέρνηση και κουαρτέτο στο εισόδημά τους, την ώρα που, για τους εφοπλιστές, εξασφαλίζεται πλήθος φοροαπαλλαγών και επιδοτήσεων.

Τώρα χρειάζεται να δυναμώσει η στήριξη και η αλληλεγγύη στον αγώνα των ναυτεργατών. Να πέσουν στο κενό οι γνωστές προσπάθειες κοινωνικού αυτοματισμού και απεργοσπασίας. Εργάτες, αγρότες, ναυτεργάτες βρισκόμαστε στην ίδια όχθη κόντρα στα μονοπώλια κάθε κλάδου, στους βιομήχανους, στους εφοπλιστές, στο πολιτικό προσωπικό τους.

Με τη σημερινή απεργία δόθηκε απάντηση στα ψέματα της κυβέρνησης, που επιχειρεί να βαφτίσει το μαύρο - άσπρο και πανηγυρίζει μαζί με την ΕΕ, το ΔΝΤ και τη μεγαλοεργοδοσία του κάθε κλάδου για την ανάκαμψη της οικονομίας. Η ανάκαμψη βασίζεται στα συντρίμμια των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, πατάει πάνω στο αίμα και τις θυσίες της εργατικής τάξης με δυνάμωμα της εκμετάλλευσης, νέο τσάκισμα στο λαϊκό εισόδημα, με νέες φοροεπιδρομές. Δόθηκε αγωνιστική απάντηση μέσα στους κλάδους και στους χώρους δουλειάς, απέναντι στην αρνητική κατάσταση που διαμορφώνεται καθημερινά από την υλοποίηση και το σχεδιασμό παλιών και νέων μέτρων.

Καλούμε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους, για την ανασύνταξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Την ανασύνταξη την τρέμουν όσοι φοβούνται τη δύναμη των εργατών και τους θέλουν στη γωνία με σκυμμένο το κεφάλι μέσα στο συμβιβασμό και την ηττοπάθεια, όσοι βγάζουν σπυράκια με το σύνθημα "χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά". Τη φοβούνται οι επιχειρηματικοί όμιλοι, το πολιτικό προσωπικό τους, ο νέος και παλιός εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός που δεν κούνησε το μικρό του δαχτυλάκι για την προετοιμασία και την επιτυχία της απεργίας, που σήμερα έλαμψε διά της απουσίας του.

Καλούμε τους εργαζόμενους σε αγωνιστική συνέχεια και κλιμάκωση. Να μη δείξουν καμία ανοχή στα ψέματα της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων, στον νέο γύρο επίθεσης που βρίσκεται σε εξέλιξη. Να δυναμώσει η οργάνωση στα σωματεία και οι εστίες αγώνα σε κάθε κλάδο και εργασιακό χώρο».

ΑΘΗΝΑ
Ογκώδες απεργιακό συλλαλητήριο, επιστέγασμα αγώνων και ακούραστης δουλειάς σε χώρους εργασίας

«Σ' ανάπτυξη και κρίση πληρώνουν οι εργάτες,

τέρμα οι θυσίες για τους κεφαλαιοκράτες!»

Με αυτό και με πολλά ακόμα αντίστοιχα συνθήματα που φώναξαν στη χτεσινή μαζική απεργιακή συγκέντρωση στην Ομόνοια και στη συνέχεια στην πορεία στη Βουλή, οι χιλιάδες διαδηλωτές που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ διαμήνυσαν ότι οι εργαζόμενοι και ο λαός δεν αποδέχονται τα μνημόνια διαρκείας που «κόβουν και ράβουν» από κοινού κυβέρνηση, κεφάλαιο και κουαρτέτο για λογαριασμό των μονοπωλίων: Δε συμβιβάζονται με την ανεργία, την υποαπασχόληση και τη δουλειά για ένα κομμάτι ψωμί, χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις, με πετσοκομμένα δικαιώματα στην Κοινωνική Ασφάλιση και τη σύνταξη. Δεν συμβιβάζονται με τα σχέδια της εργοδοσίας για χτύπημα στα συνδικαλιστικά δικαιώματα και τους αγώνες τους, δεν δέχονται να θυσιάσουν τη ζωή τους και το μέλλον των παιδιών τους για να μεγαλώνουν τα κέρδη των αφεντικών.

«Οχι στα παλιά και νέα αντεργατικά μέτρα. Διεκδικούμε τις σύγχρονες ανάγκες μας». Κάτω από το σύνθημα αυτό, που αποτυπώθηκε και στο κεντρικό πανό της απεργιακής διαδήλωσης, απεργοί από σειρά κλάδων και χώρων δουλειάς, φοιτητές και σπουδαστές, αυτοαπασχολούμενοι που έκλεισαν τα καταστήματά τους, γυναίκες της λαϊκής οικογένειας, συγκεντρώθηκαν στην Ομόνοια και στη συνέχεια έφτασαν με πορεία μέχρι τη Βουλή.

Χαρακτηριστικό για τον όγκο της διαδήλωσης, είναι ότι όταν η κεφαλή της πορείας πέρασε τη Βουλή υπήρχαν ακόμα μπλοκ απεργών στην Ομόνοια.

Στην απεργιακή συγκέντρωση συμμετείχε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Συμμετείχαν ακόμα αντιπροσωπείες της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) και της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Συρίας.

Από νωρίς το πρωί, σε μια σειρά χώρους οι εργαζόμενοι έδωσαν μάχη για την περιφρούρηση της απεργίας τους, ενώ λίγο μετά τις 10.30 το πρωί στην Ομόνοια έφτασαν οι προσυγκεντρώσεις, με τα πανό των Σωματείων, των Συλλόγων, των Λαϊκών Επιτροπών. «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη, και όχι τα κέρδη του κεφαλαιοκράτη», «Εργάτη μη δεχθείς με ψίχουλα να ζεις», «Τέρμα πια στη σύγχρονη σκλαβιά, σταθερή δουλειά ζητά η εργατιά», ήταν μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν.

Την κεντρική ομιλία στη συγκέντρωση έκανε ο Νίκος Παπαγεωργίου, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Προηγήθηκαν σύντομοι χαιρετισμοί, από τον Ζαφείρη Βελλά, μέλος της Επιτροπής Αγώνα στο εργοστάσιο «Αφοί Βλάχου», ο οποίος μίλησε για τις κινητοποιήσεις με αίτημα να μπει τέρμα στο άθλιο καθεστώς της «ενοικίασης» εργαζομένων και την Μαρία Μανιατάκου, από την Επιτροπή Αγώνα Επικουρικών Γιατρών Αθήνας, η οποία αναφέρθηκε στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες ενάντια στις απολύσεις των επικουρικών και στο αίτημα για μαζικές προσλήψεις προσωπικού, με μόνιμη και σταθερή εργασία, προκειμένου να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες των νοσοκομείων (βλ. αναλυτικότερα στις σελ. 12 - 13).

Στα μπλοκ των σωματείων

Η απεργιακή διαδήλωση απλώθηκε από την Ομόνοια μέχρι τον Εθνικό Κήπο
Η απεργιακή διαδήλωση απλώθηκε από την Ομόνοια μέχρι τον Εθνικό Κήπο
Περιδιαβαίνοντας στα μπλοκ της πορείας, καταλαβαίνει κανείς ότι η μαζική συμμετοχή στην απεργιακή διαδήλωση δεν είναι τυχαία, «πατάει» σε αγώνες που αναπτύσσονται σε χώρους δουλειάς, στην ακούραστη δουλειά των δυνάμεων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Ενα από τα πρώτα πανό στην πορεία προς τη Βουλή ήταν αυτό των εργαζομένων στην επιχείρηση «Αφοί Βλάχου». Το εργοστάσιο «νέκρωσε» χτες, για τρίτη φορά μέσα σε λίγες μέρες, αφού η συμμετοχή στην απεργία άγγιξε το σύνολο των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι μιλούν για τις δύο 24ωρες απεργίες που προηγήθηκαν, με αιχμή το αίτημα για κατάργηση των «δουλεμπορικών», τις στάσεις εργασίας, τις τρεις Γενικές Συνελεύσεις: «Βγήκαμε πιο δυνατοί, πιο ενωμένοι». «Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί». «Είμαστε όλοι συσπειρωμένοι στο σωματείο μας, παλεύουμε μαζί, ανεξάρτητα από την εργασιακή σχέση του καθενός», αναφέρουν, μεταξύ άλλων.

Πίσω από τα πανό της Ομοσπονδίας και του Συνδικάτου Οικοδόμων, οι απεργοί από τον κλάδο των κατασκευών έκαναν τον πρώτο «απολογισμό» της απεργιακής μάχης. Από νωρίς το πρωί το συνδικάτο και τα παραρτήματά του βρέθηκαν «στο πόδι» σε μεγάλα εργοτάξια, αλλά και σε γιαπιά σε γειτονιές, σε έργα σε Δήμους, εξασφαλίζοντας την επιτυχία της απεργίας στον κλάδο.

Στο μπλοκ της Γραμματείας Αστικών Συγκοινωνιών, οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ μετρούσαν τη σημαντική ανταπόκριση στο κάλεσμά τους προς τους εργαζόμενους να κατέβουν σε 24ωρη απεργία, κόντρα στις αποφάσεις των πλειοψηφιών στα σωματεία για στάσεις εργασίας. Συγκεκριμένα, περισσότεροι από 1.200 οδηγοί λεωφορείων και τρόλεϊ δήλωσαν χτες απεργοί, σε σύνολο περίπου 2.500 οδηγών που περιλαμβάνονταν στις χτεσινές βάρδιες, ξεπερνώντας την αντίστοιχη συμμετοχή ακόμα και από την απεργία στις 4/2 ενάντια στον αντιασφαλιστικό νόμο.

Μαζική παρουσία είχε στην απεργιακή κινητοποίηση το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ), καθώς και επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου. Μεταξύ αυτών και το σωματείο των εργαζομένων στη «CYTA», που συμμετείχε για πρώτη φορά σε απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, με ομόφωνη απόφαση της γενικής συνέλευσης των εργαζομένων.

Ιδιαίτερη παρουσία είχαν οι Σωματειακές Επιτροπές και στον κλάδο του Χρηματοπιστωτικού: Η Σωματειακή Επιτροπή στην επιχείρηση «First Data» συμμετείχε για πρώτη φορά με πανό στην απεργία, ενώ το πρωί είχε κάνει εξόρμηση στα γραφεία της εταιρείας στη Σπύρου Πάτση. Η νεοσυσταθείσα Σωματειακή Επιτροπή στην «Alpha Bank» στην Αθηνών, έκανε επίσης εξόρμηση και συμμετείχε στο μπλοκ του κλαδικού σωματείου. Εργαζόμενοι από τη «Mellon» συμμετείχαν με το δικό τους πανό, όπως είχαν αποφασίσει σε πρόσφατη γενική τους συνέλευση.

Στο δρόμο του αγώνα φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές

«Η νεολαία δεν σκύβει το κεφάλι. Αγωνιζόμαστε για το δικαίωμά μας στη μόρφωση και σταθερή δουλειά». «Μαζί με το λαό επίθεση και πάλη». Τα συνθήματα στα πανό των φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων, των Επιτροπών Αγώνα που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ, έδιναν το στίγμα των φοιτητών και των σπουδαστών που συγκεντρώθηκαν από νωρίς στα Χαυτεία, για να διαδηλώσουν μαζί με τους εργαζόμενους, δηλώνοντας πως «το μέλλον και τα όνειρά μας δεν χωρούν στο σύστημα των αφεντικών».

Παράλληλα, μαθητές από σχολεία της Αθήνας συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Εθν. Αντίστασης, φωνάζοντας «Στο δρόμο του αγώνα και της ανατροπής, μαζί με το λαό και κάθε μαθητής» όπως αναγραφόταν στο πανό της Συντονιστικής Επιτροπής Σχολείων Αθήνας. Μετά το τέλος της συγκέντρωσης, κάλεσαν σε συνέχιση της πολύμορφης διεκδικητικής δράσης, με επόμενο σταθμό στη γιορτή πολιτιστικής δημιουργίας που πραγματοποιείται στις 23/12.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μεγάλη συγκέντρωση και πορεία και στη Θεσσαλονίκη

Μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση και πορεία πραγματοποιήθηκε και στη Θεσσαλονίκη. Ταξικά σωματεία έδωσαν τη μάχη από τα ξημερώματα, με απεργιακές φρουρές στη Βιομηχανική Περιοχή και τα μεγάλα εμπορικά στο κέντρο της πόλης.

Χιλιάδες εργαζόμενοι απήργησαν, απαντώντας αποφασιστικά στην εργοδοτική τρομοκρατία, και συμμετείχαν στη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Εργαζόμενοι από τις επιχειρήσεις Ανακύκλωσης, από Εμπόριο, Επισιτισμό, χημικές βιομηχανίες, τον κλάδο του Μετάλλου, τις Μεταφορές, εργαζόμενοι από τα εργοτάξια του Μετρό και τις εργολαβικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο εργοτάξιο της «Ελληνικός Χρυσός» στην Ολυμπιάδα, συμβασιούχοι και μόνιμοι εργαζόμενοι των δήμων, εργαζόμενοι σε νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές, από κάθε κλάδο δουλειάς, μπήκαν στην πρώτη γραμμή του αγώνα.

Μαζί τους πήραν θέση μικροί και αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ, αγρότες και κτηνοτρόφοι της υπαίθρου με τα πανό της ΠΑΣΥ και του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Λαγκαδά, φοιτητές και μαθητές, γυναίκες με τις σημαίες της ΟΓΕ.

Μαζικά συμμετείχαν στην απεργιακή συγκέντρωση και οι εργαζόμενοι της επιχείρησης «Καρυπίδης», έχοντας νωρίτερα με δυναμική κινητοποίηση χαλάσει τη «φιέστα» της εργοδοσίας σε μεγάλο ξενοδοχείο της πόλης.

Τη συγκέντρωση χαιρέτισαν ο Νίκος Τοσιούδης, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Βόρειας Ελλάδας, η Μελίνα Τουτσογλίδου, από την Επιτροπή Αγώνα στο Εργοστάσιο Ανακύκλωσης πρώην «Οικομέτ», η Πελαγία Ουζούνη, μέλος του ΔΣ του ΣΕΤΗΠ Θεσσαλονίκης, ο Γιώργος Ευθυμιάδης, γγ Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων στην «Κόκα Κόλα» Θεσσαλονίκης, και η Νόπη Μουστακίδου, πρόεδρος του Πανελλαδικού Σωματείου Εργαζομένων στην επιχείρηση «Καρυπίδης».

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γιάννης Κουρμούλης, στέλεχος του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο, μέλος του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ. Κάλεσε τους εργαζόμενους να μη δείξουν καμία ανοχή στα ψέματα της κυβέρνησης και του κεφαλαίου, στο νέο γύρο επίθεσης που βρίσκεται σε εξέλιξη. Οπως τόνισε, αποκτά επιτακτικό χαρακτήρα να περάσει η οργάνωση της πάλης στα χέρια των εργαζομένων. Να αναδείξουμε τη συνεισφορά, αλλά και την ευθύνη κάθε εργαζόμενου στην επιτυχία των αγώνων, στην ανασύνταξη και ισχυροποίηση του εργατικού - συνδικαλιστικού κινήματος. Οπως είπε, «έχουμε τη δύναμη όχι μόνο να τους σταματήσουμε αλλά και να επιβάλουμε ριζικές αλλαγές και να απαλλαγούμε μια και καλή από την αντιλαϊκή πολιτική τους! Πρέπει να περάσουμε στην αντεπίθεση!».

Στη μαχητική πορεία που ακολούθησε, στην κεφαλή μπήκαν οι αυτοαπασχολούμενοι ιδιοκτήτες ταξί και πίσω ακολουθούσαν με τα δίκυκλά τους οι απεργοί εργαζόμενοι διανομείς φαγητού (ντελίβερι), μεταφέροντας το μήνυμα: «Τέρμα στη ζωή πακέτο». Πιο πίσω, ορμητικό ποτάμι, οι χιλιάδες εργαζόμενοι. Η πορεία κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, το οποίο οι απεργοί περικύκλωσαν συμβολικά.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Αγώνας διαρκείας, από όλα τα μετερίζια, για ανάπτυξη με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες

Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, έκανε την εξής δήλωση από την απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια:

«Η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης για τη δεύτερη "αξιολόγηση", για το χρέος, ο νέος αντιλαϊκός προϋπολογισμός που συζητιέται αυτές τις μέρες στη Βουλή, είναι κόλαφος για τους εργαζόμενους, για το λαό μας. Η κυβέρνηση, μαζί με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, μιλάει και πανηγυρίζει για ανάκαμψη της οικονομίας, μόνο που αυτή η ανάκαμψη θα είναι για τους λίγους, για το μεγάλο κεφάλαιο. Ο λαός μας, η εργατική τάξη θα υποφέρει, θα είναι τα μόνιμα υποζύγια, με ένταση της εκμετάλλευσης, ξεζούμισμα του εισοδήματος και των συντάξεων, με νέα φορολογικά βάρη, με μνημόνια διαρκείας. Αυτή είναι η πρόταση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αυτήν την πρόταση ουσιαστικά αποδέχονται και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η λύση βρίσκεται στην πολιτική πρόταση που προτείνουν το ταξικό εργατικό κίνημα, η κοινωνική συμμαχία, οι ριζοσπαστικές συσπειρώσεις, το ΚΚΕ. Για να υπάρξει πραγματική ανάπτυξη σε όφελος των λαϊκών αναγκών, σε όφελος των εργαζομένων, του λαού μας. Αυτήν την πρόταση καλούμαστε να παλέψουμε όλοι το επόμενο διάστημα, σε ετοιμότητα με αγώνες διαρκείας, συνεχείς, από όλα τα μετερίζια».

Αλληλεγγύη από συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλο τον κόσμο

Την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους της Ελλάδας, με αφορμή τη χτεσινή απεργία, αλλά και στους ναυτεργάτες που συνεχίζουν τον πολυήμερο απεργιακό τους αγώνα, εκφράζουν συνδικαλιστικές οργανώσεις από όλο τον κόσμο. Συγκεκριμένα, μηνύματα απέστειλαν στο ΠΑΜΕ οι εξής οργανώσεις: USB (Ιταλία), OSCMS (Τσεχία), Seko Klubb 111 (Σουηδία), Επιτροπή Αγώνα Μεταναστών Αμβούργου (Γερμανία), LAB (Χώρα των Βάσκων), Migrant Workers Union (Ρωσία), Labor Union Coalition (Παλαιστίνη), Fitmetal-CTB (Βραζιλία), AIPU (Ινδία), ICEU (Σρι Λάνκα), SGA/CTP (Κογκό), FAT (Παναμάς), SINTIME (Μοζαμβίκη), BTUC (Μπαγκλαντές), Διεθνής Συνδικαλιστική Οργάνωση Συνταξιούχων της ΠΣΟ και Διεθνής Συνδικαλιστική Οργάνωση Εκπαιδευτικών της ΠΣΟ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ