ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Δεκέμβρη 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Καθολική η συμμετοχή στην απεργία

Με οργάνωση και κλιμάκωση να απαντήσουν οι εργαζόμενοι καλούν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ

Οι εργαζόμενοι έξω από το κατάστημα στην οδό Κριεζώτου την ώρα που τους μιλάει ο Γ. Ποντικός
Οι εργαζόμενοι έξω από το κατάστημα στην οδό Κριεζώτου την ώρα που τους μιλάει ο Γ. Ποντικός
Καθολική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδας στη χτεσινή απεργία, όπου σε όλη τη χώρα κανένα κατάστημα, κανένα σύστημα δεν δούλεψε. Στην Αθήνα, οι εργαζόμενοι της ΑΤΕ συγκεντρώθηκαν στο υποκατάστημα στην οδό Κριεζώτου, αντιδρώντας στον εκβιασμό της εργοδοσίας ότι η ΑΤΕ θα κλείσει αν «δεν αποδεχτείτε τη μείωση των μισθών, το κλείσιμο καταστημάτων, την κατάργηση θέσεων εργασίας και της πληρωμής υπερωριών με ρεπό, το ξεπούλημα των εταιρειών του ομίλου, τη μη πρόσληψη των επιτυχόντων του ΑΣΕΠ». Παράλληλα, οι γενικές συνελεύσεις που έγιναν σε μια σειρά πόλεις ήταν οι πιο μαζικές των τελευταίων χρόνων, ενώ η ΕΣΑΚ - ΑΤΕ έχει προχωρήσει στο μάζεμα υπογραφών στους χώρους δουλειάς για νέα γενική συνέλευση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Οι εργαζόμενοι στην ΑΤΕ δείχνουν τη διάθεση να απαντήσουν αγωνιστικά στις αξιώσεις των τραπεζιτών και του ΣΕΒ και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο χρηματοπιστωτικό σύστημα μέσα από περιοδείες, γενικές συνελεύσεις, συσκέψεις συμβάλλουν, ώστε να δημιουργηθούν Επιτροπές Αγώνα στους χώρους δουλειάς, να γραφτούν οι εργαζόμενοι στο κλαδικό τους σωματείο και να οργανωθεί η πάλη.

«Οχι στις απολύσεις, όχι στη μείωση μισθών», έγραφε το πανό του Σωματείου Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό σύστημα μπροστά από την πόρτα του καταστήματος και οι συγκεντρωμένοι εργαζόμενοι συζητούσαν για τις συνέπειες των αντεργατικών μεθοδεύσεων: «Μας λένε να αποδεχτούμε μείωση κατά 10% των αποδοχών μας, αλλιώς θα έχουμε τις ίδιες συνέπειες με τις ΔΕΚΟ. Αυτή θα είναι η αρχή για πολλά χειρότερα, αν δεχτούμε», λέει στον «Ρ» ο Νίκος, προσθέτοντας ότι «η ΑΤΕ έχει υποθηκεύσει καλλιεργήσιμη γη αγροτών, σε περίπτωση εξαγοράς της ο αγοραστής θα έχει και τη γη». Η Εφη, υπογραμμίζει ότι «η απειλή για μείωση των αποδοχών έχει οδηγήσει αρκετούς να βγουν στη σύνταξη και ταυτόχρονα δε γίνονται πλέον προσλήψεις των επιτυχόντων του ΑΣΕΠ». «Η μείωση των μισθών και συντάξεων αφορά όλους μας», τονίζει ο Σπύρος, συνταξιούχος της ΑΤΕ. «Η νέα μείωση στις εισφορές στο Ταμείο - που είναι ήδη προβληματικό - θα επιφέρει και ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση των παροχών Υγείας».

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους, ο Γιώργος Ποντικός εκ μέρους του ΠΑΜΕ αναφέρθηκε στην ανάγκη οι εργαζόμενοι της ΑΤΕ να συντονιστούν με τους εργαζόμενους όλου του κλάδου, με άλλους κλάδους, με τα άλλα λαϊκά στρώματα που πλήττονται, τους αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες, τους σπουδαστές. Οπως οι τραπεζίτες, οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές έχουν συγκεντρώσει τις δυνάμεις τους απέναντι στους εργαζόμενους, έτσι και οι εργαζόμενοι πρέπει να παλέψουν ενωμένα.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ - «ΑΤΛΑΝΤΙΚ»
Σε επίσχεση εργασίας οι εργαζόμενοι

Σε επίσχεση εργασίας βρίσκονται από την περασμένη Πέμπτη οι πάνω από 60 εργαζόμενοι των σούπερ - μάρκετ «Ατλάντικ» στα Γιάννενα, διεκδικώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων που τους οφείλει η εργοδοσία (3 μήνες και επίδομα αδείας) την υπεράσπιση της εργασίας, συνολικά των δικαιωμάτων τους.

Οι εργαζόμενοι με τη στήριξη του ταξικού σωματείου των Ιδιωτικών Υπαλλήλων βρίσκονται κάθε μέρα μπροστά από τα καταστήματα της αλυσίδας και περιφρουρούν τον αγώνα τους. Στο διάστημα αυτό, οι εργαζόμενοι έβαλαν το ζήτημα στο Νομαρχιακό Συμβούλιο και αναφέρθηκαν στη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται, καθώς τρέχουν υποχρεώσεις (ενοίκια, δάνεια) ζητώντας τη συμπαράσταση με κάθε μέσο και τρόπο. Την αλληλεγγύη τους στο δίκαιο αγώνα εξέφρασε ο επικεφαλής της ΝΑΣ Χρήστος Μεντής και ξεκαθάρισε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να παλέψουν με γνώμονα τα συμφέροντα της τάξης τους, μαζί με το ΠΑΜΕ ενάντια στην κυρίαρχη πολιτική που σαρώνει τα εργασιακά δικαιώματα. Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν και οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Χτες το απόγευμα οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε σύσταση επιτροπής, ενώ την Κυριακή στις 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο πραγματοποιείται η Γενική Συνέλευση του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων μπροστά στην πανελλαδική πανεργατική απεργία.

Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ και με αυτήν την ταξική γραμμή πάλης που χαράζει στον κλάδο, έχει πρωτοστατήσει μαζί με τους εργαζόμενους σε μια σειρά μάχες όπως στον ΚΑΡΙΠΙΔΗ και στα σούπερ μάρκετ Αρβανιτίδη που είχε θετική κατάληξη για τα συμφέροντα των εργαζομένων χαιρετίζει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων, την εγγραφή τους στο σωματείο.

«Η μόνη απάντηση, σημειώνει, είναι η δυναμική απάντηση, συσπειρωμένοι στο σωματείο. Αυτό που πάντα φόβιζε την εργοδοσία είναι η οργανωμένη αντίδραση των εργαζομένων, αυτό είναι το όπλο των εργατών. Ούτε βήμα πίσω από όσα ανήκουν στους εργαζόμενους. Καμιά ανοχή σε διλήμματα, καμιά υποχώρηση σε εκβιασμούς και τρομοκρατία».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΠΕΤΖΕΤΑΚΙΣ»
Πολύμορφη αγωνιστική δραστηριότητα

Σε πρόγραμμα παρεμβάσεων και κινητοποιήσεων κατέληξαν ομόφωνα με χτεσινή Γενική συνέλευση οι εργαζόμενοι στον «Πετζετάκι», οι οποίοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας: Σήμερα, κινητοποίηση έξω από τις πύλες του εργοστασίου. Την Παρασκευή συμβολικό κλείσιμο διοδίων Θηβών (90χλμ Αθήνων - Λαμίας). Τη Δευτέρα συμβολικό κλείσιμο του δρόμου Θηβών - Χαλκίδος έξω από το εργοστάσιο και την Τρίτη, κινητοποίηση στα γραφεία της εταιρείας στη λεωφόρο Συγγρού.

Παράσταση διαμαρτυρίας για την Υγεία

Παράσταση διαμαρτυρίας για την υποβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ Υμηττού - Ηλιούπολης, απαιτώντας αποκλειστικά δημόσιο ενιαίο δωρεάν και καθολικό σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, που να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών πραγματοποιούν σήμερα στις 10 π.μ. στο ΙΚΑ της περιοχής εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς της Ηλιούπολης. Στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν διαμαρτυρία στο υπουργείο Υγείας. Στην κινητοποίηση καλούν μεταξύ άλλων το ΠΑΜΕ, το Συνδικάτο Οικοδόμων Παράρτημα Νοτιοανατολικών Συνοικιών, η ΟΓΕ, το Σωματείο Συνταξιούχων Υμηττού - Ηλιούπολης, η Ενωση ΕΒΕ Ηλιούπολης κ.ά.

ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
Βήμα οργάνωσης και κλιμάκωσης του αγώνα

Για να αποτελέσει η απεργία στις 15 του Δεκέμβρη σημαντικό βήμα στη συσπείρωση, στην οργάνωση των εργαζομένων σε κάθε χώρο δουλειάς, με στόχο την αποφασιστική κλιμάκωση του αγώνα, δίνουν καθημερινά τη μάχη τα ταξικά συνδικάτα. Σε αυτήν την κατεύθυνση αξιοποιούνται και οι αρχαιρεσίες που πραγματοποιούνται σε μια σειρά σωματεία. Συγκεκριμένα:

Το Σάββατο, 11/12 αρχίζουν οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο Συνδικάτο Καθαριστριών - Καθαριστών Αττικής. Οι εκλογές θα διεξάγονται στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (Μάρνη και Γ' Σεπτεμβρίου 48Β στον 3ο όροφο) και θα ολοκληρωθούν τη Δευτέρα 13/12. Οι εργαζόμενοι θα μπορούν να ψηφίσουν το Σάββατο και την Κυριακή από 10 π.μ. έως 4 μ.μ. Τη Δευτέρα 13/12 από 2 μ.μ. έως 7 μ.μ..

Συνεχίζονται οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέας διοίκησης και αντιπροσώπων για τις δευτεροβάθμιες οργανώσεις στην Ενωση Λογιστών Αθήνας. Οι εκλογές διεξάγονται στα γραφεία της Ενωσης (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος) και οι εργαζόμενοι θα μπορούν να ψηφίζουν σήμερα από τις 12.30 μ. έως τις 8.30 μ.μ. Το Σάββατο 11/12 και την Κυριακή 12/12 από τις 10.30 π.μ. έως τις 6.30 μ.μ.

Τέλος, σήμερα αρχίζουν οι αρχαιρεσίες στο Σύνδεσμο Συνταξιούχων ΙΚΑ Αθήνας και ολοκληρώνονται την Κυριακή 12/12. Οι συνταξιούχοι θα μπορούν να ψηφίζουν όλες τις μέρες από τις 9 π.μ. έως τις 5 μ.μ. και την Κυριακή από τις 9 π.μ. έως τις 2 μ.μ.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
Χαστούκι στις μεθοδεύσεις εργοδοσίας και συνδικαλιστικής πλειοψηφίας

Ράπισμα στις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας, του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού για το πέρασμα αντεργατικών σχεδιασμών έδωσε η έκτακτη γενική συνέλευση των εργαζομένων στο Σύλλογο Εμπορικής Τράπεζας, το περασμένο Σάββατο.

Στη συνέλευση η πλειοψηφία -ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ - πρότειναν στους εργαζόμενους να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με την εργοδοσία για αλλαγές στον Οργανισμό. Ο Οργανισμός είναι ο κανονισμός προσωπικού που αποτελεί ένα ελάχιστο προστατευτικό πλαίσιο των εργασιακών δικαιωμάτων, της μόνιμης και σταθερής εργασίας. Στην ίδια πρόταση συμπεριέλαβαν ως «δόλωμα» την ένταξη των 700 νέων εργαζομένων στον Οργανισμό (οι οποίοι θα έπρεπε να έχουν ήδη ενταχθεί).

Οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις κατήγγειλαν την πλειοψηφία και κάλεσαν τους εργαζόμενους να ψηφίσουν τη δική τους πρόταση - όπως και έγινε - για να μην περάσει καμιά αλλαγή στον Οργανισμό και, ταυτόχρονα, να ενταχθούν άμεσα σε αυτόν οι 700 εργαζόμενοι.

Σε ανακοίνωσή τους οι ταξικές δυνάμεις χαιρετίζουν τη στάση των εργαζομένων που γύρισαν την πλάτη στον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό, τους καλούν σε αγώνα για εφαρμογή της απόφασης και για τη διεκδίκηση μόνιμης και σταθερής εργασίας για όλους, κλαδική ΣΣΕ με πραγματικές αυξήσεις και άλλα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ