ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ
Οι 500 απολύσεις είναι μόνο η αρχή

Σε συγκέντρωση, πορεία και κατάληψη της λεωφόρου Φυλής προχώρησαν χτες - κατά τη διάρκεια της τέταρτης μέρας απεργιακών τους κινητοποιήσεων - οι εργαζόμενοι του Δήμου Ανω Λιοσίων και των τριών Δημοτικών Επιχειρήσεων (Ραδιοφωνία, Ανάπτυξη, Κατασκευαστική). Οι εργαζόμενοι, που έχουν πάρει απόφαση για 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, απαιτούν να μην γίνουν οι 500 και πλέον απολύσεις στις επιχειρήσεις, τις οποίες ανακοίνωσε την προηγούμενη βδομάδα ο δήμαρχος Ν. Παπαδήμας ο οποίος σπεύδει να υλοποιήσει κατά γράμμα την πολιτική της κυβέρνησης. Ο δήμος έχει ήδη απολύσει 675 εργαζόμενους από τις επιχειρήσεις αυτές, τον περασμένο Ιούνη. Σήμερα οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν πορεία στο κέντρο της Αθήνας, στο υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο Εργασίας. Η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις, Φ. Τριανταφυλλοπούλου, δήλωσε στο «Ρ» ότι «οι εργαζόμενοι είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μας μέχρι να δικαιωθούμε και αυτό θα κάνουμε, παρά τις προσπάθειες που γίνονται από το δήμο να μας διασπάσουν. Τις επόμενες μέρες, στα πλαίσια των απεργιακών μας κινητοποιήσεων, έχουμε προγραμματίσει μια σειρά πολύμορφων αγωνιστικών δράσεων όπως συγκεντρώσεις, παρεμβάσεις, πορείες κ.ά.».

Σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής επισημαίνει: «ο δήμαρχος με τις απολύσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις εφαρμόζει με συνέπεια τις αντεργατικές πολιτικές της κυβέρνησης και του δικομματισμού που στόχο έχουν τη μείωση του εργατικού κόστους για ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση της εργατικής τάξης». Ακόμα, τονίζει ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να περιμένουν τίποτα από τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες των ηγεσιών ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΠΟΕ - ΟΤΑ που στηρίζουν αυτή την πολιτική ενώ, καλεί όλα τα σωματεία και τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ να εκφράσουν έμπρακτα τη συμπαράστασή τους στους εργαζόμενους του Δήμου Ανω Λιοσίων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παραπάνω εξελίξεις δίνουν μια πρώτη γεύση για το τι θα γίνει στο σύνολο των δήμων όταν θα ψηφιστεί ο νέος Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων που προωθεί τη δυνατότητα ολοκληρωτικής πλέον ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών που προσφέρουν οι δήμοι και οι οποίοι θα μπορούν να απασχολούν ευέλικτο φθηνό εργατικό δυναμικό. Για τον Κώδικα αυτό έχει ήδη εκφράσει τη συμφωνία της η προσκείμενη σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ ηγεσία της ΚΕΔΚΕ.

Χτες το πρωί οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στο κτίριο του Δημαρχείου. Η Φ. Τριανταφυλλοπούλου, που αναφέρθηκε στον προγραμματισμό των επόμενων κινητοποιήσεων, κάλεσε τους εργαζόμενους με τη λήξη της συγκέντρωσης να ξεκινήσουν την πορεία. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και ο Γ. Σταυρόπουλος, εκ μέρους του ΠΑΜΕ. Μεταξύ άλλων τόνισε, ότι οι εργαζόμενοι του δήμου είναι ανάγκη να μαζικοποιήσουν τον αγώνα τους και να συντονίσουν την πάλη τους και με άλλους εργαζόμενους, καθώς η θέση του συνόλου των εργαζομένων χειροτερεύει μέρα με τη μέρα. «Πρέπει, είπε, να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας, πρέπει να περιφρουρήσουμε το δικαίωμά μας στην εργασία». Αμέσως μετά τη συγκέντρωση οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της πόλης φωνάζοντας συνθήματα, όπως: «Πάρτε πίσω τις απολύσεις» και «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη» και στη συνέχεια προχώρησαν για λίγη ώρα σε κατάληψη της διασταύρωσης των οδών Γρηγορούσης και Φυλής.

  • Τη συμπαράστασή της στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ενωση Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνίας και δηλώνει ότι «δε θα επιτρέψουμε καμιά απόλυση τεχνικού που εργάζεται στο ραδιοσταθμό ΞΕΝΙΟ».

ΑΕΡΟΣΥΝΟΔΟΙ «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ»
Αγωνιστικά απαντούν στο σύγχρονο «Νταχάου»

Στη 12η μέρα του απεργιακού τους αγώνα μπήκαν σήμερα οι ιπτάμενοι συνοδοί - φροντιστές της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ), αντιδρώντας στην επιβολή «ιπτάμενου Νταχάου», που έχει προετοιμάσει η κυβέρνηση για όσους εργαστούν στην υπό λειτουργία «Νέα Ολυμπιακή». Οι απεργοί αεροσυνοδοί, αψηφώντας τη δικαστική απαγόρευση των απεργιακών τους κινητοποιήσεων, αλλά και το κλίμα τρομοκρατίας με απολύσεις, ποινικές διώξεις, εξωφρενικές αποζημιώσεις κλπ., που επιχειρούν να καλλιεργήσουν κυβέρνηση και διοίκηση της ΟΑ, συγκεντρώθηκαν χτες κάτω από τα κεντρικά γραφεία της εταιρίας, στη Λεωφ. Συγγρού και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Οικονομίας, με κατάληξη τη Βουλή. Στο ψήφισμα που επέδωσαν οι εκπρόσωποι του κλάδου στη Βουλή, μεταξύ άλλων, καταγγέλλουν ότι οι πρωτοφανείς μεθοδεύσεις κυβέρνησης και διοίκησης οδηγούν σε: Περικοπή αποδοχών κατά 40%. Διπλασιασμό των εβδομαδιαίων ωρών απασχόλησης. Δραστική περικοπή των αδειών. Ομαδικές απολύσεις με συνοπτικές διαδικασίες. Κατάργηση ειδικότητας και κατάργηση του δικαιώματος για συλλογικές διαπραγματεύσεις. Εξοστρακισμό του δικαιώματος στη μητρότητα. Θεσμοθέτηση της αυθαιρεσίας σε μεταθέσεις, αποσπάσεις, διαθεσιμότητες.

Οι εκπρόσωποι της Ενωσης Ιπταμένων Συνοδών - Φροντιστών (ΕΙΣΦ) διαμηνύουν ότι οι εργαζόμενοι «δεν υποστέλλουν τη σημαία του δίκαιου αγώνα τους κόντρα στην αυθαίρετη κατάργηση των ΣΣΕ και των πρακτικών συμφωνίας, στις εκβιαστικές και παράνομες απολύσεις και τη χρησιμοποίηση απεργοσπαστικών μηχανισμών. Θα συνεχίσουν να αρνούνται το εργασιακό "Νταχάου"». Οι δύο νέες 48ωρες συνεχόμενες απεργίες του κλάδου λήγουν σήμερα τα μεσάνυχτα. Εφόσον δεν υπάρξει θετική εξέλιξη και κυβέρνηση και διοίκηση εμμείνουν στην αδιάλλακτη στάση τους, τότε θα υπάρξει συνέχιση των κινητοποιήσεων του κλάδου. Ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών Χρ. Βερελής, ερωτηθείς εάν στη χτεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου συζητήθηκε και το θέμα της ΟΑ, απέφυγε κάθε αναφορά στις απεργιακές κινητοποιήσεις των αεροσυνοδών, προαναγγέλλοντας απλά ότι τις επόμενες μέρες ξεκινά η πορεία των «Ολυμπιακών Αερογραμμών» και ότι οι τράπεζες (σύμβουλοι της κυβέρνησης) που χειρίζονται την ιδιωτικοποίηση των εταιριών του ομίλου της ΟΑ διεξάγουν συζητήσεις με τα επιχειρηματικά σχήματα που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά της ΟΑ.


ΠΑΜΕ
Να εκφραστεί έμπρακτα η αλληλεγγύη μας

Οι επικείμενες απολύσεις όπως και αυτές που έγιναν στο Δήμο Ανω Λιοσίων, εντάσσονται στη γενικότερη κυβερνητική πολιτική των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ. Ενώ, τονίζει ότι η ανάγκη να εκφραστεί από όλα τα ταξικά συνδικάτα η έμπρακτη αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους του Δήμου Ανω Λιοσίων είναι άμεση. Ολόκληρο το κείμενο έχει ως εξής:

«Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα εκφράζει την αγανάκτησή του ενάντια στην απόφαση του δημάρχου Ανω Λιοσίων να απολύσει και να πετάξει στο δρόμο της ανεργίας 500 εργαζόμενους σ' αυτό το δήμο.

Η απόφαση αυτή του δημάρχου που έρχεται ως συνέχεια της προηγούμενης απόλυσης από τον ίδιο, άλλων 600 τον προηγούμενο Ιούνη, εντάσσεται στη γενικότερη κυβερνητική πολιτική των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, της μετατροπής των δήμων σε ανώνυμες εταιρίες, της ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών των δήμων και της γενίκευσης της μερικής απασχόλησης και των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων για όλους τους εργαζόμενους στους δήμους.

Το ΠΑΜΕ επισημαίνει ότι το ζήτημα αυτών των απολύσεων αφορά σε όλους τους εργαζόμενους και ως εκ τούτου είναι άμεση ανάγκη να εκφραστεί από όλα τα ταξικά συνδικάτα η έμπρακτη αλληλεγγύη και στήριξη στους προς απόλυση εργαζόμενους του Δήμου Ανω Λιοσίων».

Σε άλλη ανακοίνωση, η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ επισημαίνει ότι ο δήμαρχος στέλνει 500 εργαζόμενους στην ανεργία, «βορά στο μεγάλο κεφάλαιο με τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση δίνοντάς τους τζάμπα εργατικό δυναμικό με μόνο "μισθό" το πενιχρό επίδομα ανεργίας». Ανάλογη επίθεση, τονίζει, δέχονται και οι εργαζόμενοι ιπτάμενοι συνοδοί και φροντιστές από την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ που παραδίδει την Ολυμπιακή στους ιδιώτες και θέλει φθηνό εργατικό δυναμικό. Τέλος, υπογραμμίζει την ανάγκη συσπείρωσης των εργαζομένων στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, που είναι ο γνήσιος και πραγματικός εκφραστής των συμφερόντων τους.

  • Μετά από παρέμβαση της ΔΑΣ συνεδριάζει την Πέμπτη 11 Δεκέμβρη η Εκτελεστική Επιτροπή του Εργατικού Κέντρου Αθήνας με θέματα: τις απεργίες στην Ολυμπιακή και τις απολύσεις στο Δήμο Ανω Λιοσίων.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ