ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Νοέμβρη 2019 - Κυριακή 10 Νοέμβρη 2019
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ - ΑΠΟΛΟΓΙΕΣ ΑΡΧΗΓΟΥ ΚΑΙ ΗΓΕΤΙΚΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ
Θρασυδειλία, απίθανα ψεύδη και αντικομμουνισμός

Η σημαία της Βέρμαχτ
Η σημαία της Βέρμαχτ
Ολοκληρώθηκαν στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής οι απολογίες των ηγετικών στελεχών της, πρώην και νυν (Χρ. Αλεξόπουλου, Μιχ. Αρβανίτη, Γ. Γερμενή, Αντ. Γρέγου, Ελ. Ζαρούλια, Πολ. Ζησιμόπουλου, Παν. Ηλιόπουλου, Ηλ. Κασιδιάρη, Ν. Κούζηλου, Δ. Κουκούτση, Ι. Λαγού, Αρτ. Ματθαιόπουλου, Ν. Μίχου, Κ. Μπαρμπαρούση, Ευστ. Μπούκουρα, Ηλ. Παναγιώταρου, Χρ. Παππά) και του ισόβιου αρχηγού της και αδιαμφισβήτητου ηγέτη της από το 1980, Ν. Μιχαλολιάκου. Γι' ακόμη μια φορά γράφτηκε με ανεξίτηλο μελάνι, στις αίθουσες δικαστηρίου, τι σημαίνει ναζί και φασίστες.

Απολογίες γεμάτες προκλητικότητα, θρασυδειλία, απίθανα ψεύδη και προσπάθεια αντιστροφής της πραγματικότητας για την παραπλάνηση και του δικαστηρίου, σοβαρά κενά και αντιφάσεις, αλλά και ξετσίπωτη συκοφαντία, ωμότητα και αντικομμουνισμό για να συγκαλύψουν τις εγκληματικές πράξεις και τον ναζιστικό χαρακτήρα της οργάνωσής τους και να βγουν αθώες περιστερές. Οτι δεν έχουν καμιά σχέση με την εκδικαζόμενη υπόθεση, γιατί «όλα όσα έχουν γίνει και ειπωθεί, είναι συνυφασμένα και ταυτισμένα με την απόλυτη νομιμότητα»! Απολογίες με διπλό λόγο, αποτάσσοντας από τη μία καθετί ναζιστικό ή, με το αιτιολογικό της δήθεν ...ελευθερίας της έκφρασης και του «αυτοπροσδιορισμού», να μην απαντάνε. Και από την άλλη, να φωνάζουν «Ζήτω η νίκη» (το αντίστοιχο του «Ζιγκ Χάιλ»), όπως έκανε ο αρχηγός τους, Μιχαλολιάκος, όταν έβγαινε από το γραφείο του ανακριτή όταν έγιναν οι συλλήψεις.

Ο αρχηγός και το τάγμα εφόδου της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης
Ο αρχηγός και το τάγμα εφόδου της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης
Αντιφατικές οι απαντήσεις τους και σε βασικά ερωτήματα, με στόχο να συγκαλύψουν επί της ουσίας τη δομή και την ιεραρχία, τις επιθέσεις των ταγμάτων εφόδου, το πότε πληροφορήθηκε ο αρχηγός της ναζιστικής οργάνωσης τη δολοφονία Φύσσα, αν υπήρξαν διαγραφές, πειθαρχικές κυρώσεις από την ηγεσία για τις εγκληματικές πράξεις τους, αν υπάρχουν τελικά μέλη και καταστατικό στη Χρυσή Αυγή πριν από το 2012, αν υπάρχει τυφλή υπακοή κ.ά.

Δήλωναν άγνοια για στοχοποιημένες επιθέσεις σε όσους ήταν αντίθετοι με τις ιδέες τους, για τη δολοφονία Φύσσα π.χ. «ήταν ένας καθ' ομολογία δολοφόνος ο Ρουπακιάς και διώχθηκαν 69 άνθρωποι βουλευτές κ.λπ.» ή ότι «δύο παρέες τσακώνονταν και ένας ηλίθιος έκανε αυτό που έκανε». Για τους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ «μια συμπλοκή, με τραυματισμούς ένθεν και εκείθεν», για τους Αιγύπτιους αλιεργάτες «ό,τι άκουσαν από τα ΜΜΕ», για το «Συνεργείο» ότι «κάποιοι αντιφρονούντες επιτέθηκαν στη χρυσαυγίτικη μοτοπορεία» κ.ά...

Επίσης, με την παραδοχή του αρχηγού Μιχαλολιάκου για επαφές με στελέχη του κρατικού μηχανισμού, της κυβέρνησης της ΝΔ και διάφορους παράγοντες του αστικού κράτους, στην προσπάθειά του να καταδείξει και αυτός ότι υπήρχε δήθεν πολιτική σκευωρία, αποκάλυψε επί της ουσίας ότι ήταν προετοιμασμένοι να καλύψουν ό,τι μπορούσαν από τα αποδεικτικά στοιχεία των εγκληματικών πράξεων της ναζιστικής οργάνωσης. «Εκείνες τις μέρες εμείς προσπαθούσαμε να προστατεύσουμε το κόμμα και από ό,τι φάνηκε και τους εαυτούς μας, γιατί έχω προσωπική μαρτυρία συνεργάτη του Σαμαρά, ο οποίος μου είπε "θα το φτάσουνε στο τέλος, θα σας προφυλακίσουνε"». Στην απολογία του επίσης ο ισόβιος αρχηγός της Χρυσής Αυγής προσπάθησε να σφάξει με το γάντι βασικά στελέχη και συνεργάτες του, για να «βγει λάδι» ο ίδιος.

Υποκριτική άρνηση του εθνικοσοσιαλισμού μέχρι αυτογελοιοποίησης


Ειδικότερα όσον αφορά τη ναζιστική ιδεολογία αναφέρουμε ενδεικτικά, ο αρχηγός - καθοδηγητής, ο ναζιστής Ν. Μιχαλολιάκος στην απολογία του αρνήθηκε υποκριτικά τον εθνικοσοσιαλισμό. Για παράδειγμα, αρνήθηκε την παρουσία του στη ναζιστική συναυλία όπου ο ίδιος μαζί με Γερμενή, Κασιδιάρη, Παναγιώταρo, Ματθαιόπουλο και Μάστορα υμνούσαν το Γ' Ράιχ και χαιρετούσαν ναζιστικά μπροστά στις σημαίες των SS και την πολεμική σημαία της Βέρμαχτ με τον αγκυλωτό σταυρό, ενώ ακούγονταν και ναζιστικά συνθήματα. Οταν όμως του επισημάνθηκε από το δικαστήριο ότι είναι το 2005 και ότι ο ίδιος ήταν παρών, ανέφερε: «Εμένα αυτή η μουσική δεν μου αρέσει. Μπορεί να είχα πάει περιστασιακά και να έφυγα μετά»...

Αναφορικά με το ρατσιστικό λόγο, τις ομιλίες περί εθνικοσοσιαλισμού, τις «ξιφολόγχες» που «θα ακονίζονται στα πεζοδρόμια», την κάλυψη εγκληματικών ενεργειών και τα περί «τυφλής υπακοής» κ.λπ., τα χαρακτήριζε σε όλους τους τόνους «σχήμα λόγου». Με αποκορύφωμα τη γνωστή δήλωσή του «είμαστε η σπορά των ηττημένων του 1945, οι εθνικοσοσιαλιστές, οι φασίστες... αυτοί είμαστε», που προσπάθησε να τη δικαιολογήσει βάζοντας στο ίδιο τσουβάλι την Ελλάδα με τη ναζιστική Γερμανία και τη φασιστική Ιταλία που ηττήθηκαν, με το επιχείρημα ότι όλοι οι Ελληνες ήταν με τους ηττημένους επειδή έχασαν σε βιομηχανική ανάπτυξη!

Ωστόσο, σε άλλη απάντηση και σε ...άλλο μήκος κύματος έκανε λόγο για δύο ιδεολογίες, από τις οποίες - όπως είπε - η μία ηττήθηκε. Ο Ι. Λαγός, με τον χιτλερικό αετό στο στήθος, από την πλευρά του απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας ότι «θα απαντήσω αν λεχθεί ότι διωκόμαστε για πολιτικές απόψεις». Παρά το γεγονός πως γνώριζε ότι στο παραπεμπτικό βούλευμα ερευνάται το κίνητρο των εγκληματικών πράξεων, δηλαδή η ναζιστική ιδεολογία. Πάντως πρώτος διδάξας ήταν ο Κασιδιάρης, ο ναζιστής πρώην βουλευτής που θυμήθηκε την ...ελευθερία της έκφρασης και του «αυτοπροσδιορισμού», λέγοντας ότι «το να δίνει αναφορά ένας πολίτης για ζήτημα που αφορά τις ιδέες του είναι απαράδεκτο». Αποφεύγοντας έτσι να απαντήσει και να δώσει πειστικές εξηγήσεις σε σχετικά ερωτήματα για την εθνικοσοσιαλιστική ιδεολογία και την εγκληματική δράση της οργάνωσης, τη σωρεία φωτογραφικών ντοκουμέντων που αφορούν και τον ίδιο και έχουν παρουσιαστεί στο δικαστήριο. Σχετικά π.χ. με άρθρα του με αναφορές στον Χίτλερ και το τατουάζ με τη σβάστικα στο μπράτσο του, ο Κασιδιάρης δεν απάντησε, όπως και για τη φωτογραφία με τη σημαία της Βέρμαχτ, την οποία είχε χαρακτηρίσει «φωτομοντάζ».

Στα χρόνια της νιότης του παρέπεμψε ο Χρ. Παππάς για τις πάμπολλες φωτογραφίες του που χαιρετάει ναζιστικά και ποζάρει μπροστά από εικόνες του Χίτλερ, ενώ έκανε λόγο για «λεκτικές υπερβολές» σε κείμενά του. Η κορυφαία όμως απάντησή του σε σχετική ερώτηση του δικαστηρίου ήταν τα όσα είπε για τη φωτογραφία του το 2009 στον τάφο του Μουσολίνι, όπου χαιρετά ναζιστικά. Προσπαθώντας να τα μαζέψει αυτογελοιοποιήθηκε. «Είναι τουριστική διέλευση και δεν πήγα μόνο από 'κει, πέρασα όλη την Ιταλία, από Φλωρεντία, κάτω, πέρασα όλο τον βορρά». Οσο για το ναζιστικό χαιρετισμό είπε: «Μετά τον θάνατο του Ι. Μεταξά το 1941 οι στρατιώτες Ελληνες και πολίτες χαιρετούσαν με αυτόν το χαιρετισμό (!)».

Και ο μετανοημένος Μπούκουρας δεν ήθελε, όπως και ο Μπαρμπαρούσης, να χαρίσει τα δήθεν ελληνικά σύμβολα στον Χίτλερ... Μάλιστα, ο Μπαρμπαρούσης προασπίστηκε τον ναζιστικό χαιρετισμό λέγοντας: «Αν είναι να μην κάνουμε ό,τι έκανε ο Χίτλερ, τότε να σταματήσουμε και να πηγαίνουμε και στην τουαλέτα όπως πήγαινε». Παρά το ότι και ο αρχηγός τους Μιχαλολιάκος χαιρετάει ναζιστικά σε ντοκουμέντα που έχουν επιδειχθεί, ο Παναγιώταρος ανέφερε ότι απαγορεύονταν ρητά και κατηγορηματικά, με απόφαση του Μιχαλολιάκου.

Ζησιμόπουλος - Ηλιόπουλος για τα περί εθνικοσοσιαλισμού και Χίτλερ είπαν ότι «όλα είναι ένα ψέμα», «δεν υπήρχαν αυτά». Οσο για το τατουάζ με το χιτλερικό σύνθημα «Sieg Heil» («Ζήτω η νίκη») του Ηλιόπουλου, απλά του άρεσε η γραμματοσειρά...

Αναζητούνται τα μέλη και η διαγραφή τους...

Για το θέμα των διαγραφών ή ποινικών κυρώσεων για τις εγκληματικές πράξεις μελών υπήρξαν διαφορετικές εκδοχές από τους πρώην χρυσαυγίτες βουλευτές. Ο Μίχος, για να αποτινάξει τις ευθύνες από πάνω του για τις εγκληματικές ενέργειες της ναζιστικής οργάνωσης, εξαρχής όπως είπε έβαζε ζητήματα διαγραφών, που το είχε θέσει και στον αρχηγό, όμως το θέμα δεν προχώρησε και δεν ήξερε γιατί. Μάλιστα, σε αντίθεση με όλα όσα επαναλάμβαναν οι συγκατηγορούμενοί του, ανέφερε ότι οι επιθέσεις ήταν γνωστές.

Για τη δολοφονική επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες είπε ότι «το θέμα των αλιεργατών ήταν αισχρό... "Θα μας κλείσουν στη φυλακή", τους είπα. "Κάντε διαγραφές"... Είχαν πάει με μπλουζάκια (της Χρυσής Αυγής), οι άνθρωποι είναι ηλίθιοι... Το είπα στον Λαγό. Μου λέει: "Εγινε μαλακία"». Παρά τους όψιμους ισχυρισμούς π.χ. του Παναγιώταρου περί διαγραφών, ο Ι. Λαγός αρνήθηκε ότι υπήρξαν οι οποιεσδήποτε κυρώσεις στους αυτουργούς παρέχοντάς τους πλήρη κάλυψη. «Δεν κλείσαμε την ΤΟ Νίκαιας γιατί πιστεύαμε ότι εμπλέκονται στη δολοφονία, αλλά για λόγους ασφαλείας. Σταματήσαμε τη λειτουργία τους για λίγες ημέρες. Ο δολοφόνος έχει ομολογήσει και έχει πει ότι μόνος του το έκανε». Μάλιστα, ανέφερε ότι η παραμονή του Πατέλη έγινε με απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου.

Ο Παναγιώταρος είπε ότι οι εμπλεκόμενοι «Πατέλης, Καζαντζόγλου και άλλα 2-3 άτομα» «παύτηκαν» από το κόμμα και η τοπική έκλεισε με συνοπτικές διαδικασίες με απόφαση του αρχηγού. Δεν μπόρεσε να δώσει όμως πειστική εξήγηση για τις δικές του σχετικές δηλώσεις και του Κασιδιάρη την επομένη της επίθεσης στο ΠΑΜΕ, στις οποίες κατηγορούν το ΚΚΕ για «συκοφαντικές» και «ψευδείς» καταγγελίες, ενώ η Χρυσή Αυγή, όπως είπε, διέγραψε τους φερόμενους ως δράστες στη δολοφονική επίθεση στο ΠΑΜΕ.

Ο Παππάς στην απολογία του παρέμεινε μεν στη γραμμή Παναγιώταρου περί διαγραφών για τη δολοφονία Φύσσα, αλλά υποβαθμίζοντάς την, αναφέροντας ότι γνωρίζει ότι αποφασίστηκε το κλείσιμο των γραφείων της Νίκαιας. Σε σχετική ερώτηση αν μετά το κλείσιμο των γραφείων τα άτομα της Νίκαιας μπορούσαν να πάνε σε άλλα γραφεία, πιθανολόγησε πως όχι. Στη διαδικασία όμως των εγγράφων έχει ακουστεί ότι τα άτομα της Νίκαιας πήγαιναν στον Πειραιά σε συνεννόηση με τα κεντρικά της ΧΑ. Ο πυρηνάρχης Νίκαιας Πατέλης έχει πει στο δικαστήριο ότι δεν διαγράφηκε από τη Χρυσή Αυγή και δεν εκδιώχτηκε από τα γραφεία της, τα οποία είχε τη δυνατότητα να επισκέπτεται μέχρι και πρόσφατα. Σε τηλεφωνική επικοινωνία του περιφερειάρχη Λαγού με τον Πατέλη (2013), ο Λαγός, όπως είπε και στο δικαστήριο, του λέει «Γιώργο μένεις». Ο Κασιδιάρης δήλωσε ότι «διαγραφές δεν μπορούσαν να γίνουν» γιατί απλούστατα οι εμπλεκόμενοι «δεν ήταν μέλη».

Ο αρχηγός Μιχαλολιάκος για τα περί «κυρώσεων» σε βάρος μελών για τις εγκληματικές ενέργειες δεν είχε ξεκάθαρη θέση. Ουσιαστικά είπε ότι αναμένει το δικαστήριο να αποφασίσει (!). Ενώ για τις απολύσεις δύο υπαλλήλων του κόμματος, όπως τους χαρακτήρισε, όπως π.χ. του Πατέλη, είπε ότι απομακρύνθηκαν γιατί είχε γίνει μεγάλος ντόρος. Κατέρριψε επίσης αρχικά, μέσα σε δευτερόλεπτα, όλο τον ισχυρισμό της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσής του για το βράδυ της δολοφονίας Φύσσα, λέγοντας ότι είχαν βγει στους δρόμους για να πετάξουν τα περιβόητα τρικάκια για επικείμενη ομιλία του. Ο ίδιος ο πυρηνάρχης Νίκαιας, Γ. Πατέλης, στην κατάθεσή του, είχε κάνει τη σχετική αναφορά. Οπως είπε, ο Ν. Μιχαλολιάκος είχε δεχτεί πρόσκληση, αλλά δεν είχε αποφασίσει αν θα πάει. Τελικά, μετά την παρέμβαση του δικηγόρου του Γ. Πατέλη προσπάθησε ανεπιτυχώς να τα «μαζέψει»... Ανέφερε επίσης ότι «δεν είχε ιδέα από Πειραιά, ήταν άγνωστη γι' αυτόν περιοχή το Πέραμα» και ότι «δεν ήταν συνηθισμένο οι διανομές φυλλαδίων να γίνονται νύχτα», καταρρίπτοντας τους ισχυρισμούς μελών της ΤΟ Νίκαιας. Τελικά, ο αρχηγός «αποφάσισε», αφού δεν ήξερε και πολλά, ότι «μπορεί και να γίνονταν και βράδυ»...

Αντιφάσεις αναδείχθηκαν και για το πότε ο αρχηγός έμαθε για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Στην απάντησή του ο Μιχαλολιάκος παρουσίασε διαφορετική εκδοχή ακόμη και από την αρχική απολογία του, λέγοντας ότι ενημερώθηκε από την σύζυγό του το επόμενο πρωί. Σημειώνεται ότι στην αρχική απολογία είχε ισχυριστεί ότι το πληροφορήθηκε την επόμενη μέρα το μεσημέρι από τα ΜΜΕ. Ο μάρτυρας υπεράσπισής του, Σπίνος, έχει καταθέσει στο δικαστήριο ότι ήταν όλη τη νύχτα ξύπνιος και ενήμερος. Ο Ι. Λαγός από την πλευρά του ισχυρίστηκε ότι δεν τον ενημέρωσε το βράδυ της δολοφονίας στην επικοινωνία που είχε μαζί του, παρότι τη γνώριζε, για να μην τον αναστατώσει (!). Αντίθετα ο Μίχος ανέφερε ότι «εκείνη τη νύχτα, σπάσαν τα τηλέφωνα, όλοι, Λαγός, Παναγιώταρος... Ο Λαγός μού είπε ότι ενημέρωσε τον Αρχηγό. Ωρυόταν και ο Μιχαλολιάκος, βρίζει θεούς και δαίμονες. "Αυτός ο ηλίθιος, ο πανίβλακας, ο γελοίος", έλεγε ο Λαγός...» (αναφέρεται στον - δήθεν περαστικό - Ρουπακιά). Για το ζήτημα των μελών που μετά βδελυγμίας αρνούνται τα στελέχη της ναζιστικής οργάνωσης, με αποκορύφωμα τον «περαστικό» δολοφόνο Ρουπακιά, ο Μίχος αποδέχθηκε το αυτονόητο, ότι εκτός από μέλη της ΚΕ υπήρχαν και μέλη Τοπικών, ενώ μίλησε και για καταλόγους μελών και υποστηρικτών, σε γνώση της Κεντρικής Διοίκησης. Ο Ηλιόπουλος π.χ. είχε πει ότι «κάτι μπαμπάδες από τον Αλμυρό» αποτελούσαν τους πυρήνες υποδοχής των μελών.

Καταστατικό - «φάντασμα» και «ετερόκλητες» εγκληματικές δράσεις

Οσον αφορά το πρώτο καταστατικό της Χρυσής Αυγής που προσκόμισε στην ανάκριση το 2013 ο δημοσιογράφος Δ. Ψαρράς, όπου περιγράφεται το δισυπόστατο της ναζιστικής οργάνωσης που διαθέτει πολιτικό και στρατιωτικό - επιχειρησιακό σκέλος, με κοινή ηγεσία και όπου περιέχεται το κείμενο για την «Αρχή του Αρχηγού», ακόμα αναζητείται από τη ναζιστική Χρυσή Αυγή...

Αν και στο συνέδριο του 1992 διανεμήθηκε Καταστατικό στους συμμετέχοντες, όπως κατέθεσε ο μάρτυρας υπεράσπισης του αρχηγού Σπίνος, το μόνο καταστατικό που γνώριζαν τα στελέχη της ήταν αυτό που κατατέθηκε στον Αρειο Πάγο. Σημειωτέον ότι έγγραφο με παρόμοιο περιεχόμενο και σφραγίδα («Χρυσή Αυγή - Αγχιβασίην») βρέθηκε στο σπίτι του στελέχους της Χρ. Αυγής, του ναζιστή Χρ. Παππά, αλλά και σε μεταγενέστερα κείμενα, όταν η Χρυσή Αυγή ήταν στη Βουλή, όπως αυτό που βρέθηκε στο σκληρό δίσκο της Ουρ. Μιχαλολιάκου με τίτλο «Ιεραρχία - Δομή ΧΑ» και παρόμοιο περιεχόμενο όπως π.χ. «Η έννοια του Αρχηγού - Καθοδηγητή στην Ιδεολογία μας προσλαμβάνει μεταφυσικό περιεχόμενο» κ.λπ.

Πάντως, ο Ν. Μιχαλολιάκος, η ηγεσία του οποίου δεν τέθηκε ποτέ σε ψηφοφορία μέχρι και σήμερα, αφού σύμφωνα με το νέο καταστατικό ψηφοφορία γίνεται μόνο αν το ζητήσει το 50%+1 των συνέδρων, διορίζει το Πολιτικό Συμβούλιο της οργάνωσης, όπως προέκυψε. Το 2013, μέλη του ήταν οι Λαγός, Κασιδιάρης, Παναγιώταρος, Γερμενής, Ματθαιόπουλος και Παππάς. Για να αποφύγει τυχόν δικές του ευθύνες, ο Μίχος είπε ότι οι τοπικές λειτουργούσαν «ημιαυτόνομα», αλλά όλες έδιναν αναφορά στα κεντρικά...

Ο Λαγός χαρακτήρισε από την πλευρά του την ιεραρχία της ναζιστικής Χρυσής Αυγής «συνηθισμένη» και «ανάλογη με ό,τι συμβαίνει σε όλα τα κόμματα». Πρόσθεσε όμως ότι «οι βουλευτές δεν δρούσαν ανεξέλεγκτα, εννοείται μιλάγαμε με τον αρχηγό μας (...) το Πολιτικό Συμβούλιο αναφερόταν στον αρχηγό της Χρυσής Αυγής». Οσο για τις πασίγνωστες πλέον ομολογίες Αποστόλου «για να κάνεις κάτι, παίρνεις πρώτα τον Γιάννη (Λαγό), ο Γιάννης το λέει στον Μεγάλο (Μιχαλολιάκο) και αν δώσει το ΟΚ ο Μεγάλος, πας» ή του Πατέλη με το «ό,τι κινείται σφάζεται» (βέβαια μόνο ύστερα από σχετική εντολή Λαγού). Αυτά όχι μόνο δεν υπήρχαν, αλλά, σύμφωνα με τη ρήση του αρχηγού για να αποδομήσει τη στρατιωτική δομή της οργάνωσης, ήταν ετερόκλητο το πλήθος στη Χρυσή Αυγή από τον πιο κάτω μέχρι τον πυρηνάρχη, τον περιφερειάρχη, «πώς είναι δυνατόν να κάνεις εγκληματική οργάνωση και να βάλεις έναν που έβοσκε κατσίκες στην Αιτωλοακαρνανία»...

Ομως, το μήνυμα του αρχηγού προς τη ναζιστική οργάνωση είναι σαφές. Και όπως μαρτυρούν οι δεκάδες εγκληματικές δράσεις των ταγμάτων εφόδου, ελήφθη από τους δήθεν ετερόκλητους (περιφερειάρχες, πυρηνάρχες και τα μέλη). Αρκεί να σημειωθεί ότι μετά την επίθεση του Κασιδιάρη στην Λιάνα Κανέλλη, στο μεσοδιάστημα των δύο εκλογικών αναμετρήσεων του 2012, ο Μιχαλολιάκος θα απευθυνθεί στο τάγμα εφόδου της Νίκαιας λέγοντας: «Να καθησυχάσω όσους πιστεύουν ότι θα μας κοστίσει εκλογικά το επεισόδιο στον "ΑΝΤ1". Λοιπόν, ακούστε τα νέα: Η Χρυσή Αυγή ανέβηκε δύο ολόκληρες μονάδες στις κρυφές δημοσκοπήσεις μετά το επεισόδιο αυτό». Και συνεχίζει: «Ας το πάρουν απόφαση. Δεν τελειώνει ο αγώνας έτσι εύκολα. Κι αν νομίζουν τα ορφανά του Μαρξ και του Στάλιν ότι θα σταματήσουν το ποτάμι το εθνικιστικό, το κάναν κι άλλη φορά και τους θάψαμε στον Γράμμο και στο Βίτσι και νικήσαμε. Αυτό θα ξαναγίνει αν το θέλουν». Ενθουσιασμένο, το τάγμα εκφωνεί την ύστατη απειλή που αποδίδεται στον ναζί Γκέμπελς: «Θα ξαναγυρίσουμε και θα τρέμει η γη».

Σε άλλη ...βερσιόν, ο αρχηγός ισχυριζόταν ότι αν οι χρυσαυγίτες σκοτώσουν κάποιον μετανάστη, θα εκτιναχτεί η λαϊκή υποστήριξη προς την οργάνωσή του. Κατά τους ισχυρισμούς του αρχηγού, τα λεγόμενά του ήταν απλώς τα πραγματικά περιστατικά... Για το πογκρόμ του 2011, μετά τη δολοφονία Καντάρη, ο Κασιδιάρης παρέπεμψε σε «αυθόρμητη κατάσταση ύστερα από κάλεσμα κατοίκων», ενώ, όπως είπε, «δεν έγιναν βίαια επεισόδια στα οποία έχουν λάβει μέρος χρυσαυγίτες»... Σημειωτέον ότι υπάρχουν φωτογραφικά ντοκουμέντα που αποδεικνύουν τη φυσική παρουσία ηγετικών στελεχών της Χρυσής Αυγής, όπως του ίδιου, των Παναγιώταρου, Μπούκουρα, Ηλιόπουλου, αλλά και την τέλεση εγκληματικών πράξεων από μέλη της ναζιστικής συμμορίας. Γνωστή είναι επίσης και η αναφορά του αρχηγού σε άλλο πογκρόμ κατά μεταναστών «Ραφήνα... τέτοιου είδους συγκεντρώσεις είναι στρατηγικός μας στόχος να γίνουν σε κάθε πλατεία των Αθηνών, σε κάθε πόλη της Αττικής», «στο κέντρο των Αθηνών υπήρχε ένα κτίριο ολόκληρο το Εφετείο (...) και ήταν κατοικία λαθρομεταναστών (...) όταν το κράτος δεν μπορεί να κάνει τίποτα, (...) μπόρεσε η Χρυσή Αυγή και άδειασε το Εφετείο (...) έγινε μια ολόκληρη μάχη και εγώ προσωπικά δεν ήμουν απών, εκεί ήμουν».

Αντικομμουνιστικές χυδαιότητες και συκοφαντίες

Εκεί που σύσσωμη η ναζιστική εγκληματική οργάνωση με τον αρχηγό της είχε την ίδια και άμεση απάντηση χωρίς αποχρώσεις, ήταν για τη δολοφονική επίθεση στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, που χαρακτηρίστηκε συμπλοκή. Στις απολογίες τους οι ναζιστές έδειξαν το μένος των ίδιων και της οργάνωσής τους απέναντι στο ΚΚΕ, με αντικομμουνιστικές χυδαιότητες και συκοφαντίες.

Για τη δολοφονική επίθεση ο Λαγός δήλωσε ότι έγινε απλώς «ιδεολογική μάχη», αναπαράγοντας τον αντικομμουνιστικό οχετό που είχαν χρησιμοποιήσει για να δικαιολογήσουν την επίθεση. Απέφυγε να υποδείξει ποιος ήταν ο επικεφαλής των χρυσαυγιτών και δεν σχολίασε τα μηνύματά του πριν και μετά την επίθεση, π.χ. «θα φάνε γερό πέσιμο τα κομμούνια σήμερα», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν θα στενοχωριόμουν κιόλας αν οι χρυσαυγίτες αμύνονταν και του ΚΚΕ έτρωγαν πέντε χαστούκια, σφαλιάρες».

Και ο Παναγιώταρος προχώρησε σε αντικομμουνισμό και συκοφαντίες για το ΠΑΜΕ και το σωματείο στη Ζώνη βρίζοντάς το. «Μας κάλεσαν να καθαρίσουμε την κόπρο του Αυγεία (...) Να ιδρύσουμε ένα καινούργιο σωματείο», ανέφερε. Προσπαθώντας να αντιστρέψει την πραγματικότητα για να καλύψει επί της ουσίας την προαναγγελλόμενη δολοφονική επίθεση, ομολόγησε ουσιαστικά ότι το «σωματείο» που έστησαν ήταν δουλεμπορικό, αφού έβρισκε δουλειά σε κόσμο και προσπάθησε να πείσει ότι το έκανε «με πολύ καλά μεροκάματα, μέχρι και κόσμο στο εξωτερικό έστελνε για επισκευές πλοίων, σε όλα τα μήκη και πλάτη, κάποιοι άνθρωποι τρώνε ψωμάκι, πολύ καλό ψωμάκι λόγω της ύπαρξής του...».

Ο Μπαρμπαρούσης επιδόθηκε με θράσος στον γνωστό αντικομμουνισμό των ναζιστών, αναφέροντας ότι συμμετείχε αρχικά, αλλά και μετά σε εκδηλώσεις «εκεί που ο Βελουχιώτης (...) είχε σκοτώσει ένα σύνταγμα ολόκληρο και είχα πάει να τιμήσω τους νεκρούς που είχαν βρει απάνθρωπο θάνατο από τους δολοφόνους», σε εκδηλώσεις «για σφαγές από κομμουνιστές», σε μνημόσυνα «σφαγιασθέντων από κομμουνιστές» κ.ά. Οσο για τον αρχηγό Μχαλολιάκο, επανέλαβε τα περί «ορφανών του Μαρξ και του Στάλιν», «ρήση» που έλεγε και παλιότερα, ότι λένε ψέματα και συκοφαντούν, όταν π.χ. ήθελε να συγκαλύψει τη δολοφονική επίθεση στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι ναζιστές «πρώην και επόμενοι», με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, αρνήθηκαν τα πάντα, τις ναζιστικές εγκληματικές τους πράξεις και λίγο έως πολύ είπαν ότι δεν ξέρουν ακόμα και σήμερα γιατί βρίσκονται κατηγορούμενοι, αφού τίποτα «δεν είδαν, δεν άκουσαν, δεν ήξεραν» και δεν έχουν να απολογηθούν για τίποτα.

Το κερασάκι στη ναζιστική τους τούρτα ήταν οι χαρακτηριστικές τοποθετήσεις Κασιδιάρη - Λαγού στο δικαστήριο. Ο ένας αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις του αναπληρωτή εισαγγελέα της έδρας Στ. Κωσταρέλλου, ισχυριζόμενος ότι «δεν στοχεύει με τις ερωτήσεις του στην αποκάλυψη της αλήθειας, αλλά στη συγκάλυψη του εγκλήματος», και ο άλλος αποκάλεσε τη διαδικασία «ντροπιαστική», «μας τραβολογάτε εδώ και εξήμισι χρόνια να απολογηθούμε για φωτογραφίες». Πάντως, χαρακτηριστική ήταν και η τοποθέτηση του Μπούκουρα για τη ναζιστική οργάνωση με το πλήθος των εγκληματικών πράξεων. Ο εν λόγω είπε ότι ήταν ένα «ωραίο παρεάκι», «έζησα τη δεύτερη εφηβεία μου στη Χρυσή Αυγή», «το γλέντησα στη Χρυσή Αυγή, τα ταξίδια, οι ομιλίες, το κρασάκι, το παρεάκι. Την ιστορία τη γράφουν οι παρέες», αποφάνθηκε....


Π. Καζ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ