ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Νοέμβρη 2019 - Κυριακή 10 Νοέμβρη 2019
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΓΣΕΕ
Εντεινόμενες μεθοδεύσεις για να διαιωνίσουν τα όργια νοθείας

Τις εντεινόμενες μεθοδεύσεις της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ, με τις οποίες επιχειρεί να θωρακίσει και να διαιωνίσει τα όργια νοθείας στα συνδικάτα, αποκαλύπτει και καταγγέλλει για άλλη μια φορά το ΠΑΜΕ.

Σε ανακοίνωσή του επισημαίνει τα εξής:

«Η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ έχει ξαμοληθεί ανά την Ελλάδα, όχι βέβαια για να επισκεφθεί χώρους δουλειάς ή να οργανώσει κινητοποιήσεις. Αυτά τα αποφεύγει όπως ο διάολος το λιβάνι.

Σήμερα βρέθηκε στον Βόλο ο επονομαζόμενος γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Κιουτσούκης, όπου επισκέφτηκε μαζί με άλλα στελέχη (Θεοχάρης κ.λπ.) τον εισαγγελέα της περιοχής και τον δικηγορικό σύλλογο. Βρέθηκαν εκεί γιατί θέλουν να βάλουν εμπόδια στη δράση των ταξικών δυνάμεων. Βρέθηκαν εκεί για να ζητήσουν τα εκλεγμένα στελέχη του ταξικού κινήματος του Εργατικού Κέντρου Βόλου:

-- Να μην μπορούν να παρευρίσκονται στις αρχαιρεσίες των σωματείων (στελέχη της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ θα επιχειρήσουν σύντομα να κάνουν εκλογές σε ένα συνδικάτο ανύπαρκτο στην περιοχή).

-- Να μην τους δίνονται τα έγγραφα των αρχαιρεσιών των σωματείων. Δεν θέλουν να αποκαλύπτονται οι νοθείες τους, οι "μαϊμούδες" αντιπρόσωποι και άλλα.

Αν νομίζει η συνδικαλιστική μαφία, όπως την έχουν ονομάσει οι εργαζόμενοι, ότι έτσι θα εμποδίσει τα συνδικάτα στη δράση τους, είναι γελασμένη.

Τα Εργατικά Κέντρα, οι Ομοσπονδίες, τα Συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ θα συνεχίσουν τον αγώνα για να πεταχτούν έξω από τα συνδικάτα οι εργοδότες, οι νόθοι και οι "μαϊμού" αντιπρόσωποι. Πίσω ούτε βήμα δεν κάνουμε. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική των επιχειρηματικών συμφερόντων και των κυβερνήσεών τους.

Η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ μπορεί να συνεχίσει να συσκέπτεται πίσω από κλειστά γραφεία σε ποιο πολυτελές θέρετρο θα κάνει το νέο συνέδριο της ΓΣΕΕ».

Ηγεσία ΠΟΕΕΤ: Ο πιο καλός ο μαθητής...

Στο μεταξύ, τον τίτλο του... «πιο καλού μαθητή» της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ αποδίδει στην ηγεσία της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού (ΠΟΕΕΤ) η Πανελλαδική Γραμματεία Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων του ΠΑΜΕ.

Οπως επισημαίνει, με ανακοίνωσή της η εν λόγω ηγεσία, οι ίδιοι δηλαδή που έχουν «αφομοιώσει με τον καλύτερο τρόπο τις μεθόδους νοθείας και αλλοίωσης των συσχετισμών που δίδαξε η συνδικαλιστική μαφία, για να μη χάσουν οι μεγαλοξενοδόχοι το καλύτερό τους στήριγμα», ζητά τα «ρέστα» γιατί δεν έγινε με τους ίδιους όρους το Συνέδριο της Ομοσπονδίας Μετάλλου! «Ενα Συνέδριο που εμπόδισαν να γίνει οι κολαούζοι των Παναγόπουλου, Κιουτσούκη, Βασιλόπουλου, Καραγεωργόπουλου, κουρελιάζοντας κι εδώ το καταστατικό, προσπαθώντας να επιβάλουν, κατά τη συνήθη τακτική, νόθους και ανύπαρκτους αντιπροσώπους», υπογραμμίζει η Πανελλαδική Γραμματεία.

Το ΠΑΜΕ υπενθυμίζει εξάλλου «τα έργα και τις ημέρες» της ηγεσίας της ΠΟΕΕΤ. «Δεν πρόκειται ποτέ κανένας να ξεχάσει ποιος επέβαλε 7ήμερη δουλειά, ποιος υπέγραψε 10ωρη εργάσιμη μέρα, ποιος μείωσε τους μισθούς πάνω από 15% και τους κράτησε σε αυτά τα επίπεδα μέχρι και σήμερα. Ποιος φωτογραφιζόταν με τον πρόεδρο των ξενοδόχων και τον σημερινό πρωθυπουργό, ποιος δεν έβγαλε άχνα για το χτύπημα στην απεργία», σημειώνει και προσθέτει: «Δεν πέρασε άλλωστε πολύς καιρός από τότε που μπάσανε στη διοίκηση της Ομοσπονδίας, κατ' εντολή του μεγαλοξενοδόχου Ανδρέαδη, ένα από τα στελέχη του, κάτι που κατήγγειλε ακόμη και συνδικαλιστής που εκλέχτηκε από τη δική τους παράταξη...».

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
Την Τετάρτη η κινητοποίηση ενάντια στις «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις

Από την παρέμβαση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή
Από την παρέμβαση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή
Με μαζική εξόρμηση - παρέμβαση σε εταιρεία παροχής «υπηρεσιών ανθρώπινου δυναμικού» συνέχισαν την Παρασκευή τη δράση τους ενάντια στις «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις κλαδικά σωματεία από τη Βιομηχανία στην Αττική.

Με ανακοίνωσή τους κάλεσαν τους εργαζόμενους στην κινητοποίηση που οργανώνουν την Τετάρτη 13/11, με συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος στις 6.30 μ.μ. και πορεία στο υπουργείο Εργασίας.

«Οπως και αν εμφανίζεται κάθε φορά η εργολαβική εργασία, στοχεύει στη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης και στο σμπαράλιασμα του σταθερού εργάσιμου χρόνου», τονίζουν στην ανακοίνωσή τους τα σωματεία. Υπογραμμίζουν πως η διάδοση αυτών των εργασιακών σχέσεων δεν αφορά μόνο όσους δουλεύουν υπό το καθεστώς τους, αφού λειτουργεί ως μοχλός πίεσης για τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων.

Οι εκπρόσωποι των σωματείων συζήτησαν με τους εργαζόμενους, που ξέρουν από πρώτο χέρι τι σημαίνουν οι υποσχέσεις της εταιρείας για «ολοκληρωμένες λύσεις προσωρινής απασχόλησης που περιλαμβάνουν την εύρεση, πρόσληψη και διαχείριση των εργαζομένων».

Στην παρέμβαση συμμετείχαν και συνδικαλιστές του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, εργαζόμενοι στη συγκεκριμένη επιχείρηση.

Στο επίκεντρο του προβληματισμού βρέθηκε η ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι ψεύτικοι διαχωρισμοί των εργαζομένων που προωθούν οι εργοδότες μέσα και από το καθεστώς της εργολαβικής και «ενοικιαζόμενης» εργασίας, να δυναμώσουν η ενότητα και ο αγώνας για σύγχρονα δικαιώματα.

«Κατά κανόνα οι εργαζόμενοι με σταθερή εργασία αντικαθίστανται από εργαζόμενους με "ευέλικτες" σχέσεις, ενώ τα μισθολογικά τους δικαιώματα πιέζονται από την εναλλακτική προσφορά φθηνότερης εργασίας», σημειώνουν τα σωματεία. «Εχουμε τη δύναμη να τους ανατρέψουμε. Με δυνατό ταξικό εργατικό κίνημα και συνεχή αγώνα που θα βάζει στο επίκεντρο τις σύγχρονες ανάγκες των εργατών. Δούλοι του 21ου αιώνα δεν θα γίνουμε!», καταλήγουν.

Στην τελική ευθεία μπροστά στην κινητοποίηση, τα σωματεία οργανώνουν εξορμήσεις σε μια σειρά από χώρους δουλειάς στους οποίους οι «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες. Μεταξύ άλλων, εξορμήσεις προγραμματίζονται: Τη Δευτέρα 11/11 στο εργοστάσιο της «Boeringher». Την Τρίτη 12/11 στο εργοστάσιο της «Elbisco».

Συλλυπητήρια

Τα συλλυπητήριά της για το θάνατο της Κούλας Τσακίρη, συζύγου του αείμνηστου κομμουνιστή δημάρχου Σταυρούπολης Χρήστου Τσακίρη, που βρέθηκε σταθερά και αταλάντευτα στο πλευρό του Κόμματος, εκφράζει η ΤΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ στην οικογένεια και στους οικείους της.

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Στις 23 Νοέμβρη η εκδήλωση στον Γοργοπόταμο

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) και η ΚΟ Ανατ. Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ διοργανώνουν το Σάββατο 23 Νοέμβρη, στις 11.30 π.μ., στον Γοργοπόταμο, εκδήλωση τιμής για την 77η επέτειο της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοπόταμου.

Η Κεντρική Διοίκηση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ καλεί τα παραρτήματά της σε όλη την Ελλάδα, και ιδιαίτερα τα παραρτήματα της Αττικής και των γύρω περιοχών, να οργανώσουν έγκαιρα τη μαζική συμμετοχή και μετακίνηση των αγωνιστών - αγωνιστριών και φίλων στον τόπο της εκδήλωσης.

Νέα σύσκεψη συντονισμού στα δημόσια νοσοκομεία

Δίνοντας συνέχεια στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες των εργαζομένων στα νοσοκομεία, την Τετάρτη 13/11 θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη συντονισμού από δεκάδες ΔΣ σωματείων και εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής, στις 4.30 μ.μ., στα Επείγοντα του «Ευαγγελισμού».

Αιτήματα αιχμής είναι τα εξής: Να μην απολυθεί κανείς. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Να πληρώνονται αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία υψηλού επιπέδου, για όλο το λαό.

Συνελεύσεις και συσκέψεις
Την Κυριακή 10/11

-- Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καλεί σε Γενική Συνέλευση στις 10.30 π.μ., στα γραφεία του (Αγίας Φιλοθέης 5β, πλατεία Μητροπόλεως).

-- Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας οργανώνει σύσκεψη για τη συγκρότηση Επιτροπής Εργαζομένων στις Εταιρείες Δημοσκοπήσεων, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία του στο Εργατικό Κέντρο (3ος όροφος, γραφείο 317).

-- Το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Αττικής καλεί στην εκλογοαπολογιστική του συνέλευση, στις 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

-- Ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά προχωρά σε εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

-- Το Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Αργολίδας προχωρά σε Γενική Συνέλευση, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Αργολίδας.

-- Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Καβάλας προχωρά σε Γενική Συνέλευση, στις 10.30 π.μ., στο Στέκι των Λαϊκών Επιτροπών (Αρ. Στάνη).

Τη Δευτέρα 11/11

-- Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής καλεί σε Γενική Συνέλευση, στις 4.30 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Royal Olympic».

-- Σωματεία της Εύβοιας καλούν σε σύσκεψη στις 7 μ.μ., στην αίθουσα συνελεύσεων του Εργατικού Κέντρου Χαλκίδας.

Την Τρίτη 12/11

-- Η Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής προχωρά στην ετήσια τακτική απολογιστική της συνέλευση, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία της (Κάνιγγος 27).

ΠΑΣΕ «WIND»
Νέες κινητοποιήσεις ενάντια στην εκδικητική απόλυση

Σε νέες κινητοποιήσεις προχωρά το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων «Wind», διεκδικώντας την ανάκληση απόλυσης εργαζόμενου που έγινε λόγω της συμμετοχής του στις πρόσφατες 24ωρες απεργίες.

Ενάντια στην απόλυση έχει γίνει καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας και η τριμερής έχει οριστεί στις 18/11, με το Σωματείο να καλεί σε συγκέντρωση στην Επιθεώρηση Εργασίας (Αγησιλάου) στις 11.30 π.μ.

Ηδη το επιχειρησιακό Σωματείο, με τη συμπαράσταση του κλαδικού Συνδικάτου (ΣΕΤΗΠ) και την αλληλεγγύη δεκάδων εργαζομένων του κλάδου, έχει προχωρήσει σε δύο 24ωρες απεργίες, σε περιοδείες σε όλα τα κτίρια της εταιρείας, σε στάση εργασίας και σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο κεντρικό κατάστημα της εταιρείας.

«Η άρνηση του συναδέλφου να υπογράψει την άδικη απόλυσή του, η αγανάκτηση των συναδέλφων που δούλευαν μαζί του και οι απεργοί συνάδελφοι, η συμπαράσταση εργαζομένων του κλάδου που πάλεψαν δίπλα μας, τα ψηφίσματα από σωματεία και φορείς, μας δίνουν δύναμη να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την ανάκληση της απόλυσης», τονίζει το Σωματείο.

Την Τρίτη 12/11, στις 8 π.μ., προχωρά σε νέα παράσταση διαμαρτυρίας στο κτίριο της «Wind» στην Λεωφόρο Αθηνών.

Το ΠΑΜΕ καλεί κάθε συνδικαλιστική οργάνωση «να καταδικάσει τη στάση της εργοδοσίας, να απαιτήσει την ανάκληση της τρομοκρατικής - εκδικητικής απόλυσης του εργαζόμενου και συνδικαλιστή απεργού» και τα συνδικάτα της Αττικής «να δείξουν με την έμπρακτη στάση τους τι σημαίνει αλληλεγγύη ανάμεσα στους εργάτες», συμμετέχοντας στην παράσταση διαμαρτυρίας.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org