ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Νοέμβρη 2019 - Κυριακή 10 Νοέμβρη 2019
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ - ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ - ΜΑΡΑΘΩΝΑ
Ο αγώνας συνεχίζεται και κλιμακώνεται ενάντια στο έγκλημα των νέων χωματερών

INTIME NEWS

Αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν να γίνουν πράξη τα εγκληματικά σχέδια κυβέρνησης και Περιφέρειας στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων, που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία χιλιάδων εργατικών - λαϊκών οικογενειών της Αττικής, δήλωσαν το βράδυ της περασμένης Τετάρτης οι Συντονιστικές Επιτροπές Δυτικής Αθήνας - Δυτικής Αττικής - Μαραθώνα, στην κινητοποίηση που πραγματοποίησαν.

Μια κινητοποίηση στην οποία πήρε μέρος πλήθος κόσμου από πολλές περιοχές της Αττικής, με μεγάλη συμμετοχή από τις περιοχές του Γραμματικού και του Βαρνάβα, που ένωσαν τις διεκδικήσεις τους με τους κατοίκους της Δυτικής Αθήνας και Δυτικής Αττικής. Κάτι που σηματοδοτεί ότι αυτός ο αγώνας είναι ενιαίος, αφού ενιαίος είναι και ο επικίνδυνος σχεδιασμός και η επίθεση κυβέρνησης - Περιφέρειας - δήμων - επιχειρηματιών σε βάρος του λαού του Λεκανοπεδίου.

Η κινητοποίηση της περασμένης Τετάρτης ήταν συνέχεια και κλιμάκωση της αγωνιστικής δραστηριότητας όλου του προηγούμενου διαστήματος. Εχουν προηγηθεί κινητοποιήσεις και καταλήψεις σχολείων στη Δυτική Αττική, κινητοποιήσεις σε δημαρχεία και Δημοτικά Συμβούλια, τοπικές συγκεντρώσεις, όπως στην Πετρούπολη, αποκλεισμός της λεωφόρου ΝΑΤΟ, παρεμβάσεις στην Περιφέρεια Αττικής από φορείς του Γραμματικού και του Βαρνάβα. Για όλα αυτά, όπως και για τη συγκέντρωση της Τετάρτης, τα αστικά ΜΜΕ δεν έχουν βρει ούτε λέξη να γράψουν και να πουν. Οι Συντονιστικές Επιτροπές κάνουν λόγο για έγκλημα διαρκείας που συνεχίζεται σε συνεννόηση και κεντρική συμφωνία της κυβέρνησης της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Το γεγονός αυτό είναι και ο λόγος που προσπαθούν να κρύψουν τις κινητοποιήσεις.

Παρ' όλα αυτά ο αγώνας τους δεν θα σταματήσει εδώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τέλος της συγκέντρωσης τονίστηκε η ανάγκη συνέχισης της προσπάθειας που έχει ξεκινήσει, με διάφορες μορφές. Με τη συλλογή υπογραφών που θα κατατεθούν στην Περιφέρεια, με συλλαλητήρια, με συναυλία κ.λπ. Επιπλέον, οι Συντονιστικές θα βρίσκονται σε ετοιμότητα ώστε να παρεμποδίσουν οποιαδήποτε απόπειρα υλοποίησης των επικίνδυνων σχεδίων. Για να γίνει υπόθεση του εργατικού - λαϊκού κινήματος η πάλη για διαχείριση των απορριμμάτων με γνώμονα τις ανάγκες και την προστασία της ζωής του λαού και όχι για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Η συγκέντρωση, η δυναμική της και ο τρόπος που οργανώνεται και σχεδιάζεται το σύνολο των κινητοποιήσεων έρχονται να δώσουν απάντηση στην απόπειρα κυβέρνησης, περιφερειακής αρχής και δημοτικών αρχών να καλλιεργήσουν κλίμα «κοινωνικού αυτοματισμού» και να στρέψουν το λαό της μιας περιοχής απέναντι σε αυτόν της άλλης για να βγαίνουν λάδι οι ίδιοι, για να μην καταδικαστούν οι υπεύθυνοι για τα εγκλήματα, για να μην υπάρξει ενωτικός ενιαίος αγώνας όλου του λαού της Αττικής με αιτήματα και στόχους πάλης που να ανταποκρίνονται στο τι μπορεί και πρέπει να γίνει προς όφελος των εργαζομένων, του λαού της Αττικής.

Κόντρα στους εκβιασμούς

Το τελευταίο διάστημα, στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, οι παρατάξεις του Πατούλη (ΝΔ) και της Δούρου (ΣΥΡΙΖΑ), μαζί με τον Τζήμερο, επικύρωσαν με την ψήφο τους την απόφαση που είχε πάρει η διοίκηση του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής - ΕΔΣΝΑ (επί διοίκησης ΣΥΡΙΖΑ) για να δημιουργηθεί νέα τεράστια χωματερή στη Φυλή (κοντά στον οικισμό «Γεννηματά 2») περίπου 300 στρεμμάτων, όπου θα θαφτούν τουλάχιστον 4 εκατομμύρια κυβικά μέτρα σκουπίδια. Με την ίδια απόφαση, αφήνουν ανοιχτό το δρόμο για να αξιοποιηθούν ως Χώροι Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) - Χώροι Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) ανενεργά λατομεία της Αττικής, όπως είναι αυτά του Μουσαμά, του Μελετάνι, της ΤΙΤΑΝ, του Σταμέλου και του Κυριακού. Ταυτόχρονα, με τροπολογία της διοίκησης Πατούλη στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής υλοποιούν το σχεδιασμό για νέο ΧΥΤΑ στο Γραμματικό, που είχε ήδη δρομολογηθεί από τη διοίκηση Δούρου.

Αυτό που έγινε για άλλη μια φορά ξεκάθαρο από τη μεγάλη συγκέντρωση της περασμένης Τετάρτης είναι ότι οι Συντονιστικές Επιτροπές είναι κόντρα στους εκβιασμούς. Γιατί όλοι θυμούνται τον ωμό εκβιασμό που χρόνια τώρα ασκούν στο λαό της περιοχής για να αποδέχεται αυτήν την κατάσταση. Στους εργαζόμενους του δήμου που χρόνια τους λένε ότι πληρώνονται από τα αντισταθμιστικά της χωματερής και ότι αν κλείσει θα μείνουν στην ανεργία. Στους κατοίκους του «Γεννηματά 2» που δεν τους δίνουν τα οριστικά παραχωρητήρια των κατοικιών τους για να τους κρατάνε στο χέρι, κ.ά. Χυδαίοι εκβιασμοί προς τον κόσμο του τύπου: «Διαλέξτε: Θέλετε να ζείτε με τον καρκίνο ή θέλετε να ζείτε με την ανεργία;», «Θέλετε να ζείτε σε σπίτια δίπλα στο ΧΥΤΑ ή θέλετε να σας πάρουμε και τα σπίτια;».

Κόντρα λοιπόν σε αυτούς τους εκβιασμούς θα υπάρξουν ακόμα μεγαλύτεροι αγώνες. Και στη συγκέντρωση τονίστηκε πως «θα πάρουν την απάντησή τους όσοι μας έχουν καταδικάσει να ζούμε δίπλα στο σκουπιδαριό, είναι οι ίδιοι που έχουν αφήσει τις λαϊκές γειτονιές των περιοχών μας χωρίς στοιχειώδεις υποδομές προστασίας της ζωής και της περιουσίας των λαϊκών νοικοκυριών. Θα τους διευκόλυνε τα σκουπίδια να στοιβάζονται στους δρόμους, για να δικαιολογηθεί η επιβολή έκτακτων καταστάσεων και αντιλαϊκών μέτρων. Δε θα τους κάνουμε τη χάρη! Τώρα, χρειάζεται ξεσηκωμός, μαζικό κίνημα συμπαράστασης στους εργαζόμενους και το λαό των περιοχών που ζούμε άμεσα το πρόβλημα και έχουμε κάθε λόγο να ανησυχούμε και να διεκδικούμε λύσεις προς όφελος του λαού της Αττικής».

Με ποιο κριτήριο: Η περίπτωση του Γραμματικού

Ο ενιαίος χαρακτήρας του αγώνα αποδεικνύεται περίτρανα και από κάτι ακόμα. Για τις Συντονιστικές Επιτροπές αποτελεί κυρίαρχο ζήτημα το κριτήριο με το οποίο γίνεται η διαχείριση των απορριμμάτων.

Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά η περίπτωση του Γραμματικού. Το έργο εκεί είναι σε εξέλιξη. Ενα έργο πανάκριβο, σε ακατάλληλη θέση. Τα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί δείχνουν ότι ήδη έχει συντελεστεί οικολογική καταστροφή στην παραλία στο Σέσι και στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής. Εχουν κοπεί 105 στρέμματα δάσους και θα χρειαστούν τουλάχιστον 30 χρόνια για να ξαναγίνει δάσος. Οποτε βρέχει, η θάλασσα στην περιοχή που εκβάλλει το ρέμα κοκκινίζει από τα χώματα που παρασέρνει λόγω των εκσκαφών στην περιοχή. Οταν ξεφορτώνουν τα σκουπίδια ή τα υπολείμματά τους, όλα ή στην καλύτερη περίπτωση μεγάλο μέρος των στραγγισμάτων μέσω του ρέματος θα καταλήξουν στη θάλασσα, με αποτέλεσμα να τη ρυπάνουν και να καταστρέψουν τους οργανισμούς (ψάρια, φύκια κ.λπ.).

Η περιοχή έχει χαρακτηριστεί NATURA, υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα και ένα ρέμα. Παρ' όλα αυτά το έργο συνεχίζεται. Γιατί προωθούν ένα έργο που επιβαρύνει το περιβάλλον και έχει ανεπανόρθωτες συνέπειες για τη δημόσια υγεία; Οι συνέπειες αυτές εξυπηρετούν μόνο και μόνο τα κέρδη του επιχειρηματικού ομίλου - αναδόχου στον οποίο καταλήγουν οι πόροι του έργου, που έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με την αρχική σύμβαση, υλοποιώντας σχετικές Οδηγίες της ΕΕ.

Οι Συντονιστικές Επιτροπές δεν δέχονται τα αποτελέσματα μιας πολιτικής που όχι μόνο δεν λύνει το πρόβλημα αλλά το διαιωνίζει και το επεκτείνει. Και θέτουν ορισμένα ερωτήματα: «Με ποια επιστημονικά κριτήρια γίνεται η συνολική διαχείριση των απορριμμάτων, ή με ποια επιστημονικά κριτήρια επιλέγονται κάθε φορά οι εκάστοτε χώροι διάθεσης απορριμμάτων; Επιλέγονται με κριτήριο την απόσταση από κατοικημένες περιοχές, την απόσταση από ρέματα και θάλασσα, την απόσταση από αρχαιολογικούς χώρους και ιστορικά μνημεία, από προστατευόμενες περιοχές; Οχι. Γιατί αυτά είναι ψιλά γράμματα μπροστά στα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων».

Το διεκδικητικό πλαίσιο

-- Να παρθεί πίσω η απόφαση για δημιουργία νέου ΧΥΤΑ στη Φυλή! Να κλείσει τώρα ο ΧΥΤΑ Φυλής. Να αποκατασταθούν ο χώρος και η ευρύτερη περιοχή, να μετεγκατασταθεί σε ασφαλή θέση ο αποτεφρωτήρας, να εκπονηθεί ολοκληρωμένη επιδημιολογική μελέτη χωρίς καθυστερήσεις. Να απαγορευθεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή.

-- ΟΧΙ στο νέο έγκλημα για δημιουργία ΧΥΤΑ στο Γραμματικό, που από κάθε άποψη είναι ακατάλληλος χώρος, ένα σχέδιο παράλογο τόσο από οικονομική όσο και από περιβαλλοντική πλευρά. Καμία σκέψη για δημιουργία ΧΥΤΑ - ΧΥΤΥ στα λατομεία της Αττικής Μουσαμά, Μελετάνι, ΤΙΤΑΝ, Σταμέλου και Κυριακού, που θα αποτελέσει περιβαλλοντικό έγκλημα με πολλές επιπτώσεις.

-- Καθορισμός κριτηρίων καταλληλότητας για την κατανομή των εγκαταστάσεων επεξεργασίας και των χώρων τελικής διάθεσης των απορριμμάτων. Να γίνει με βάση τις σημερινές επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες, την ικανότητα της κάθε υποψήφιας περιοχής, με προτεραιότητα την προστασία της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντος.

-- Να μπει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας του συνόλου σχεδόν των εγκαταστάσεων του ΕΔΣΝΑ. Οχι στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης που συνεπάγεται αυτή. Καμία σκέψη για καύση των απορριμμάτων. Οχι στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλον τρόπο. Να πληρώσει το κεφάλαιο με πρόσθετη φορολογία.

-- Να διασφαλιστούν απόλυτα όλοι οι εργαζόμενοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να τηρούνται και να επεκταθούν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, προστασίας του περιβάλλοντος.

Οι φορείς που συγκροτούν τις Συντονιστικές Επιτροπές

Εργατικό Κέντρο Λαυρίου & Ανατολικής Αττικής, Παράρτημα Συνδικάτου Οικοδόμων Μεσογείων - Αγίας Παρασκευής, Παράρτημα Συνδικάτου Οικοδόμων Μενιδίου - Φυλής, Παράρτημα Συνδικάτου Οικοδόμων Πετρούπολης - Ιλίου - Αγίων Αναργύρων - Καματερού, Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Φυλής, Σωματείο Εργαζομένων ΟΤΑ Ελευσίνας - Ασπροπύργου - Μάνδρας, Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Δήμου Πετρούπολης, Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Αγίων Αναργύρων - Καματερού, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων & Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, Σωματείο Εργαζομένων Θριάσιου Νοσοκομείου, Συνδικάτο Μετάλλου Δυτικής Αττικής, Σωματείο Τύπου - Χάρτου Αθήνας, Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Ανω Λιοσίων - Ζεφυρίου - Φυλής, Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Ανατ. Αττικής «Ο Σωκράτης», Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), Ενωση ΕΒΕ Ανω Λιοσίων - Ζεφυρίου, Αγίων Αναργύρων - Καματερού, Πετρούπολης, Ιλίου, Περιστερίου, Σύνδεσμος Επαγγελματιών Βιοτεχνών Αχαρνών (ΣΕΒΑ), Εμπορικός Σύλλογος Ιλίου, Σωματείο Επιπλοξυλουργών Καταστηματαρχών Αθηνών, Σύλλογος Κατοίκων «Γεννηματά 2», Σύλλογος Αρκάδων Μαραθώνα, Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων Ανω Λιοσίων, Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων Ασπροπύργου, Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 2ου ΓΕΛ Ανω Λιοσίων, Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 3ου ΓΕΛ Ανω Λιοσίων, Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 2ου Γυμνασίου Ανω Λιοσίων, Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 9ου Δημοτικού Ανω Λιοσίων, Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 2ου Γυμνασίου Καματερού, Σύλλογος Τριτέκνων Δήμου Φυλής, Σύλλογος Γυναικών Ανω Λιοσίων, Σύλλογος Γυναικών Μενιδίου, Σύλλογος Γυναικών Ζεφυρίου, Σύλλογος Γυναικών Ελευσίνας, Αγωνιστική Ομάδα Γυναικών Νέας Μάκρης - Μαραθώνα, Σύλλογος Γυναικών Γραμματικού, Ομάδα Γυναικών Διονύσου, Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Πετρούπολης, Σύλλογος Γυναικών Ιλίου, Πανδημοτικός Σύλλογος Γυναικών Αγίων Αναργύρων - Καματερού, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Δήμου Φυλής, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Δήμου Αχαρνών, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ασπροπύργου, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελευσίνας - Μάνδρας, Ενωση Συνταξιούχων Πετρούπολης - Ιλίου - Αγίων Αναργύρων - Καματερού, Σωματείο Συνταξιούχων Σπάτων - Αρτέμιδας & πέριξ περιοχών, Συντονιστικό Συνταξιούχων Καπανδριτίου.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org