ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Νοέμβρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
SIS II
Γιγαντώνεται ο πολυπλόκαμος μηχανισμός φακελώματος

Την περαιτέρω ενίσχυση των συνόρων της ΕΕ με ένα πολυπλόκαμο δίκτυο μηχανισμών επιτήρησης και παρακολούθησης και αλληλοσυνδεόμενων βάσεων δεδομένων επιδιώκει η υπερψήφιση από το Ευρωκοινοβούλιο στις 24/10/2018 των τριών κανονισμών για το Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν (SIS II), που αφορούν συγκεκριμένα «τον τομέα της αστυνομικής συνεργασίας και της δικαστικής συνεργασίας σε ποινικές υποθέσεις», «τους συνοριακούς ελέγχους» και «την επιστροφή των παρανόμως διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών».

Η βάση πληροφοριών και φακελώματος SIS II, που λειτουργεί με την υποστήριξη του «Οργανισμού για τη λειτουργική διαχείριση συστημάτων τηλεπικοινωνιών μεγάλης κλίμακας» («eu-LISA»), γιγαντώνεται με την καταχώρηση από τις εθνικές αρχές, μεταξύ άλλων, «βιομετρικών δεδομένων», «αποτυπωμάτων παλάμης», «προφίλ DNA», «εικόνων προσώπων», «ενδείξεων για το εάν κάποιος οπλοφορεί, είναι βίαιος, ενδέχεται να αυτοκτονήσει ή αποτελεί απειλεί για τη δημόσια υγεία». Παράλληλα, πέρα από την άμεση πρόσβαση της αστυνομίας και των εθνικών αρχών επιβολής του νόμου στα διαρκώς αναβαθμιζόμενα πληροφοριακά συστήματα πληροφοριών που ισχύει ήδη, επεκτείνεται το δικαίωμα πρόσβασης κατασταλτικών μηχανισμών όπως η Europol και η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή.

Παράλληλα, η χρήση του SIS II, με τον κανονισμό για «τους συνοριακούς ελέγχους» και για «την επιστροφή των παρανόμως διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών», δηλαδή τις χωρίς καθυστερήσεις απελάσεις, προσθέτει ακόμη ένα εργαλείο στην αντιδραστική μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ και αποκαλύπτει τη δήθεν «αλληλεγγύη» της. Για όσους προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο, τη φτώχεια και την εξαθλίωση που προκαλούν η καπιταλιστική βαρβαρότητα και οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που η ΕΕ και οι αστικές κυβερνήσεις υπηρετούν και ενορχηστρώνουν, μεθοδεύεται: Είτε να μη φτάνουν ποτέ στην ΕΕ, εφόσον δεν είναι «επιλέξιμοι» από τα ευρωπαϊκά μονοπώλια, με βάση τις ανάγκες τους για φθηνό και εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, είτε - εάν κατάφεραν να ξεπεράσουν τα σιδερόφραχτα σύνορά της, που έχουν οδηγήσει χιλιάδες στο θάνατο - να δεινοπαθούν στα άθλια hot spots τύπου Μόριας και τελικά να απελαύνονται.

Παράλληλα, με τον κανονισμό SIS II για «τον τομέα της αστυνομικής συνεργασίας και της δικαστικής συνεργασίας σε ποινικές υποθέσεις» ενισχύονται το πολυπλόκαμο δίκτυο και η διακρατική συνεργασία, ενώ επικίνδυνη για τους λαούς εξέλιξη είναι και η δυνατότητα «προληπτικής έρευνας» στο σύστημα για πρόσωπα «ύποπτα» για «τρομοκρατία και οργανωμένο έγκλημα» και μόνο με την υποψία τέλεσης αξιόποινης πράξης, με την ενεργοποίηση μηχανισμών όπως το «ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης» κ.λπ.

Οι λαοί μπορούν να εμποδίσουν τα αντιδραστικά σχέδια

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταψήφισε τους παραπάνω κανονισμούς και σε δήλωσή της αναφέρει τα παρακάτω:

«Οι προτάσεις κανονισμού για το SISII ενισχύουν το νομικό οπλοστάσιο της ΕΕ και των κυβερνήσεων για γενικευμένο φακέλωμα των εργαζομένων και για αύξηση των αρμοδιοτήτων των κατασταλτικών μηχανισμών τους, που αξιοποιούνται και θα αξιοποιηθούν για το χτύπημα σε βάρος του εργατικού - λαϊκού κινήματος προκειμένου να μείνει αλώβητη η εξουσία των μονοπωλίων. Τα μέτρα ενίσχυσης των συνόρων που προωθούνται στο όνομα της "αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και της παράνομης μετανάστευσης" υπηρετούν όχι μόνο τον έλεγχο του ποιος θα μπαίνει ή θα βγαίνει από τα σύνορα της ΕΕ με βάση τις ανάγκες των ευρωπαϊκών μονοπωλίων για φθηνό εργατικό δυναμικό, αλλά κυρίως τη στρατιωτικοποίηση της ΕΕ και την ένταση της ιμπεριαλιστικής της επιθετικότητας για τα συμφέροντα της εξουσίας του κεφαλαίου.

Οι δε διατάξεις για τη δήθεν προστασία των προσωπικών δεδομένων στο πλαίσιο του γενικευμένου φακελώματος αποδεικνύονται "κενό γράμμα", την ώρα που σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο σύστημα SISII έχουν σήμερα πρόσβαση 2 εκατ. τελικοί χρήστες των αρμόδιων εθνικών αρχών. Οι τροπολογίες του Ευρωκοινοβουλίου για αξιοποίηση του συστήματος για την προστασία παιδιών που διατρέχουν κίνδυνο να πέσουν θύματα εμπορίας ή απαγωγής, ή για εξαφανισμένους ανήλικους, επιχειρούν να "χρυσώσουν το χάπι" για τις βαθιά αντιδραστικές εξελίξεις που σηματοδοτούν ένταση της καταστολής του εργατικού - λαϊκού κινήματος και της περιστολής λαϊκών ελευθεριών και δικαιωμάτων.

Το δε υπέρογκο κόστος λειτουργίας των συστημάτων αυτών, που στρέφονται ενάντια στους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους, το πληρώνουν οι λαοί με τη βαριά φορολογία τους.

Οι λαοί μπορούν να εμποδίσουν τα αντιδραστικά αυτά σχέδια, βάζοντας στο στόχαστρο της πάλης τους την ΕΕ, τις κυβερνήσεις, τα μονοπώλια και την εξουσία τους, κατά παραγγελία των οποίων προωθούνται οι επικίνδυνοι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί».

Αντικομμουνιστικές αρλούμπες

Την Τρίτη 6/11, στην εκπομπή της ΕΡΤ1 «Αλλη διάσταση» του Κώστα Αρβανίτη, καλεσμένος ήταν ο ηθοποιός Γιώργος Κοτανίδης, προκειμένου να παρουσιάσει το θεατρικό του έργο «Ομπίντα», το οποίο αναφέρεται στις τελευταίες μέρες του Νίκου Ζαχαριάδη.

Με αφορμή το έργο, η συζήτηση επεκτάθηκε σε μια πολεμική εναντίον του ΚΚΕ και του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος. Εξάλλου, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ν. Ζαχαριάδης ή κάποια άλλη ηγετική προσωπικότητα, είτε του ΚΚΕ είτε του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, αποκόπτεται τεχνητά από το κίνημα που τον γέννησε και τον ανέδειξε, προκειμένου να αξιοποιηθεί εναντίον του.

Στη συγκεκριμένη εκπομπή, λίγο - πολύ ειπώθηκε ότι για το τραγικό τέλος του Νίκου Ζαχαριάδη ευθύνεται η αντίληψη ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα έχει πάντα δίκιο και ποτέ δεν προχωρά σε αυτοκριτική. Συσκοτίστηκε έτσι η διαρκής κριτική και αυτοκριτική επανεκτίμηση προηγούμενων Αποφάσεων και της Ιστορίας του από την πλευρά του ΚΚΕ, όπως και η αποκατάσταση του Ν. Ζαχαριάδη. Κι αυτό διότι η κριτική και αυτοκριτική του ΚΚΕ, σε αντίθεση με τις δήθεν αντικειμενικές κριτικές των κάθε λογής υπερασπιστών της καπιταλιστικής εξουσίας, προσανατολίζεται από το καθήκον της ενίσχυσης της ταξικής πάλης.

Με αυτήν την έννοια, αξιοποιώντας την ακριβοπληρωμένη σε αίμα και θυσίες πείρα του εργατικού - λαϊκού κινήματος και του ίδιου, το ΚΚΕ στιγματίζει τα λάθη και τις αδυναμίες του, προκειμένου να ενισχύσει την πάλη εναντίον της καπιταλιστικής εξουσίας και όχι την ίδια την καπιταλιστική εξουσία, όπως κάνουν οι κάθε λογής επικριτές του. Με αυτόν το στόχο και μέσα στις συγκεκριμένες συνθήκες κρίνει και τις ηγετικές προσωπικότητες του κινήματος, χωρίς να τις αποσυνδέει αντιεπιστημονικά από τις συνθήκες της εποχής τους και το κίνημα μέσα στο οποίο έδρασαν.

Επιπλέον, ο Γ. Κοτανίδης, επικαλούμενος τον ΣΥΡΙΖΑίο αντικομμουνιστή καθηγητή Γ. Θεοτοκά, φρόντισε να δώσει μία ανύπαρκτη διάσταση του Ν. Ζαχαριάδη, παρουσιάζοντάς τον ως πρόδρομο του «ευρωκομμουνισμού». Η συγκεκριμένη αντίληψη, η οποία απ' ό,τι φαίνεται είναι της μόδας τελευταία, φανερώνει με τον καλύτερο τρόπο πώς η κυρίαρχη ιδεολογία, για να χρησιμοποιήσει έναν επαναστάτη μετά θάνατον εναντίον του κινήματος, δεν διστάζει να διαστρεβλώσει την ιδεολογική - πολιτική του ταυτότητα και τη δράση του.

Η μεγάλη προσφορά του Ν. Ζαχαριάδη στο εργατικό κίνημα και στο ΚΚΕ έγκειται ακριβώς στην καθοριστική του συνεισφορά στην ίδρυση και τον αγώνα του ΔΣΕ, ο οποίος εξ αντικειμένου αμφισβήτησε την αστική εξουσία στην Ελλάδα. Και αυτό πολύ απέχει τόσο από τις θέσεις και τις «συναισθηματικές φορτίσεις» «κριτικών», όπως ο Γ. Κοτανίδης, όσο και από τις θέσεις και τη δράση των «ευρωκομμουνιστών» και των προδρόμων τους, που την ίδια περίοδο βολεύονταν στις υπουργικές καρέκλες της αστικής διαχείρισης. Μέχρι και ότι είχε συλλάβει τη θέση περί «πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής» (αλά ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή) ακούστηκε... Στην πραγματικότητα, «εξυμνούν» τον Ζαχαριάδη καταδικάζοντας ταυτόχρονα τη σημαντικότερη προσφορά του.

Τέλος, επειδή ως γνωστόν η πραγματικότητα μπορεί να ξεπεράσει και τη φαντασία του μεγαλύτερου σουρεαλιστή καλλιτέχνη, είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακό ότι έπειτα από μία από τις παραστάσεις του έργου «Ομπίντα» θα μιλήσει για τον Ν. Ζαχαριάδη ο Παύλος Γερουλάνος! Συγχαρητήρια λοιπόν στον Γ. Κοτανίδη, αλλά και στην ΕΡΤ, που τελευταία αρέσκεται όλο και πιο συχνά στην εξεύρεση αφορμών για να προβάλλει πρόσωπα που είναι από πριν βέβαιο ότι εξαπολύουν αντικομμουνιστικές αρλούμπες.


Κ. Σ.

ΕΕΔΥΕ
Παρουσιάζει έκδοση για την ΕΕ και το ΝΑΤΟ

Η ΕΕΔΥΕ διοργανώνει εκδήλωση - παρουσίαση της έκδοσης «ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ενωση: Εργαλεία του κεφαλαίου κατά των λαών», τη Δευτέρα 12 Νοέμβρη στις 7 μ.μ., στην αίθουσα της ΟΓΕ (Βερανζέρου 1, 4ος όροφος, πλατεία Κάνιγγος). Η έκδοση διατίθεται από τα γραφεία της ΕΕΔΥΕ (Θεμιστοκλέους 48, Αθήνα) και από τις κατά τόπους Επιτροπές Ειρήνης σε όλη τη χώρα.

Στη Θεσσαλονίκη, η ίδια έκδοση θα παρουσιαστεί από την Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ) την Τετάρτη 14 Νοέμβρη στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Θεσσαλονίκης «Κινηματογράφος Αλέξανδρος» (οδός Εθνικής Αμύνης 1).

Εκδηλώσεις Επιτροπών Ειρήνης σε Λάρισα και Βόλο

Στο πλαίσιο των δράσεών τους κατά των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων και των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στους οποίους εμπλέκεται και η χώρα μας, οι Επιτροπές Ειρήνης Λάρισας και Μαγνησίας οργανώνουν σήμερα Παρασκευή στις 7 μ.μ. εκδηλώσεις - συζητήσεις με θέμα «Ευρωατλαντικοί σχεδιασμοί στην περιοχή και η εμπλοκή της χώρας μας. Ανεπιθύμητες οι βάσεις των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ».

Στη Λάρισα, η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο της Ιατρικής Σχολής Λάρισας (Πλατεία Ταχυδρομείου), με ομιλητή τον Θανάση Παφίλη, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και γενικό γραμματέα του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ).

Στον Βόλο, η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ξενοδοχείου «Παρκ» (Δεληγιώργη - Πολυμέρη), με ομιλητή τον Νίκο Παπαναστάση, αντισυνταγματάρχη ε.α., μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ