ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Νοέμβρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΩΝ
Παρουσίασε ως «παροχές» όσα παρακράτησε παράνομα και προανήγγειλε νέες περικοπές

Το ΚΚΕ ψήφισε την τροπολογία για να πάρουν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι έστω κι αυτά τα κουτσουρεμένα επιδόματα

INTIME NEWS

Δεν έχει τέλος η εξαπάτηση του λαού από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Ο λόγος για την τροπολογία που κατέθεσε χτες με «ταρατατζούμ» η κυβέρνηση, η οποία προβλέπει την καταβολή των αναδρομικών κρατήσεων για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων που παράνομα κατακρατούσε μέχρι τώρα, περνώντας παράλληλα ύπουλα παράγραφο η οποία προβλέπει τη μείωση των συντάξεων αυτής της κατηγορίας εργαζομένων και όχι μόνο.

Συγκεκριμένα, στο τέλος του άρθρου 6 της τροπολογίας προστέθηκε παράγραφος (3) η οποία προβλέπει: «Η καταβολή του ποσού της προηγούμενης παραγράφου (σ.σ. δηλαδή των αναδρομικών) δεν επηρεάζει το ύψος της καταβαλλόμενης σύνταξης που έχει ληφθεί υπόψη για τον επανυπολογισμό και την προσαρμογή που προβλέπεται στο άρθρο 14 του ν. 4387/2016». Πρακτικά, η παράγραφος λέει ότι η κυβέρνηση γράφει στα παλιά της τα παπούτσια τις δικαστικές αποφάσεις που καταδικάζουν την περικοπή των συντάξεων (γι' αυτό δίνονται και τα αναδρομικά) και πως ο επανυπολογισμός των συντάξεων που προβλέπει το άρθρο 14 του νόμου Κατρούγκαλου, θα γίνει με βάση ακριβώς αυτές τις πετσοκομμένες συντάξεις, που έχουν καταδικάσει τα δικαστήρια!

Αυτό εξάλλου επιβεβαιώνεται και στην αιτιολογική έκθεση, όπου αναφέρει σχετικά: «Η πρόβλεψη αυτή (δηλαδή η παράγραφος 3) εξυπηρετεί πρωτίστως λόγους δημοσίου συμφέροντος, οι οποίοι δεν περιορίζονται σε δημοσιονομικούς - ταμειακούς σκοπούς, αλλά συνίστανται στη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος, με δεδομένο ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση σχεδιάστηκε στη βάση τεκμηριωμένων και αναλυτικά υπολογισμένων προβολών βασικού σεναρίου, στο οποίο ελήφθησαν υπόψη παράμετροι, όπως η εξέλιξη της δαπάνης του ασφαλιστικού συστήματος».

Πάνω από όλα οι δημοσιονομικοί στόχοι

Παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση έστησε με αφορμή την τροπολογία ολόκληρη φιέστα στη Βουλή, με τους υπουργούς να παρελαύνουν από το βήμα για να παρουσιάσουν αυτήν τη νομοθετική ρύθμιση ως αρχή των «θετικών μέτρων» και των «αντιμέτρων» που τάχα θα φέρει η «έξοδος» από τα μνημόνια, επιχειρώντας να κρύψουν το γεγονός ότι κι αυτά τα εφάπαξ ψίχουλα που ήδη βρίσκονται στο παζάρι της κυβέρνησης με τους «θεσμούς» για να περικοπούν παραπέρα, ούτε κατά διάνοια φτάνουν για να καλύψουν τις προηγούμενες απώλειες και τα νέα δεινά από τα δεκάδες αντιλαϊκά μέτρα που ήδη έχουν νομοθετήσει για την επόμενη περίοδο.

Η κορύφωση της απάτης ήρθε με την εμφάνιση στη Βουλή του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, ο οποίος για να ενισχύσει το πανηγυρικό κλίμα και να δημιουργήσει ψεύτικες προσδοκίες στους εργαζόμενους, συνολικά στο λαό, ανέβηκε στο βήμα για να πει ότι «σήμερα είναι μια σπουδαία μέρα για το Κοινοβούλιο, διότι ξεκινάμε μια σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων που αντικατοπτρίζουν και την ανάκαμψη της οικονομίας», ότι «ένα νέο γεγονός συνετελέσθη, ιστορικής σημασίας, που είναι η καθαρή έξοδος από τα μνημόνια», κ.ά.

Παράλληλα βέβαια με τα παχιά λόγια έστειλε σαφέστατο μήνυμα προς τους συνταξιούχους λέγοντας ότι «δεν υπάρχει καμία νομική, αν θέλετε, υποχρέωση των κυβερνήσεων να συμμορφωθούν προς αυτές τις δικαστικές αποφάσεις. Είναι, θα έλεγα, μία ηθική υποχρέωση στον βαθμό που υπάρχει η δημοσιονομική δυνατότητα».

Εμφάνισε και πάλι τον ΣΥΡΙΖΑ ως το «μικρότερο κακό» σε σχέση με τη ΝΔ συγκρίνοντας τις μειώσεις στις συντάξεις και τους μισθούς που έχει κάνει ο καθένας, ανέφερε για τη ΝΔ ότι έχει «στρατηγικό έλλειμμα» αφηγήματος, υπονοώντας προφανώς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τής έχει πάρει την μπουκιά από το στόμα όσον αφορά την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου, ενώ έκανε τις ίδιες εξαγγελίες με αυτές στη ΔΕΘ.

«Είστε μαστόρια στην πολιτική εξαπάτηση»

«Και σήμερα, με την παρέμβαση του κυρίου πρωθυπουργού, ακούσαμε για ακόμη μια φορά το νέο κυβερνητικό αφήγημα, ένα κυβερνητικό αφήγημα το οποίο όχι μόνο δεν πατάει σε καμία πραγματικότητα, αλλά αντίθετα την αντιστρέφει και την προσαρμόζει στα μέτρα της κυβερνητικής προπαγάνδας», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, τονίζοντας ότι ακριβώς «η τροπολογία που φέρνετε αποδεικνύει ότι στην πολιτική εξαπάτηση του λαού και των συνταξιούχων είστε μαστόρια».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ πρόσθεσε πως «η κυβέρνηση βάζει πονηρά» την 3η παράγραφο, γιατί - όπως η ίδια ομολογεί στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας - εάν δεν έμπαινε η συγκεκριμένη παράγραφος, αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα την ανατροπή της υπολογισθείσας συνταξιοδοτικής δαπάνης και των βασικών παραδοχών του νόμου Κατρούγκαλου. «Επιβεβαιώνεται ότι δεν πρόκειται να δοθεί δεκάρα τσακιστή και ταυτόχρονα, την ίδια στιγμή, υποκριτικά στρέφετε τους συνταξιούχους στα δικηγορικά γραφεία και στους μεγαλοδικηγόρους (...) όταν μέσα εσείς οι ίδιοι λέτε ότι δεν θα επιτρέψετε να υπάρξει ανατροπή της υπολογισθείσας συνταξιοδοτικής δαπάνης», σημείωσε.

Ανέδειξε ακόμη ότι η επιστροφή των αναδρομικών που παράνομα παρακρατήθηκαν από τους εργαζόμενους των ειδικών μισθολογίων, με την παράγραφο 3 δεν σημαίνει αύξηση των μισθών και των συντάξεών τους, αλλά το αντίθετο.

Εξάλλου, όπως τόνισε, «δεν ανατρέπεται η συνταξιοδοτική δαπάνη γιατί ακριβώς η βιωσιμότητα και τα πλεονάσματα των ασφαλιστικών ταμείων μετρούν στο ματωμένο πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτά τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα των ασφαλιστικών ταμείων βγαίνουν μέσα από τις τεράστιες περικοπές στις συντάξεις που έχετε επιβάλει».

Απαίτησε την απόσυρση της παραγράφου 3, που χαρακτήρισε πρόκληση για τους συνταξιούχους, «δημιουργεί προβλήματα και βάζει νέα εμπόδια στις διεκδικήσεις τους», ενώ υπογράμμισε ότι «είστε βαθύτατα γελασμένοι αν πιστεύετε ότι με αυτές τις διατάξεις και τις παραγράφους που φέρνετε, θα κάμψετε την αγωνιστική αντίδραση των εργαζομένων, που προετοιμάζουν νέες απεργιακές κινητοποιήσεις, έχοντας στο επίκεντρο και τον αντιασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου, αλλά και τον αντεργατικό νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου». Εκανε παράλληλα σαφές πως «το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να στηρίξει αυτές τις αγωνιστικές διεκδικήσεις και μαζί με τους εργαζόμενους και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα να ανατρέψει τους πολιτικούς σας σχεδιασμούς».

Το ΚΚΕ ψήφισε υπέρ στην τροπολογία, προκειμένου, όπως σημείωσε ο Ν. Καραθανασόπουλος, «να πάρουν έστω αυτά τα κουτσουρεμένα, περιορισμένα επιδόματα οι συγκεκριμένες κατηγορίες συνταξιούχων και εργαζομένων. Ομως, το επόμενο διάστημα θα μας βρείτε μπροστά σας».

Υπέρ ψήφισαν όλα τα κόμματα πλην της ναζιστικής Χρυσής Αυγής που ψήφισε «παρών».

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Αυξάνει τους πελάτες για τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες

Ψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας με το οποίο ενσωματώνεται στην ελληνική νομοθεσία η Οδηγία της ΕΕ 2014/50/ΕΕ και του Συμβουλίου της 16ης Απρίλη 2014, που αφορά τις ελάχιστες προϋποθέσεις για την «προαγωγή της κινητικότητας των εργαζομένων μεταξύ των κρατών - μελών με τη βελτίωση της απόκτησης και της διατήρησης δικαιωμάτων συμπληρωματικής συνταξιοδότησης».

Προβλέπονται οι προϋποθέσεις για συμπληρωματική ασφάλιση εργαζομένων που κυκλοφορούν ανάμεσα στα κράτη - μέλη της ΕΕ και όπως γίνεται φανερό απορρέει από το «ευαγγέλιο» του κεφαλαίου την Συνθήκη του Μάαστριχτ που εξασφαλίζει τις γνωστές 4 «ελευθερίες» του, ενώ ενισχύει τα διάφορα συμπληρώματα στο σύστημα ασφάλισης όπου τον πρώτο λόγο έχουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι που πωλούν και τέτοιου είδους «υπηρεσίες».

ΝΔ, ΠΑΣΟΚ (ΔΗΣΥ - ΚΙΝΑΛ), Ποτάμι και Ενωση Κεντρώων, όπως ήταν αναμενόμενο συντάχτηκαν και σε αυτήν την υπόθεση με την κυβέρνηση, αφήνοντας κατά μέρος τους ψευτοκαβγάδες τους, εμφανίζοντας το νομοσχέδιο, όπως για παράδειγμα η εισηγήτρια της ΝΔ Κ. Μάρκου και ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ Ανδ. Κωνσταντινόπουλος, ως νομοσχέδιο «που αφορά στην προστασία της απόκτησης και διατήρησης συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων», αφού «η Οδηγία αυτή έρχεται να θυμίσει σε όλους πως στο πλαίσιο της Ενωσης μπορούμε σήμερα να μιλάμε για ελεύθερη κυκλοφορία εργαζομένων» κ.ο.κ. Η ναζιστική Χρυσή Αυγή καταψήφισε όχι γιατί διαφώνησε με τη συμπληρωματική ασφάλιση αλλά γιατί κατά τον ειδικό της αγορητή Γ. Σαχινίδη, θα έπρεπε να προβλέπεται σε «διακρατικές συμφωνίες» και όχι ως Οδηγία της ΕΕ.

Οργάνωση της πάλης για δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση

«Και σε αυτό το νομοσχέδιο βλέπουμε την κοινή στρατηγική των άλλων κομμάτων στις αξιώσεις του κεφαλαίου. Αυτή σας ένωσε στα μνημόνια και στα αντεργατικά, αντιλαϊκά μέτρα, που τσάκισαν τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και συνολικά το λαό. Αυτή η στρατηγική σας ανέτρεψε και συνεχίζει να ανατρέπει τον όποιο κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης έχει απομείνει, ανοίγει διάπλατα το δρόμο στην ιδιωτική Ασφάλιση με τα επαγγελματικά Ταμεία ή όπως αλλιώς και εάν ονομάζονται τα διάφορα συμπληρωματικά συστήματα ασφάλισης», επισήμανε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο.

Οπως τόνισε «με την πολιτική σας, αλλά και με αυτό το σχέδιο νόμου, ενισχύετε τους καπιταλιστικούς επιχειρηματικούς ομίλους. Τα χρήματα που βάζουν οι εργαζόμενοι στην ιδιωτική Ασφάλιση, αλλά και σε όλες τις μορφές συμπληρωματικής Ασφάλισης, δεν διασφαλίζουν τη συμπληρωματική σύνταξη, γιατί οι επιχειρηματικοί όμιλοι - έτσι λειτουργεί ο καπιταλισμός - παθαίνουν και ζημιές, "φουντάρουν" δηλαδή, κλείνουν, ενώ οι περιοδικές οικονομικές κρίσεις φέρνουν επίσης τέτοια αποτελέσματα», ανέφερε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας τη θέση του ΚΚΕ για αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, στο οποίο θα πληρώνουν το κράτος και η εργοδοσία και όχι οι εργαζόμενοι.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ (ΟΕΝΓΕ)
Να καταβληθούν όλα τα αναδρομικά και να καταργηθούν όλες οι περικοπές

Σχολιάζοντας τη νομοθετική ρύθμιση για τα αναδρομικά, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) επισημαίνει:

«Είναι γνωστό ότι η μισθολογική περικοπή στα ειδικά μισθολόγια που προέκυψε από τις σχετικές διατάξεις του νόμου 4093/2012 έχει κριθεί αντισυνταγματική από αποφάσεις του ΣτΕ.

Η πολιτεία οφείλει: 1. Να αναπροσαρμόσει άμεσα τους μισθούς αίροντας τη συγκεκριμένη περικοπή και 2. Να δώσει τα οφειλόμενα αναδρομικά όσον αφορά τακτικές αποδοχές και εφημερίες για το χρονικό διάστημα των 7 ετών (από 1/1/2012 έως και σήμερα).

Με τον νόμο που κατατέθηκε στη Βουλή: 1. Δίνονται αναδρομικά μόνο 2 ετών στους νοσοκομειακούς γιατρούς (για την περίοδο 13/11/2014 έως 31/12/2016). 2. Δεν αποδίδονται τα αναδρομικά που αντιστοιχούν στις εφημερίες, αλλά μόνο αυτά που αντιστοιχούν στις τακτικές αποδοχές. 3. Δεν καθορίζεται ο χρόνος, η διαδικασία και οι κρατήσεις που θα αφορούν αυτήν την καταβολή, αλλά παραπέμπονται σε μελλοντικές Υπουργικές Αποφάσεις. 4. Σαφέστατα νομοθετείται ότι δεν αναπροσαρμόζονται οι σημερινές αποδοχές των νοσοκομειακών γιατρών, δηλαδή δεν αίρεται η μισθολογική περικοπή του 2012, παρά την σχετική κατηγορηματική απόφαση του ΣτΕ».

Οι νοσοκομειακοί γιατροί, η ΟΕΝΓΕ και οι Ενώσεις - μέλη της διεκδικούν επαναφορά του ιατρικού μισθολογίου στα επίπεδα πριν από τις περικοπές του 2012 και πλήρη καταβολή όλων των αναδρομικών όσον αφορά τόσο τις τακτικές αποδοχές όσο και τις εφημερίες για όλη την περίοδο από 1/1/2012 έως και σήμερα.

Παράλληλα, καλεί τις Ενώσεις των νοσοκομειακών γιατρών να συμβάλουν αποφασιστικά στην επιτυχία της απεργίας στις 14 Νοέμβρη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ