ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Νοέμβρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Δεσμεύσεις στο κεφάλαιο ότι συνεχίζει στον ίδιο δρόμο

MotionTeam

Τη διαβεβαίωση ότι τα συμφωνηθέντα με τους θεσμούς θα τηρούνται, οι αντιλαϊκοί στόχοι θα πιάνονται και η κυβέρνηση θα συνεχίσει να πρωτοστατεί στην προώθηση των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών στην περιοχή, έδωσε και χτες με συνέντευξή του στον «Alpha» ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας. Την ίδια στιγμή, επιχείρησε να παρουσιάσει την εικόνα μιας κυβέρνησης που δήθεν επαναφέρει μερικές από τις απώλειες των εργαζομένων, φέρνοντας ως παράδειγμα τα αναδρομικά των ειδικών μισθολογίων, που η σημερινή και η προηγούμενη κυβέρνηση παράνομα κρατούσαν. Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις, προεξόφλησε ότι δεν θα περικοπούν, ενώ έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι «στα δικαστήρια δικαιώνονται όσοι προσφεύγουν και όχι όλοι». Ενώ, προσπερνώντας το τσεκούρι στο εισόδημα των συνταξιούχων, αλλά και όσα έχει ήδη αποφασίσει η κυβέρνηση (π.χ. κατάργηση του ΕΚΑΣ), απείλησε τους συνταξιούχους ότι αν δεν επανεκλεγεί στις εκλογές του Οκτώβρη, τότε ...μαύρο φίδι που τους έφαγε.

Ο Αλ. Τσίπρας απαρίθμησε αναλυτικά τις υπηρεσίες που έχει προσφέρει η κυβέρνησή του στο κεφάλαιο, όπως η ανάκαμψη της κερδοφορίας του στα αποκαΐδια των εργατικών δικαιωμάτων, ενώ στάθηκε μεταξύ άλλων στη συμφωνία με την Εκκλησία, στην ευρωεατλαντικής κοπής συμφωνία των Πρεσπών, στις διαπραγματεύσεις με άλλα κράτη, όπως η Αλβανία, η Αίγυπτος και η Ιταλία για τις ΑΟΖ κ.λπ.

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία με την Εκκλησία, ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για κλείσιμο μιας «ιστορικής εκκρεμότητας», την ίδια στιγμή που αρνείται τον πλήρη διαχωρισμό Εκκλησίας και κράτους, υλοποιώντας ένα νόμο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Τις πομπώδεις αυτές εκφράσεις του και τις υποσχέσεις για «προσλήψεις στο Δημόσιο» ακολούθησε η ομολογία ότι πρόκειται για συμφωνία από την οποία το εγχώριο κεφάλαιο έχει λαμβάνειν, δηλώνοντας: «Θα έχουμε θέσεις εργασίας, πρότζεκτ αναπτυξιακά που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη του τουρισμού...». Παραδέχτηκε πάντως ότι η συμφωνία ήταν το επιστέγασμα ενός πολυετούς παζαριού, διάρκειας τουλάχιστον τριών ετών.

Στην ενότητα για τη συνταγματική αναθεώρηση, ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι οι προτάσεις που αφορούν την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας αποσκοπούν στο να εκβιάσουν τη συναίνεση, προκειμένου να επιτευχθεί το ζητούμενο για το κεφάλαιο, που είναι η συγκρότηση σταθερών κυβερνήσεων που θα υλοποιούν απρόσκοπτα την αντιλαϊκή πολιτική. Οπως είπε, με την εισαγωγή της απλής αναλογικής προσανατολίζονται σε ένα σύστημα χωρίς αυτοδύναμες κυβερνήσεις, άρα «χρειάζονται θεσμικά αντίβαρα, να μην εκβιάζονται οι κυβερνήσεις, να μην πέφτουν με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ή με μια απλή πρόταση δυσπιστίας, γι' αυτό θεσπίζουμε την εποικοδομητική πρόταση δυσπιστίας...»!

Παράλληλα, χρεώνοντας σε συγκεκριμένα πρόσωπα και χώρους τη διαφθορά, επιχείρησε να ξελασπώσει συνολικά το αστικό πολιτικό σύστημα, ενώ φόρτωσε και την κρίση στα σκάνδαλα: «Η χρεοκοπία οφείλετο κατά το 1/3 στα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας»! Με τις σχετικές αναφορές επιβεβαίωσε ότι η σκανδαλολογία θα αποτελέσει την αιχμή της κυβερνητικής προπαγάνδας στην πορεία προς τις εκλογές, δηλώνοντας ότι θα διερευνηθούν όλα...

«Αναβαθμισμένος ρόλος» στα ιμπεριαλιστικά σχέδια

Ενόψει των εκλογών, δήλωσε ότι η δική του κυβέρνηση εξασφαλίζει «αναβαθμισμένο ρόλο» στην περιοχή, λόγω της εμπλοκής στα σχέδια των ΗΠΑ, που τις χαρακτήρισε «κρίσιμο εταίρο». Ενώ, την ίδια στιγμή που όλη η χώρα μετατρέπεται σε πολεμικό ορμητήριο, υποστήριξε - αντιστρέφοντας την πραγματικότητα - ότι δεν υπάρχουν νέες βάσεις των ΗΠΑ. Στο ίδιο πλαίσιο, υπερασπίστηκε τη συμφωνία των Πρεσπών και εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα εγκριθεί από τη Βουλή, ενώ με την ίδια βεβαιότητα δήλωσε ότι ο Π. Καμμένος δεν θα ρίξει την κυβέρνηση και δεν θα στηρίξει πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ.

Με θετικά λόγια μίλησε για τον Ν. Κοτζιά, στη δουλειά του οποίου απέδωσε τη συμφωνία για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο, αν και έκανε την αυτοκριτική του για τον «άτσαλο» τρόπο με τον οποίο αυτή ανακοινώθηκε. Ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε ότι η χώρα διατηρεί το δικαίωμα επέκτασης και στο Αιγαίο.

Απευθυνόμενος στην Τουρκία, την κάλεσε να συνειδητοποιήσει ότι στην περιοχή διακυβεύονται πολλά, όπως ένας νέος ενεργειακός χάρτης και ζητήματα που δεν είναι διμερή αλλά αφορούν κι άλλες χώρες, και τον «διεθνή παράγοντα», άρα πρέπει να αποφασίσει να εγκαταλείψει τη στάση άρνησης και να συνεργαστεί - προφανώς για τη συνεκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου - και να προχωρήσουν οι δύο χώρες στην επανέναρξη των συνομιλιών για την υφαλοκρηπίδα.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κοροϊδία το παραμύθι της μεταμνημονιακής εποχής και της δίκαιης ανάπτυξης

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για τη συνέντευξη του Αλ. Τσίπρα στο δελτίο ειδήσεων του ALPHA:

«Ο κ. Τσίπρας παρουσίασε ξανά, ως παροχές, τη γνωστή κυβερνητική πρακτική "σου παίρνω 10, σου δίνω 1", για να στηρίξει το παραμύθι της μεταμνημονιακής εποχής και της δίκαιης ανάπτυξης. Το πρόβλημα για τον κ. Τσίπρα είναι ότι η αμείλικτη καθημερινότητα, η μονιμοποίηση των μνημονιακών μέτρων, η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, η μείωση των μισθών και συνολικά του διαθέσιμου εισοδήματος, η ένταση των πλειστηριασμών, μαζί με την επιλογή να γίνει η Ελλάδα αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο, δείχνουν το μέγεθος της κοροϊδίας.

Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι η κυβέρνηση έφτασε στο σημείο να δικαιολογεί, στο όνομα του "δημοσίου συμφέροντος", τις άδικες περικοπές που υπέστησαν οι συνταξιούχοι - ακόμη κι αυτές που έκαναν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ - προκειμένου να εμποδίσει τις διεκδικήσεις τους.

Από κει και πέρα, η δέσμευση για προσλήψεις στο Δημόσιο, σε βάθος χρόνου και πολύ πίσω από τις πραγματικές ανάγκες, με αφορμή τη συμφωνία με την Εκκλησία, δεν θα πρέπει να κρύψει ότι αυτή η συμφωνία έχει στον πυρήνα της τη διατήρηση του συνταγματικού εναγκαλισμού κράτους - Εκκλησίας, μαζί με τη δημιουργία ενός Ταμείου με το οποίο νομιμοποιούνται οι κατά καιρούς διεκδικήσεις της Εκκλησίας, σε βάρος της δημόσιας περιουσίας».

Από σήμερα ο Δ. Κουτσούμπας στην Κρήτη

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, επισκέπτεται την Κρήτη από σήμερα Παρασκευή 9 έως την Κυριακή 11 Νοέμβρη. Το πρόγραμμα της επίσκεψής του έχει ως εξής:

Σήμερα Παρασκευή:

  • Στις 9.30 π.μ., επίσκεψη στις φυλακές του Ιτζεδίν.
  • Στις 12 μ., περιοδεία και ομιλία στους εργαζόμενους στο λογιστήριο του ομίλου ΣΥΝΚΑ, στα Χανιά.
  • Στις 9 μ.μ., ομιλία σε εκδήλωση - συνεστίαση των ΤΕ Χανίων και Ρεθύμνου, στο κέντρο «Κονταρός», στις Βρύσες Αποκορώνου Χανίων.

Αύριο Σάββατο:

  • Στις 12 μ., χαιρετισμός στα εγκαίνια της έκθεσης εικαστικών έργων προς τιμήν των 100 χρόνων του ΚΚΕ, στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο.
  • Στις 6.30 μ.μ., ομιλία σε σύσκεψη της ΤΕ Ηρακλείου, με θέμα «Συμπόρευση με το ΚΚΕ για να κάνουμε την πραγματική διαφορά», στο Μέγαρο Ντορέ (5ος όροφος, πλατεία Ελευθερίας) στο Ηράκλειο.

Κυριακή 11/11

  • Στις 2 μ.μ., ομιλία σε εκδήλωση - συνεστίαση της ΤΕ Ηρακλείου, στο κέντρο «Ανοδος» στο Γάζι.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Κρήτη, ο Δ. Κουτσούμπας θα παραχωρήσει συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό «Νέα Τηλεόραση Κρήτης» και τον δημοσιογράφο Λ. Κουρκουλό, σήμερα Παρασκευή στις 18.30.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org