ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΩΛΗΣΗ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΩΝ ΣΤΗ Σ. ΑΡΑΒΙΑ
Καταψήφισε και κατήγγειλε τη συμφωνία το ΚΚΕ

Συνεχίζεται η δικομματική κοκορομαχία πάνω στο θέμα παλαιών πυρομαχικών του Στρατού Ξηράς που συμφωνήθηκε με «διακρατική συμφωνία» να πωληθούν στη Σαουδική Αραβία αντί 66 εκατ. ευρώ. Η ΝΔ και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης μέμφονται την κυβέρνηση για σχέσεις με ύποπτους μεσάζοντες. Φυσικά όλοι τους, συμφωνώντας στο κύριο, παρακάμπτουν την ουσία, ότι η κυβέρνηση βάζει (και έτσι) πλάτη σε κυβερνήσεις, όπως αυτή της Σαουδικής Αραβίας, που με τέτοιους εξοπλισμούς μετέχουν σε επεμβάσεις κατά άλλων λαών, με τα όποια κάθε φορά προσχήματα.

Χαρακτηριστικά, χτες, η ΝΔ σε ανακοίνωσή της επαναφέρει καταγγελίες που έχουν γίνει ότι ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, υπέγραψε τη συμφωνία με μεσάζοντα «χωρίς καμία διαφάνεια και παρακάμπτοντας προκλητικά το νόμο». Μιλά επίσης για ευθύνες και του πρωθυπουργού, καλώντας τον να απομακρύνει τον υπουργό Αμυνας από τη θέση του. Ο δε αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ μετέβη στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ζητώντας «άμεση διερεύνηση του συγκεκριμένου σκανδάλου».

Το υπουργείο απάντησε με ανακοίνωση μιλώντας για «παραποίηση της αλήθειας από τη ΝΔ». Οτι «δεν υπάρχει μεσάζων, αλλά εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος της αντισυμβαλλόμενης χώρας», της Σ. Αραβίας. «Η ΝΔ ας αναζητήσει στους κόλπους της να βρει ύποπτους μεσάζοντες, offshore και σκάνδαλα», καταλήγει.

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή του για την πώληση πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Το ΚΚΕ, διά του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου, Θ. Παφίλη, στην αρμόδια Επιτροπή εξοπλιστικών προγραμμάτων της Βουλής, που συνεδρίασε γι' αυτό το θέμα, όχι μόνο καταψήφισε, αλλά και κατήγγειλε τη συγκεκριμένη συμφωνία.

Το ΚΚΕ σταθερά αντιτίθεται και αντιπαλεύει συμφωνίες στρατιωτικού περιεχομένου, που υπογράφουν οι ελληνικές κυβερνήσεις με χώρες οι οποίες μετέχουν σε επεμβάσεις κατά άλλων λαών, όπως είναι και η περίπτωση της Σαουδικής Αραβίας.

Καλούμε την κυβέρνηση να δώσει τα πρακτικά της συγκεκριμένης συνεδρίασης στη δημοσιότητα, που αποκαλύπτουν τη θέση, την οποία κράτησε το κάθε κόμμα, έτσι ώστε να ενημερωθεί υπεύθυνα ο ελληνικός λαός».

Στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ η θέση των αποστράτων

Από παλιότερη κινητοποίηση
Από παλιότερη κινητοποίηση
Πρόσφατα, σε ομιλία του στη Βουλή, ο πρωθυπουργός της χώρας κόμπασε για το επικείμενο κλείσιμο της τρίτης «αξιολόγησης» με τους δανειστές της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Δεν ανέφερε, βέβαια, ότι το κλείσιμο αυτό και η «δίκαιη ανάπτυξη» που προπαγανδίζει η κυβέρνησή του, σημαίνουν νέα αντιλαϊκά μέτρα, με περιορισμούς δικαιωμάτων για τους εργαζόμενους, όπως το δικαίωμα της απεργίας, η απελευθέρωση των απολύσεων, πλήρη κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, καθώς και περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα.

Ούτε, βέβαια, έκανε λόγο για τη συνολική επίθεση που συνεχίζεται ενάντια στη λαϊκή οικογένεια, με την υλοποίηση των μέτρων της προηγούμενης «αξιολόγησης», όπως τις περικοπές στις συντάξεις, το πετσόκομμα των συντάξεων χηρείας, την αύξηση της φορολογίας, τις κατασχέσεις στην πρώτη κατοικία μέσω των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, ενώ ο περίφημος «κόφτης» περιμένει πάντοτε στη γωνία.

Νέες περικοπές στις κρατικές δαπάνες για την Υγεία και την Περίθαλψη, νέες μειώσεις στη χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων, νέες μειώσεις των κοινωνικών παροχών, είναι οι κατευθύνσεις που κινείται το προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2018. Οι απόστρατοι αγωνιούμε για τις νέες περικοπές των συντάξεών μας, με τον επανυπολογισμό τους και την ενδεχόμενη άμεση κατάργηση της προσωπικής διαφοράς. Ούτε, βέβαια, αναμένεται αύξηση των κονδυλίων για την πυροπροστασία και την πυρόσβεση, για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, για την προστασία της λαϊκής οικογένειας και της περιουσίας της, από πυρκαγιές και φυσικές καταστροφές.

Οι απόστρατοι και το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας ζούμε, καθημερινά, με το άγχος να τα βγάλουμε πέρα, με τους πετσοκομμένους μισθούς και τις συντάξεις, να καλύψουμε τις βασικές ανάγκες των παιδιών και των οικογενειών μας, να πληρώσουμε τους αβάσταχτους φόρους και τα δάνεια. Καθημερινά, ανησυχούμε για το μέλλον των παιδιών και των εγγονών μας, με τον εφιάλτη των ανέργων και των υποαπασχολούμενων της οικογενείας μας. Προβληματιζόμαστε με τις ανάλγητες κυβερνητικές πολιτικές που μας φέρνουν αντιμέτωπους με τους αγωνιζόμενους νέους, τους απολυμένους, τους άνεργους, τους φίλους μας, για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα της μεγαλοεργοδοσίας και των επιχειρηματικών ομίλων, των τραπεζών και των αρπακτικών της περιουσίας της λαϊκής οικογένειας. Αντιλαμβανόμαστε τις περιπέτειες που μπορούν να μας εμπλέξουν οι συμφωνίες με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ.

Εξαθλιώνουν το λαό για τα συμφέροντα του κεφαλαίου και τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ

Η κυβέρνηση υπηρετεί με συνέπεια το κεφάλαιο, τους επιχειρηματικούς ομίλους και δημιουργεί εκείνο το επενδυτικό περιβάλλον που θα πολλαπλασιάσει περισσότερο τα κέρδη τους. Ενώ η κυβέρνηση περικόπτει μισθούς και συντάξεις, καταργεί τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, περικόπτει κονδύλια από την Υγεία, την Πρόνοια και την Παιδεία και οδηγεί στην πλήρη φτωχοποίηση και εξαθλίωση τα λαϊκά στρώματα, διαθέτει πάνω από 2% του ΑΕΠ (3 δισ. ευρώ) κάθε χρόνο για να εξυπηρετεί τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ.

Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν σε 13 ΝΑΤΟικές αποστολές εκτός των συνόρων της πατρίδας μας. Ολη η χώρα, από τη Σούδα έως την Αλεξανδρούπολη, παραχωρείται για αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις. Η συμφωνία του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ για τον εκσυγχρονισμό των «F-16», πολεμικών αεροσκαφών που πρωτίστως αναβαθμίζουν επιχειρησιακά το ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή, σημαίνει νέα αιματηρή αφαίμαξη 2,4 δισ. ευρώ από το λαό.

Εξάλλου, ο επιχειρησιακός έλεγχος του Αιγαίου έχει παραχωρηθεί στο ΝΑΤΟ, που δεν αναγνωρίζει σύνορα και αποθρασύνει την Τουρκία που κάνει πτήσεις πάνω τον ελληνικό εναέριο χώρο. Θυσίες για το λαό μας, χωρίς να διασφαλίζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Δεν είναι, όμως, μόνο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που υποκλίνεται στους ιμπεριαλιστές και τους κεφαλαιοκράτες. Είναι και τα υπόλοιπα κόμματα που συνδιαλέγονται με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και τους επιχειρηματικούς ομίλους, με τους οποίους έχουν ισχυρές δεσμεύσεις ή είναι τσιράκια τους, όπως και η ναζιστική εγκληματική Χρυσή Αυγή.

Ολοι αυτοί δεν πρόκειται να υποστηρίξουν πραγματικά το δίκιο μας και τις διεκδικήσεις μας. Δεν ξεχνούμε ότι οι περισσότεροι από αυτούς επέβαλλαν ή στήριξαν τα προηγούμενα χρόνια τις ίδιες αντιλαϊκές πολιτικές. Δεν εμπιστευόμαστε όλους αυτούς που εξυπηρετούν τους εκμεταλλευτές του λαού.

Η θέση μας είναι μαζί με το λαό που αγωνίζεται και όχι απέναντί του

Το κλείσιμο της τρίτης «αξιολόγησης», οι όποιες συμφωνίες της κυβέρνησης με την ΕΕ και το ΔΝΤ, η «δίκαιη» ανάπτυξη είναι φωτιά για το λαό και δεν πρόκειται να αλλάξουν τη σκληρή καθημερινότητα που βιώνει. Η λύση στα προβλήματά μας δεν θα έρθει με προσφυγές στα δικαστήρια, με στάση αναμονής και άρνηση συμμετοχής μας στους αγώνες.

Η επιλογή του αγώνα, για να απαιτήσουμε όλα αυτά που μας ανήκουν και μας στερούν οι κυβερνήσεις της αστικής τάξης και η ΕΕ, είναι μονόδρομος. Μονόδρομος που πρέπει να τον βαδίσουμε συλλογικά, με το μαζικό αγωνιστικό κίνημα του λαού μας. Τα προβλήματα είναι κοινά, τα αιτήματα είναι ίδια, ο αγώνας είναι ενιαίος.

Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, σωματεία οργανώνουν συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα στις 9 Νοέμβρη, για να εκφραστεί η αντίθεση και αγωνιστική αντίδραση των εργαζομένων και του λαού στις αντιλαϊκές πολιτικές. Εχουμε υποχρέωση απέναντι στα παιδιά μας, τις οικογένειές μας, τους γείτονες και τους φίλους μας, να βρεθούμε μαζί τους στους δρόμους και να δώσουμε μαζί τους τη μάχη της αντίστασης και της αξιοπρέπειας.

Η θέση μας είναι μαζί με το λαό που αγωνίζεται και όχι απέναντί του. Αντιστεκόμαστε σε κατασταλτικές ενέργειες της κυβέρνησης που στρέφονται ενάντια στον αγωνιζόμενο λαό. Κανένας από το προσωπικό των ΣΑ να μη δεχτεί να μπει απέναντι σε αγωνιστές που παλεύουν για το μεροκάματο, τη σύνταξη, τα δικαιώματά τους.

-- Να διεκδικήσουμε μισθούς και συντάξεις που να ανταποκρίνονται στο σημερινό κόστος ζωής των οικογενειών μας.

-- Να απαιτήσουμε αύξηση των δαπανών για την Υγεία, την Περίθαλψη, την Κοινωνική Ασφάλιση και Πρόνοια, την Προσχολική Αγωγή και την Παιδεία.

-- Να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί και αντιασφαλιστικοί νόμοι της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων.

-- Να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ και τα άλλα χαράτσια και να θεσπιστεί αφορολόγητο όριο που δεν θα γδέρνει τους εργαζόμενους.

-- Να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις για την κατοικία της λαϊκής οικογένειας.

-- Να απεμπλακούν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις από τις επιχειρήσεις εκτός των συνόρων της χώρας και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τους πολέμους των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ.

-- Να κλείσουν όλες οι στρατιωτικές βάσεις στη χώρα μας. Να φύγει το ΝΑΤΟ από την Ελλάδα. Ολοι οι απόστρατοι των ΕΔ και των ΣΑ στα συλλαλητήρια στις 9 Νοέμβρη.

Στην Αθήνα στο Σύνταγμα στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, κάτω από τα πανό της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ) και της Πρωτοβουλίας Αποστράτων για την υπεράσπιση του Δικαιώματος στην Κοινωνική Ασφάλιση.


Γιώργος Παλιούρας
Υποστράτηγος ΕΛ.ΑΣ ε.α.

ΟΡΥΧΕΙΟ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ
«Κακιά στιγμή» η κατολίσθηση...

Καμία ευθύνη, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν αποδίδεται στη διοίκηση της ΔΕΗ και στο αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την κατολίσθηση του ορυχείου Αμυνταίου, σύμφωνα με το τελικό πόρισμα που εξέδωσε η «ανεξάρτητη» τριμελής επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που είχε συστήσει το υπουργείο για την διερεύνηση των αιτιών του ατυχήματος.

Στο πόρισμα αναφέρεται πως η κατολίσθηση, που είχε ως αποτέλεσμα την εκκένωση ενός ολόκληρου οικισμού και την πρόκληση εκατοντάδων εκατομμυρίων ζημιών για τη ΔΕΗ, προήλθε εξαιτίας ενός συνδυασμού γεωλογικών παραγόντων, για τους οποίους αναφέρεται πως παρά το γεγονός ότι «ήταν υπό συνεχή διερεύνηση», «δεν είναι πάντα εφικτή η ρεαλιστική εκτίμηση των πιθανών επιπτώσεων κατά την περίπτωση σύγχρονης και συνδυασμένης δράσης τους». Με λίγα λόγια, δεν υπήρχε τίποτε το οποίο μπορούσε να γίνει για να αποτραπεί η καταστροφή κι επομένως δεν αναγνωρίζονται ευθύνες σε κανέναν. Το πολυσέλιδο πόρισμα διαβιβάσθηκε στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και στις δικαστικές αρχές που ανέλαβαν τη διερεύνηση του συμβάντος.

Να υπενθυμίσουμε ότι η κατολίσθηση είχε προκαλέσει σημαντικές ζημιές, υπολογίζοντας καταρχήν τα κατεστραμμένα εκσκαφικά μηχανήματα, αξίας περίπου 50 εκατ. ευρώ, αλλά και τις τεράστιες ποσότητες λιγνίτη που πλέον θεωρούνται μη απολήψιμες. Οι αρχικές εκτιμήσεις της διοίκησης της ΔΕΗ αποτιμούσαν το συνολικό ύψος της ζημιάς στα 500 εκατ. ευρώ, αν και ακόμη ο «λογαριασμός» δεν έχει κλείσει.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ