ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Νοέμβρη 2016 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Σε πρώτο πλάνο οι «οικονομικές παράμετροι» μιας λύσης

Με το Κυπριακό ασχολήθηκε το Γιούρογκρουπ, ενώ συνεχίστηκαν χτες για δεύτερη μέρα οι συνομιλίες Αναστασιάδη - Ακιντζί στην Ελβετία

Από τις διαβουλεύσεις για το Κυπριακό, στη βάση του νέου διχοτομικού σχεδίου, που συνεχίζονται στην Ελβετία
Από τις διαβουλεύσεις για το Κυπριακό, στη βάση του νέου διχοτομικού σχεδίου, που συνεχίζονται στην Ελβετία
ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΜΟΝΤ ΠΕΛΕΡΑΝ.--

«Στο φουλ» συνεχίζονται οι διεργασίες γύρω από το Κυπριακό καθώς, χτες, συνεχίστηκαν για δεύτερη μέρα στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας οι συνομιλίες Αναστασιάδη - Ακιντζί με επίκεντρο το Εδαφικό (και όχι μόνο), στο πλαίσιο της νέας διχοτομικής λύσης που προωθείται με δύο «συνιστώντα κράτη» και μια επανενωμένη Κύπρο, που θα συμβάλλει στην ιμπεριαλιστική «σταθερότητα» και «ασφάλεια» της ευρύτερης περιοχής. Οι συνομιλίες έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν μεθαύριο, Παρασκευή.

Την ίδια στιγμή, η πρόσφατη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ (Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ΕΕ) ασχολήθηκε με τις οικονομικές προεκτάσεις της λύσης. Ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σημείωσε ότι η επανένωση της νήσου θα έχει θετικές οικονομικές συνέπειες, αλλά «πρέπει να υπάρξει σοβαρή και ενδελεχής προετοιμασία επί του εδάφους τους επόμενους μήνες», εξηγώντας ότι οι «πολύ καλές» προσπάθειες που έχουν γίνει όσον αφορά τις αναδιαρθρώσεις (σ.σ. αντιλαϊκά μέτρα) στην Κύπρο πρέπει να συνεχιστούν με έμφαση στα δημόσια οικονομικά.

Σήμα για προετοιμασία των επόμενων αντιλαϊκών επιθέσεων έδωσε και ο Επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, τονίζοντας ότι οι κυπριακές αρχές θα πρέπει να επιμείνουν στη «συνετή δημοσιονομική πολιτική», αλλά και υποστηρίζοντας ότι η ανάπτυξη στην Κύπρο είναι πλέον στέρεη, αν και πρόσθεσε πως συνεχίζει να υπάρχει υψηλός όγκος μη εξυπηρετούμενων δανείων. Από τη μεριά του, ο επικεφαλής του ESM (Μηχανισμός Ευρωπαϊκής Σταθερότητας), Κλάους Ρέγκλινγκ, συμφώνησε ότι έχει λάβει διαβεβαιώσεις για συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, εκφράζοντας ταυτόχρονα ανησυχία για τη «δύσκολη κατάσταση με το κοινοβούλιο», προφανώς προσδοκώντας μικρότερες ενδοαστικές τριβές.

Από τη δική του μεριά, ο Κύπριος υπουργός Χάρης Γεωργιάδης επισήμανε ότι με τον τερματισμό της κατοχής θα δημιουργηθούν νέες προοπτικές για την Κύπρο, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον τουρισμό και τη ναυτιλία με το άνοιγμα, όπως είπε, της τουρκικής αγοράς.

Ετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα

«Πηγές» των Ηνωμένων Εθνών σημείωναν σε κυπριακά ΜΜΕ ότι στη σύντομη παρέμβαση που έκανε στην πρώτη συνάντηση των δύο πλευρών ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ασφάλειας, αναγνωρίζοντας τη διαφωνία των δύο πλευρών, αλλά και ότι συμφωνούν πως σίγουρα βάση για τη συζήτηση δεν είναι το σύστημα του 1960, αλλά και πως η ασφάλεια της μιας πλευράς δεν πρέπει να λειτουργεί σε βάρος της άλλης.

Οπως είναι φυσικό, τις εξελίξεις παρακολουθεί στενά και η Αγκυρα. Τουρκικές εφημερίδες όπως η «Χαμπέρτουρκ» σχολίαζαν ότι ο Ακιντζί «δίνει μεγάλη σημασία στη στήριξη της Τουρκίας και πιστεύει ότι τώρα είναι η περίοδος να αυξηθεί ο ρόλος της».

Στην ίδια την Κύπρο, καθημερινά συνεχίζεται η συζήτηση γύρω από την επόμενη μέρα των συνομιλιών. Σε εκπομπή του σταθμού «ΑΣΤΡΑ», ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, δήλωσε ότι προσδοκίες του ΑΚΕΛ από τις συνομιλίες στην Ελβετία είναι να επιτευχθεί πρόοδος στο Εδαφικό και να ανοίξει ο δρόμος να συζητηθεί η ασφάλεια και οι εγγυήσεις σε μια αντιπροσωπευτική διεθνή Σύνοδο για το Κυπριακό. Συμπλήρωσε ότι είναι σημαντικό το κεφάλαιο του Περιουσιακού να διασυνδεθεί με το Εδαφικό, καθώς η ύπαρξη νέων συγκλίσεων στο Εδαφικό θα γεφυρώσουν τις διαφορές και στο Περιουσιακό. Απευχόμαστε, πρόσθεσε μεταξύ άλλων, το αδιέξοδο στις συνομιλίες, γιατί έχουν περάσει 42 χρόνια και ένα αδιέξοδο θα προκαλέσει πολλά προβλήματα για την επόμενη μέρα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Προδρόμου, διευκρίνισε σε δική του παρέμβαση ότι δεν ενοχλεί το κόμμα του το γεγονός ότι στην Ελβετία γίνεται διαπραγμάτευση για τα υπόλοιπα κεφάλαια, αλλά για να υπάρξει πρόοδος πρέπει να υπάρξει συμφωνία στο Εδαφικό. Δεν θα υπάρχει λόγος να συζητήσουμε ασφάλεια και εγγυήσεις εάν δεν συμφωνήσουμε το Εδαφικό, ανέφερε.

  • Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος», ο Ελληνας ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιάς, επρόκειτο να μεταβεί στην Αττάλεια, ανταποδίδοντας την επίσκεψη του ομολόγου του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Κρήτη τον περασμένο Αύγουστο. Στο σχετικό δημοσίευμα αναφερόταν ότι στο επίκεντρο της επίσκεψης και της συνάντησης των δύο ΥΠΕΞ επρόκειτο να βρεθούν, μεταξύ άλλων, το Κυπριακό και η προσφυγική κρίση και ότι ο Ελληνας ΥΠΕΞ έχει αποστείλει στον Τούρκο ομόλογό του κείμενο με τις θέσεις του για τη λύση του Κυπριακού. Ωστόσο, το ταξίδι δεν επιβεβαιώνεται από τις αρμόδιες πηγές στην Αθήνα, οι οποίες επιμένουν ότι αμέσως μετά τη Βηρυτό, που επισκέπτεται προηγούμενα ο Ν. Κοτζιάς, επιστρέφει στην Ελλάδα.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η στάση του ΚΚΕ ενισχύει τον αγώνα του κυπριακού λαού για Κύπρο ενιαία και ανεξάρτητη, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του

Ανοιχτή επιστολή προς την εφημερίδα «Πολίτης» της Κύπρου

Ανοιχτή επιστολή προς την εφημερίδα «Πολίτης» της Κύπρου απέστειλε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σχετικά με πρόσφατα δημοσιεύματα της εφημερίδας για τη στάση του ΚΚΕ στο Κυπριακό. Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:

«Κύριοι,

Με λύπη μας παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες, η εφημερίδα σας να προχωρά στη δημοσίευση σειράς συκοφαντικών άρθρων, με σαφή στόχο να πλήξουν το ΚΚΕ και τις θέσεις του για το Κυπριακό.

Η ουσία της τοποθέτησής σας αυτή δεν μας αιφνιδιάζει, αφού είναι γνωστό πως η εφημερίδα σας ήταν η δημοσιογραφική "ναυαρχίδα", που πριν χρόνια ανέλαβε το ρόλο να στηρίξει με φανατισμό στην Κύπρο το επαίσχυντο σχέδιο Ανάν, με το οποίο συγκρούστηκε το ΚΚΕ και το οποίο τελικά καταδίκασε, με την ψήφο του, ο κυπριακός λαός. Ωστόσο, πραγματικά μας ξενίζει ο ποταπός τρόπος και τα "φθηνά" επιχειρήματα, που επιλέξατε για να επιτεθείτε στο ΚΚΕ. Από την άποψη αυτή είναι άνευ ουσίας να επιδιώξουμε να απαντήσουμε σε διάφορες συκοφαντίες και εξυπνακισμούς, που δημοσιεύσατε. Θα σας καλούσαμε, ωστόσο, να δημοσιεύσετε αυτή την επιστολή μας στην εφημερίδα σας, με στόχο να αποκατασταθούν ορισμένες αλήθειες:

1) Είναι άλλο ζήτημα το ότι δεν σας ικανοποιεί η επεξεργασμένη πρόταση του ΚΚΕ και τελείως διαφορετικό ο ισχυρισμός σας ότι αυτή "δε δίνει ρεαλιστικές προοπτικές λύσης του Κυπριακού", γιατί, όπως γράφετε, "τα τσιτάτα περί ιμπεριαλιστικών δυνάμεων έχουν φθαρεί". Οι εργαζόμενοι και στην Κύπρο γνωρίζουν πως αυτό που εσείς περιγράφετε ως "ρεαλισμό" δεν είναι άλλο από αυτό που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου και τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Αντίθετα, η ρεαλιστική λύση, που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του λαού, βρίσκεται στην κοινή πάλη των λαών ενάντια σε ένα νέο διχοτομικό σχέδιο Ανάν, για Κύπρο Ενιαία, Ανεξάρτητη, με Μία και Μόνη Κυριαρχία, μια Ιθαγένεια και Διεθνή Προσωπικότητα, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα, χωρίς ξένους εγγυητές και προστάτες.

2) Το ΚΚΕ δεν παλινωδεί, όταν σημειώνει πως η θέση περί Δικοινοτικής - Διζωνικής Ομοσπονδίας, με τα δύο Συνιστώντα Κράτη δεν εξασφαλίζει μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα. Αυτές τις αρχές εκφράζει η θέση του ΚΚΕ. Η ουσία, λοιπόν, της θέσης του ΚΚΕ για το Κυπριακό παραμένει, αλλά αυτή εμπλουτίζεται, λαμβάνοντας υπόψη και την πείρα των εξελίξεων, προβάλλοντας αποφασιστικά τη θέση για ένα και όχι δύο κράτη. Αυτή η στάση του ΚΚΕ είναι που ενισχύει τον αγώνα του κυπριακού λαού στην πάλη του για Κύπρο ενιαία και ανεξάρτητη, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του, ζητήματα προφανώς με τα οποία εσείς δε συμφωνείτε.

3) Το ΚΚΕ, σε αντίθεση με όσα γράφετε, έχει δικαίωμα κι υποχρέωση να έχει τη δική του επεξεργασία και τοποθέτηση για το Κυπριακό, όπως άλλωστε είχε πάντα. Πρώτα απ' όλα γιατί το Κυπριακό είναι διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής κι επιπλέον διότι το ζήτημα αυτό και οι όποιες "λύσεις" μηχανορραφούνται από - εχθρικές προς τους λαούς - δυνάμεις, μπορούν να εμπλέξουν το λαό και τη νεολαία της χώρας μας σε πολύ σοβαρές κι αιματηρές περιπέτειες. Αλλωστε, το σχέδιο Ανάν, που εσείς στηρίξατε με θέρμη, δεν ήταν απαράδεκτο μόνο γιατί δεν ήταν δίκαιο, αλλά και γιατί δεν ήταν βιώσιμο κι ενέπλεκε τους λαούς της Ελλάδας και της Τουρκίας σε τέτοιες επικίνδυνες καταστάσεις.

4) Από την άποψη αυτή η τοποθέτηση του ΚΚΕ δεν έχει καμία σχέση με από "καθέδρας υποδείξεις" σε κυπριακά κόμματα ή "επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις άλλου κράτους", όπως ισχυρίζεστε. Το ΚΚΕ έτσι είχε τοποθετηθεί και για το σχέδιο Ανάν, έτσι τοποθετείται και τώρα. Είναι, οπωσδήποτε, τελική απόφαση του κυρίαρχου κυπριακού λαού να αποφασίσει, όπως ακριβώς έκανε και με το σχέδιο Ανάν, υψώνοντας περήφανο όχι. Το ΚΚΕ στις τοποθετήσεις του, με βαθύ αίσθημα διεθνιστικής αλληλεγγύης προς όλους τους εργαζόμενους της Κύπρου, προτάσσει το κοινό συμφέρον της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στην Τουρκία, κόντρα στα μονοπώλια και στον καπιταλισμό. Ο "τουρκικός μεγαλοϊδεατισμός", στον οποίο αναφέρεστε για να στηρίξετε πως ο αγώνας του λαού δήθεν δεν είναι ταξικός, τρέφεται ακριβώς από τον καπιταλισμό, από τα ταξικά μονοπωλιακά συμφέροντα, από την ανισόμετρη καπιταλιστική ανάπτυξη, τις ενδοϊμπεριαλιστικές συγκρούσεις.

5) Σ' ό,τι αφορά τα σχόλιά σας περί "συντηρητισμού", "περιχαράκωσης", "μη ανανέωσης" του ΚΚΕ, που δήθεν βρίσκεται "στα όρια της εξαφάνισης", και μόνο το γεγονός του χώρου, τον οποίο αφιερώνετε στην εφημερίδα σας, για να απαντήσετε στο Κόμμα μας, και μάλιστα με χυδαιότητες, μιλά από μόνο του για τη βαρύτητα ή όχι των τοποθετήσεων του ΚΚΕ. Ας μη σας διαφεύγει ο σημαντικός ρόλος του ΚΚΕ, η πολύμορφη πάλη του ΚΚΕ μέσα κι έξω από τη Βουλή για τα συμφέροντα των εργαζομένων, που αναγνωρίζεται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, της Κύπρου και σε διεθνή κλίμακα. Και που, ανεξάρτητα από ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές, αναγνωρίζουν την ορθότητα των εκτιμήσεων και προβλέψεων του ΚΚΕ. Ας μη σας διαφεύγει πως η δύναμη του ΚΚΕ, που σε δύο χρόνια θα συμπληρώσει 100 χρόνια δράσης, δεν μετριέται απλά με τις κοινοβουλευτικές έδρες, αλλά κυρίως με την ικανότητά του να αναλύει σωστά τις εξελίξεις, να παίζει πρωτοπόρο ρόλο στους λαϊκούς αγώνες, να διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, στην πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες τους και με στόχο την οικοδόμηση μιας κοινωνίας χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Ολα τα παραπάνω βέβαια δε συνάδουν με το δικό σας κριτήριο για τις πολιτικές δυνάμεις, το οποίο όμως, δυστυχώς για εσάς, έχει δοκιμαστεί στην πράξη, με αρνητικές συνέπειες για τους λαούς τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ