ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Νοέμβρη 2016 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Νέες πιέσεις σχετικά με το Brexit

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Πυκνώνουν οι πιέσεις στην πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, να μην ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας για την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ (Βrexit). Χτες, η πρωθυπουργός της Σκοτίας, Νίκολα Στάρτζεον, ανακοίνωσε πως θα ζητήσει από το Ανώτατο Δικαστήριο να μπλοκάρει τις προσπάθειές της θεωρώντας ότι προηγουμένως θα πρέπει να ζητηθεί η γνώμη της σκοτσέζικης Βουλής.

Η Στάρτζεον είπε ότι ο γενικός εισαγγελέας της Σκοτίας θα καταθέσει επίσημη αίτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο ζητώντας να παρέμβει στην υπόθεση.

Χτες επίσης, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, λόρδος Γουίλιαμ Χέιγκ με άρθρο του σε βρετανική εφημερίδα πρότεινε στην πρωθυπουργό Μέι να αρχίσει από τώρα να σχεδιάζει τη διεξαγωγή πρόωρων γενικών εκλογών εντός του 2017, προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση «διακυβεύει να επαναλάβει μοιραία σφάλματα» της πρώην πρωθυπουργού Μάργκαρετ Θάτσερ. Της πρότεινε να καταστρώσει ένα «εναλλακτικό σχέδιο Β» σε περίπτωση που, μετά την έφεση της κυβέρνησης, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφασίσει πως σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ζητηθεί η γνώμη του Κοινοβουλίου προκειμένου να ενεργοποιηθεί το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας για την αποχώρηση από την ΕΕ.

Η Μέι δεν αντέδρασε άμεσα στις νέες πιέσεις που της ασκούνται σε σχέση με τη διαδικασία ενεργοποίησης της διαπραγμάτευσης του Brexit, αρκούμενη να δηλώσει, από την Ινδία, όπου ολοκλήρωσε διήμερη επίσκεψη, πως σκοπεύει να μιλήσει με τον νικητή των αμερικανικών εκλογών το συντομότερο δυνατό σχετικά με την «ειδική σχέση» ΗΠΑ - Ηνωμένου Βασιλείου.

Συνάντηση Πούτιν - Κετσιάνγκ και σειρά διμερών συμφωνιών

Από τη χτεσινή συνάντηση Πούτιν - Κετσιάνγκ
Από τη χτεσινή συνάντηση Πούτιν - Κετσιάνγκ
ΜΟΣΧΑ.--

Την ικανοποίησή του για την «καρποφόρα» συνάντηση των πρωθυπουργών των δύο χωρών εξέφρασε, χτες, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη συνάντησή του με τον Κινέζο πρωθυπουργό, Λι Κετσιάνγκ, που πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία, στο πλαίσιο και της 21ης τακτικής συνάντησης των δύο πρωθυπουργών.

Ενώ ο Πούτιν χαρακτήρισε τις σχέσεις των δύο χωρών «πολύ καλές και πρακτικές», ο Κετσιάνγκ από τη μεριά του σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «η σινο-ρωσική συνεργασία δεν ωφελεί μόνο τα δικά μας έθνη. Ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι είναι εξίσου θετική για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή και στον υπόλοιπο κόσμο».

Στο μεταξύ, ρωσικά και κινεζικά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι στη διάρκεια των επαφών Κετσιάνγκ - Μεντβέντεφ υπογράφτηκαν σειρά νέων συμφωνιών σε τομείς όπως το εμπόριο, η Ενέργεια, οι υποδομές κ.τ.λ. Ο ίδιος ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντιεφ, ανέφερε ότι στόχος είναι μέσα στα επόμενα 3 - 7 χρόνια το διμερές εμπόριο να φτάσει ετησίως τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο «Russia Today» (Ρόσια Τουντέι), συμφωνήθηκε να δημιουργηθεί κοινό Επενδυτικό Ταμείο για την ανάπτυξη των εμπορικών και άλλων επενδύσεων, αλλά και για τη συνεργασία σε νέους τομείς της επιστήμης, με έμφαση στη ρωσική Απω Ανατολή και τη Βορειοανατολική Κίνα. Μεταξύ άλλων, το ίδιο ΜΜΕ μετέδωσε ότι ο κολοσσός «Γκαζπρόμ» και η τράπεζα CDB (China Development Bank) υπέγραψαν συμφωνία «πιθανής χρηματοδότησης». Η ίδια τράπεζα είναι πιθανόν να χορηγήσει δάνεια και στη ρωσική τράπεζα Vnesheconombank.

Ακόμα, ενδιαφέρον έχει και η πληροφορία περί επικείμενης συνεργασίας της ρωσικής «Ροσνέφτ» και του ενεργειακού ομίλου «China's Beijing Gas Group» για πώληση (στη δεύτερη) ποσοστού 20% από την εταιρεία «Verkhnechonskneftegaz», η οποία σήμερα διενεργεί έρευνες για αέριο και πετρέλαιο σε μεγάλο ενεργειακό «οικόπεδο» της ανατολικής Σιβηρίας. Ακόμα, πλαίσιο συνεργασίας καθορίστηκε και ανάμεσα στη ρωσική πετροχημική εταιρεία «Σιμπούρ» και την Αναπτυξιακή Τράπεζα της Κίνας.

ΤΟΥΡΚΙΑ
«Τριβές» και νέες εντάσεις με πολλούς Ευρωπαίους

ΑΓΚΥΡΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Συνεχίζονται οι εντάσεις στις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ, με αφορμή και τις νέες διώξεις πολιτικών (από το HDP) και δημοσιογράφων που κατηγορούνται ως ύποπτοι στις έρευνες για την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας». Ενδεικτική είναι η δήλωση που έκανε ο Γερμανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μάικλ Ροθ, που, αναφερόμενος στις συλλήψεις που συνεχίζονται στην Τουρκία, σημείωσε στη «Βελτ»: «Η Γερμανία είναι μια εξωστρεφής χώρα και είναι ανοιχτή σε όλους όσοι διώκονται πολιτικά ως θέμα αρχής... Μπορούν να κάνουν αίτηση για άσυλο στη Γερμανία. Και αυτό δεν αφορά (μόνο) τους δημοσιογράφους».

Και συνεχίζοντας υποστήριξε ότι «αυτό που συμβαίνει στην Τουρκία αντιβαίνει στις αντιλήψεις μας για τις ευρωπαϊκές αξίες, το κράτος δικαίου, τη δημοκρατία και την ελευθερία των ΜΜΕ... Για αυτό και η απάντησή μας στην τουρκική κυβέρνηση είναι κρυστάλλινα καθαρή: (δράση κατά της τρομοκρατίας) όχι με αυτό τον τρόπο!» Την ίδια στιγμή, μιλώντας για την έκθεση που αναμένεται να δοθεί επίσημα στη δημοσιότητα σήμερα για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ανέφερε ότι η Κομισιόν γίνεται όλο και πιο απαιτητική και κριτική σχετικά με ό,τι δε λειτουργεί σωστά - ή καθόλου - στην Τουρκία...». Πάντως, από την άλλη μεριά, τάχτηκε κατά της αναστολής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, σχολιάζοντας ότι «έτσι θα έμεναν μόνοι τους οι Τούρκοι, οι οποίοι είναι προσανατολισμένοι προς τη Δύση».

Παρέμβαση - σε ηπιότερους τόνους - έκανε χτες και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, καλώντας την Αγκυρα να διαφυλάξει την κοινοβουλευτική δημοκρατία και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εντονη η ενόχληση του τουρκικού ΥΠΕΞ που έκανε λόγο για σχόλια «απαράδεκτα», προσθέτοντας ότι όσον αφορά τη «μάχη κατά της τρομοκρατίας» η ΕΕ έχει χάσει την αξιοπιστία της για τον τουρκικό λαό.

Νέες κατηγορίες κατά Γερμανίας

Επίσης, η Αγκυρα συνέχισε και χτες τις κατηγορίες σε βάρος της Γερμανίας, με τον υπουργό Εξωτερικών, Μ. Τσαβούσογλου, να της αποδίδει πάλι «στήριξη» τρομοκρατικών οργανώσεων, υποστηρίζοντας ότι μέλη π.χ. του PKK και του DHKP-C δρουν ανενόχλητα στη χώρα. «Η Γερμανία πιστεύει ότι είναι μια χώρα πρώτης ποιότητας, μια πρώτης ποιότητας δημοκρατία και ότι η Τουρκία υπολείπεται. Θέλουμε να μας συμπεριφέρονται ως ισότιμους εταίρους», υπογράμμισε.

Ομως το τουρκικό ΥΠΕΞ έστρεψε τα «πυρά» του και κατά του Λουξεμβούργου, το οποίο επίσης χαρακτήρισε «χώρα η συμβολή της οποίας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας είναι αμφίβολη». Αφορμή ήταν η προχτεσινή τοποθέτηση του ΥΠΕΞ, Ζαν Ασελμπορν, που, σε επίσης χαρακτηριστικό ύφος, ανέφερε πως οι πρακτικές που η τουρκική κυβέρνηση χρησιμοποιεί κατά των αντιπάλων της «είναι πρακτικές που χρησιμοποιούνταν κατά τη διάρκεια της περιόδου των ναζί». Μάλιστα, ο Ασελμπορν πρότεινε και την επιβολή οικονομικών κυρώσεων «για να αντιμετωπίσουμε την αφόρητη κατάσταση στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Να σημειωθεί, πάντως, ότι και στο εσωτερικό της Τουρκίας, το σοσιαλδημοκρατικό CHP υψώνει κι αυτό τους τόνους κατά των κυβερνητικών χειρισμών του ΑΚΡ, ενώ το εθνικιστικό MHP στηρίζει την κυβέρνηση.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΤΙΡΑΝΑ - ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.-- Βαριές βροχοπτώσεις σε περιοχές της νοτιοδυτικής Σερβίας,του βόρειου Μαυροβουνίου αλλά και στην πρωτεύουσα της Αλβανίας Τίρανα προκάλεσαν εκτεταμένες πλημμύρες σε εκατοντάδες σπίτια. Τα σοβαρότερα προβλήματα αναφέρθηκαν πρώτα στα Τίρανα, όπου επιβεβαιώθηκε ο θάνατος τουλάχιστον δύο ατόμων από υπερχείλιση ποταμού, εκτεταμένα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση 200.000 νοικοκυριών, ενώ αποφασίστηκε για σήμερα το κλείσιμο όλων των σχολείων.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- «Λουκέτο» σε τουλάχιστον 30 καταστήματα με ενδύματα της αλυσίδας «Marks & Spencer» στη Βρετανία και τη μετατροπή μερικών δεκάδων άλλων σε σημεία πώλησης τροφίμων μέσα στην επόμενη πενταετία αποφάσισε να βάλει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Στιβ Ρόου, επικαλούμενος τα χαμηλά κέρδη. «Ρολά» θα κατεβάσουν και άλλα 53 καταστήματα στο εξωτερικό, καθώς σχεδιάζεται η αποχώρηση της εταιρείας από 10 χώρες, μεταξύ τους η Κίνα και το Βέλγιο, όχι όμως και η Ελλάδα, στην οποία η αλυσίδα έχει ανοίξει υποκαταστήματα.

ΚΙΝΣΑΣΑ.-- Εκρηξη χειροβομβίδας στην πόλη Γκόμα της επαρχίας Βόρειο Κίβου της ΛΔ Κονγκό προκάλεσε το θάνατο δύο ανθρώπων (το ένα οκτάχρονο κορίτσι) και τον τραυματισμό 31 κυανοκράνων.

ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Απορρίφτηκε νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τους μετανάστες

Το κόμμα Fidesz και η κυβέρνηση του αντιδραστικού Βίκτορ Ορμπάν έχασαν, χτες, κατά την ψήφιση στη Βουλή του νομοσχεδίου που θα καθιστούσε παράνομη, κατά το ουγγρικό δίκαιο, τη μετεγκατάσταση προσφύγων από την ΕΕ στην Ουγγαρία. Η κυβέρνηση για δύο ψήφους δεν συγκέντρωσε την απαραίτητη πλειοψηφία των 2/3. Η πρόταση συνταγματικής αναθεώρησης δεν εξασφάλισε ούτε τις ψήφους του ακροδεξιού κόμματος Jobbik, που για δικές του σκοπιμότητες απείχε. Αυτό το κόμμα έθεσε ως όρο για να ψηφίσει τη συνταγματική αναθεώρηση την κατάργηση από την κυβέρνηση του καθεστώτος χορήγησης αδειών παραμονής στην Ουγγαρία σε πλούσιους επενδυτές εκτός Ευρώπης. Το Jobbik θεωρεί πως «αυτές οι παρεκκλίσεις συνιστούν ένα άνοιγμα στη μετανάστευση καθώς και έναν εν δυνάμει κίνδυνο για την ασφάλεια του κράτους, καθώς πλούσιοι τρομοκράτες μπορεί να επωφεληθούν θεωρητικά από το μέτρο αυτό».

Στην ψηφοφορία απείχε και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και έτσι το νομοσχέδιο έλαβε 131 ψήφους, εκείνες του Fidesz και του μικρού Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος.

Θυμίζουμε ότι στις αρχές Οκτώβρη ένα δημοψήφισμα που είχε διοργανώσει η κυβέρνηση Ορμπάν για το θέμα της μη εγκατάστασης μεταναστών στην Ουγγαρία είχε μικρή συμμετοχή, κάτω του 50%, και δεν είχε καμία νομική υπόσταση, αλλά όσοι προσήλθαν στην κάλπη στήριξαν συντριπτικά την αντιμεταναστευτική ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης, που μαζί με τις κυβερνήσεις των Πολωνίας, Τσεχίας και Σλοβακίας, συγκροτούν την Ομάδα του Βίσεγκραντ, η οποία αξιοποιεί το Μεταναστευτικό για τα παζάρια των αστικών τάξεων με τις υπόλοιπες αστικές τάξεις στην ΕΕ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ