ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Νοέμβρη 2016 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΟΜΠΑΜΑ
«Στρώνει χαλί» η κυβέρνηση...

...και ζητάει απ' το λαό να κάνει το ίδιο

Με ταχείς ρυθμούς προχωρούν οι προετοιμασίες για την επίσκεψη στην Αθήνα του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπ. Ομπάμα, στις 15 και 16 Νοέμβρη, με τις πληροφορίες που βλέπουν μέρα με τη μέρα το φως τη δημοσιότητας να επιβεβαιώνουν πως αυτή συνδέεται κατά κύριο λόγο με την προώθηση της αμερικανικής ατζέντας στην ευρύτερη περιοχή, που φλέγεται από την όξυνση των ανταγωνισμών και αντιθέσεων, και σε ένα χρονικό σημείο όπου παρατηρείται τεράστια συσσώρευση στρατιωτικών δυνάμεων, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η πολεμική σύγκρουση στη Συρία, στο Ιράκ και τη Λιβύη, ενισχύεται η ΝΑΤΟική στρατιωτική περικύκλωση της Ρωσίας και αυξάνεται η ένταση στην Ουκρανία.

Σ' αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προωθεί τη στρατηγική της ντόπιας αστικής τάξης για αναβάθμιση της θέσης της στην περιοχή και κατά συνέπεια ώθηση στην ανάκαμψη της κερδοφορίας της, δηλώνοντας σε όλους τους τόνους την προθυμία της να υλοποιήσει τους επικίνδυνους ευρωΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στην περιοχή.

Δίνοντας το στίγμα της επίσκεψης Ομπάμα και των προσδοκιών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, ανέφερε χτες πως «ο κ. Ομπάμα έρχεται εδώ για να συζητήσει ζητήματα που αφορούν το ελληνικό πρόγραμμα, έρχεται να συζητήσει ζητήματα που αφορούν τις περιφερειακές εξελίξεις, τη γεωστρατηγική θέση της χώρας, τις διμερείς σχέσεις και μια σειρά από άλλα ζητήματα, τα οποία θεωρούμε απολύτως σημαντικά». «Διαφημίζοντας» την προθυμία και τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για λογαριασμό του κεφαλαίου, μίλησε για μια «εξαιρετική και εμβληματική επίσκεψη, η οποία σηματοδοτεί και την αναγνώριση που δίνεται στις μεγάλες προσπάθειες, τις οποίες έχει καταβάλει η σημερινή κυβέρνηση για τη ρύθμιση του χρέους και τη σταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής», ενώ περιγράφοντας ουσιαστικά τους στόχους του κεφαλαίου μίλησε για την προσπάθεια της κυβέρνησης, μέσω της λεγόμενης «πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής», να γίνει η χώρα «από τους κεντρικούς παίχτες στην ευρύτερη γεωπολιτική σκακιέρα».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε, μάλιστα, ως μη όφειλε, να προκαταβάλει τη στάση του ελληνικού λαού, δηλώνοντας πως δεν υπάρχει λόγος κινητοποίησης, όπως είχε συμβεί κατά την επίσκεψη Κλίντον καθώς «τότε υπήρχε σε εξέλιξη ένας πόλεμος και η συγκυρία ήταν εντελώς διαφορετική. Αυτή τη στιγμή, δεν νομίζω ότι οι κινητοποιήσεις είναι το βασικό ζήτημα που θα απασχολήσει την περίοδο της επίσκεψης του κ. Ομπάμα», επιβεβαιώνοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέχτηκε ανάμεσα στα άλλα και για να αμβλύνει τα αντιιμπεριαλιστικά αντανακλαστικά του εργατικού - λαϊκού κινήματος.


ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ
«Ανεπιθύμητος ο Ομπάμα - Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους»

Συλλαλητήριο στις 15 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στην Ομόνοια, αποφάσισαν την Παρασκευή σε σύσκεψή τους φορείς του λαϊκού κινήματος

Με το σύνθημα «Ανεπιθύμητος ο Ομπάμα στην Ελλάδα - Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους», φορείς του λαϊκού κινήματος καλούν στη συγκέντρωση που διοργανώνουν τη μέρα άφιξης του Προέδρου των ΗΠΑ, Τρίτη 15 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στην Ομόνοια.

Η απόφαση πάρθηκε την περασμένη Παρασκευή, σε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν η ΕΕΔΥΕ, εργατικά συνδικάτα, σύλλογοι αυτοαπασχολούμενων, σύλλογοι γυναικών, φοιτητικοί σύλλογοι και άλλοι φορείς του λαϊκού κινήματος.

Στο κάλεσμα συμμετοχής που απευθύνουν στους εργαζόμενους, στους ανέργους, στους συνταξιούχους, στους νέους, σημειώνουν την ανάγκη αυτή να είναι μαζική, για να καταδικαστεί αποφασιστικά η επίσκεψη - πρόκληση του Ομπάμα στην Ελλάδα, να δυναμώσει η παρέμβαση του λαού μας ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, επεμβάσεις και πολέμους. Για να καταγγελθεί για άλλη μια φορά ο εγκληματικός ρόλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Για να ενισχυθεί η πάλη ενάντια στην επικίνδυνη πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Αλλά και για να εκφράσουν τη διεθνιστική τους αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, υψώνοντας τείχος στο ρατσισμό και την ξενοφοβία.

Να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο καλεί την εργατική τάξη και τα συνδικάτα της το ΠΑΜΕ. Κάλεσμα στην κινητοποίηση απευθύνουν επίσης η ΠΑΣΕΒΕ και η ΟΓΕ. Τη συμμετοχή τους στη συγκέντρωση έχουν ήδη αποφασίσει οι Ομοσπονδίες Τύπου - Χάρτου και Φαρμάκου (ΟΕΦΣΕΕ), το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ), το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, το Συνδικάτο Οικοδόμων Λαυρίου.


Συνεχίζει τις καθημερινές επαφές και συναντήσεις ο Αμερικανός πρέσβης

Στο πλαίσιο των έντονων δραστηριοτήτων που αναπτύσσει ο Αμερικανός Πρέσβης Τζ. Πίατ, ενόψει και της επίσκεψης Ομπάμα στην Ελλάδα, μετά τις επαφές του με τον Κυρ. Μητσοτάκη, τον Π. Καμμένο και τον Γ. Δραγασάκη, αλλά και το πρόσφατο δείπνο που παρέθεσε σε στελέχη αστικών κομμάτων, χτες συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Βουλής, Ν. Βούτση.

Οπως προκύπτει από το σχετικό δελτίο Τύπου, στη διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν όλα τα ζητήματα που παζαρεύει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, επιδιώκοντας να προωθήσει τους σχεδιασμούς της εγχώριας αστικής τάξης και του ευρωΝΑΤΟικού πλαισίου εντός του οποίου κινείται, σπρώχνοντας ταυτόχρονα το λαό και τη χώρα βαθύτερα στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που τρέχουν στην ευρύτερη περιοχή.

Δίνοντας το στίγμα, ο Αμερικανός πρέσβης δήλωσε πως «προσβλέπει σε ακόμα στενότερη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ» και πως η συζήτηση είχε «ενημερωτικό χαρακτήρα σε ό,τι αφορά την πολιτική κατάσταση στις δύο χώρες, ενώ υπήρξε ανταλλαγή απόψεων και σε θέματα που αφορούν την Ευρώπη, όπως η οικονομική κρίση και το Προσφυγικό, αλλά και τα προβλήματα από την αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής της νοτιοανατολικής Μεσογείου».

Ο πρέσβης των ΗΠΑ σύμφωνα με το επίσημο δελτίο Τύπου «επισήμανε ότι η επιτυχία της Ελλάδας είναι συνδεδεμένη με την επιτυχία του ευρωπαϊκού οικοδομήματος» και επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι πυλώνας «σταθερότητας σε μια ιδιαίτερα περιπεπλεγμένη περιοχή», ενώ εξέφρασε «παράλληλα το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για ενίσχυση της κοινοβουλευτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών».

Μετά τη συνάντηση, ο Ν. Βούτσης δήλωσε ότι «είμαστε ευτυχείς που υποδεχόμαστε τον πρέσβη, και ως προπομπό του Προέδρου Ομπάμα που επισκέπτεται τη χώρα μας την ερχόμενη εβδομάδα». Μάλιστα, ο Ν. Βούτσης ευχήθηκε «από καρδιάς να είναι πολύ επιτυχημένη η θητεία του στη Ελλάδα», με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό, αν λάβει κανείς υπόψη το μέχρι τώρα ιστορικό του νέου Αμερικανού πρέσβη (από τους αφανείς πρωταγωνιστές για τις δραματικές εξελίξεις σε βάρος του λαού της Ουκρανίας κ.λπ.).
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org