ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Νοέμβρη 2016 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Να δείξουμε στα προσφυγόπουλα πως είναι ευπρόσδεκτα στα σχολεία μας

Με αφορμή νέα κρούσματα ρατσισμού

Νέα κρούσματα ρατσισμού, με γονείς που δε δέχονται την απογευματινή φοίτηση προσφυγόπουλων στα ίδια σχολεία που φοιτούν τα παιδιά τους, σημειώνονται στη Φθιώτιδα.

Συγκεκριμένα, στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Λαμίας ήταν προγραμματισμένο από τη Δευτέρα να ξεκινήσει απογευματινό πρόγραμμα εκπαίδευσης προσφυγόπουλων από το κοντινό κέντρο φιλοξενίας, το οποίο όμως σκόνταψε στις αντιδράσεις των γονιών, που στην πλειοψηφία τους χτες και προχτές δεν έστειλαν τα παιδιά τους στο σχολείο και συγκεντρώθηκαν έξω από αυτό διαμαρτυρόμενοι. Επιτόπου, τη Δευτέρα, πήγαν στελέχη της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, που εγγυήθηκαν στους γονείς ότι τα προσφυγόπουλα είναι εμβολιασμένα, ότι το πρόγραμμα δεν θα επηρεάσει την πρωινή λειτουργία του σχολείου και ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός για ένταξη στο μέλλον των παιδιών αυτών στην πρωινή ζώνη, ωστόσο αυτά δεν ήταν αρκετά για να μεταπείσουν τους γονείς. Στις αντιδράσεις τους συναντιούνταν κορόνες, όπως «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια», μαζί με δυσπιστία προς τις κυβερνητικές δεσμεύσεις και άλλα. Να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί Γενική Συνέλευση των γονιών, όπου το δηλητήριο του ρατσισμού έχυσαν παράγοντες εκτός των γονιών, από τους οποίους στη συνέχεια οι γονείς με ανακοίνωσή τους πήραν αποστάσεις. Ομως, και στη συνέλευση που έκαναν οι γονείς το απόγευμα της Δευτέρας και χτες, η απόφασή τους παραμένει να μη δεχθούν τα προσφυγόπουλα στο σχολείο!

Ανάλογες αντιδράσεις σημειώνονται και στο Μοσχοχώρι Φθιώτιδας, όπου για το πρόγραμμα εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων έχει επιλεγεί το σχολείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Να σημειωθεί ότι ανάμεσα στα προσφυγόπουλα που φιλοξενούνται στη Φθιώτιδα και πρόκειται να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα εκπαίδευσης είναι και περίπου 20 ασυνόδευτα παιδιά, ηλικίας από 4 έως 14 ετών, που είτε έχουν χωριστεί από τους γονείς τους είτε τους έχουν χάσει.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να ξαναγίνουν συναντήσεις με στελέχη της Εκπαίδευσης για το θέμα.

Παρέμβαση για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί έκανε με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Φθιώτιδας του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, όπου αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες της Λαμίας μέχρι σήμερα εξέφρασαν ζωντανά τη συμπαράστασή τους στους πρόσφυγες με κάθε τρόπο, με συλλογή ρούχων και τροφίμων, με προσωπική δουλειά και φυσικά με την έκφραση της αντίθεσής τους στον ιμπεριαλισμό που προκαλεί τους πολέμους. Και τονίζει: «Σε αυτήν τη λογική πρέπει να κινηθούμε και στο 6ο Δημοτικό Σχολείο της Λαμίας, στο Μοσχοχώρι και όπου αλλού χρειαστεί. Σας καλούμε να κλείσετε τα αυτιά σας σε ρατσιστικού χαρακτήρα ξενοφοβικές αντιδράσεις που εκπορεύονται από νεοφασιστικά στοιχεία. Να ξεπεραστούν ελλείψεις και αδυναμίες των υπευθύνων που πρέπει να κάνουν έγκαιρα τις καλύτερες προετοιμασίες ώστε να ετοιμαστούν τα σχολεία να δεχτούν και τα προσφυγόπουλα.

Αμεσα κιόλας να υποδεχτούμε τα παιδιά στο σχολείο. Να τους δείξουμε πως είναι ευπρόσδεκτα και πως μας έχουν συμπαραστάτες στην προσπάθειά τους να μορφωθούν. Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 6ου Δημοτικού να πάρει τις ευθύνες του και να διατηρήσει το κύρος και τον κοινωνικό ρόλο του γονιού, που τραυμάτισε δυσάρεστα, παρασυρμένος από νεοφασιστικά στοιχεία σε αντιδραστικές αποφάσεις. Η όποια βελτίωση των διατυπώσεων στην ανακοίνωσή του θα έχει αξία, αν υποδεχτεί τα παιδιά των προσφύγων με λουλούδια και γλυκά.

Σε κάθε περίπτωση, κάθε φορέας της κυβέρνησης, της περιφέρειας και του δήμου να κάνει ό,τι πρέπει στα πλαίσια των υποχρεώσεών του».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κανένα σχέδιο μεταφοράς των εγκλωβισμένων από τη Χίο

Δίχως κάποιο σχέδιο μεταφοράς των εγκλωβισμένων ανθρώπων από τη Χίο, εμφανίστηκε χτες η κυβέρνηση, στη σύσκεψη για το Μεταναστευτικό - Προσφυγικό που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι αποφάσεις πάρθηκαν με γνώμονα την τήρηση της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας που εξακολουθεί να εγκλωβίζει χιλιάδες ανθρώπους στη χώρα μας. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Επικρατείας, Α. Φλαμπουράρη, και εκτός από μέλη της κυβέρνησης, πήραν μέρος περιφερειακές και δημοτικές αρχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αν. υπουργός Εσωτερικών για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, δήλωσε ότι δεν θα μεταφερθούν άλλοι ξεριζωμένοι από τη Χίο, αφού έχουν μεταφερθεί ήδη αρκετοί πρόσφυγες από το νησί στην ηπειρωτική Ελλάδα. Επειτα από αρκετές ώρες συνεδρίασης η κυβέρνηση πρότεινε στους εκπροσώπους της Χίου σειρά μέτρων που σύμφωνα με την ίδια θα «ανακουφίσουν» το νησί. Πρώτη κίνηση θα είναι η κατασκευή νέου χώρου για τους πρόσφυγες στην περιοχή του πρώην σκουπιδότοπου, στη θέση Ρεπανά των Καμποχώρων, με το υπουργείο να δεσμεύεται για έναρξη των εργασιών κατασκευής του από τον ερχόμενο Δεκέμβρη με 7,2 εκ. ευρώ. Δεν διευκρινίστηκε όμως ο αριθμός των αλλοδαπών που θα φιλοξενούνται στο κέντρο, αφού δεν προσδιορίστηκε αν η χωρητικότητα του νέου «hot spot» θα είναι μεγαλύτερη ή ίση με αυτή της ΒΙΑΛ. Ηδη, στη Χίο βρίσκονται εγκλωβισμένοι 4.211 άνθρωποι.

Στο σχεδιασμό προβλέπεται η διακοπή λειτουργίας της ΒΙΑΛ ως χώρου φιλοξενίας εντός 8μηνου και η μεταφορά των μεταναστών - προσφύγων στη νέα δομή, ενώ θα συνεχίσει τη λειτουργία της μόνο ως χώρος καταγραφής και εξέτασης των αιτήσεων ασύλου. Το ίδιο θα ισχύσει και για τη Σούδα που προβλέπεται το κλείσιμό της ταυτόχρονα με τη λειτουργία του νέου χώρου φιλοξενίας.

Οσον αφορά το προαναχωρησιακό κέντρο κράτησης στο Μερσινίδι (σ.σ. χωρητικότητας 120 ατόμων), παρά τις αντιδράσεις, το υπουργείο ξεκαθάρισε ότι το Μερσινίδι θα λειτουργήσει μέχρι να βρεθεί νέος χώρος, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα θα είναι σε έκταση πρώην στρατοπέδου στο νησί.

Ο υπουργός Παιδείας στη Σύνοδο των ΤΕΙ

Το κλίμα συναίνεσης, που θέλει να δημιουργήσει η κυβέρνηση με τη νέα ηγεσία που επιλέχτηκε στο υπουργείο Παιδείας, ξεκίνησε να επιδεικνύεται από χτες, που ο νέος υπουργός, Κ. Γαβρόγλου, παραβρέθηκε στην έκτακτη Σύνοδο των προέδρων ΤΕΙ. Θυμίζουμε ότι οι σχέσεις των προέδρων ΤΕΙ είχαν ψυχρανθεί το προηγούμενο διάστημα με το υπουργείο, με αφορμή τα αιτήματα της Συνόδου για μετονομασία των ΤΕΙ σε «πανεπιστήμια εφαρμοσμένων επιστημών» και για δυνατότητα απονομής διδακτορικών τίτλων από τα Ιδρύματα.

Κατά τη χτεσινή Σύνοδο, σύμφωνα με το υπουργείο, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί συνάντηση εργασίας στο υπουργείο, τη Δευτέρα 21 Νοέμβρη για την περαιτέρω επεξεργασία του συνόλου των αιτημάτων και αποφασίστηκε να προχωρήσουν οι συζητήσεις μεταξύ ΤΕΙ, πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων και η συζήτηση για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των ΤΕΙ.

Καταγγελία για διάσπαση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

Σε σοβαρή καταγγελία προχώρησε η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων (πάνω από 3.000 μέλη από δικαστικούς όλων των βαθμίδων) που «δείχνει» ξεκάθαρα ότι γίνεται προσπάθεια δημιουργίας άλλου συνδικαλιστικού οργάνου που θα απαρτίζεται μόνο από ανώτερους και ανώτατους δικαστές και εισαγγελείς (Εφετείου και Αρείου Πάγου).

Από την ανακοίνωση προκύπτει ότι γίνεται μια ξεκάθαρη προσπάθεια σύστασης της ένωσης ανώτατων και ανώτερων δικαστικών λειτουργών παρά το ότι το ΔΣ της υπάρχουσας απαρτίζεται από 7 δικαστές και εισαγγελείς αυτής της βαθμίδας. Καταγγέλλει πως ουσιαστικά ο Αρειος Πάγος επιχειρεί να εμβολίσει την ένωση δικαστών και εισαγγελέων γιατί έχασε πρόσφατα τις εκλογές και δεν διαθέτει πλειοψηφία στο νέο ΔΣ, γιατί η ένωση χαρακτήρισε ευθέως αντισυνταγματική την πρόταση της Β. Θάνου για αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης των δικαστών που υποβλήθηκε στον πρωθυπουργό κάτι που θα οδηγούσε σε παράταση της θητείας της νυν ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Και γιατί η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων αντέδρασε έντονα στην κυβερνητική πρόταση να δοθεί επίδομα θέσεων ευθύνης σε ανώτερους και ανώτατους δικαστές, κάτι όμως στο οποίο αντιδρούν και οι περισσότεροι ανώτεροι και ανώτατοι δικαστές και το σύνολο των δικαστικών ενώσεων όλων των δικαστηρίων της χώρας.

Την έκδοση του εφοπλιστή Μ. Ζολώτα στην Κύπρο αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών. Ο εφοπλιστής εμπλέκεται στην υπόθεση της εταιρείας «Focus», μέσω της οποίας κατηγορείται ότι δωροδόκησε τον πρώην κεντρικό τραπεζίτη της Κύπρου, Χρ. Χριστοδούλου, καταθέτοντας ποσό της τάξης του ενός εκατομμυρίου ευρώ σε λογαριασμό εταιρείας της κόρης του. Ο Μ. Ζολώτας, μετά την έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης σε βάρος του από τις κυπριακές αρχές, εμφανίστηκε αυθορμήτως στην Εισαγγελία Εφετών και κρατείτο στις φυλακές Κορυδαλλού για να διασφαλιστεί η αυτοπρόσωπη παρουσία του στο Επαρχιακό Δικαστήριο της Λευκωσίας.

Μαθήτρια τραυματίστηκε στο σχολείο

Μαθήτρια δημοτικού τραυματίστηκε στο κεφάλι, ύστερα από πτώση λάμπας από πυλώνα φωτισμού στην αυλή του 1ου δημοτικού σχολείου Καλλικράτειας Χαλκιδικής. Σύμφωνα πληροφορίες, περίπου στις 12.30 το μεσημέρι, το 7χρονο κοριτσάκι επέστρεφε στο σχολείο μαζί με συμμαθητές της, από σχολικό περίπατο που είχε προηγηθεί. Η μαθήτρια της δευτέρας τάξης δημοτικού μεταφέρθηκε αρχικά στο Κέντρο Υγείας Καλλικράτειας και στη συνέχεια στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης, όπου νοσηλεύεται. Αλλος τραυματισμός δεν αναφέρθηκε, ενώ οι συνθήκες του περιστατικού ερευνώνται από το ΑΤ Καλλικράτειας.

Παραίτηση με αιχμές

Την παραίτησή του από τη θέση του γενικού γραμματέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από το υπουργείο Δικαιοσύνης, υπέβαλε ο Κ. Παπαϊωάννου. Με δήλωσή του, κάνει έναν απολογισμό των 20 μηνών που έμεινε στη θέση αυτή και μεταξύ άλλων σημειώνει ότι «στη σημερινή συγκυρία κάθε θεσμική υποχώρηση κοστίζει πολύ ακριβά, είτε αφορά στις σχέσεις κράτους και Εκκλησίας είτε στα θεμελιώδη δικαιώματα των προσφύγων».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ