ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Νοέμβρη 2016 - 1η έκδοση
Σελ. /24
Για δυναμική συνέχεια στις μαθητικές κινητοποιήσεις

Κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας στα επόμενα αγωνιστικά ραντεβού

Από την προχτεσινή πορεία στο κέντρο της Αθήνας
Από την προχτεσινή πορεία στο κέντρο της Αθήνας
Μετά από τις προχτεσινές κινητοποιήσεις που έφεραν δυναμικά στο προσκήνιο τις ανάγκες τους, οι μαθητές ετοιμάζουν τα επόμενα βήματά τους. Το περασμένο Σάββατο, εκλεγμένοι στα μαθητικά συμβούλια δεκάδων σχολείων της Αθήνας συναντήθηκαν, εξέλεξαν τη νέα Συντονιστική Επιτροπή και αποφάσισαν τα επόμενα αγωνιστικά ραντεβού τους στην πορεία καταδίκης της επίσκεψης Ομπάμα στις 15 Νοέμβρη, στις 18.30, στην Ομόνοια και στη μεγάλη πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία στις 17 Νοέμβρη. Επίσης, οργανώνουν μαθητική πορεία και στη μεγάλη απεργία στις 8 Δεκέμβρη. Στο κάλεσμά τους σημειώνουν τα εξής:

«Από την αρχή της χρονιάς γίνονται καταλήψεις, πορείες, συζητήσεις, αγωνιστικές κινητοποιήσεις σε δεκάδες σχολεία σε όλη την Ελλάδα. Το μεγάλο μαθητικό συλλαλητήριο στις 7 Νοέμβρη δίνει το στίγμα του αγώνα. Δείχνει ότι οι μαθητές δεν "κάθονται φρόνιμα", όπως θα ήθελε η κυβέρνηση. Δείχνει πως όταν συζητάμε, οργανωνόμαστε, είμαστε ενωμένοι, μπορούμε να τους μπούμε στο μάτι!

Αυτή είναι η απάντησή μας στην κυβέρνηση και το υπουργείο που, σε συνέχεια των προηγούμενων και σε συνεργασία με την ΕΕ, έβαλε την Παιδεία στο μνημόνιο! Οσοι υπουργοί κι αν αλλάξουν, η ουσία παραμένει η ίδια. Αλλαξε ο Μανωλιός, μα όχι η ουσία.

Παλεύουμε για μόρφωση και δωρεάν Παιδεία! Συνεχίζουμε ακόμα πιο δυναμικά. Η νεολαία έχει ιδανικά, ούτε ξεπουλιέται, ούτε προσκυνά!

Σε λίγες μέρες συμπληρώνονται τα 43 χρόνια από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου. Η επέτειος του Πολυτεχνείου δεν είναι απλά μία γιορτή. Ο αγώνας ενάντια στη δικτατορία, που κορυφώθηκε με τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, μας δίνει πολύτιμα διδάγματα, μας δείχνει το σημερινό δρόμο του αγώνα.

H εξέγερση του Πολυτεχνείου μάς διδάσκει:

Κανένας αντίπαλος, όσο ισχυρός κι αν φαίνεται, δεν είναι ανίκητος!

Τα συνθήματα εκείνης της εποχής: "Εξω οι ΗΠΑ. Εξω το ΝΑΤΟ", "Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία" αποκτούν σύγχρονο νόημα στο σημερινό αγώνα μας για μόρφωση - δουλειά - ζωή με δικαιώματα. Για:

  • Ενα σχολείο που όλοι θα μορφωνόμαστε το ίδιο, χωρίς ανισότητες και εμπόδια για τους μαθητές.
  • Ενα σχολείο που θα δίνει ολόπλευρη γνώση και όχι παπαγαλία, σκόρπιες γνώσεις με το σταγονόμετρο.
  • Ενα σχολείο που θα μορφώνει και δε θα εξοντώνει, που δε θα κοιτάει την τσέπη των γονιών μας, για Παιδεία που δε θα είναι εμπόρευμα.
  • Ενα μέλλον χωρίς ανεργία, αβεβαιότητα, ακριβές σπουδές και περιπλάνηση.

Το Πολυτεχνείο παραμένει ζωντανό γιατί ποτέ δεν δικαιώθηκε.

Σήμερα δεν μπορούμε να ανεχτούμε την κατάσταση στα σπίτια μας που είναι εκρηκτική, με τους γονείς μας να κόβουν από παντού για να βγουν τα έξοδα.

Δεν ανεχόμαστε τις εικόνες από τα χιλιάδες προσφυγόπουλα που ξεσπιτώνονται, που εγκλωβίζονται στη χώρα μας χωρίς τη θέλησή τους.

Είμαστε ενάντια σε ΕΕ - ΝΑΤΟ και τις κυβερνήσεις τους, που έχουν στήσει πεδίο μάχης στην ευρύτερη περιοχή. Οπως λέει ο ποιητής "...να σκοτώνονται οι λαοί για τ' αφέντη το φαΐ...".

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει σοβαρές ευθύνες, γιατί μπλέκει ακόμα περισσότερο τη χώρα μας σε επικίνδυνους σχεδιασμούς. Φέτος μάλιστα θα "γιορτάσει" το Πολυτεχνείο αγκαλιά με τον Ομπάμα!

Είμαστε ενάντια σε όσους αναπολούν τη Χούντα, την εξυμνούν, όπως οι φασίστες της Χρυσής Αυγής, που κρύβουν ότι ήταν ένα καθεστώς τρόμου, με φυλακίσεις, εξορίες, βασανιστήρια για το λαό. Ηταν και είναι εχθροί του λαού και των παιδιών του.

Εξω οι φασίστες της ΧΑ από τα σχολεία και τις γειτονιές μας!

Συνεχίζουμε ακόμα πιο αποφασισμένοι και δυνατοί! Ετσι μόνο ο αγώνας μας θα τους μπει στο μάτι!

Οργανώνουμε τον εορτασμό του Πολυτεχνείου στα σχολεία μας, άλλωστε αυτή η γιορτή είναι κατάκτηση των μαθητικών συμβουλίων.

Καταθέτουμε στεφάνια στη μνήμη των αγωνιστών που έδωσαν ακόμα και τη ζωή τους ενάντια στη Χούντα, ενάντια στο φασισμό».


Η πείρα από τη δουλειά μας στους συλλόγους που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ, στην Πάτρα

Με αφορμή τα φοιτητικά συλλαλητήρια που διοργανώθηκαν σε δεκάδες πόλεις της χώρας στις 3 Νοέμβρη, συγκεντρώνεται πείρα που μπορεί να αποτελέσει παρακαταθήκη για τη συνέχεια της δουλειάς μας στους συλλόγους και στο φοιτητικό κίνημα.

Ξεχωρίζει η δουλειά και η δράση που αναπτύχθηκε στους συλλόγους που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ και έχουν την πλειοψηφία στα Διοικητικά Συμβούλια οι αντιπρόσωποι της Πανσπουδαστικής ΚΣ.

Από την αρχή της χρονιάς, πάρθηκαν πρωτοβουλίες ώστε με οργανωμένο τρόπο να πραγματοποιηθούν τα καλωσορίσματα των πρωτοετών φοιτητών. Γράφτηκαν ανακοινώσεις καλωσορίσματος, οργανώθηκαν γλέντια υποδοχής πρωτοετών, τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων ενημέρωσαν τα νέα μέλη του συλλόγου για τα δικαιώματά τους, το σύλλογο και την πορεία του. Αυτές οι πρωτοβουλίες βοήθησαν στο να καταξιωθεί ο σύλλογος στα μάτια νέων φοιτητών, να ανοίξει το θέμα για το πώς μπορούν να συμβάλουν οι φοιτητές στην ενδυνάμωση του συλλόγου. Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν σε όλα τα τμήματα του ΤΕΙ Πάτρας πραγματοποιήθηκαν συνελεύσεις πρώτου έτους, εκλέχτηκαν επιτροπές, πολλοί από τους πρωτοετείς φοιτητές εντάχθηκαν στις αθλητικές και πολιτιστικές ομάδες του συλλόγου.

Μπροστά στα οξυμένα ζητήματα που υπήρχαν σε κάθε χώρο, έγινε προσπάθεια να φτιαχτούν αγωνιστικά καλέσματα διεκδίκησης, πραγματοποιήθηκαν δεκάδες πρωτοβουλίες και κινητοποιήσεις. Στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, μπροστά στον κίνδυνο να μην εγκριθούν οι αιτήσεις των φοιτητών για να πάρουν δωμάτιο στην Εστία, με ευθύνη του Συλλόγου Οικοτρόφων Εστίας Πάτρας οργανώθηκε η ενημέρωση όλων των συλλόγων, στήθηκε επιτροπή «αστέγων φοιτητών», οργανώθηκε η αλληλεγγύη και φιλοξενία, πραγματοποιήθηκαν μια σειρά κινητοποιήσεις και πρωτοβουλίες γι' αυτό το θέμα, με κορύφωση τη συμμετοχή του συλλόγου στην κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας.

Στη ΣΕΥΠ του ΤΕΙ Πάτρας, μπροστά στα ιδιαίτερα οξυμένα ζητήματα που αντιμετώπιζαν οι φοιτητές της Λογοθεραπείας, το Διοικητικό Συμβούλιο πραγματοποίησε ανοιχτό ΔΣ, όπου συζήτησε με τους φοιτητές για τα ζητήματα αυτά, κατέληξε σε πλαίσιο διεκδίκησης και οργάνωσε μια σειρά πρωτοβουλίες και κινητοποιήσεις. Ενώ πάρθηκαν μέτρα, ώστε να ανεβεί ο βαθμός οργάνωσης σε κάθε έτος. Πραγματοποιήθηκαν συνελεύσεις ετών και εκλέχτηκαν επιτροπές σε όλα τα έτη, οι οποίες από κοινού με το Διοικητικό Συμβούλιο συντόνιζαν τη δράση, ενημέρωναν τους φοιτητές, οργάνωναν τη συνέχεια της πάλης τους.

Περισσότεροι φοιτητές στη δουλειά για τη διοργάνωση του συλλαλητηρίου

Σε αυτή την πορεία, οι σύλλογοι που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ πήραν την πρωτοβουλία να καλέσουν όλους τους φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους της Πάτρας σε σύσκεψη, ώστε να συντονίσουν τη δράση τους, διεκδικώντας κρατική χρηματοδότηση για την Παιδεία, δωρεάν σίτιση, στέγαση και μετακίνηση, πτυχία που θα αποτελούν τη μόνη προϋπόθεση για δουλειά, δουλειά με δικαιώματα. Να δώσουν ενιαία απάντηση στο νέο γύρο επίθεσης που προετοιμάζουν κυβέρνηση - ΕΕ - ΔΝΤ. Να διοργανώσουν από κοινού το συλλαλητήριο στις 3 Νοέμβρη που είχαν πάρει απόφαση ήδη κάποιοι σύλλογοι. Αποτέλεσμα και αυτής της προσπάθειας ήταν να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο 23 φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι.

Στην πορεία προετοιμασίας για τις 3 Νοέμβρη, μετρήθηκαν βήματα ώστε περισσότεροι φοιτητές να αναλάβουν την προπαγάνδα, τη διοργάνωση και τη διεξαγωγή του συλλαλητηρίου.

Τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων οργάνωναν σταθερά περιοδείες, ενημερώνοντας τους φοιτητές για τις εξελίξεις, τη θέση του συλλόγου, τις πρωτοβουλίες που υπάρχουν. Προετοίμασαν τις Γενικές Συνελεύσεις των συλλόγων με συγκεκριμένη θεματολογία, εισήγηση που δινόταν στους φοιτητές από πριν, με ειδικό κάλεσμα συμμετοχής στις συνελεύσεις των πρωτοετών φοιτητών. Πήραν πρωτοβουλίες που απαντούν στο σύνολο των αναγκών των φοιτητών, όπως προετοιμασία αθλητικών τουρνουά, δημιουργία πολιτιστικών ομάδων.

Αξίζει να σημειωθεί πως ξεχώρισε και έγινε μια οργανωμένη δουλειά και σε συλλόγους όπου οι συσχετισμοί είναι αρνητικοί. Για παράδειγμα, στο Σύλλογο των Η/Υ στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, η δράση και η λειτουργία της Επιτροπής Αγώνα έδωσε ζωντάνια στη λειτουργία του συλλόγου. Οργάνωσε υποδοχή των πρωτοετών φοιτητών, πρωτοστάτησε στην ενημέρωση για κάθε ζήτημα στο σύλλογο, πήρε πρωτοβουλίες για διοργάνωση τουρνουά μπάσκετ και σκάκι. Παρά τα εμπόδια από τις άλλες δυνάμεις, πρωτοστάτησε στη συζήτηση και την πάλη σε κάθε έτος, με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθούν συνελεύσεις ετών.

Παρά τις δυσκολίες ανοίγονται δυνατότητες

Επιβεβαιώνεται ότι παρά τις δυσκολίες, τις συγχύσεις, την υποχώρηση του κινήματος, η ίδια η πορεία των εξελίξεων και η αντικειμενική πραγματικότητα γεννούν παράλληλα και δυνατότητες που μπορούν να συμβάλουν στην πορεία ανασύνταξης του κινήματος.

Οσο στο επίκεντρο της συζήτησης και της πάλης μπαίνουν τα ζητήματα που αφορούν το σύνολο των σπουδών και της ζωής της νεολαίας - ανεξάρτητα από το εάν υπάρχει κάποια εξέλιξη π.χ. κάποιο νομοσχέδιο που μπορεί να δημιουργήσει κάποια κινητικότητα - δημιουργούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις για να ξεχωρίσει ένα πιο πρωτοπόρο κομμάτι στο φοιτητικό κίνημα, που θα συμβάλει στην πορεία ανασύνταξής του. Οταν περισσότερος κόσμος μπαίνει στη δράση, οι δυνατότητες που υπάρχουν πολλαπλασιάζονται, δημιουργείται έδαφος να φτάσεις σε όλο και περισσότερο κόσμο, που δεν έχει έρθει ποτέ σε επαφή με την οργανωμένη συλλογική διεκδίκηση.

Μέσα και από αυτόν το δρόμο της οργάνωσης, της συσπείρωσης, της διεκδίκησης, ανοίγει η διαπάλη και δημιουργείται έδαφος ώστε να ενισχυθεί η ιδεολογική - πολιτική δουλειά της ΚΝΕ. Τα ιδεολογήματα που συναντήσαμε και θα συνεχίσουν να υπάρχουν, ακόμα και σε νέους που κινητοποιήθηκαν και πρωτοστάτησαν στο συλλαλητήριο, όπως «δεν υπάρχουν λεφτά», «τα κανονίζουν όλα οι απ' έξω και ο Τσίπρας δέχεται εντολές», «η διασύνδεση του πανεπιστημίου με την αγορά μπορεί να μας βοηθήσει να βρίσκουμε δουλειά», «ο αγώνας δεν έχει αποτέλεσμα» και άλλα τόσα, ανεβάζουν τον πήχη της παρέμβασης των μελών της ΚΝΕ. Απαιτείται ολοκληρωμένο, εύστοχο και πολύμορφο σχέδιο ιδεολογικής και πολιτικής δουλειάς της ΚΝΕ σε κάθε χώρο, ώστε να κερδίζονται συνειδήσεις και να μπαίνουν στον αγώνα νέες δυνάμεις.


Σταύρος ΚΑΡΑΜΠΑΛΗΣ
Μέλος της ΕΟΕ Περιοχής Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ