ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 9 Νοέμβρη 2008
Σελ. /32
Γυναίκα
10ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στο επίκεντρο τα προβλήματα των γυναικών των λαϊκών στρωμάτων

Πραγματοποιείται από τις 14 μέχρι τις 16 Νοέμβρη, με σημαντική διεθνή συμμετοχή, καθώς το ίδιο χρονικό διάστημα συνεδριάζει στην Αθήνα η Εκτελεστική Γραμματεία της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Γυναικών

Σημαντικό εργαλείο για την αγωνιστική συσπείρωση, κινητοποίηση και οργάνωση των γυναικών των λαϊκών στρωμάτων μπορεί να αποτελέσει το 10ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), που ξεκινά την ερχόμενη Παρασκευή 14 Νοέμβρη και ολοκληρώνεται την Κυριακή 16 του μήνα, στο Πολεμικό Μουσείο, με σύνθημα: «Ο ιμπεριαλισμός στοχεύει τη ζωή, κάνε τη δύναμή σου ανατροπή».

Με οδηγό την ανάγκη, να μετατραπεί σε αγώνα η οργή που γεννά στις γυναίκες η κλιμάκωση της αντιλαϊκής - αντεργατικής επίθεσης και το βάθεμα της ανισοτιμίας των δύο φύλων που αυτή συνεπάγεται, αλλά και τη σημαντική πείρα από τα 32 χρόνια αγώνων που ήδη μετρά, η ΟΓΕ αναλαμβάνει την ευθύνη όχι μόνο να συμβάλει αποφασιστικά στην αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων που έχουν οι γυναίκες, αλλά και να απαντήσει στην καλοσχεδιασμένη επιχείρηση, με την οποία η πλουτοκρατία επιδιώκει να χειραγωγήσει τις γυναίκες, να τις εγκλωβίσει στην επανάπαυση και την ηττοπάθεια.

Η αύξηση των ορίων ηλικίας στη συνταξιοδότηση των γυναικών, η κατάργηση του δικαιώματος στην πρόωρη συνταξιοδότηση για τις εργαζόμενες μητέρες ανηλίκων, η ραγδαία επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης σε κλάδους όπου συγκεντρώνονται χιλιάδες γυναίκες, όπως ο Τουρισμός, το Εμπόριο κτλ. (αναδεικνύοντας έτσι και το πώς το κεφάλαιο αξιοποιεί τις γυναίκες ως «Δούρειο Ιππο» για τη γενίκευση της ανατροπής εργασιακών κατακτήσεων), αλλά και η ιδιωτικοποίηση της Πρόνοιας, της Υγείας, της Παιδείας που αυξάνουν τα βάρη της λαϊκής οικογένειας, η δραματική συρρίκνωση του ελεύθερου χρόνου των γυναικών λόγω των πολλαπλών καθηκόντων στα οποία καλούνται να ανταποκριθούν, είναι μερικά μόνον από τα αποτελέσματα της πολιτικής ΕΕ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, στα οποία στρέφει ήδη τη δράση της ΟΓΕ.

Στα προβλήματα των νέων και των εργαζομένων, μεταξύ άλλων, επικεντρώνεται το Συνέδριο της ΟΓΕ
Στα προβλήματα των νέων και των εργαζομένων, μεταξύ άλλων, επικεντρώνεται το Συνέδριο της ΟΓΕ
Την ίδια στιγμή, αυξάνεται η απαιτητικότητα, με την οποία η ΟΓΕ σχεδιάζει την παρέμβασή της σε ευρωπαϊκό, αλλά και διεθνές επίπεδο, ιδιαίτερα μετά την εκλογή της (τον Απρίλη του 2007, στο Συνέδριο της ΠΔΟΓ που έγινε στο Καράκας της Βενεζουέλας) στη θέση του συντονιστή για την Περιφέρεια της Ευρώπης της ΠΔΟΓ.

Σ' αυτήν την κατεύθυνση, η ΟΓΕ φιλοξενεί στην Αθήνα την Εκτελεστική Γραμματεία της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Γυναικών (ΠΔΟΓ) που θα συνεδριάσει από τις 11 μέχρι τις 13 Νοέμβρη.

Ταυτόχρονα, την Τρίτη 11 Νοέμβρη, θα πραγματοποιηθεί διεθνές σεμινάριο με θέμα «ΠΔΟΓ και Παγκόσμια Αντιιμπεριαλιστική Αλληλεγγύη» στο αμφιθέατρο «Σάκης Καράγιωργας» του Παντείου Πανεπιστημίου (10 π.μ. - 1 μ.μ.) με τη συμμετοχή - μεταξύ άλλων - εκπροσώπων της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Νεολαιών.

Αποκαλύπτουμε τον θύτη

Ο «Ρ» μίλησε με την Καλλιόπη Μπουντούρογλου, πρόεδρο της ΟΓΕ, για το στίγμα του Συνεδρίου και το χαρακτήρα της Ομοσπονδίας. Οπως σημειώνει, το σύνθημα του 10ου Συνεδρίου δεν επιλέχτηκε καθόλου τυχαία από μια οργάνωση σαν την ΟΓΕ, που έκλεισε 32 χρόνια συνεχούς παρουσίας και δράσης μέσα στο λαϊκό κίνημα με ξεκάθαρη θέση για το γυναικείο ζήτημα και την επίλυσή του.


Διότι, όπως εξηγεί, δε γίνεται ένα κίνημα μαχητικό να μην έχει με σαφήνεια προσδιορίσει τη φυσιογνωμία του, να μην αποκαλύπτει τους θύτες και να μην έχει ταχθεί δίπλα στα θύματα της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας.

Σοβαρή σημασία για την ενίσχυση της πάλης αποκτά η μεταφορά της πείρας που έχουν συγκεντρώσει οι γυναικείοι σύλλογοι όλο το προηγούμενο διάστημα. Την πλούσια συζήτηση επιδιώκει να τροφοδοτήσει η ολόπλευρη ανάδειξη των προβλημάτων της εργαζόμενης, της μητέρας, της αγρότισσας, της μετανάστριας κλπ. φωτίζοντας κάθε πτυχή της ζωής της γυναίκας.

Εχουμε επιλέξει με ποιες γυναίκες είμαστε

«Εχουμε επιλέξει για ποιων γυναικών τα δίκια παλεύουμε εδώ και 32 χρόνια», υπογραμμίζει. «Είναι οι γυναίκες - Ελληνίδες και μετανάστριες - που μοχθούν στο εργοστάσιο, στο γραφείο, στο μικρομάγαζο και στο μικρό χωράφι της υπαίθρου. Είναι οι άνεργες, οι απολυμένες, όπου κι αν αυτές είναι - της «Τριούμφ», του «Λαναρά», της «Σεξ Φορμ», της «Σίσερ Πάλκο» - που μας βρίσκουν πάντα δίπλα τους αλληλέγγυες, για να στηρίξουμε τις όποιες αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις. Είναι οι νέες γυναίκες, που αγωνίζονται να πάρουν ένα πτυχίο και στη συνέχεια να τρέχουν από πόρτα σε πόρτα για 3 - 4 ή για 12 - 14 ώρες δουλειάς.

Είναι ακόμα οι νέες γυναίκες που θέλουν, αλλά δεν μπορούν να προχωρήσουν στη δημιουργία οικογένειας, εξαιτίας της ανεργίας, της ακρίβειας, της εμπορευματοποίησης των κοινωνικών αγαθών, της διαχρονικής χρέωσης της μητρότητας σε αυτές. Είναι οι συνταξιούχες των 300 και 350 ευρώ, οι ξεχασμένες από την πολιτεία γυναίκες της αγροτιάς. Είναι οι γυναίκες, που οι ίδιες έχουν Ειδικές Ανάγκες ή οι μητέρες παιδιών με Ειδικές Ανάγκες. Είναι μητέρες, που τα παιδιά τους έχουν πέσει στην παγίδα των ναρκωτικών ή της πορνείας.

Είμαστε - τέλος - στο πλευρό των γυναικών, που στενάζουν κάτω από την ιμπεριαλιστική μπότα του πολέμου ή του εμπάργκο».

Προτεραιότητα στη νέα γυναίκα

Ειδικά μπροστά στην απειλή της οικονομικής κρίσης, «η συντονισμένη επίθεση του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος είναι αναγκαία όσο ποτέ. Γι' αυτό και η ΟΓΕ, ως μέρος του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος της χώρας μας, είναι έτοιμη να δράσει συλλογικά και συντονισμένα», επισημαίνει η πρόεδρος της ΟΓΕ.

Οπως σημειώνει, κυρίαρχος στόχος της ΟΓΕ για το επόμενο διάστημα είναι «να φτάσουμε στις νέες γυναίκες με όλα τα κινηματικά μέσα και την αξιοποίηση της θετικής και αρνητικής μας πείρας των 32 μας χρόνων. Να την πλησιάσουμε, να κουβεντιάσουμε και να εντάξουμε τη γυναίκα στη συλλογική δράση, διότι η νέα γυναίκα σήμερα ζει, κινείται και ωριμάζει σε ένα κλίμα επίπλαστης ισότητας, από τη μια, και ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας, από την άλλη».

Στόχος, λοιπόν, είναι η δημιουργία σε όλη την Ελλάδα ομάδων γυναικών παντού, στις σχολές, στους τόπους εργασίας, στη γειτονιά. «Επιμένουμε σε αυτό το στόχο, που μπορεί να δώσει υπό προϋποθέσεις μεγάλη ώθηση στο γυναικείο κίνημα της ΟΓΕ. Παράλληλα, θα κρατήσουμε ό,τι θετική πείρα υπάρχει, όπως το περιοδικό, τα θεωρητικά σεμινάρια, οι Παναττικές Συναντήσεις Συλλόγων κάθε μήνα», τονίζει.

Η Κ. Μπουντούρογλου επισημαίνει ότι οι γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων σήμερα επιβάλλεται να κατανοήσουν ότι το γυναικείο ζήτημα δεν μπορεί να βρει τη λύση του, αν δεν καταργηθεί η ταξική εκμετάλλευση. Οπως χαρακτηριστικά λέει, ο ιμπεριαλισμός στοχεύει τη ζωή όλων - και των γυναικών - με την εκμετάλλευση και τη στέρηση βασικών δικαιωμάτων στη δουλειά, στην παιδεία τον πολιτισμό, «αλλά και με κάποια "όπλα" που στόχο έχουν να αλλοτριώσουν την κοινωνική συνείδηση κυρίως των γυναικών».

«Οσο τα μέσα παραγωγής βρίσκονται σε λίγα χέρια και οι πολλοί παράγουν την κερδοφορία των λίγων, τόσο η εκμετάλλευση θα γίνεται στυγνότερη, πιο απροκάλυπτη και βάρβαρη και οι γυναίκες διαχρονικά θα αποτελούν το καύσιμο για το όχημα της όλο μεγαλύτερης εκμετάλλευσης για όλους», καταλήγει, εξηγώντας γιατί η ενίσχυση του γυναικείου κινήματος χρειάζεται να αποτελέσει υπόθεση των λαϊκών στρωμάτων συνολικά.


Ελένη ΜΑΪΛΗ - Αναστασία ΜΟΣΧΟΒΟΥ
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org