ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Νοέμβρη 2007
Σελ. /28
Μπαμ και κάτω

Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ
Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ
Η αστυνομία κάνει τη δουλιά της...

Μπαμ και κάτω! 45 χρονώ και περπατάει νύχτα στη δημοσιά Φλώρινας - Αμυνταίου; Εγκληματίας θα 'ναι. Χτύπημα άμεσο και πισώπλατο μάλιστα, από αστυνομικό που έκανε τη «δουλιά του».

Εννιά χιλιάδες εταιρείες σε όλο τον κόσμο διαχειρίζονται 2 τρισ. δολάρια, 351 από αυτές διαχειρίζονται πάνω από 1 δισ. δολάρια η κάθε μία. Είναι τα περίφημα hedge funds. Νόμιμα, νομιμότατα μαγαζιά. Ψάχνουν να βρουν ποια εταιρεία θα φουντάρει, επενδύουν εκεί και φροντίζουν στη συνέχεια να φουντάρει πράγματι. Στο ενδιάμεσο, τεράστια ποσά αγνώστου προελεύσεως έχουν κάνει τον κύκλο τους, έχουν πλυθεί και αποδίδονται μετά καθαρά ως κέρδη από επενδύσεις. Ενα τέτοιο hedge funds έχει τίτλο «Kynicos» κι ανήκει σε κάποιον ελληνικής καταγωγής Jim Chanos. Ενα άλλο έχει τίτλο «Pirate Capital» (Πειρατικό Κεφάλαιο). Τα κεφάλαια αυτά κυκλοφορούν νόμιμα και ειδικότητά τους είναι ακριβώς το πισώπλατο χτύπημα. Το ίδρυμα Σόρος, αυτό που χρηματοδοτεί και το ξαναγράψιμο της Ιστορίας στα Βαλκάνια, είναι διαχειριστής τέτοιων κεφαλαίων (τα στοιχεία στο χτεσινό «Ποντίκι»).

Πάμε στα καθημερινά: 67 συγκεντρώσεις σ' όλη τη χώρα - κατά τον Τύπο - δεν έγιναν! Αυτό αποφάσισαν εντελώς συμπτωματικά οι διευθυντές όλων μαζί των αστικών μέσων ενημέρωσης. Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτών ενάντια στα σχέδια του κεφαλαίου για την Κοινωνική Ασφάλιση εξαφανίστηκαν! Δεν υπάρχουν ούτε ως μονόστηλο. Αν δεν υπήρχαν ο «Ριζοσπάστης» και ο «902» να καταγράψουν το γεγονός καθένας θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι οι διαδηλώσεις δεν έγιναν ποτέ.

Εφημερίδες και ραδιοτηλεοπτικά μέσα «έκαναν τη δουλιά τους». Γάνωσαν τα μυαλά των ανθρώπων δείχνοντάς του έναν εχθρό που δεν υπάρχει, συλλήβδην όλους τους κατοίκους των Ζωνιανών, νομιμοποίησαν την ανεξέλεγκτη δράση της αστυνομίας, εξηγώντας πόσο επικίνδυνοι είναι κάτι γέροντες με γκλίτσα, ξέπλυναν όσους καλύπτουν πολιτικά τη μαφία των ναρκωτικών, διαβεβαιώνοντας ότι πράγματι πρόκειται για έντιμους ανθρώπους οι περιουσίες των οποίων προέρχονται από την καλλιέργεια τσαγιού στα όρη.

Στο μεταξύ, ακούγονται και κάτι άγνωστες λέξεις: «Τους σέβομαι», λέει ο Ανωγειανός για τους Ζωνιανούς, που άλλοι θα προσπαθήσουν να σε πείσουν πως είναι κάτι σαν προαιώνιοι εχθροί. Ξέρουν οι άνθρωποι στα όρη την αλήθεια. Μ' αυτήν ζουν στο πέρασμα των χρόνων. Γιατί πολύ απλά δε ζεις αλλιώς εκεί πάνω. Πού να μάθει η καταστολή τι πάει να πει αλληλεγγύη, όταν στο είναι της υπάρχει ως αξία το κάρφωμα, το διαίρει και βασίλευε;

Διαδηλώνουμε σήμερα με πείσμα και κόντρα στα ΜΜΕ που - κάνοντας τη δουλιά τους - προσπαθούν να μας πείσουν ότι τα παιδιά που αγωνίζονται για δημόσια και δωρεάν Παιδεία είναι εγκληματίες. Τα παιδιά διαδηλώνουν στο φως της μέρας. Η αστική τάξη χτυπάει νύχτα και πισώπλατα.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΣΤΑ ΟΡΗ ΒΓΑΙΝΕΙ Η ΚΑΠΠΑΡΗ

«ΤΟΥΣ ΣΕΒΟΜΑΙ»: «Το χωριό μου είναι τα Ανώγεια, που απέχει λίγα χλμ. από τα Ζωνιανά και ξέρω την κοινωνία από μικρό παιδί. Μια χαρά είναι η κοινωνία του χωριού, ωραίοι άνθρωποι και φιλόξενοι. Η μεγάλη πλειοψηφία είναι άνθρωποι καλοί, άξιοι και ωραίοι. Πάρα πολύ λίγοι είναι μπλεγμένοι, η μειοψηφία, το 1%. Και έχουν μπλέξει σε πράγματα και καταστάσεις στις οποίες ούτε οι ίδιοι δεν κατάλαβαν πώς έμπλεξαν. Αλλά η μεγάλη μερίδα των ανθρώπων τι φταίει; αν εγώ είμαι κουζουλός εσύ τι φταις; Εγώ τους αγαπώ, είναι οι χωριανοί μου και τους σέβομαι» (ο Ψαραντώνης / ΕΘΝΟΣ).

ΕΧΟΥΝ ΑΝΤΙΠΑΛΟ: «Με τους κτηνοτρόφους της Κρήτης να αποκλείουν αύριο Παρασκευή τα λιμάνια Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Σούδας (...) ξεκινούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις κτηνοτρόφων και αγροτών με κύρια αιτήματα: τιμές κτηνοτρόφου που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής, ενώ ήδη φέτος οι ζωοτροφές έχουν ακριβύνει κατά 67,6% και οι τιμές για το αιγοπρόβειο έχουν καθηλωθεί ή και μειωθεί στα 0,70 λεπτά/ λίτρο έναντι 0.90 λεπτών πέρυσι» (το ρεπορτάζ στο ΕΘΝΟΣ).

ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΘΕΜΑ ...ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ: «"Χάρη σας κάνουμε που σας αφήνουμε να μπείτε στο χωριό μας. Τελειώνετε γρήγορα γιατί μας λερώνετε και τα σπίτια...". Ετσι υποδέχθηκαν κάτοικοι των Ζωνιανών τους περίπου 400 αστυνομικούς των ΕΚΑΜ, των ΜΑΤ και των υπηρεσιών ασφαλείας της Κρήτης, με τεθωρακισμένα οχήματα, δεκάδες τζιπ και περιπολικά που εισέβαλαν χθες σταδιακά από τις 5 τα ξημερώματα στο χωριό του Ψηλορείτη» (το ρεπορτάζ στο ΒΗΜΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Να αποτραπεί η δημιουργία προτεκτοράτων ΟΞΥΜΕΝΟΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ρίχνουν σε επικίνδυνη δίνη τα Βαλκάνια

ΕΘΝΟΣ: ΤΗΛΕ-ΣΩΟΥ στις πλαγιές του Ψηλορείτη

Ο ΛΟΓΟΣ: ΕΙΣΒΟΛΗ της T.V. στα Ζωνιανά

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Εκρυβαν χασίς στο νεκροταφείο και στις ταράτσες των σπιτιών

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πολιτική βεντέτα για τη μαφία των Ζωνιανών

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Το κράτος εισέβαλε στο... παρακράτος

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Εφιάλτης για τις κυβερνήσεις η μεγάλη άνοδος του πετρελαίου

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΕΚΡΗΞΕΙΣ πετρελαίου - ευρώ

ΤΟ ΒΗΜΑ: Στην Κίνα αρέσει το ευρώ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Νάρκη το αδύναμο δολάριο

ΤΑ ΝΕΑ: 40 λεωφορεία κινούμενες βόμβες

Η ΑΥΓΗ: Εγκλήματα στα Οινόφυτα με γνωστά ονοματεπώνυμα

Η ΧΩΡΑ: Ποια αύξηση θα δοθεί στους αποστράτους

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΣΑΡΩΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Στόχος οι φτωχοδιάβολοι

«Οι αστυνομικές έφοδοι ή ακόμη και η εγκατάσταση αστυνομικού σταθμού στα Ζωνιανά μόνο περαιτέρω προβλήματα μπορούν να δημιουργήσουν (...) αν η παρουσία του κράτους σε μια περιοχή με ισχυρές παραδόσεις περιορίζεται στον τοπικό πολιτευτή και στην Αστυνομία, τότε πολύ δύσκολα θα αποκατασταθεί η ειρήνη και κυρίως έπειτα από πολύ αίμα και βία (...) η κατασταλτική τροπή της αντεγκληματικής πολιτικής τα τελευταία χρόνια και όλα αυτά τα "σεμινάρια" περί οργανωμένου εγκλήματος, εγκληματικότητας του δρόμου και μικρο-εγκληματικότητας, που στοχοποίησαν μετανάστες, νέους, μικροαπατεώνες και μικροεγκληματίες, και έστρεψαν το ενδιαφέρον στις πόλεις και στο διασυνοριακό έγκλημα, σε τίποτε δεν απέτρεψαν τη δημιουργία οργανωμένων εγκληματικών επιχειρήσεων ανά την Ελλάδα για τις οποίες εξακολουθεί να επικρατεί σιωπή στην κοινωνία όταν δεν επικρατεί συγκάλυψη» (η Σοφία Βιδάλη επίκουρος καθηγήτρια στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο / ΤΟ ΒΗΜΑ)

και όλα νόμιμα

«Προκαλώ, αν υπάρχει ένας οποιοσδήποτε πολίτης ή μια υπηρεσία που να κατονομάζει παρέμβαση δική μου για οποιαδήποτε προστασία ή κάλυψη, να το κάνει. Δεν είναι δυνατόν εγώ, ο οποίος έζησε έναν έντιμο πολιτικό βίο και έθεσα τον εαυτό μου υπό την κρίση του λαού, που ο λαός έκρινε και τις πράξεις μου και τις συμπεριφορές μου και τις παραλείψεις μου, κάποιοι να θέλουν να δημιουργήσουν εντυπώσεις. Ο κ. Σχοινάς (σ.σ. πολιτευτής της ΝΔ) πήρε 268 ψήφους (σ.σ. στα Ζωνιανά), 240 πήρε η Ολγα (σ.σ. η θυγατέρα του Κεφαλογιάννη που καταγγέλλεται από τον κύκλο του Σχοινά ότι όχι με καθαρό τρόπο του έφαγε τη βουλευτική έδρα) και το ΠΑΣΟΚ πήρε περίπου 40%. Γιατί όλοι θέλουν να στραφούν εναντίον μου;» (το παράπονο του τοπικού πολιτευτή της ΝΔ Ι. Κεφαλογιάννη / ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ)



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ