ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Νοέμβρη 2005
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΚΟΦΙΝ
Λιτότητα στο όνομα των ελλειμμάτων

Νέες δεσμεύσεις απέναντι στην ΕΕ ανέλαβε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών

Επιβολή σκληρής λιτότητας και μόνιμων αντιλαϊκών μέτρων για τη «διόρθωση του δημοσιονομικού ελλείμματος», υποσχέθηκε ο Ελληνας υΥπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, στο Συμβούλιο υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών της ΕΕ, χτες στις Βρυξέλλες. Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου ο Γ. Αλογοσκούφης συναντήθηκε και με τον αρμόδιο επίτροπο για οικονομικά θέματα, Χοακίν Αλμούνια, προκειμένου να συζητήσουν την «ελληνική έκθεση προόδου», όσον αφορά στο δημοσιονομικό έλλειμμα.

Λιτότητα ζητά ο Αλμούνια...

Ο αρμόδιος Επίτροπος, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στις Βρυξέλλες, δήλωσε ικανοποιημένος με τα στοιχεία που παρουσίασε η Ελλάδα για το 2005, χαρακτηρίζοντας θετική την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού. Αναφερόμενος στα σχέδια της κυβέρνησης της ΝΔ, να περιορίσει το ύψος των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού με την «τιτλοποίηση» (δηλαδή δάνειο από τις τράπεζες με ενέχυρο ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο), ο Χ. Αλμούνια είπε πως αυτό το θέμα (αν, δηλαδή, συμφωνούν οι Βρυξέλλες ή όχι) θα κριθεί από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, που αναμένεται να δώσει τη γνωμοδότησή της έως το τέλος του χρόνου.

Οσον αφορά στη δική του θέση για την «τιτλοποίηση», ο Χ. Αλμούνια ήταν σαφής. Αφού σημείωσε πως ζήτησε επιπλέον διευκρινίσεις από την κυβέρνηση για το σχέδιο του προϋπολογισμού του 2006, ξεκαθάρισε πως ο ίδιος είναι αντίθετος σε προσωρινά μέτρα (όπως η τιτλοποίηση). Στα πλαίσια αυτά, έσπευσε να διατυπώσει την άποψη πως για το 2006 «η μείωση του ελλείμματος θα πρέπει να γίνει μέσα από διαρθρωτικά μέτρα, τα οποία θα πρέπει να αναλογούν σε προσαρμογή ίση με το 0,6% του ΑΕΠ».

Μόνιμα αντιλαϊκά μέτρα

Ο Ελληνας υπουργός από την πλευρά του έκανε λόγο για μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης στο δημοσιονομικό πρόβλημα, που κατάφερε να μειώσει το έλλειμμα στο 3,6% του ΑΕΠ, μέσα σε ένα χρόνο, σημειώνοντας ότι «η βελτίωση πραγματοποιείται μέσω μιας πολιτικής σταδιακής προσαρμογής κυρίως στην πλευρά των δαπανών».

Ο Γ. Αλογοσκούφης έκανε λόγο για μείωση του ελλείμματος της τάξης του 4% και τον περιορισμό του στο 2,6%, το 2006, «εκ των οποίων οι 3,5 μονάδες αποδίδονται σε διαρθρωτικές αλλαγές μόνιμου χαρακτήρα». Τα μέτρα που οδήγησαν την κυβέρνηση της ΝΔ στην «επιτυχία» και τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα στα πρόθυρα της απελπισίας, δεν είναι άλλα από την περικοπή των δαπανών, ενώ σύμφωνα με τον υπουργό οι βάσεις αντιμετώπισης του δημοσιονομικού προβλήματος μεσοπρόθεσμα, μπαίνουν με την πολιτική - ξεπουλήματος - που προωθεί η κυβέρνηση στις δημόσιες επιχειρήσεις, αλλά και με το άνοιγμα του Ασφαλιστικού.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Γ. Αλογοσκούφη, ο προϋπολογισμός του 2006 θα προβλέπει μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, άνω του 1%, ενώ έκανε σαφές ότι από το 2007 μπαίνει τελεία σε κάθε είδους προσωρινά μέτρα και μιλάμε πλέον για μόνιμες αλλαγές, που θα κρατήσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Σε περίπτωση που και για το 2006 η Eurostat απορρίψει την τιτλοποίηση η κυβέρνηση εξετάζει την πιθανότητα άλλων έκτακτων μέτρων, όπως τα έκτακτα μερίσματα, η επέκταση κάποιων συμβάσεων του Δημοσίου, κλπ.

Σε κάθε περίπτωση, τα μέτρα που απέδωσαν τα μέγιστα στον «αγώνα της μείωσης του ελλείμματος» και της ανάκτησης της εμπιστοσύνης της Επιτροπής, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ελληνικής κυβέρνησης στο ΕΚΟΦΙΝ, είναι τα μόνιμα διαρθρωτικά μέτρα, κυρίως στον τομέα των δαπανών.

Ετσι, η κυβέρνηση με την πρόφαση της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος και τις ευλογίες της Επιτροπής ετοιμάζεται να προχωρήσει σε ακόμα σκληρότερα μέτρα λιτότητας, που με την πάροδο του χρόνου θα εντείνονται, αντί να περιορίζονται, ενώ με τον όρο περιορισμός δαπανών, προμηνύει την αφαίρεση κοινωνικών παροχών και κεκτημένων δικαιωμάτων των εργαζομένων, που θα πληρώσουν για ακόμα μία φορά ατασθαλίες των κυβερνώντων. Στο στόχαστρο μπαίνει και το Ασφαλιστικό, ενώ υπέρ των εν λόγω συμφερόντων αναμένεται να πέσουν και οι δημόσιες επιχειρήσεις...

ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ
Εκβιάζουν οι μεγαλορεντιέρηδες

Αξιώνουν από την κυβέρνηση της ΝΔ να επιταχύνει τις «διαρθρωτικές αλλαγές» στο δημόσιο τομέα

Σε νέο ολοφάνερο εκβιασμό-πίεση προς την κυβέρνηση της ΝΔ προχώρησε ο διαβόητος χρηματοπιστωτικός οίκος «Στάνταρντ εντ Πουρς» (Standard and Poor's), μια εταιρία που έχει καταφέρει να θησαυρίσει από το υπέρογκο κρατικό χρέος της χώρας, τόσο με τη σημερινή κυβέρνηση όσο και με τις προκατόχους της του ΠΑΣΟΚ. Στη σημερινή συγκυρία οι εν λόγω μεγαλορεντιέρηδες - και σύμβουλοι των ελληνικών κυβερνήσεων σε θέματα ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας - εκμεταλλεύονται και την κρίση στη δημοσιονομική διαχείριση, βάζοντας, με τον τρόπο τους, πλάτες στις ορέξεις της κυβέρνησης και των Βρυξελλών, με τη διατύπωση ...εκτιμήσεων για την ανάγκη λήψης «διαρθρωτικών μέτρων». Ο δήθεν «ανεξάρτητος» χρηματοπιστωτικός οργανισμός σε χτεσινή «έκθεση» για την ελληνική οικονομία απειλεί -για μια ακόμη φορά - να «υποβαθμίσει» την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας αν δε ληφθούν πρόσθετα μέτρα για τη «μείωση του ελλείμματος». Το ενδεχόμενο νέας «υποβάθμισης» συνεπάγεται αύξηση των ήδη τοκογλυφικών επιτοκίων που πληρώνει το ελληνικό δημόσιο σε ντόπιες και ξένες τράπεζες και άλλους μεγαλοδανειστές. Η «Στάνταρντ εντ Πουρς» ψέγει τις ελληνικές κυβερνήσεις για «ανεπαρκείς προσπάθειες μεταρρύθμισης του δημοσίου τομέα», που, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, αποτελούν κίνδυνο για την ...«αναπτυξιακή διαδικασία». Αξιώνοντας την επιτάχυνση του αντιλαϊκού προγράμματος από την κυβέρνηση της ΝΔ «βλέπουν» πως οι διαρθρωτικές αλλαγές προχωρούν με αργούς ρυθμούς...

Φορολογικά έσοδα

Την εξέλιξη των δημόσιων εσόδων (φορολογικών και άλλων) για το μήνα Οκτώβρη του 2005 ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Οικονομικών. Τα σχετικά στοιχεία εμφανίζουν ανάκαμψη για το σύνολο των εσόδων σε ποσοστό 12,8% και ειδικότερα για τον ΦΠΑ σε 9,3%. Είναι φανερό ότι τα πρόσθετα φοροεισπρακτικά μέτρα (αύξηση ΦΠΑ, κ.ά.) που μπήκαν σε εφαρμογή από τον Απρίλη 2005, επιβαρύνοντας τη λαϊκή κατανάλωση, αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς. Στο 10μηνο Γενάρη-Οκτώβρη 2005 η αύξηση των εσόδων διαμορφώνεται σε 6,4%. Δεδομένου ότι στους επόμενους μήνες θα εγγραφούν επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ από τη λεγόμενη τιτλοποίηση εσόδων η κυβέρνηση αναμένεται να φτάσει το διακηρυγμένο στόχο που προβλέπει αύξηση των καθαρών εσόδων σε ποσοστό 10,2%. Η ουσία όμως δε βρίσκεται στις όποιες λογιστικές και άλλες «τακτοποιήσεις» αλλά στο γεγονός ότι τα λαϊκά στρώματα επωμίζονται και πληρώνουν και για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου, το οποίο συνεχίζουν να επιδοτούν με νέες απλόχερες φοροελαφρύνσεις και άλλες διευκολύνσεις.

ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Προετοιμάζονται για τις νέες κινητοποιήσεις

ICON

Για την οργάνωση των νέων κινητοποιήσεων κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, που εφαρμόζει πιστά η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ, προετοιμάζονται οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων, μέλη της ΠΑΣΥ, σε Λάρισα, Καρδίτσα και Τρίκαλα, που πήραν σχετικές αποφάσεις. Ταυτόχρονα, απευθύνουν κάλεσμα στους μικρομεσαίους αγρότες της Θεσσαλίας, να συμμετέχουν στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, το ερχόμενο Σάββατο, στην Αθήνα, επισημαίνοντας την επιτακτική ανάγκη κοινής πάλης κατά της εφαρμοζόμενης αντιαγροτικής - αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ, με τους εργαζόμενους και τ' άλλα λαϊκά στρώματα.

Στο στόχαστρο των αγροτικών κινητοποιήσεων θα βρεθεί η νέα ΚΑΠ της ΕΕ, που θα πολλαπλασιάσει και θα εντείνει τα προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτών, επιταχύνοντας το ξεκλήρισμά τους. Επίσης, θα τεθούν οι διεκδικήσεις του συνεπούς αγροτικού κινήματος για την επίλυση των άμεσων προβλημάτων που και, φέτος, αντιμετωπίζει το σύνολο, σχεδόν, των αγροτικών προϊόντων.

Στην Καρδίτσα, η διοίκηση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, (ΕΟΑΣΝΚ), που αποφάσισε τη διοργάνωση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, στις 30 Νοέμβρη, στην πλατεία Δικαστηρίων, συγκαλεί σήμερα, στις 11 π.μ., στα γραφεία της, σύσκεψη εκπροσώπων Αγροτικών Συλλόγων και αγροτών για τον καλύτερο συντονισμό της αγωνιστικής δράσης, ενώ ξεκινά πρόγραμμα περιοδειών και εξορμήσεων ενημέρωσης στα χωριά του νομού. Η ανάγκη ανάπτυξης δυναμικών αγώνων της μικρομεσαίας αγροτιάς για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, επισημάνθηκε σε αγροτική σύσκεψη που συγκάλεσε η ΕΟΑΣΝΚ στους Σοφάδες.

Στη Λάρισα, την Τρίτη 15 Νοέμβρη ξεκινούν από τα Φάρσαλα οι επαρχιακές συσκέψεις που αποφάσισε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού κι ανάλογες θα γίνουν στη συνέχεια σε Αγιά, Τύρναβο και Ελασσόνα.

Υπενθυμίζουμε ότι και στα Τρίκαλα, η διοίκηση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων «Η ΑΝΟΙΞΗ», αποφάσισε τη διοργάνωση κινητοποίησης, στις 28 Νοέμβρη, στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία των Τρικάλων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ