ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Νοέμβρη 2005
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ ΙΜΑΤΙΣΜΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Σήμερα η Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση

Στις 5 το απόγευμα στο ΕΚΑ

Με ζητούμενο να δυναμώσει ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα η παρέμβαση του συνδικάτου, να ενισχυθούν τα ταξικά χαρακτηριστικά της δράσης του, ώστε να δυναμώσει αντίστοιχα και η αντίσταση των εργαζομένων στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, πραγματοποιείται σήμερα η Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση στο Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού Δέρματος Αθήνας. Η συνέλευση θα γίνει στις 5 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας (Γ΄ Σεπτεμβρίου, 2ος όροφος).

Στην ανακοίνωσή του για τη συνέλευση, το συνδικάτο επισημαίνει: «Η επίθεση που αντιμετωπίζουμε είναι σφοδρή και χτυπάει το σύνολο των δικαιωμάτων και των κατακτήσεών μας. Εχουμε υποχρέωση να αντιδράσουμε, να δυναμώσουμε την οργάνωση και τον αγώνα μας».

Το ίδιο το συνδικάτο, και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ που έχουν αναδειχτεί στην πλειοψηφία της διοίκησης, πρωταγωνίστησε στην οργάνωση και την επιτυχία απεργιακών κινητοποιήσεων, αξιοποιώντας διάφορες μορφές πάλης και υιοθετώντας το διεκδικητικό πλαίσιο πάλης του ΠΑΜΕ, με μοναδικό γνώμονα τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων και όχι την «ανταγωνιστικότητα» των επιχειρήσεων.

Βρέθηκε κοντά στους εργαζόμενους, αντιπαλεύοντας την τρομοκρατία και την ασυδοσία της εργοδοσίας. Στα υπόγεια, όπου δεκάδες μετανάστες στοιβάζονται και δουλεύουν όλη μέρα για ένα ξεροκόμματο, στα εργοστάσια και τις βιοτεχνίες, όπου οργιάζουν η εντατικοποίηση, τα ελλιπή μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, η εργοδοτική τρομοκρατία. Μπήκε μπροστάρης στον πολυήμερο, παραδειγματικό αγώνα των εργατριών της «ΣΕΞ ΦΟΡΜ», αναδεικνύοντας την ανάγκη σύγκρουσης συνολικά με την αντεργατική πολιτική της ΕΕ, το κεφάλαιο και τα κόμματα που το στηρίζουν.

Αυτή ακριβώς η πλούσια αγωνιστική εμπειρία που έχει συσσωρευτεί, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει γόνιμη βάση προβληματισμού, διαλόγου και σχεδιασμού. Για τη συσπείρωση νέων δυνάμεων, για να δυναμώσει η πάλη μέσα από τις γραμμές του ΠΑΜΕ, από κοινού με το σύνολο των εργαζομένων που δέχονται τα πυρά της αντεργατικής πολιτικής.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Παρακαταθήκη το αποτέλεσμα των εκλογών

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι οικοδόμοι εμπιστεύτηκαν ξανά τις δυνάμεις του «Πανοικοδομικού Ταξικού Ενωτικού Συνδυασμού»

Την εμπιστοσύνη τους στις ταξικές δυνάμεις του κλάδου επιβεβαίωσαν για μια ακόμη φορά οι οικοδόμοι της Αθήνας
Την εμπιστοσύνη τους στις ταξικές δυνάμεις του κλάδου επιβεβαίωσαν για μια ακόμη φορά οι οικοδόμοι της Αθήνας
Με την ανάδειξη των ταξικών δυνάμεων, για μια ακόμα φορά, στο «τιμόνι» του συνδικάτου, ολοκληρώθηκαν την περασμένη Τετάρτη οι εκλογές για τη νέα διοίκηση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας.

Χαιρετίζοντας τους χιλιάδες εργαζομένους που έλαβαν μέρος στις αρχαιρεσίες και στήριξαν και με την ψήφο τους τις ταξικές δυνάμεις του κλάδου, ο «Πανοικοδομικός Ταξικός Ενωτικός Συνδυασμός», σε ανακοίνωσή του, τονίζει:

«Σε μια περίοδο που εντείνεται η επίθεση κεφαλαίου, κυβέρνησης, ΕΕ, σε κάθε πλευρά της ζωής της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων γενικότερα.

Σε μια περίοδο που με πρόσχημα την "παραγωγικότητα" και "ανταγωνιστικότητα" επιχειρείται η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμπίεση στο μεροκάματο και το πετσόκομμα των όποιων κοινωνικών παροχών είχαν κατακτηθεί μέσα από ταξικές αναμετρήσεις δεκαετιών.

Σε μια περίοδο που στα πλαίσια της λογικής της "εθνικής συνεννόησης" επιχειρείται η ενσωμάτωση και η υποταγή των εργαζομένων στους στόχους του κεφαλαίου, λοιδορείται και απαξιώνεται η οργανωμένη πάλη. Που η πλειοψηφία της ηγεσίας του συνδικαλιστικού κινήματος (ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ-ΕΚΑ) ευθυγραμμίζεται με τους στόχους του κεφαλαίου.

Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες οι οικοδόμοι έδωσαν και κέρδισαν μια σοβαρή πολιτικοσυνδικαλιστική μάχη, που η σημασία και η διάστασή της ξεπερνά τα όρια του κλάδου.

Αυτή η μεγάλη και δύσκολη μάχη θα ήταν αδύνατον να κερδηθεί χωρίς τη μεγάλη συνεισφορά και για μεγάλο χρονικό διάστημα της πλειοψηφίας των στελεχών του Συνδικάτου και μεγάλου αριθμού πρωτοπόρων συναδέλφων, που όργωσαν το διάστημα αυτό όλο το Λεκανοπέδιο, συζητώντας με τους συναδέλφους για τη σημασία των εκλογών, την ανάγκη ενίσχυσης της οργανωμένης πάλης, της ακόμα μεγαλύτερης συσπείρωσης γύρω από το Συνδικάτο.

Η δράση αυτή, που έφερε το Συνδικάτο και τους στόχους του σε επαφή με χιλιάδες συναδέλφους, αποτελεί τεράστια παρακαταθήκη, μας εφοδιάζει με σοβαρή εμπειρία για τη συνέχιση της πάλης μας.

Για την παραπέρα οργάνωση της πλειοψηφίας των συναδέλφων στους τόπους δουλιάς και στη συνοικία, την ένταση της πάλης του κλάδου μαζί με όλη την εργατική τάξη για την απόκρουση της επίθεσης του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του, για τη διεκδίκηση της κάλυψης των σύγχρονων αναγκών, για την τελική ανατροπή των αντεργατικών πολιτικών.

Οι εκλογές επιβεβαίωσαν την απόφαση των οικοδόμων να ενισχύσουν το Συνδικάτο σαν το βασικό τους όπλο, να δυναμώσουν παραπέρα τον ταξικό του προσανατολισμό. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι οικοδόμοι εμπιστεύτηκαν ξανά τις δυνάμεις του "Πανοικοδομικού Ταξικού Ενωτικού Συνδυασμού".

Το Συνδικάτο ήταν και παραμένει το βασικό αποκούμπι του οικοδόμου στον αγώνα για τη ζωή του, ήταν και παραμένει φρούριο της ταξικής πάλης».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΑ ΠΟΤΑ
Συγκέντρωση στα δικαστήρια

Με 24ωρη απεργία σήμερα Τετάρτη και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 8.30 το πρωί έξω από τα δικαστήρια Θεσσαλονίκης, οι εργαζόμενοι στα Εμφιαλωμένα Ποτά αντιδρούν στη νέα δικαστική δίωξη συνδικαλιστών του κλάδου και απαιτούν να σταματήσει η βιομηχανία διώξεων που έχει στήσει η εργοδοσία και στόχο έχει να κάμψει τον αγωνιστικό προσανατολισμό των εργαζομένων και της πανελλαδικής συνδικαλιστικής ομοσπονδίας τους, της ΠΟΕΕΠ.

Το Συνδικάτο Πωλητών - Οδηγών και βοηθών Εμφιαλωμένων Ποτών Βόρειας Ελλάδας καλεί όλους τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν καθολικά στην 24ωρη απεργία που προκήρυξε και να δώσουν μαζικά το «παρών» στη συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια όπου δικάζονται σήμερα ο Σ. Ράλλης ΓΓ της ΠΟΕΕΠ, ο Γ. Χατζηλαζάρου πρόεδρος του Συνδικάτου Πωλητών - Οδηγών, ο Γ. Φραγγίδης μέλος του ΔΣ της ΠΟΕΕΠ, ο Γ. Καλογιαννίδης αντιπρόεδρος της ΠΟΕΕΠ, ο Α. Δήμογλου μέλος ΔΣ ΠΟΕΕΠ και οι εργαζόμενοι Χ. Αυδαιμιώτης, Β. Φαρσαλιώτης, Δ. Παπάζογλου, Γ. Γατούλας.

Διώκονται με την κατηγορία της παράνομης βίας, επειδή πραγματοποιούσαν μαζικές εξορμήσεις και κινητοποιήσεις έξω από την επιχείρηση του Γ. Καπούλα.

ΔΙΣΚΟΠΩΛΕΙΟ «ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΣ» - ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Απεργία ενάντια στην απόλυση

Με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις στο δισκοπωλείο ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΣ στον Πειραιά απαντούν από σήμερα οι εμποροϋπάλληλοι στην τρομοκρατική απόλυση συναδέλφου τους στο κατάστημα, στην οποία προχώρησε στο τέλος της περασμένης βδομάδας η εργοδοσία του δισκοπωλείου.

Κεντρικό αίτημα αποτελεί η άμεση επαναπρόσληψη του εργαζόμενου, ο οποίος απολύθηκε αμέσως μόλις ανακοινώθηκε πως θα είναι υποψήφιος στις εκλογές του σωματείου, που τώρα βρίσκονται σε εξέλιξη. Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά αφού καταγγέλλει την επιχείρηση ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΣ «για την άδικη, παράνομη και τρομοκρατική απόλυση του συναδέλφου», καλεί «όλους τους συναδέλφους από το κατάστημα ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΣ να σταθούν αλληλέγγυοι στο πλευρό του και να αγωνιστούν για την άμεση επαναπρόσληψή του».

Τα αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας έχουν ως εξής:

Για το Διοικητικό Συμβούλιο ψήφισαν 11.472 μέλη και βρέθηκαν 279 άκυρα και λευκά. Ελαβαν:

  • «ΠΑΝΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΣ ΤΑΞΙΚΟΣ ΕΝΩΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ»: 10.817 ψήφους και 20 έδρες. Ποσοστό 96,66%
  • ΠΑΣΚΕ: 85 ψήφους και καμιά έδρα. Ποσοστό 0,75%
  • «ΕΝΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ»: 76 ψήφους και καμιά έδρα. Ποσοστό 0,67%
  • «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ»: 216 ψήφους και 1 έδρα. Ποσοστό: 1,93%.

Για την εκλογή αντιπροσώπων στο ΕΚΑ και στην Ομοσπονδία Οικοδόμων ψήφισαν 11.464 μέλη και βρέθηκαν 171 άκυρα και λευκά. Ελαβαν:

  • «ΠΑΝΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΣ ΕΝΩΤΙΚΟΣ ΤΑΞΙΚΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ»: 10.931 ψήφους, καταλαμβάνοντας 149 έδρες για το ΕΚΑ και 112 για την Ομοσπονδία. Ποσοστό: 96,79%
  • ΠΑΣΚΕ: 85 ψήφους (1 έδρα για το ΕΚΑ και καμιά για την Ομοσπονδία). Ποσοστό 0,75%
  • «ΕΝΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ»: 99 ψήφους (1 έδρα για το ΕΚΑ και 1 για την Ομοσπονδία). Ποσοστό: 0,88%
  • «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ»: 178 ψήφους (2 έδρες για το ΕΚΑ και 2 για την Ομοσπονδία). Ποσοστό: 1,58%.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ