ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Νοέμβρη 2005
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
ΟΧΙ στις επιτροπές ενταφιασμού του οχτάωρου

Με απαντητική του επιστολή στο υπουργείο Εργασίας, η ταξική διοίκηση αρνείται να στείλει εκπροσώπους στις επιτροπές διευθέτησης

Οι ταξικές δυνάμεις σε όλη τη χώρα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια στο νόμο 3385/2005
Οι ταξικές δυνάμεις σε όλη τη χώρα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια στο νόμο 3385/2005
Την κατηγορηματική άρνησή της να ορίσει εκπροσώπους και να συμμετέχει στην επιτροπή για την κατάργηση του οχταώρου, δηλώνει με απαντητική επιστολή της προς το υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας η ταξική διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας. Καταγγέλλοντας τη λειτουργία των διαβόητων επιτροπών διευθέτησης, επισημαίνει πως «το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ θα μπουν εμπόδιο στη συγκρότηση και τη λειτουργία των επιτροπών διευθέτησης και καλούν όλα τα Εργατικά Κέντρα να μην ορίσουν αντιπροσώπους».

Η επιστολή του ΕΚΛ έχει ως εξής: «Ο νόμος 3385/05 για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας την αντεργατική πολιτική του ΠΑΣΟΚ, στρέφεται ενάντια στο σύνολο των εργαζομένων. Προβλέπει 10ωρη - 12ωρη εργασία, χωρίς πληρωμή των υπηρεσιών και συνολική μείωση της υπερωριακής αμοιβής. Καταργεί το σταθερό - ημερήσιο χρόνο εργασίας, το 8ωρο - 7ωρο. Υπονομεύει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Αυξάνει την απλήρωτη δουλιά και την εντατικοποίηση, εντείνει την εκμετάλλευση, δημιουργεί πρόσθετους κινδύνους για την ασφάλεια και τη ζωή των εργαζομένων. Προκαλεί μεγάλα προβλήματα στην οικογενειακή και προσωπική ζωή στην κοινωνική δράση. Χτυπάει ιδιαίτερα τους νέους εργαζόμενους, τις γυναίκες. Οι αντιδραστικές αυτές αλλαγές συμβαδίζουν με τα αντεργατικά μέτρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης (στρατηγική της Λισαβόνας) για εργάσιμη βδομάδα 65 ωρών (και πάνω) και διαχωρισμό του εργάσιμου χρόνου σε «ενεργό» και «ανενεργό», με στόχο την αύξηση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων.

Καταδικάζουμε τη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου και τις επιτροπές διευθέτησης που είναι στην υπηρεσία του βιομηχάνων, των επιχειρηματιών της αντεργατικής πολιτικής. Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ θα μπουν εμπόδιο στη συγκρότηση και τη λειτουργία των επιτροπών διευθέτησης και καλούν όλα τα Εργατικά Κέντρα να μην ορίσουν αντιπροσώπους.

Η πάλη ενάντια στην κατάργηση του 8ωρου - 7ωρου, ενάντια στην εκμετάλλευση και τη μισθωτή σκλαβιά, πρέπει να συνδυαστεί με ένταση των προσπαθειών για την οργάνωση της εργατικής τάξης, το δυνάμωμα των συνδικάτων, την ανασυγκρότηση, τον ταξικό προσανατολισμό του εργατικού κινήματος.

Διεκδικούμε πλήρη - σταθερή εργασία, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, κατώτερο μεροκάματο 52 ευρώ, κατώτερο μισθό 1.300 ευρώ, κατώτερη σύνταξη 1.050 ευρώ, αύξηση της υπερωριακής αμοιβής.

Για τους παραπάνω λόγους το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Νομού Λάρισας δεν ορίζει εκπροσώπους στην επιτροπή κατάργησης του 8ωρου».

ΟΧΙ και από την Κω

Την κάθετη άρνησή του να συμμετέχει στις επιτροπές ενταφιασμού του 8ωρου - 7ωρου, εκφράζει με απόφαση της διοίκησής του και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου. «Δε θα μπορούσαμε να αποδεχτούμε την εκπροσώπησή μας στις επιτροπές που ο ρόλος τους και η σύνθεσή τους αποτελούν παγίδα για την εφαρμογή του πλέον αντεργατικού νόμου», σημειώνει το Εργατικό Κέντρο και καλεί τις αντίστοιχες συνδικαλιστικές οργανώσεις όλης της χώρας να τηρήσουν την ίδια στάση «αγνοώντας τη συμβιβαστική στάση που κρατούν οι ηγεσίες της ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ στη ΓΣΕΕ».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
Σε θέση μάχης για τη Συλλογική Σύμβαση

Το πλαίσιο διεκδικήσεων αποφάσισαν οι εργαζόμενοι, στη μαζική τους Γενική Συνέλευση

Τη διεκδίκηση υπογραφής νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) με αύξηση 10 ευρώ στα ημερομίσθια όλων των ειδικοτήτων αποφάσισε σε Γενική Συνέλευση των εργαζομένων το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, στην κατάμεστη αίθουσα συνεδριάσεων του Εργατικού Κέντρου. Μπούσουλας για τη διαμόρφωση του αιτήματος των μεταλλεργατών αποτέλεσε το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ, για μεροκάματα που θα ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, το αίτημα της αύξησης των 10 ευρώ αφορά στο κατώτατο ημερομίσθιο στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα 48 ευρώ, μέχρι και το ανώτατο που είναι στα 72 ευρώ.

Στην εισήγησή του, ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του ταξικού συνδικάτου, σημείωσε πως «η υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων και της συλλογικής διαπραγμάτευσης είναι μεγάλη κατάκτηση για την εργατική τάξη και φυσικά και για το συνδικάτο μας».

Στη συνέχεια παρουσίασε το πλαίσιο διεκδίκησης, ενόψει της διαπραγμάτευσης της ΣΣΕ, με κεντρικό αίτημα την αύξηση των 10 ευρώ στα ημερομίσθια όλων των ειδικοτήτων, υπογραμμίζοντας: «Πρώτο και βασικό μέλημά μας είναι η υπογραφή της Σύμβασης με τους δικούς μας όρους. Η Σύμβαση θα είναι μία και θα αφορά όλο το λιμάνι και δε θα γίνει καμιά συζήτηση για όσα έχουμε κερδίσει μέχρι τώρα με τους αγώνες μας. Ο αγώνας αυτός θα έχει πολλές δυσκολίες και απαιτείται η μέγιστη συσπείρωση και μαχητικότητα όλων μας, προκειμένου να έχουμε θετικά αποτελέσματα».

Καταλήγοντας, κάλεσε τους εργαζόμενους να κλείσουν τα αυτιά τους σε όσους προτείνουν την ταξική συνεργασία και την παραχώρηση ακόμη περισσότερων δικαιωμάτων στο μεγάλο κεφάλαιο, στο όνομα της εξεύρεσης δουλιάς και να συστρατευτούν με τη γραμμή της ταξικής πάλης που πρεσβεύει το ΠΑΜΕ. «Το Πανελλαδικό Συλλαλητήριο που καλεί το ΠΑΜΕ το ερχόμενο Σάββατο στην Αθήνα φιλοδοξούμε να αποτελέσει κορυφαία συγκέντρωση που θα δώσει νέα ώθηση στους ταξικούς αγώνες», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η Γενική Συνέλευση έκλεισε με την υπερψήφιση του πλαισίου διεκδίκησης που πρότεινε η πλειοψηφία της διοίκησης του συνδικάτου. Είναι χαρακτηριστικό πως την καταψήφισαν μόνο τα παρευρισκόμενα μέλη της διοίκησης, δηλαδή αυτοί που ανήκουν στη Δημοκρατική Συνεργασία (πρόσκεινται στην ΠΑΣΚΕ) και στην ΑΣΕΚ (πρόσκεινται στην Αυτόνομη Παρέμβαση). Τέλος, εκδόθηκε ψήφισμα συμπαράστασης στον απολυμένο του δισκοπωλείου «ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΣ» στον Πειραιά, η οποία θα εκφραστεί μάλιστα κι έμπρακτα στις απεργιακές κινητοποιήσεις που ξεκινάνε σήμερα, με αίτημα την επαναπρόσληψή του.

ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Σε τροχιά ιδιωτικοποίησης

Το αντιδραστικό νομοσχέδιο ενέκρινε χτες η Κυβερνητική Επιτροπή

Την ιδιωτικοποίηση της Ναυτικής Εκπαίδευσης και της Μετεκπαίδευσης, αλλά και τη γενικότερη υποβάθμισή της προωθεί η κυβέρνηση, μετά την κατάθεση στην Κυβερνητική Επιτροπή χτες του πρώτου σχεδίου νόμου με τον παραπλανητικό τίτλο: «Αναβάθμιση και Αναδιάρθρωση της Ναυτικής Εκπαίδευσης», παρά την καθολική καταδίκη του από τις Γενικές Συνελεύσεις των σπουδαστών των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) και του Κέντρου Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού (ΚΕΣΕΝ) όλης της χώρας.

Ειδικότερα, όπως προβλέπεται, οι ιδιωτικές σχολές που θα δημιουργηθούν και έχουν δυνατότητα να τις ιδρύσουν «φυσικά ή νομικά πρόσωπα», θα ονομαστούν Σχολές Ναυτικής Επαγγελματικής Κατάρτισης και Επιμόρφωσης (ΝΕΚΕ). Η διάρκεια φοίτησης στις ΝΕΚΕ συνίσταται σε 4 εξάμηνα θεωρητικής φοίτησης και 2 εξάμηνα εκπαίδευσης στο πλοίο. Δικαίωμα εγγραφής έχουν οι απόφοιτοι ενιαίου Λυκείου ή «κάτοχοι άλλου ισότιμου τίτλου ή πτυχίου» και θα αποκτούν βαθμό μέχρι Β' τάξεως πλοιάρχου ή μηχανικού. Στις ΝΕΚΕ θα «παρέχεται επιμόρφωση σε θεματικά αντικείμενα σε υποψήφιους για απόκτηση αποδεικτικών ναυτικής ικανότητας», ρόλο που έχει σήμερα αποκλειστικά και μόνο το ΚΕΣΕΝ.

Σε δήλωσή του στο «Ρ» ο Σάββας Τσιμπόγλου, πρόεδρος του ναυτεργατικού σωματείου της ΠΕΜΕΝ, τόνισε χαρακτηριστικά: «Το ΥΕΝ και η κυβέρνηση, συντονισμένοι με τις επιλογές του εφοπλιστικού κεφαλαίου, προωθούν την υπονόμευση και διάλυση της Δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης και Μετεκπαίδευσης και την παραδίδουν στα χέρια των ιδιωτών. Αυτό το σχέδιο νόμου είναι καταδικασμένο στη συνείδηση των σπουδαστών, καθώς το σύνολο των Γενικών Συνελεύσεων των συναδέλφων των ΑΕΝ σε ολόκληρη τη χώρα και του ΚΕΣΕΝ έχει εκφράσει την αντίθεσή του στην επιχείρηση υποβάθμισης και ιδιωτικοποίησης της Ναυτικής Εκπαίδευσης. Ο συντονισμένος αγώνας και η κοινή δράση των σπουδαστών με τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα θα συνεχιστεί με κεντρικό αίτημα την Ενιαία Δημόσια Δωρεάν Ναυτική Εκπαίδευση και Μετεκπαίδευση».

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ ΑΘΗΝΑΣ
Απολογιστική Συνέλευση

Την ετήσια Απολογιστική Γενική Συνέλευση πραγματοποιεί την ερχόμενη Κυριακή, 13 Νοέμβρη, στις 10 π.μ., στο ΕΚΑ (Γ' Σεπτεμβρίου και Μάρνη), ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων - Επιδοματούχων ΙΚΑ Αθηνών - Περιχώρων. Θέματα της ημερήσιας διάταξης θα είναι ο απολογισμός δράσης του συνδέσμου, ο οικονομικός απολογισμός, ο έλεγχος της εξελεγκτικής επιτροπής κ.ά.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ