ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
Μοχλοί πίεσης σε Αμερικανούς και συμμάχους

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Η κόπωση, το μάταιο και κυρίως η πάροδος των δύο σχεδόν μηνών από το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου, έχει αρχίσει να προκαλεί έντονη δυσφορία, τόσο στους πέραν του Ατλαντικού συμμάχους των ΗΠΑ, όσο και στο ίδιο το εσωτερικό της χώρας.

Η αρχή έγινε προχτές και είναι ήδη γνωστή. Ο Αμερικανός Πρόεδρος κατά της διάρκεια της συνάντησής του με το Γάλλο Πρόεδρο Ζακ Σιράκ, είχε τονίσει: «Επαινώ τις χώρες που έχουν προσχωρήσει στο συνασπισμό μας. Αλλά ένας εταίρος του συνασπισμού πρέπει να κάνει παραπάνω πράγματα από το να εκφράσει τη συμπάθειά του. Ενας εταίρος πρέπει να προχωρεί στη δράση». Σε αυτές τις λίγες αράδες συνοψίζεται και το δόγμα που θα ακολουθήσει η Ουάσιγκτον όσον αφορά την αξιολόγηση των σχέσεών της με τις άλλες χώρες και ειδικά με αυτές που θεωρούνται «συμμαχικές».

Και ενώ ο διπλωματικός πυρετός συνεχίζεται ακατάπαυστα, ένα ακόμη μέτωπο, που και αυτό έδειξε στοιχεία αμφισβήτησης προς την ακολουθούμενη πολιτική, το εσωτερικό, βρέθηκε χτες στο στόχαστρο. Στόχος η ανάκτηση της εμπιστοσύνης του μέσου Αμερικανού, που καταγράφηκε μειωμένη στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, αφού τα αποτελέσματα της στρατιωτικής επιχείρησης είναι πενιχρά, ενώ οι συνεχείς απειλές για κάποιο ενδεχόμενο τρομοκρατικό χτύπημα αλλά και οι θάνατοι από άνθρακα, έχουν «καταθλίψει» τους Αμερικανούς. Ετσι, στο διάγγελμα που αναμενόταν χτες το βράδυ - πρώτες πρωινές ώρες Ελλάδας - ο Μπους αναμενόταν να ζητήσει από τους Αμερικανούς και πάλι να κάνουν υπομονή, καθώς «η πρόοδος» η οποία υφίσταται είναι αργή. Πώς θα προσπαθήσει να πείσει τους Αμερικανούς; Εξηγώντας πως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση «εργάζεται πάνω στην υπόθεση» και πως αντιμετωπίζει τις προκλήσεις, ειδικά αυτές για την προστασία των Αμερικανών, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Λευκού Οίκου, Αρι Φλέισερ.

Παράλληλα, η Κοντολίζα Ράις, σύμβουλος του Προέδρου Μπους σε θέματα Εθνικής Ασφαλείας, η οποία και αυτή επιδόθηκε χτες σε μία προσπάθεια κατακλυσμού της κοινής γνώμης με αισιόδοξα στοιχεία, αφού δήλωσε σε συνέντευξή της στο BBC ότι οι ΗΠΑ θα καταδιώξουν και θα συλλάβουν τον Μπιν Λάντεν, αν και παραδέχτηκε ότι κάτι τέτοιο θα είναι δύσκολο και θα απαιτήσει χρόνο, τόνισε επίσης ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος στο 25λεπτο τηλεοπτικό διάγγελμά του από την Ατλάντα, θα κινηθεί σε δύο άξονες: υπομονή και πρόοδο τόσο για τη στρατιωτική επιχείρηση όσο και για την έρευνα για τον άνθρακα, που δεν έχουν δώσει μέχρι στιγμής ικανοποιητικές για τους Αμερικανούς απαντήσεις και αποτελέσματα. Αυτές τις απαντήσεις θα επιχειρήσει να δώσει ο Τζορτζ Μπους.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Επιμένει στις προειδοποιήσεις για το Ραμαζάνι ο Μουσαράφ

«Εχει ήδη πληγεί η εικόνα της συμμαχίας από τις απώλειες αμάχων» εκτιμά ο Πακιστανός ηγέτης, σε Λονδίνο και Παρίσι, εκτιμώντας ότι «αν υπήρχαν ακριβή στοιχεία, οι βομβαρδισμοί θα ήταν εξαιρετικά σύντομοι»

Από συνέντευξη Τύπου του Π. Μουσαράφ στο Παρίσι

Associated Press

Από συνέντευξη Τύπου του Π. Μουσαράφ στο Παρίσι
ΠΑΡΙΣΙ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-

«Αναταραχή σε ολόκληρο τον μουσουλμανικό κόσμο θα προκαλέσει η συνέχιση των επιχειρήσεων κατά το Ραμαζάνι» προειδοποίησε, πάλι, χτες, ο Πακιστανός ηγέτης τόσο στο Παρίσι όσο και στο Λονδίνο. Ο Περβέζ Μουσαράφ, τονίζοντας ότι παραμένει στο πλευρό της «αντι-τρομοκρατικής» συμμαχίας, επισήμανε, επίσης, ότι «οι στρατιωτικοί στόχοι των συγκεκριμένων επιχειρήσεων είναι ακριβείς και κανονικά θα ήταν θέμα λίγων ημερών, αν υπήρχαν οι κατάλληλες πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες στο έδαφος του Αφγανιστάν». Οι δηλώσεις Μουσαράφ, όπως εκτιμούσαν πολλοί, έρχονταν σε πλήρη αντίθεση με το «αισιόδοξο» κλίμα της συνάντησης Μπους - Μπλερ, αλλά και με την κατηγορηματικότητά τους ότι «οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν όσο χρειαστεί».

«Ηδη οι απώλειες αμάχων έχουν πλήξει την εικόνα της Συμμαχίας και θα πρέπει να αποφευχθούν όσο γίνεται περισσότερο. Η αντίληψη που δημιουργείται στον κόσμο είναι ότι πρόκειται για έναν πόλεμο κατά των φτωχών, εξαθλιωμένων, αθώων πολιτών του Αφγανιστάν».

Αυτά δήλωνε αμέσως μετά την ολοκλήρωση των επαφών του με τη γαλλική ηγεσία ο Πακιστανός ηγέτης. Τα ίδια ακριβώς λόγια επανέλαβε, αργότερα, και στην «Ντάουνινγκ Στριτ», μετά τη συνάντησή του με τον Βρετανό πρωθυπουργό. Ο Μουσαράφ, στο Παρίσι, τόνιζε ότι «στο θέμα του Αφγανιστάν διαπίστωσε ταυτότητα απόψεων με τη Γαλλία» και καθιστούσε σαφές ότι «δεν προτίθεται να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με τους Ταλιμπάν γιατί είναι ένα χρήσιμο παράθυρο διαλόγου».

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Γάλλου Προέδρου, Κατρίν Κολονά, ο Μουσαράφ ζήτησε ελαφρύνσεις για την αποπληρωμή του δανείου από τη Λέσχη του Παρισιού (Δυτικοί πιστωτές) αλλά και νέα οικονομική βοήθεια. Ο Ζακ Σιράκ δήλωνε ότι «θα υποστηρίξει μια γενναιόδωρη στάση έναντι του εξωτερικού χρέους του Πακιστάν στη Λέσχη του Παρισιού». Ο Μουσαράφ συναντήθηκε και με τον Γάλλο πρωθυπουργό Λιονέλ Ζοσπέν.

Λίγο αργότερα, ο Πακιστανός ηγέτης εκτιμούσε, από το Λονδίνο, ότι «η εμβέλεια των στόχων της επιχείρησης - προφανώς η "Αλ Κάιντα" - είναι πολύ μικρή και μπορεί να επιτευχθεί μέσα σε λίγες ημέρες, αν υπάρχουν σωστές πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες στο έδαφος του Αφγανιστάν και αυτές λείπουν μέχρι στιγμής». Εσπευσε, όμως, να τονίσει ότι το Πακιστάν «δε γνωρίζει τίποτε για την "Αλ Κάιντα"». Ο Πακιστανός ηγέτης τόνισε ότι θα επαναλάβει την άποψή του στον Αμερικανό Πρόεδρο «και θα πιέσει χρησιμοποιώντας την αυτονόητη δυναμική του ίδιου του επιχειρήματός του». Ο Μπλερ αρκέστηκε να εκφράσει τις ευχαριστίες της Συμμαχίας για την «υποστήριξη της πακιστανικής ηγεσίας», αναγνωρίζοντας «τις δυσκολίες που καλείται να αντιμετωπίσει».

Σε συναγερμό ενόψει διαδηλώσεων

Σε ύψιστη ετοιμότητα έχουν τεθεί οι πακιστανικές αρχές αναμένοντας τις προγραμματισμένες, για σήμερα, διαδηλώσεις των ισλαμιστικών οργανώσεων, που για πρώτη φορά, όπως έχει ανακοινωθεί, θα συνοδευτούν από απεργία στις αγορές, στα καταστήματα και στις μεταφορές. Ο υπουργός Εσωτερικών, Μοϊνουντίν Χάιντερ, προειδοποίησε ότι «η κυβέρνηση δε θα ανεχτεί επιθετικότητα και προκλήσεις και θα απαντήσει άμεσα», τονίζοντας ότι «άλλο η έκφραση άποψης και άλλο η έκκληση σε ανατροπή της κυβέρνησης». Χτες, με δακρυγόνα και 35 συλλήψεις έκλεισε διαδήλωση στη Λαχώρη.

Παράλληλα, ο Αζίζ Αχμέντ Κχαν, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, ανακοίνωσε ότι δόθηκε περιθώριο 3 ημερών στο προξενείο των Ταλιμπάν στο Καράτσι να κλείσει, με εξαίρεση «το απολύτως αναγκαίο προσωπικό». Ο Κχαν δε διευκρίνισε την αιτία της απόφασης. Στο Πακιστάν λειτουργούν άλλα δύο προξενεία των Ταλιμπάν, στο Πεσαβάρ και στην Κουέτα. Ο Κχαν δε σχολίασε καθόλου την ανακοίνωση της ισλαμιστικής οργάνωσης «Χαρκάτ ι Τζιχάντ ι Ισλάμι», όπου αναφέρεται ο θάνατος 85 μαχητών της στους βομβαρδισμούς στο Βόρειο Αφγανιστάν. Δε διευκρινίζεται πόσοι μαχητές της βρίσκονται στο πλευρό των Ταλιμπάν. Πριν από δύο εβδομάδες σκοτώθηκαν και 22 μαχητές της «Χαρκάτ ουλ Μουτζαχεντίν».

Ιχνη άνθρακα σε Βιετνάμ και «ύποπτη» επιστολή στην ΠΓΔΜ

ΑΝΟΪ-ΣΚΟΠΙΑ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ιχνη άνθρακα περιείχε επιστολή που στάλθηκε στις 31 του Οκτώβρη στα γραφεία της πετρελαϊκής εταιρίας ΒΡ στο Χο Τσι Μινχ του Βιετνάμ, ενώ το ίδιο 24ωρο αναφέρθηκε αποστολή «ύποπτης επιστολής» στην ταχυδρομική αίθουσα του ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ. Στις ΗΠΑ, πάντως, και χτες δεν αναφέρθηκε κανένα νέο κρούσμα είτε μολυσμένης, με άνθρακα, επιστολής, είτε ατόμων που ήρθαν σε επαφή με μολυσμένη «αλληλογραφία»...

Στην περίπτωση της επιστολής στο Βιετνάμ, τα αποτελέσματα προκαταρκτικών εξετάσεων έδειξαν ίχνη βακίλου άνθρακα, ενώ αναμένονται νεότερες ανακοινώσεις μετά και από την ολοκλήρωση εργαστηριακών εξετάσεων σε κέντρο Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Ανόι.

«Ενδεχόμενη» περίπτωση μολυσμένης με άνθρακα επιστολής αναφέρθηκε στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ, και δη στο ταχυδρομείο του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με δηλώσεις του ΝΑΤΟικού εκπροσώπου, η επιστολή είχε ταχυδρομηθεί από την Κίνα και είχε ως παραλήπτη έναν ανύπαρκτο στρατιώτη «Πάολο Ρόσι του γερμανικού συντάγματος».

«Ουδέν νεώτερον» απ' το μέτωπο του άνθρακα στις ΗΠΑ...

Στις ΗΠΑ, πάντως, ούτε χτες ανακοινώθηκε νέο κρούσμα «ύποπτης επιστολής», ούτε γνωστοποιήθηκε οτιδήποτε σε σχέση με την ταυτότητα των αποστολέων επιστολών με άνθρακα, παρά μόνον πως στη διάρκεια του ενός μήνα, που έκαναν την εμφάνισή τους οι μολυσμένες επιστολές, 32.000 άτομα έλαβαν αντιβίωση CIPRO...

Νωρίτερα, είχε προκαλέσει αίσθηση η πρόταση της Νταϊάν Φεϊνστάιν, μέλους της Γερουσίας (του Δημοκρατικού Κόμματος) και του Τζον Κιλ (ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής), για καθιέρωση νέων αυστηρών νομοθετικών κανόνων για την ενίσχυση της ασφάλειας των εργαστηρίων στις ΗΠΑ, με το σκεπτικό πως ούτε το FBI, ούτε άλλες υπηρεσίες είναι ικανές να γνωρίσουν αφ' ενός την προέλευση των βακτηρίων του άνθρακα, είτε τον αριθμό των αμερικανικών εργαστηρίων που διαθέτουν βακτήρια παθογόνων οργανισμών... Και οι «Τάιμς της Ν. Υόρκης» επισήμαναν σε σχετικό άρθρο το χάος που επικρατεί σε σχέση με τον, επί της ουσίας, άγνωστο αριθμό εργαστηρίων στις ΗΠΑ που χρησιμοποιούν για διάφορες έρευνες βιολογικά υλικά, τύπου άνθρακα...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ