ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Νοέμβρη 2019 - Κυριακή 10 Νοέμβρη 2019
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η εμπλοκή στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ σημαίνει να ματώνει ο λαός σε νέες «Κορέες» και ιμπεριαλιστικές εκστρατείες

Ανακοίνωση για τις απαράδεκτες δηλώσεις του υπουργού Αμυνας

Σε ανακοίνωση για τις δηλώσεις του υπουργού Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλου, ο οποίος, κηρύσσοντας την Πέμπτη την έναρξη Συνεδρίου Χερσαίων Δυνάμεων στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, διαβεβαίωσε τον διοικητή των χερσαίων δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη, αντιστράτηγο Κρ. Καβόλι, ότι «θα ξαναματώσουμε και στο μέλλον δίπλα στις ΗΠΑ», το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Μόνο ως απαράδεκτες και προκλητικές μπορούν να χαρακτηριστούν οι χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλου, που απευθυνόμενος στον διοικητή των χερσαίων δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη, τόνισε πως "πολεμήσαμε στο πλάι των ΗΠΑ, οι άνδρες μας μάτωσαν δίπλα σε Αμερικανούς στρατιώτες στους πολέμους στους οποίους συμμετείχαμε, και αυτό θα γίνει επίσης και στο μέλλον"!

Αποδεικνύεται με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο πως η εμπλοκή της Ελλάδας στα επικίνδυνα σχέδια των ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ για τα συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης σημαίνει για το λαό μας, ιδιαίτερα τους φαντάρους και το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, να ματώνουν για τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Σημαίνει πως η ελληνική κυβέρνηση είναι ικανή να φτάσει μέχρι και στη συμμετοχή σε νέες "Κορέες" και ιμπεριαλιστικές εκστρατείες για να κάνει πράξη το στόχο της γεωστρατηγικής αναβάθμισης, δηλαδή της αναβάθμισης των συμφερόντων των μονοπωλίων της χώρας.

Το κουβάρι της ενεργής συμμετοχής στα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, που άνοιξε η προηγούμενη κυβέρνηση, συνεχίζει να το ξετυλίγει η κυβέρνηση της ΝΔ, ρίχνοντας στη φωτιά τούς εργαζόμενους και τη νεολαία. Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει, θέλοντας να ξεπεράσει τον πήχη της ελληνικής εμπλοκής στα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, πήχη που είχε ήδη βάλει πολύ ψηλά η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Γι' αυτό τώρα να δυναμώσει η πάλη:

  • Ενάντια στη Συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας των ΗΠΑ και της Ελλάδας.
  • Για την άμεση απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις.
  • Για να κλείσουν όλες οι ξένες στρατιωτικές βάσεις στη χώρα μας. Για να μη μεταφερθούν στον Αραξο ή αλλού πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ.
  • Για να επιστρέψουν εδώ και τώρα όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούν σε αποστολές των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ εκτός συνόρων.
  • Για αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ με το λαό αφέντη στον τόπο του».

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΚΙΛΚΙΣ
Ετοιμάζει «μνημόνιο συνεργασίας» με ΝΑΤΟικό κέντρο εκπαίδευσης!

Με κινητοποίηση απαντούν τη Δευτέρα η Επιτροπή Ειρήνης, σωματεία και φορείς της πόλης

Από παλιότερη κινητοποίηση στο Κιλκίς
Από παλιότερη κινητοποίηση στο Κιλκίς
Κινητοποίηση τη Δευτέρα 11 Νοέμβρη, στις 6 μ.μ. στο δημαρχείο Κιλκίς, διοργανώνουν η Επιτροπή Ειρήνης, ο Σύλλογος Γυναικών και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ, απαιτώντας από τη διοίκηση του δήμου να αποσύρει το κατάπτυστο και επικίνδυνο μνημόνιο συνεργασίας με το ΝΑΤΟικό Πολυεθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης (ΠΚΕΕΥΕ), που φέρνει για έγκριση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Θυμίζουμε ότι το συγκεκριμένο κέντρο έχει έδρα το Στρατόπεδο «Παπαθεοφίλου» στην Κρηστώνη του Κιλκίς. Εχει ως σκοπό την εκπαίδευση και προετοιμασία, κυρίως ΝΑΤΟικού στρατιωτικού προσωπικού (ελληνικού και αλλοδαπού), για τη συμμετοχή του σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και επιχειρήσεις.

Είναι ένα από τα 26 αντίστοιχα διεθνώς αναγνωρισμένα κέντρα και σήμερα «τροφοδοτεί» με πολυεθνικό στρατιωτικό προσωπικό 13 αμερικανοΝΑΤΟικές και ευρωενωσιακές αποστολές, κυρίως στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο αλλά και σε Αφγανιστάν, Μάλι, Βοσνία - Ερζεγοβίνη και Δυτική Σαχάρα.

Σύμφωνα με το μνημόνιο, «οι δύο οντότητες, μέσα από την ανάπτυξη συνεργειών και τη σύμπραξη, προτίθενται να αναβαθμίσουν τη διασύνδεσή τους σε θέματα εκπαίδευσης και στη μεταφορά γνώσεων και εμπειριών». Στους τομείς συνεργασίας αναφέρονται τα εξής: Εκπαιδευτική συνεργασία, διάδοση πληροφοριών εκπαιδεύσεως, εκπαίδευση στο Πολυεθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστηρίξεως Ειρήνης (ΠΚΕΕΥΕ).

Με κοινή ανακοίνωσή τους, οι φορείς που διοργανώνουν την κινητοποίηση καταγγέλλουν τη διοίκηση του δήμου Κιλκίς που, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο, έρχεται να ξεπλύνει τον αμερικανοΝΑΤΟικό ιμπεριαλισμό και να βάλει τη δολοφονική μηχανή του ΝΑΤΟ στην καθημερινότητα του λαού. Μεταξύ άλλων αναφέρουν: «Δεν λογαριάζει τα φιλειρηνικά αισθήματα του λαού του Κιλκίς και τους μεγαλειώδεις αγώνες που έχει δώσει διαχρονικά ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, στις επεμβάσεις και τις ΝΑΤΟικές βάσεις. Δεν λογαριάζει τους κινδύνους στους οποίους μπλέκει το λαό της περιοχής μας.

(...) Το μνημόνιο συνεργασίας δεν είναι μόνο προκλητικό και κατάπτυστο, αλλά και επικίνδυνο, γιατί επιδιώκει να γαλουχήσει τη νέα γενιά του τόπου μας με τις απάνθρωπες αρχές της δολοφονικής μηχανής του ΝΑΤΟ, το οποίο όχι μόνο δεν μας προστατεύει, αλλά από όπου έχει περάσει έχει αφήσει τα ματωμένα ίχνη του, έχει σφαγιάσει λαούς σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης, έπνιξε στο αίμα το λαό της Γιουγκοσλαβίας, του Ιράκ, του Αφγανιστάν, της Λιβύης, της Συρίας, ξερίζωσε χιλιάδες ανθρώπους από την πατρίδα τους, γεννά καραβάνια προσφύγων, έστησε ακόμα και δικτατορίες σε όλο τον κόσμο, όπως και στη χώρα μας».

Τέλος, καλούν το λαό της περιοχής να δυναμώσει την αντιιμπεριαλιστική δράση, την πάλη ενάντια στις βάσεις και τα πυρηνικά, ενάντια συνολικά στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, συμμετέχοντας μαζικά και στην κινητοποίηση της Δευτέρας.


ΚΕΘΑ - ΚΙΝΗΣΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ
Καταγγέλλουν τις δηλώσεις Παναγιωτόπουλου

Αγανάκτηση έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του Ν. Παναγιωτόπουλου και στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Σε ανακοίνωσή της η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα σημειώνει πως «με την αποστροφή αυτή του λόγου του ο υπουργός ξεπέρασε σε υποτακτικότητα ακόμα και τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο, που καλωσόρισε τον στρατηγό Τζέιμς Βαν Φλιτ με το μνημειώδες "στρατηγέ ιδού ο στρατός σας" (24/2/1948).

Παιδιά του ελληνικού λαού οδηγήθηκαν πράγματι να δώσουν τη ζωή τους σε αποστολές εκτός συνόρων, και στην Ουκρανία και μεταπολεμικά στη μακρινή Κορέα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης ότι στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που στάλθηκαν στην πρώην Γιουγκοσλαβία, μετά την εκεί επέμβαση του ΝΑΤΟ, υπέστησαν βλάβη στην υγεία τους, που βάσιμα υποστηρίζεται ότι οφείλεται στη μόλυνση του περιβάλλοντος από τη χρήση όπλων με απεμπλουτισμένο ουράνιο στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας.

Ο υπουργός δεν επιτρέπεται να υπερηφανεύεται για όλα τα πιο πάνω θύματα. Δεν δικαιούται να υπερηφανεύεται για το αίμα Ελλήνων φαντάρων που χύθηκε όχι για την άμυνα της χώρας, αλλά για συμφέροντα και δουλειές ξένες. Είναι ακόμα πιο βαρύ το υπουργικό ατόπημα, καθώς έγινε στο φυτώριο των νέων αξιωματικών του στρατού ξηράς, τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων!

Ο υπουργός με την αναφορά του αυτή ανενδοίαστα θέλησε να διαβεβαιώσει τις ΗΠΑ μέχρι πού ο ίδιος και η κυβέρνησή του είναι διατεθειμένοι να φτάσουν, και αυτό πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από κάθε αγνό πατριώτη! Αλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι η δήλωση αυτή έρχεται αμέσως μετά την υπογραφή της "Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας" μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ. Τα Ελληνόπουλα δεν έχουν καμία δουλειά να δώσουν το αίμα τους, παρά μόνο για την υπεράσπιση των συνόρων της πατρίδας, απέναντι στον οποιονδήποτε θα επιχειρούσε εισβολή».

Η Κίνηση Απόστρατων Αστυνομικών

Τις δηλώσεις του υπουργού Αμυνας καταδικάζει και η Κίνηση Απόστρατων Αστυνομικών, σημειώνοντας πως «προκαλούν αγανάκτηση και ανατριχίλα σε όλους τους απόστρατους, γιατί μας γυρίζουν στη μετεμφυλιακή εποχή, τότε που πειθανάγκαζαν τα Ελληνόπουλα να χύσουν το αίμα τους στην Κορέα για τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών και προδικάζουν ότι αυτή η κυβέρνηση είναι αδίστακτη να κάνει και τώρα τα παιδιά μας κιμά για τα κανόνια όταν το επιβάλλουν τα αμερικανοΝΑΤΟικά συμφέροντα.

(...) Ο λαός μας πληρώνει βαρύ οικονομικό φορτίο για τους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς (...) Επίσης, οι Ενοπλες Δυνάμεις μας είναι προσανατολισμένες για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και όχι για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων του λαού μας, όταν οι προκλήσεις είναι καθημερινές στο Αιγαίο, στην ΑΟΖ, στην Κύπρο. Ολα αυτά, που οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν υποστηρίζουν τα συμφέροντα της χώρας μας και υποθάλπουν την τουρκική επιθετικότητα, καθώς και η ανάπτυξη δεσμών φιλίας και ειρήνης με τους λαούς της περιοχής, θα έπρεπε να είναι η προτεραιότητα του υπουργού Εθνικής Αμυνας μπροστά στους Αμερικανούς επίσημους.

Ολοι οι απόστρατοι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας πρέπει να καταδικάσουν τις απεχθείς δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας, να προβληματιστούν και να βγάλουν τα συμπεράσματά τους από την πολιτική την οποία ακολουθεί η κυβέρνηση, που είναι αποφασισμένη να ρίξει το λαό στη φωτιά των ιμπεριαλιστικών πολέμων. Οι απόστρατοι, οι εργαζόμενοι, όλος ο λαός να μην αφήσει να περάσουν τέτοιες λογικές και κατευθύνσεις».


Προκλητικές και απαράδεκτες

Προκαλεί αγανάκτηση ο κ. Ν. Παναγιωτόπουλος και στο πατριωτικό φρόνημα των στελεχών των Ενόπλων μας Δυνάμεων, με τις δηλώσεις που έγιναν στον ευαίσθητο χώρο της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, κατά την υποδοχή του διοικητή των χερσαίων δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη. Είπε συγκεκριμένα: «Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό των συμμάχων της (...) κυρίως στη συμμαχία με τις ΗΠΑ (...) πολεμήσαμε πλάι (...) οι άνδρες μας μάτωσαν δίπλα σε Αμερικανούς στρατιώτες στους πολέμους στους οποίους συμμετείχαμε (...) αυτό θα γίνει και στο μέλλον».

Η ανατριχιαστική τελευταία αποστροφή του είναι ενδεικτική για το πού είναι διατιθέμενοι να μας πάνε για τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών μονοπωλίων (ξένων και ντόπιων) για να απομυζούν τα πλούτη και τον ιδρώτα των λαών, φυσικά και του δικού μας. Είναι φανερό ότι οι συμμαχίες αυτές γίνονται για να στηρίζουν τις επιδιώξεις των ΑμερικανοΝΑΤΟικών και Ευρωενωσιακών σε βάρος των λαών της περιοχής και έχουν βαθιές ρίζες στην πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων.

Την ίδια πολιτική συνεχίζει με ιδιαίτερο ζήλο και η σημερινή κυβέρνηση, η οποία μάλιστα παίζει έναν βρώμικο ρόλο, καθώς με κάθε ευκαιρία εξωραΐζει τον εγκληματικό χαρακτήρα των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Προσπαθεί να μας πείσει για τα δήθεν οφέλη από την ύπαρξη και δημιουργία νέων ευρωατλαντικών βάσεων και υποδομών στη χώρα μας.

Ο ίδιος ο Αμερικανός διοικητής, στη συνέχεια της παρουσίας του εδώ, επιθεώρησε τις εργασίες που γίνονται στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, προκειμένου να γίνει συμβατό ώστε να διακινούνται οι μακελάρηδες ταχύτερα προς Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, για τον έλεγχο των Στενών της Μαύρης Θάλασσας, για την προστασία των πολεμικών τους πλοίων, των αγωγών και των υποδομών του φυσικού αερίου.

Τα συμφέροντα των εργατών, των στρατευμένων, των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, του λαού γενικότερα, είναι αντίθετα με τις επιδιώξεις της αστικής τάξης. Υπάρχει λύση και είναι η αντίδραση και ισχυροποίηση της πάλης κατά των δυνάμεων που μας οδηγούν σαν κρέατα στις πολεμικές μηχανές των ιμπεριαλιστών. Καμία συμμετοχή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς αμαρτωλούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.


Μιχάλης ΣΟΦΙΚΙΤΗΣ
Ταξίαρχος ε.α. (ΠΖ)



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ