ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Νοέμβρη 2018
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Καμία αποζημίωση των πλημμυροπαθών από το λεγόμενο «Ταμείο Αλληλεγγύης»

Αυτό προκύπτει από απάντηση σε Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ

Καμία αποζημίωση για τα λαϊκά νοικοκυριά, τους αυτοαπασχολούμενους και τους φτωχούς αγρότες για τις ζημιές που υπέστησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες στην Εύβοια, στη Φθιώτιδα, στην Κορινθία, στην Αργολίδα, στη Λακωνία και σε άλλες περιοχές στις 29-30 Σεπτέμβρη, δεν προβλέπεται από την ΕΕ, σύμφωνα με την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην κατεπείγουσα Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ. Οι ευρωβουλευτές του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης και Σωτήρης Ζαριανόπουλος με την Ερώτησή τους ζητούσαν ανάμεσα σε άλλα την άμεση και πλήρη αποζημίωση των πληγέντων.

Παρά το ότι οι καταστροφές ήταν τεράστιες και τα προβλήματα των κατοίκων ιδιαίτερα οξυμένα - είναι μάλιστα ενδεικτικό ότι πολλές περιοχές έμειναν για πολλές μέρες χωρίς πόσιμο νερό - η ΕΕ επαναλαμβάνει για άλλη μια φορά ότι οι «ιδιωτικές ζημιές» δεν είναι «επιλέξιμες» από το λεγόμενο «Ταμείο Αλληλεγγύης» της. Αντίθετα, επιλέξιμα για χρηματοδότηση είναι τα έργα αποκατάστασης των κρατικών υποδομών, τα οποία αναλαμβάνουν επιχειρηματικοί όμιλοι λαμβάνοντας ζεστό χρήμα - που προέρχεται από τη φορολεηλασία των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων - και από αυτό το Ταμείο της ΕΕ. Σημειώνεται δε ότι ακόμη και για τα έργα αυτά, που θα μπορούσαν να είναι μια μικρή ανακούφιση για τα λαϊκά στρώματα (π.χ. για τις καταστροφές στο οδικό δίκτυο των παραπάνω περιοχών) για την ενεργοποίηση του συγκεκριμένου Ταμείου της ΕΕ - σχετικό αίτημα δεν έχει υποβάλει καν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ - τίθενται ιδιαίτερα αυστηροί όροι και προϋποθέσεις (η συνολική άμεση ζημιά να υπερβαίνει το κατώτατο όριο του 1,5% του ΑΕΠ της πληγείσας περιοχής ή το 0,6% του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος της Ελλάδας).

Περαιτέρω, στην απάντηση της αρμόδιας επιτρόπου Κ. Κρέτσου αναφέρεται ότι «το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ταμείο Συνοχής μπορούν να στηρίξουν δράσεις που σχετίζονται με την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και την πρόληψη και διαχείριση κινδύνων όπως οι πλημμύρες, η διάβρωση του εδάφους και οι δασικές πυρκαγιές, καθώς και με την ανθεκτικότητα στις καταστροφές και τα συστήματα διαχείρισης κινδύνου».

Είναι γνωστό όμως ότι τα αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά, αντιπυρικά έργα, ακόμη και εάν είναι επιλέξιμα από τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά ταμεία όπως αναφέρει η απάντηση, υπόκεινται στη μέγγενη της πολιτικής «κόστους - οφέλους» που δεν υπηρετεί την ικανοποίηση των εργατικών - λαϊκών αναγκών, αλλά τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Τα έργα ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής, αντισεισμικής προστασίας δεν υλοποιούνται, γιατί δεν είναι ιδιαίτερα «θελκτικά» για τους καπιταλιστές, αφού δεν αποδίδουν το αναμενόμενο και μακροπρόθεσμο ποσοστό κέρδους.

Για τη διαχρονική, τραγική έλλειψη υποδομών και κεντρικού σχεδιασμού για την προστασία από τα φυσικά φαινόμενα τεράστιες είναι οι ευθύνες της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά και της Τοπικής Διοίκησης σε δήμους και Περιφέρειες που εφαρμόζουν πιστά την πολιτική «κόστους - οφέλους» της ΕΕ.

Το ΚΚΕ ζητάει την άμεση λήψη μέτρων για τους κατοίκους των πληγεισών περιοχών και συγκεκριμένα:

-- Να χορηγηθεί έκτακτο επίδομα για τους πληγέντες, ζωοτροφές στους κτηνοτρόφους που καταστράφηκαν τα αποθέματά τους.

-- Να καταγραφούν όλες οι ζημιές, να υπάρξουν άμεσα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων και αποζημίωσης στο 100% των ζημιών στην αγροτική παραγωγή, χωρίς όρους, προϋποθέσεις και χαράτσια στον ΕΛΓΑ, σε κατοικίες, μικρές επιχειρήσεις, πάγωμα των χρεών σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους, να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης, απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και τον ΕΝΦΙΑ για τους πληγέντες, καμιά διακοπή ρεύματος, νερού και τηλεφώνου σε λαϊκές οικογένειες που έχουν χρέη.

-- Να αποκατασταθούν οι ζημιές στις υποδομές στο οδικό δίκτυο, τους αγροτικούς δρόμους, σε αυλές σπιτιών, στα σχολεία, τα δίκτυα αποχέτευσης, τα δίκτυα ύδρευσης και να πραγματοποιηθεί έλεγχος της ποιότητας του πόσιμου νερού.

-- Να ξεκινήσουν άμεσα και να υλοποιηθούν στο σύνολό τους τα αναγκαία μέτρα ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας, διάνοιξης και εμβάθυνσης ποταμών, διευθέτησης χειμάρρων, αντιδιαβρωτικά, αντικατολισθητικά έργα, σύγχρονο οδικό δίκτυο.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΑΤΡΑΣ
Απόφαση υπέρ των εργαζομένων

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο Πάτρας η εισήγηση για την επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού στους εργαζόμενους με οποιαδήποτε σχέση μισθωτής εργασίας. Η απόφαση αυτή αφορά εργαζόμενους στον δήμο οι οποίοι διεκδικούν δικαστικά μισθούς που έχουν καταργηθεί από τις κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ αλλά και από αυτή των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο αντιδήμαρχος Διοίκησης, Διονύσης Πλέσσας, ανέφερε ανάμεσα σε άλλα:

«Καλούμε τους εργαζόμενους να μην στέκονται στα τρικ της κυβέρνησης, να μην αρκεστούν στις δικαστικές διεκδικήσεις και να κάνουν υπόθεση της πάλης τους τον 13ο και 14ο μισθό και όλες τις απώλειες του εισοδήματός τους. Η δημοτική αρχή με αποφάσεις στην οικονομική επιτροπή, από τον Γενάρη του 2017 όπου βγήκε η πρώτη δικαστική απόφαση, δεν έχει ασκήσει εφέσεις για εργατικές υποθέσεις, που αφορούν τον 13ο και 14ο μισθό.

Μέχρι σήμερα έχουμε καταβάλει:

  • 35.337 ευρώ (από ίδιους πόρους) σε δώδεκα εργαζόμενους του Κοινωνικού Οργανισμού.
  • 170.000 ευρώ (ένταξη στα ληξιπρόθεσμα) σε 63 εργαζόμενους της Διεύθυνσης Καθαριότητας.
  • 600.000 ευρώ (από ίδιους πόρους) σε 146 εργαζόμενους του Κοινωνικού Οργανισμού.
  • 52.000 ευρώ για 24 εργαζόμενους του Δημοτικού Βρεφοκομείου.

Προχωρήσαμε στην έκδοση χρηματικών ενταλμάτων για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΠ τα δώρα τους, που όμως ακυρώθηκαν από τις Υπηρεσίες Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, επειδή δεν συμβαδίζουν με την ισχύουσα νομοθεσία, των μνημονίων, της ΕΕ.

Είναι σε εξέλιξη δικαστική διεκδίκηση με αγωγή των υπόψη εργαζομένων, την οποία και στηρίζουμε. Προϋπολογίζουμε ήδη την αντίστοιχη δαπάνη των 930.000 ευρώ στον προϋπολογισμό της ΔΕΥΑΠ.

(...) Διεκδικούμε από την κυβέρνηση:

  • Τη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του ποσού της κάθε δικαστικής απόφασης από τον πρώτο βαθμό (Ειρηνοδικεία ή Πρωτοδικεία), προκειμένου να πληρώνονται οι εργαζόμενοι χωρίς την αίρεση της οικονομικής δυνατότητας των δήμων. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η δαπάνη για το σύνολο των εργαζομένων του δήμου που αφορά τον 13ο και τον 14ο μισθό είναι 3.500.000 ευρώ ετησίως.
  • Τη με νομοθετική ρύθμιση επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού σε όλους τους εργαζόμενους με οποιαδήποτε σχέση μισθωτής εργασίας (μόνιμοι υπάλληλοι, υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, υπάλληλοι, ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, εργαζόμενοι σε προγράμματα, εργαζόμενοι μέσω κοινωφελούς εργασίας ΟΑΕΔ)».
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ
Κινητοποίηση την Κυριακή κατά τη διάρκεια του Μαραθωνίου

Σε αγωνιστική κινητοποίηση καλεί η Επιτροπή Πυρόπληκτων Κατοίκων Ραφήνας - Μαραθώνα τους κατοίκους των δύο δήμων την Κυριακή 11 Νοέμβρη στις 8 π.μ. στη συμβολή Κυανής Ακτής και λεωφ. Μαραθώνος, που θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια του αγώνα μαραθωνίου δρόμου.

Σχεδόν τέσσερις μήνες έχουν περάσει από την καταστροφική πυρκαγιά και οι πυρόπληκτοι κάτοικοι των περιοχών αυτών συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζεται αμείωτα ο εμπαιγμός τους από μέρους της κυβέρνησης και των δήμων.

Νέα προθεσμία πήρε η περιφερειάρχης

Νέα προθεσμία για τις 22 Νοέμβρη για να δώσει εξηγήσεις ως ύποπτη τέλεσης αξιόποινων πράξεων για την πυρκαγιά στο Μάτι, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 99 άνθρωποι, ζήτησε και πήρε μέσω του συνηγόρου της η περιφερειάρχης Αττικής, Ρ. Δούρου.

Υπενθυμίζεται ότι στους εισαγγελείς που διεξάγουν την έρευνα για τα αίτια και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ξέσπασε και έλαβε ανεξέλεγκτες διαστάσεις η πυρκαγιά, έχουν κληθεί να δώσουν ανωμοτί καταθέσεις είκοσι συνολικά πρόσωπα, επικεφαλής φορέων και υπηρεσιών.

Αγωγή κακοδικίας και αποζημίωση για ηθική βλάβη

Αποζημίωση ύψους 300.000 ευρώ ζητούν η εισαγγελέας Ελένη Ράικου και ο γιατρός σύζυγός της για ηθική βλάβη, από την Ελ. Τουλουπάκη και από τους συνεργάτες της στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, Χρ. Ντζούρα και Στ. Μανώλη. Υπενθυμίζεται ότι αγωγή κακοδικίας κατέθεσε προχτές στο Ειδικό Δικαστήριο η εισαγγελέας Ελ. Ράικου, που διετέλεσε επί χρόνια επικεφαλής στην Εισαγγελία Διαφθοράς κατά της συναδέλφου της Ελ. Τουλουπάκη, η οποία την διαδέχθηκε, επικαλούμενη παραβίαση της μυστικότητας της ανάκρισης, παραβίαση προσωπικών δεδομένων και προσβολή προσωπικότητας σχετικά με την υπόθεση «Novartis».

Η Ελ. Ράικου προσέφυγε στο εν λόγω δικαστήριο μαζί με τον σύζυγό της γιατρό Λ. Καρνέση, για τον οποίο είδαν τη δημοσιότητα πληροφορίες ότι ήταν στη λίστα γιατρών που ελέγχονται για την υπόθεση. Για τη διαρροή των σχετικών πληροφοριών οι προσφεύγοντες θεωρούν υπεύθυνη την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελ. Τουλουπάκη και τους συνεργάτες της. Ο Λ. Καρνέζης έχει δημόσια τοποθετηθεί για την υπόθεση, αρνούμενος οποιαδήποτε έκνομη σχέση με την εν λόγω εταιρεία. Για το θέμα αυτό έχει υποβληθεί από τον ίδιο μήνυση.

Η υπόθεση προσδιορίστηκε για τον ερχόμενο Μάρτη, ενώ τα μέλη του δικαστηρίου θα κληρωθούν τον Δεκέμβρη. Την αγωγή κακοδικίας της Ελ. Ράικου την χειρίζεται προσωρινά η αντιπρόεδρος του ΣτΕ Σπ. Χρυσικοπούλου.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΤΤΙΚΗΣ
Ζητά εξηγήσεις για την κατασκευή μονάδας καύσης απορριμμάτων στο Θριάσιο

Αίτημα συζήτησης θέματος προ ημερησίας διάταξης στη χτεσινοβραδινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, σχετικά με τη διαπραγμάτευση του δημάρχου Αθηναίων και του ΕΔΣΝΑ για την κατασκευή μονάδας μαζικής καύσης απορριμμάτων του δήμου, κατέθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αττικής.

Αναλυτικά το αίτημα:

«Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, σήμερα, ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης ζητάει την εξουσιοδότηση του Σώματος για να προχωρήσει σε διαπραγμάτευση με τον ΕΔΣΝΑ για την κατασκευή στον Ασπρόπυργο, δηλαδή στην καρδιά του Θριασίου, μονάδα μαζικής καύσης 244.353 τόνων/έτος απορριμμάτων του δήμου, που ισοδυναμεί με το 84% περίπου της ετήσιας παραγωγής αποβλήτων!

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της "Λαϊκής Συσπείρωσης" ζητούν να συζητηθεί το μείζον αυτό ζήτημα και να απαντήσει η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, που ως γνωστόν είναι και πρόεδρος στον ΕΔΣΝΑ, τι γνωρίζει για το ζήτημα και τι πρόκειται να πράξει».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ