ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ
Απεργούν σήμερα ενάντια στο νομοσχέδιο - έκτρωμα που σμπαραλιάζει το ωράριό τους

Σε συγκέντρωση στις 11 π.μ. στο υπουργείο Υγείας καλεί η ΟΕΝΓΕ

Με 24ωρη απεργία κλιμακώνουν σήμερα Πέμπτη τις κινητοποιήσεις τους οι νοσοκομειακοί γιατροί, με απόφαση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), ενάντια στο νομοσχέδιο - έκτρωμα για τη «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας που ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Στο πλαίσιο της απεργίας θα γίνει συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας στις 11 π.μ.

Στην απεργία και στη συγκέντρωση συμμετέχει και η ΕΙΝΑΠ, ενώ η Ομοσπονδία των υγειονομικών κήρυξε παναττική στάση εργασίας (11 π.μ. - 3 μ.μ.).

Οπως υπογραμμίζει η ΟΕΝΓΕ, το νομοσχέδιο αποτελεί κομμάτι της συνολικότερης επίθεσης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στα δικαιώματα των εργαζομένων και «διευθετεί - ελαστικοποιεί το χρόνο εργασίας, σμπαραλιάζει κάθε κανονικότητα στο ωράριο των γιατρών, απορρυθμίζει τη λειτουργία τμημάτων και κλινικών».

Ταυτόχρονα οι νοσοκομειακοί γιατροί διεκδικούν: 5ήμερο - 6ωρο - 30ωρο με μία ενεργή εφημερία το μήνα, με επαρκή χρόνο ανάπαυσης κατά τη διάρκεια της εφημερίας και ρεπό την επόμενη μέρα. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία για όλο το λαό.

Πάλη άρρηκτα δεμένη με τον αγώνα για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία

Χτες, οι νοσοκομειακοί γιατροί πραγματοποίησαν πανελλαδική στάση εργασίας. Στο πλαίσιό της δόθηκε συνέντευξη Τύπου από την ΟΕΝΓΕ, ενώ ακολούθησε συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, παρά την έντονη βροχόπτωση, με ομιλητές την Αφροδίτη Ρέντζιου, πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ, και τον Παν. Παπανικολάου, γγ της Ομοσπονδίας.

Αντιπροσωπείες σωματείων και φορέων παραβρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμούς, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους (μεταξύ άλλων χαιρέτισαν , εκπρόσωποι των Συλλόγων Εργαζομένων στα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός» και «Αττικόν», της ΣΕΑΑΝ, του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής, της ΠΟΣ ΟΑΕΕ και της ΕΙΝΑΠ).

Παραβρέθηκε επίσης αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Πέρρο, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του.

Στη συνέντευξη Τύπου που προηγήθηκε, η Α. Ρέντζιου παρουσίασε τις επιπτώσεις του νομοσχεδίου και κάλεσε σε απόσυρσή του. Επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις στην ΕΕ, συμπλήρωσε: «Εμείς έχουμε ηθική υποχρέωση και είμαστε δεσμευμένοι απέναντι στις ζωές, στους ασθενείς, τους υπόλοιπους εργαζόμενους, να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να ματαιώσουμε τα σχέδιά τους. Δεν κάνουμε βήμα πίσω. Τα αιτήματα που προβάλλουμε είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τον αγώνα για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία για όλο το λαό, και σε αυτήν την κατεύθυνση θα παλέψουμε κόντρα στον καιρό».

Αντίστοιχα, ο Π. Παπανικολάου χαρακτήρισε τεράστιο ψέμα τον ισχυρισμό του υπουργείου ότι βρίσκεται επί έξι μήνες σε διάλογο με την ΟΕΝΓΕ. Το υπουργείο έδωσε ένα προσχέδιο το Μάη, το οποίο απέρριψε η ΟΕΝΓΕ, και την προηγούμενη βδομάδα έδωσε το τελικό κείμενο χωρίς να μεσολαβήσει καμιά άλλη συζήτηση. Απάντησε επίσης στη συκοφαντία του υπουργείου ότι το 80% των νοσοκομειακών γιατρών είναι διεφθαρμένοι.

Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου εκ μέρους της ΕΙΝΑΠ, ο Ηλίας Σιώρας επισήμανε ότι το νομοσχέδιο αυτό, μαζί με άλλα αντιλαϊκά μέτρα, όπως τη μείωση των κονδυλίων για τα νοσοκομεία και τη μείωση του προσωπικού, χειροτερεύουν περαιτέρω την κατάσταση για τους νοσοκομειακούς γιατρούς και συνολικά στην Υγεία. Σε αυτά, τόνισε, προστίθεται και η συκοφάντηση των γιατρών, εφαρμόζεται δηλαδή η τακτική των προηγούμενων κυβερνήσεων: Οταν είναι να πάρουν αντιλαϊκά μέτρα στην Υγεία, αρχίζει η δυσφήμιση.

Κάλεσμα της Πανελλαδικής Γραμματείας Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην κινητοποίηση απευθύνει και η Πανελλαδική Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ.

Σε ανακοίνωσή της σημειώνει: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ φέρνει νέα επίθεση στη δουλειά και τη ζωή των υγειονομικών, στο επίπεδο παροχών των υπηρεσιών Υγείας - Πρόνοιας για το λαό. Κατ' απαίτηση του ΣΕΒ και της ΕΕ, φέρνει ένα νομοσχέδιο - έκτρωμα που καταργεί τον σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας των γιατρών, καταστρατηγεί κάθε δικαίωμα στην εργασία με ανθρώπινους όρους, στην ξεκούραση».

Κινητοποίηση και στη Θεσσαλονίκη

Το Σωματείο Εργαζομένων στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης στηρίζει την κινητοποίηση της ΟΕΝΓΕ και καλεί σε συγκέντρωση, σήμερα Πέμπτη, στις 9 π.μ., στην πύλη του νοσοκομείου από την οδό Νέας Εγνατίας.

Σε συμμετοχή στη συγκέντρωση, στο πλαίσιο της 24ης απεργίας, καλεί και η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Ιατρών».

Με «fast track» διαδικασίες ψηφίζεται σήμερα το απαράδεκτο νομοσχέδιο

Στην Ολομέλεια της Βουλής ψηφίζεται σήμερα, με τις γνωστές απαράδεκτες «fast track» διαδικασίες του «επείγοντος», το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για το χρόνο εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών, με το οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κλιμακώνει την συνολικότερη αντεργατική επίθεση για την παραπέρα «ελαστικοποίηση» των ωραρίων των εργαζομένων.

Το νομοσχέδιο προβλέπει την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την αντεργατική Οδηγία της ΕΕ (2003/88/ΕΚ) για τη «διευθέτηση» του εργάσιμου χρόνου με βάση τις εκάστοτε ανάγκες των καπιταλιστών και του κράτους τους.

Συνοπτικά, η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο (άρθρο 6) καταργεί τη διάταξη του ισχύοντος νόμου (ν.3754/2009) που προβλέπει ότι «για τις ανάγκες κατάρτισης του προγράμματος εφημεριών και ομαλής λειτουργίας των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας δεν εφαρμόζονται ελαστικά ωράρια και ελαστικές σχέσεις εργασίας».

Χτυπώντας και με το νόμο πλέον τον σταθερό ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας:

-- Ορίζει τις 48 ώρες όχι ως μέγιστο επιτρεπτό εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας, αλλά ως μέσο όρο εβδομαδιαίας εργασίας με περίοδο αναφοράς το 4μηνο, σύμφωνα με την Οδηγία της ΕΕ.

-- Καθιερώνει τη «ρήτρα εξαίρεσης» (opt out), τη δυνατότητα δηλαδή να ανεβαίνει ο εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας στις 60 ώρες! Υποτίθεται ότι αυτό θα γίνεται με τη «συναίνεση» του γιατρού, όμως μέσα στις συνθήκες της υποστελέχωσης των νοσοκομείων, της εντεινόμενης αυθαιρεσίας και αυταρχισμού από διοικήσεις και διευθυντές, το 60ωρο θα γίνει κανόνας.

-- Προβλέπει ότι «σε περίπτωση μείωσης ή απώλειας» της προβλεπόμενης εβδομαδιαίας ανάπαυσης λόγω υπερωρίας χορηγείται ισοδύναμος αντισταθμιστικός χρόνος μέσα... στις επόμενες 14 μέρες (!), με ό,τι σημαίνει αυτό για την υγεία των γιατρών.

-- Με την αντιμετώπιση της εφημερίας ετοιμότητας ως μη εργάσιμου χρόνου, βάζει από το παράθυρο την εφαρμογή του αντεργατικού σχεδίου περί «ενεργού και ανενεργού χρόνου εργασίας».

Προκλητική η κυβέρνηση, μιλά για «προστασία της υγείας και της ασφάλειας» γιατρών και ασθενών!

Ο υπουργός Υγείας, Ανδ. Ξανθός, κατά την χτεσινή τελευταία συνεδρίαση στην αρμόδια Επιτροπή, εμφάνισε προκλητικά το νομοσχέδιο - έκτρωμα ως «σταδιακή εναρμόνιση σε ένα καθεστώς το οποίο προστατεύει την εργασία, την υγεία και την ασφάλεια των γιατρών και κατ' επέκταση των ασθενών τους». Ισχυρίστηκε ακόμα πως «ούτε ελαστικές σχέσεις πάμε να νομοθετήσουμε», κάνοντας βέβαια γαργάρα τις εξηγήσεις που ζήτησε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, για το άρθρο 6...

Στη σχετική ψηφοφορία, ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι επιφυλάχθηκαν επί της αρχής για την Ολομέλεια, με την κριτική τους να εστιάζεται στην καθυστέρηση της ψήφισης της εναρμόνισης της Οδηγίας. «Κατά» ψήφισε η ναζιστική Χρυσή Αυγή, χαρακτηρίζοντας «ανεφάρμοστο» το αντεργατικό νομοσχέδιο, ενώ η Ενωση Κεντρώων απουσίαζε από την ψηφοφορία.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γ. Λαμπρούλης, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο, τόνισε ότι πρόκειται για «επικίνδυνη εξέλιξη που αφορά συνολικά τους εργαζόμενους», προσθέτοντας ότι «υπάρχει προηγούμενο στην ΕΕ όπου το ξήλωμα του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, για παράδειγμα στη Γερμανία, ξεκίνησε από τους γιατρούς και επεκτάθηκε παντού. Ανοίγει το δρόμο για αντιδραστικές αλλαγές γενικότερα σε βάρος των εργαζομένων». Απηύθυνε κάλεσμα στους γιατρούς και όλους τους εργαζόμενους να το αντιπαλέψουν, να το καταργήσουν στην πράξη.

ΝΑΟΥΣΑ
Συλλαλητήριο ενάντια στην υποβάθμιση του νοσοκομείου

Με αίτημα τη γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και την κάλυψη όλων των κενών με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ώστε να λειτουργήσουν και οι 8 βασικές κλινικές του νοσοκομείου Νάουσας, πραγματοποιήθηκε χτες το συλλαλητήριο που διοργάνωσε το Σωματείο Εργαζομένων ενάντια στην υποβάθμιση του νοσοκομείου, με μαζική συμμετοχή των εργαζομένων και του λαού της πόλης.

Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Νάουσας πραγματοποίησαν στάση εργασίας από τις 8 π.μ. μέχρι τη 1 μ.μ., ενώ στάση εργασίας είχε προκηρυχθεί και για τους εργαζόμενους στα άλλα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας.

Η κινητοποίηση ξεκίνησε από το νοσοκομείο της πόλης, όπου παρά τη βροχή πραγματοποιήθηκε μαζική συγκέντρωση, με ιδιαίτερα έντονη τη συμμετοχή των μαθητών. Ακολούθησε πορεία η οποία κατέληξε στην πλατεία της Νάουσας, όπου πραγματοποιήθηκαν χαιρετισμοί εκπροσώπων των φορέων της πόλης που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο και αντιδρούν στην υποβάθμιση του νοσοκομείου σε Κέντρο Υγείας.

Με τα συνθήματά τους οι εργαζόμενοι, συγκροτημένα πίσω από τα πανό του Εργατικού Κέντρου Νάουσας (ΕΚΝ), πρόβαλαν τις διεκδικήσεις τους και απαίτησαν αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους. Στην κινητοποίηση, στο πλάι των υγειονομικών, συμμετείχαν εργατικά σωματεία και σύλλογοι αυτοαπασχολούμενων, ΕΒΕ, αγροτών, Γονέων και Κηδεμόνων, Γυναικών (μελών της ΟΓΕ), επιστημονικοί φορείς.

Ο πρόεδρος του ΕΚΝ, Σάκης Τσίτσης, μέσα από το χαιρετισμό του, ανέδειξε ότι οι αρνητικές εξελίξεις στο νοσοκομείο Νάουσας δεν αποτελούν εξαίρεση, αποτελούν στόχο όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, όπως και της σημερινής, και έχουν άμεση σχέση με την υποχρηματοδότηση και την πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας. Κάλεσε σε κλιμάκωση της πάλης για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους. Για νοσοκομείο, Κέντρα Υγείας και αγροτικά ιατρεία στην περιοχή που να έχουν το απαραίτητο προσωπικό και εξοπλισμό ώστε να μπορούν να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες του λαού. Με εργαζόμενους στις μονάδες Υγείας με σταθερή δουλειά, δικαιώματα και αξιοπρεπείς μισθούς.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ