ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Αποφάσεις για ταχύτερη μετακίνηση δυνάμεων και στρατηγικές υποδομές

Τη «ζωτική σημασία» των μη στρατιωτικών υποδομών για τους φονικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ περιέγραψε ο γγ του
Τη «ζωτική σημασία» των μη στρατιωτικών υποδομών για τους φονικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ περιέγραψε ο γγ του
Αποφάσεις για την προσαρμογή του ΝΑΤΟ στις «απαιτήσεις του 21ου αιώνα», σε έναν κόσμο με «περισσότερες προκλήσεις», δρομολόγησαν χτες οι υπουργοί Αμυνας των κρατών της λυκοσυμμαχίας, όπως είπε ο γγ του ιμπεριαλιστικού οργανισμού, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Εξήγησε ότι αποφάσισαν αναδιαρθρώσεις στη Δομή Διοίκησης του ΝΑΤΟ, με νέες διοικήσεις, ώστε να βελτιώσουν τη μετακίνηση στρατευμάτων στον Ατλαντικό και στο εσωτερικό της Ευρώπης. Απώτερος στόχος τους πάντα η ταχύτερη προώθηση δυνάμεων στα Ανατολικά. Χαρακτήρισε άλλωστε τη σχετική «στρατιωτική κινητικότητα» ως «κλειδί» στην «αποτρεπτική και αμυντική ικανότητα» του ΝΑΤΟ.

Οι «μη στρατιωτικές υποδομές»

«Αλλά δεν είναι μόνο οι νέες διοικήσεις. Πρέπει επίσης να προσαρμόσουμε στις σύγχρονες συνθήκες τις στρατιωτικές μας απαιτήσεις για τις μη στρατιωτικές υποδομές, όπως οι δρόμοι, οι σιδηρόδρομοι και τα αεροδρόμια. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για το ΝΑΤΟ», τόνισε, κάνοντας σαφή την απόφασή τους να προστατέψουν με στρατιωτικά μέσα υποδομές και δίκτυα που χαρακτηρίζουν στρατηγικής σημασίας.

Χαρακτηριστικό εξάλλου και πρόσφατο παράδειγμα για το πώς εννοούν αυτό το ενδιαφέρον είναι τα σχέδια για εγκατάσταση βάσης αμερικανικών στρατιωτικών ελικοπτέρων στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το οποίο παράλληλα θέλουν να βάλουν στο χέρι αμερικανικά μονοπώλια.

Ο Στόλτενμπεργκ εξηγούσε επ' αυτού σε δημοσιογράφους πως «χρειαζόμαστε μια Δομή Διοίκησης που θα εγγυάται ότι θα έχουμε τις κατάλληλες δυνάμεις στο σωστό μέρος, με τον κατάλληλο εξοπλισμό, στη σωστή στιγμή. Χρειαζόμαστε μια Δομή Διοίκησης για να οργανώσουμε, να οδηγήσουμε, να διευκολύνουμε την εξάπλωση δυνάμεων του ΝΑΤΟ σε αποστολές και επιχειρήσεις, αλλά φυσικά και για το γεγονός ότι είμαστε παρόντες στην Ευρώπη, λειτουργώντας καθημερινά ως δύναμη αποτροπής».

Ενταση των ανταγωνισμών

Επιβεβαιώνοντας ο ίδιος ότι οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί εντείνονται και απλώνονται, πρόσθεσε: «Μικρύναμε τη Δομή Διοίκησης στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου, γιατί οι εντάσεις μειώθηκαν. Και κατευθυνθήκαμε από το να επικεντρωνόμαστε στη συλλογική άμυνα στην Ευρώπη, σε εκστρατευτικές επιχειρήσεις εκτός Ευρώπης, όπως για παράδειγμα στο Αφγανιστάν. Τώρα πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε σε θέση να διεξάγουμε εκστρατευτικές αποστολές (...) όπως στο Αφγανιστάν, αλλά ταυτόχρονα να ενισχύουμε την παρουσία μας στην Ευρώπη, τη συλλογική μας άμυνα εδώ».

«Για να διασφαλίσουμε ότι οι δυνάμεις μας είναι σε θέση να αναπτυχθούν», συνέχισε, «χρειαζόμαστε μεγαλύτερη ετοιμότητα. Αλλά χρειαζόμαστε επίσης υποδομή, χρειαζόμαστε μέσα επικοινωνίας, χρειαζόμαστε ασφαλείς θαλάσσιες γραμμές επικοινωνιών πάνω από τον Ατλαντικό».

«Το πού ακριβώς θα εγκαταστήσουμε νέες διοικήσεις είναι κάτι που πρόκειται να αποφασίσουμε αργότερα. Εχουμε τώρα την πρόταση από τους στρατηγικούς μας διοικητές (...) ελπίζω ότι οι υπουργοί Αμυνας θα μπορέσουν να λάβουν τελικές αποφάσεις στη συνάντησή τους τον Φλεβάρη, αλλά θα συμφωνήσουμε σήμερα (σ.σ. χτες) στο περίγραμμα του σχεδίου».

Θαλάσσια «ασφάλεια»

Σε συζήτηση μπήκε επίσης η μεγαλύτερη «συμβολή» των κρατών - μελών στις μόνιμες ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ (μία από τις οποίες είναι και η SNMG2, που επιχειρεί σε Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα, με επίκεντρο το Αιγαίο). «Ναι», είπε σε δημοσιογράφους ο Στόλτενμπεργκ, στο φόντο και της αυξημένης ρωσικής δραστηριότητας σε Ατλαντικό και Μεσόγειο, «υπάρχουν κάποιες απαιτήσεις για αυξημένες ναυτικές ικανότητες. Αυτά μπορεί να είναι πλοία, υποβρύχια ή αεροσκάφη θαλάσσιας περιπολίας ή άλλες ναυτικές ικανότητες. Ετσι, ναι, υπάρχει ένα αίτημα για περισσότερες θαλάσσιες δυνατότητες».

Εβαλε πάντως το θέμα όχι μόνο στη βάση της παροχής περισσότερων μέσων, αλλά και του «πώς δουλεύουν μαζί», της περιλάλητης διαλειτουργικότητάς τους, «και σε ποιο βαθμό τα έθνη συνεισφέρουν τις εθνικές τους ικανότητες σε ένα πλαίσιο του ΝΑΤΟ», κάνοντας και έτσι σαφές ότι οι πολυδιαφημισμένες στρατιωτικές δαπάνες δρομολογούνται τελικά στοιχισμένες εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου και με προτεραιότητα όχι τις αμυντικές ανάγκες της χώρας, αλλά τα προτάγματα της λυκοσυμμαχίας. «Ολα αυτά τα ζητήματα βρίσκονται τώρα στο τραπέζι και θα εξεταστούν ως μέρος της διαδικασίας προσαρμογής της Δομής Διοίκησης του ΝΑΤΟ», κατέληξε ο Στόλτενμπεργκ.

Εξάλλου, καθώς βασικό σημείο στο σχεδιασμό τους είναι ο καλύτερος συντονισμός με τον έτερο πόλο του ευρωατλαντικού άξονα, την ΕΕ, σε μέρος των εργασιών της Συνόδου μετείχε χτες και η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Ασφάλειας και Εξωτερικών, Φεντερίκα Μογκερίνι, εξετάζοντας «απειλές για τη διεθνή ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Κορέας». Οπως έλεγε επ' αυτού ο Στόλτενμπεργκ, «όλοι οι σύμμαχοι συμφωνούν ότι πρέπει να ασκήσουμε ισχυρή πίεση στη Β. Κορέα».

Ενισχύσεις και συναντήσεις

Σήμερα, οι υπουργοί θα συζητήσουν την παραπέρα πορεία της αποστολής του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν «Resolute Support». Ο ίδιος ο Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε την κατάσταση εκεί «ασταθή», και μπρος και στα αιτήματα των επί τόπου διοικητών για ενισχύσεις πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ στέλνουν ήδη περισσότερα στρατεύματα και μια σειρά άλλα κράτη - μέλη επίσης αναλαμβάνουν δέσμευση ότι θα πράξουν το ίδιο. «Το μήνυμά μας είναι ότι θα παραμείνουμε στη χώρα», τόνισε ο Στόλτενμπεργκ, προαναγγέλλοντας αύξηση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων που επιχειρούν στο Αφγανιστάν το 2018, από 13.000 σε 16.000 άτομα.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο γγ του ΝΑΤΟ είχε χτες διμερείς συναντήσεις με τους υπουργούς Αμυνας ΗΠΑ, Τουρκίας και Νορβηγίας, προκειμένου να λειανθούν και «τριβές» στο εσωτερικό της λυκοσυμμαχίας, ενώ σήμερα αναμένεται να συναντηθεί με τον υπουργό Αμυνας της Βρετανίας, στο φόντο και μιας γκρίνιας ανώτατων Αμερικανών διοικητών της λυκοσυμμαχίας για τις σχεδιαζόμενες περικοπές στις στρατιωτικές δαπάνες της Βρετανίας, που όπως προειδοποιούν θα έχουν αντίκτυπο στη βρετανική συνεισφορά στις ΝΑΤΟικές ανάγκες.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Συνεχείς συνεννοήσεις και διασύνδεση με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Με τον ακόλουθο Αμυνας της πρεσβείας των ΗΠΑ Robert Palm συναντήθηκε χτες ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, στο φόντο των συμφωνιών για εκσυγχρονισμό των «F-16», το οποίο κατά την επιτροπή που εισηγήθηκε στο Κογκρέσο, «θα συμβάλλει στην επίτευξη στόχων της εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ (...) θα ενισχύσει την ικανότητα της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας να υποστηρίζει το ΝΑΤΟ και να (...) εκτελέσει αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις», στους πολεμικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Ταυτόχρονα, η συνάντηση έγινε στο φόντο και ανησυχητικών δηλώσεων του Αμερικανικού πρέσβη Τζ. Πάιατ, ότι οι δυο κυβερνήσεις προωθούν το στήσιμο βάσης για αμερικανικά στρατιωτικά ελικόπτερα στην Αλεξανδρούπολη.

Την ίδια ώρα, και σε μια συντονισμένη περατζάδα υψηλόβαθμων Αμερικανών στρατιωτικών από το υπουργείο, ο Α/ΓΕΣ Αλκ. Στεφανής υποδεχόταν χτες στο Επιτελείο τον διοικητή των Στρατιωτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη (USAREUR), αντιστράτηγο F.B. Hodges. Επισήμως, «συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, τα οποία επικεντρώθηκαν σε ζητήματα εκπαίδευσης και ασκήσεων». Εξάλλου, «επιβεβαιώθηκε το εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας, αλληλοεκτίμησης και αμοιβαίας εμπιστοσύνης που ήδη υφίσταται, στο πλαίσιο των δράσεων των Χερσαίων Δυνάμεων Ελλάδας και ΗΠΑ». Παράλληλα, «διερευνήθηκαν όλες οι δυνατότητες για την περαιτέρω ενίσχυση συνεργειών σε θέματα εκπαίδευσης, ασκήσεων και συντήρησης αμυντικού υλικού».

Την ίδια ώρα, με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζονται οι συνεκπαιδεύσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με ΝΑΤΟικές μονάδες. Σε αυτό το πλαίσιο, 6 με 8/11 διεξήχθη στο Σαρωνικό συνεκπαίδευση του Πολεμικού Ναυτικού με μονάδες της ΝΑΤΟικής αρμάδας SNMCMG2. Από πλευράς του Πολεμικού Ναυτικού συμμετείχαν το ναρκοθηρευτικό «ΚΑΛΥΨΩ» και ένα ελικόπτερο, ενώ από πλευράς της ΝΑΤΟικής δύναμης συμμετείχαν το αγγλικό πλοίο πολλαπλών ρόλων «HMS ENTERPRISE», το επίσης αγγλικό ναρκοθηρευτικό «HMS PEMBROKE» και το ιταλικό ναρκοθηρευτικό «ITS CROTONE». Η συνεκπαίδευση εστιάστηκε σε διαδικασίες ναρκοθηρίας, στην αντιμετώπιση ασύμμετρης απειλής αέρος - επιφανείας, σε τεχνικά - τακτικά αντικείμενα επικοινωνιών, διοικητικής μέριμνας και προχωρητικών ελιγμών.

Τέλος, ο Α/ΓΕΕΘΑ Ευ. Αποστολάκης, επισκεπτόμενος τη Γερμανία και σε επαφές με τον Γερμανό ομόλογό του και άλλους παράγοντες, συζήτησε μεταξύ άλλων την πορεία της επιχείρησης της SNMG2 στο Αιγαίο. Μιλώντας, εξάλλου, σε γερμανική στρατιωτική σχολή, τόνισε, μεταξύ άλλων, σηματοδοτώντας και τις ιεραρχήσεις της κυβέρνησης:

«Τις παραμέτρους που συνθέτουν το σύγχρονο περιβάλλον ασφαλείας και απειλών με έμφαση στις γεωπολιτικές εξελίξεις στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής». «Το ρόλο της σταθερότητας που επιτελούν η Ελλάδα και οι Ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή». «Την ανάπτυξη των αμυντικών δυνατοτήτων και τη συμμετοχή σε διεθνείς οργανισμούς καθώς και σε διμερείς/πολυμερείς συνεργασίες υποστήριξης της ειρήνης και σταθερότητας, ως των μέσων επίτευξης της εθνικής αμυντικής πολιτικής». «Την τήρηση των συμμαχικών υποχρεώσεων εκ μέρους της Ελλάδας». «Τη συμμετοχή της Ελλάδας σε επιχειρήσεις ΕΕ - ΝΑΤΟ». «Την ενεργό προώθηση στρατιωτικών συνεργασιών με κράτη των Βαλκανίων, της Β. Αφρικής και της Μέσης Ανατολής».

Προσυνεδριακές συσκέψεις Επιτροπών Ειρήνης

Συσκέψεις μπροστά στο Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ, στις 2 και 3 Δεκέμβρη, για τη συζήτηση των εξελίξεων και την εκλογή αντιπροσώπων, πραγματοποιούν οι Επιτροπές Ειρήνης. Τις επόμενες μέρες, σε σύσκεψη καλούν μεταξύ άλλων:

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Νέας Σμύρνης, αύριο Παρασκευή, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου (2ας Μαΐου 8 - πλατεία Ν. Σμύρνης).

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Δάφνης Υμηττού, αύριο Παρασκευή, στο Α' ΚΑΠΗ Δάφνης (Αλεξάνδρας 65 και Βύρωνος κοντά στο σταθμό μετρό «Δάφνη»).

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Ιλίου, αύριο Παρασκευή, στις 7 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» (Αγ. Φανουρίου 98).

-- Η Επιτροπή Ειρήνης της 2ηςΔημοτικής Κοινότητας Αθήνας (Γούβα - Ν. Κόσμος - Παγκράτι), την Κυριακή 12 Νοέμβρη στις 11 π.μ., στα γραφεία του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αγ. Αρτέμιος», οδός Ηλιάδος 102-104, Αγ. Αρτέμιος.

-- H Επιτροπή Ειρήνης Αγ. Δημητρίου, την Τετάρτη 15/11, στο 6ο Δημοτικό Σχολείο (Λ. Αγ. Δημητρίου 186), στις 6.30 μ.μ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ