ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΑΠΕΡΓΩΝ ΠΕΙΝΑΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ
Κραυγή αγωνίας με αίτημα να επανενωθούν με τις οικογένειές τους

Οι υπεύθυνοι της πρεσβείας δεν επέτρεψαν σε γυναίκα πρόσφυγα να μπει στο χώρο

Παρά τη βροχή οι πρόσφυγες πορεύτηκαν προς τη γερμανική πρεσβεία
Παρά τη βροχή οι πρόσφυγες πορεύτηκαν προς τη γερμανική πρεσβεία
«

Πόρτα» στους πρόσφυγες πολέμου από τη Συρία, που εδώ και εννέα μέρες κάνουν απεργία πείνας στο Σύνταγμα, έριξε χτες η πρεσβεία της Γερμανίας. Οι πρόσφυγες πραγματοποίησαν πορεία προς τη γερμανική πρεσβεία, ζητώντας επανένωση με τις οικογένειές τους. Οπως καταγγέλθηκε από τους συγκεντρωμένους, στους υπεύθυνους της πρεσβείας δεν άρεσε η φυλετική σύνθεση της τριμελούς επιτροπής των απεργών πείνας, που αποτελούταν από δυο άνδρες και μία γυναίκα και έθεσαν, προσχηματικά, την προϋπόθεση της αποκλειστικής ανδρικής της σύνθεσης, ζητώντας να υπάρχει σε αυτήν και κάποιο μέλος... ΜΚΟ. Οπως ήταν φυσικό, η συνάντηση δεν έγινε και οι πρόσφυγες άνδρες, γυναίκες και παιδιά, βρεγμένοι μέχρι το κόκαλο, αφού η κινητοποίηση έγινε υπό καταρρακτώδη βροχή, επέστρεψαν στο Σύνταγμα.

Οι επτά άνδρες και οι επτά γυναίκες που συνέχιζαν χτες για 8η μέρα την απεργία πείνας, κατήγγειλαν για άλλη μια φορά ότι αυτοί και τα παιδιά τους δικαιούνται να μεταφερθούν στη χώρα που ζουν οι συγγενείς τους, στη Γερμανία. Οι αιτήσεις τους έχουν εγκριθεί, αλλά οι μεταφορές καθυστερούν, χωρίς να έχουν καμία ενημέρωση για το εάν και πότε θα βρεθούν κοντά στα αγαπημένα τους πρόσωπα. Το χρονικό όριο των έξι μηνών που προβλέπει ο νόμος για την οικογενειακή επανένωση έχει ξεπεραστεί για χιλιάδες ανθρώπους που αγωνιούν. Πάνω από 4.500 είναι σε αυτήν την κατάσταση, πολλοί από αυτούς είναι ανήλικοι και παιδιά. Αρκετοί κάνουν μήνες να μάθουν νέα από τους συγγενείς τους, ενώ άλλοι έχουν να τους δουν για χρόνια.

Παιδιά - προσφυγόπουλα προσπαθούν να προστατευτούν από τη βροχή
Παιδιά - προσφυγόπουλα προσπαθούν να προστατευτούν από τη βροχή
Για άλλη μια φορά, επεσήμαναν πως η αιτία για τις καθυστερήσεις είναι μία άτυπη, παράνομη συμφωνία «κάτω από το τραπέζι», της γερμανικής και της ελληνικής κυβέρνησης, για να περιοριστούν οι οικογενειακές επανενώσεις. Ετσι, επιβάλλεται για δεύτερη χρονιά σε χιλιάδες ανθρώπους να ζουν σε σκηνές και κοντέινερς σε στρατόπεδα, στερώντας τους μια κανονική ζωή. Υπενθυμίζεται ότι από την αρχή του Ιούλη πρόσφυγες από διαφορετικά στρατόπεδα είχαν ξεκινήσει τις διαμαρτυρίες, ακούγοντας υποσχέσεις, αλλά όχι ξεκάθαρες απαντήσεις.

Οι απεργοί πείνας απαιτούν οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Γερμανίας να σεβαστούν το χρονικό όριο των έξι μηνών για τις οικογενειακές επανενώσεις από τη στιγμή της έγκρισής τους, να μεριμνήσουν για την άμεση μεταφορά στη Γερμανία όσων η 6μηνη προθεσμία έχει ξεπεραστεί, μισθώνοντας πτήσεις τσάρτερ (το τελευταίο το αρνείται η γερμανική κυβέρνηση), ενώ η ελληνική κυβέρνηση να διασφαλίσει τη διαφάνεια στη σειρά προτεραιότητας και να αναλάβει το κόστος της μεταφοράς όπως προβλέπει ο νόμος.

Οπως δήλωσε η Σαμίρα, μία από τις επτά γυναίκες που κάνουν απεργία πείνας, «σήμερα (σ.σ. χτες) διαδηλώσαμε για μια ακόμη φορά μπροστά στη γερμανική πρεσβεία, μαζί με 300 ακόμη ανθρώπους που περιμένουν να βρεθούν κοντά στις οικογένειές τους. Εβρεχε, είχαμε μαζί μας τα παιδιά μας. Ηρθαμε με τις μισές μας οικογένειες. Οι άλλες μισές βρίσκονται στη Γερμανία. (...) Ζητήσαμε κάτι απλό. Να κάτσουμε σε ένα τραπέζι και να συζητήσουμε. Δεν μου το επέτρεψαν γιατί είμαι γυναίκα. Ο σύζυγός μου είναι στη Γερμανία. Εχει πολιτικό άσυλο. Γιατί δεν αφήνουν εμένα και τις κόρες μου να πάμε εκεί; Εάν μας σέβονταν ως ανθρώπους, αν μπορούσαν να καταλάβουν τι σημαίνει να ζεις μακριά από την οικογένειά σου, αν μπορούσαν να καταλάβουν τι σημαίνει να διακινδυνεύεις τη ζωή σου, το λιγότερο που θα έκαναν είναι να μας συναντήσουν όλους».

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
Εκρηκτική η κατάσταση στον καταυλισμό προσφύγων στο Βαθύ Σάμου

Περιοδεία αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στο νησί

Περιοδεία πραγματοποιήθηκε προχτές Τρίτη από την Τομεακή Επιτροπή Σάμου, με επικεφαλής τον ευρωβουλευτή Κώστα Παπαδάκη. Η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών στο Βαθύ.

Σε δηλώσεις του, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Η κατάσταση παραμένει εκρηκτική, παρά τη σχετική μείωση του αριθμού αφίξεων προσφύγων και μεταναστών στο νησί τον τελευταίο μήνα. Ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στο εν λόγω "hot spot" παραμένει τριπλάσιος της χωρητικότητας του Κέντρου. Είναι ενδεικτικό ότι μπροστά στο χειμώνα και την επιδείνωση του καιρού, οι πρόσφυγες, οικογένειες με μικρά παιδιά, ζουν σε άθλιες, απαράδεκτες συνθήκες, είτε στοιβαγμένοι σε κοντέινερ, είτε σε σκηνές τόσο μέσα στο κέντρο όσο και στα χωράφια γύρω από αυτό, εκτεθειμένοι στα καιρικά φαινόμενα, στις κάθε είδους ασθένειες. Είναι μεγάλες οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και της ΕΕ για την έλλειψη έγκαιρης προετοιμασίας μπροστά στο χειμώνα που είναι ήδη εδώ. Αποκαλύπτονται οι συνέπειες της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας που καταδίκασε χιλιάδες πρόσφυγες στο διπλό εγκλωβισμό, να περιμένουν βασανιστικά για μήνες άσυλο. Πρόκειται για θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και της διαπάλης με τους ανταγωνιστές τους για τον έλεγχο των αγορών και των δρόμων μεταφοράς Ενέργειας. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αφίξεων προσφύγων - μεταναστών είναι από Συρία και Ιράκ, καθώς επίσης καταγράφεται και αυξημένος αριθμός Κούρδων, απεικονίζοντας το πεδίο των ιμπεριαλιστικών συγκρούσεων στην ευρύτερη περιοχή.

Η λεγόμενη γεωστρατηγική αναβάθμιση και οι επικίνδυνες συμφωνίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τις ΗΠΑ στηρίζουν και αποτελούν διευκόλυνση των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων, που αποτελούν την αιτία της προσφυγιάς. Ολα τα αστικά κόμματα, ανάμεσά τους και η εγκληματική ναζιστική Χρυσή Αυγή, συμπλέουν στρατηγικά, χαιρετίζουν τα παζάρια της ελληνικής αστικής τάξης με αυτήν των ΗΠΑ. Κι εδώ στη Σάμο χρειάζεται να απομονωθούν κραυγές όπως αυτές του εθνικιστικού, ρατσιστικού συνονθυλεύματος "Σάμος SOS", που επιχειρεί να δηλητηριάσει τους εργαζόμενους σε βάρος των προσφύγων και μεταναστών, ξεπλένοντας την ΕΕ, τις αποφάσεις της και το καπιταλιστικό σύστημα.

Οι κατευθύνσεις της κυβέρνησης, όσο και της ΕΕ, που υλοποιούνται, είναι στη λογική "μακριά από την ΕΕ οι πρόσφυγες και οι μετανάστες". Οι κανονισμοί του Δουβλίνου, οι αποφάσεις της ΕΕ και της κυβέρνησης, τα κονδύλια της ΕΕ, έχουν κοινή συνισταμένη τον εγκλωβισμό των προσφύγων στα "κράτη εισόδου", εμποδίζοντάς τους να πάνε στις χώρες που έχουν επιλέξει».

Για τις ελλείψεις σε προσωπικό και τις συνθήκες εργασίας

Σε σχέση με τους εργαζόμενους στο «hot spot», ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ ανέδειξε και τις ελλείψεις σε προσωπικό και τις συνθήκες εργασίας τους: «Το καλοκαίρι, όταν και αυξήθηκαν οι αφίξεις, δεν υπήρχε το απαιτούμενο προσωπικό, γιατί είχαν λήξει οι συμβάσεις, ενώ όσοι προσλήφθηκαν από την 1η Σεπτέμβρη παραμένουν απλήρωτοι. Οι ΜΚΟ συνεχίζουν να λύνουν και να δένουν, ενώ οι εργαζόμενοι από το ΚΕΕΛΠΝΟ δουλεύουν με "μπλοκάκι", με τρίμηνες συμβάσεις».

Εγινε επίσης περιοδεία στο λιμεναρχείο και στην αστυνομική διεύθυνση Σάμου, όπου έγινε συνάντηση και με εκπροσώπους της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Σάμου. Οι εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας έρχονται αντιμέτωποι με μια σειρά προβλήματα όπως τα τσακισμένα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα, οι ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές.

Το απόγευμα της Τρίτης, ο ευρωβουλευτής μίλησε σε συγκέντρωση του ΚΚΕ στους Μυτιληνιούς. Στη γεμάτη κόσμο αίθουσα δόθηκε η δυνατότητα να συζητηθούν οι πολιτικές εξελίξεις και η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ. Εγινε ουσιαστική συζήτηση γύρω από μια σειρά βασικά ζητήματα, όπως η επίθεση κυβέρνησης - ΕΕ με την τρίτη «αξιολόγηση» ενάντια στο απεργιακό δικαίωμα, οι περικοπές επιδομάτων, η κατάργηση της μειωμένης φορολογίας στα νησιά, το Προσφυγικό, οι προϋποθέσεις ανασύνταξης του εργατικού κινήματος. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην επέτειο των 100 χρόνων από τη Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση.

Χτες το πρωί, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ μίλησε σε εργάτες του δήμου Σάμου, όπου τονίστηκε η αναγκαιότητα οργάνωσης της πάλης ώστε να διεκδικηθεί το καίριο αίτημα των εργαζομένων για μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα. Περιοδεία και συζήτηση έγινε, τέλος, και με εργαζόμενους της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου.

ΣΑΜΟΣ
Πρόσφυγες ξυλοκοπήθηκαν και μετά ... συνελήφθησαν!

Δυο νεαροί πρόσφυγες από το Ιράκ που ζουν στο ΚΥΤ της Σάμου ξυλοκοπήθηκαν την περασμένη Πέμπτη από τρία άτομα. Οπως υποστηρίζουν οι ίδιοι, είχαν βγει στην πλαγιά, κοντά στο ΚΥΤ, να κόψουν ξύλα για το κρύο, όταν σταμάτησε μπροστά τους ένα όχημα. Με την απειλή κυνηγετικής καραμπίνας, ο οδηγός τούς ανάγκασε να πέσουν γονατιστοί στο έδαφος, ενώ άλλοι δύο άντρες άρχισαν να τους χτυπούν. Ο 17χρονος κατάφερε να ξεφύγει, τον 20χρονο συνέχισαν να τον χτυπούν οι δράστες. Οι νεαροί μεταφέρθηκαν στο τοπικό νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες και ιατρικές εξετάσεις. Τη Δευτέρα μεταφέρθηκαν στο ιατρείο του camp. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, χτες ο 17χρονος μεταφέρθηκε με εσωτερική αιμορραγία στο νοσοκομείο. Τα θύματα εξετάστηκαν και από ιατροδικαστή.

Σύμφωνα με δημοσίευμα, τους δύο πρόσφυγες όταν επέστρεψαν στον καταυλισμό, τούς υποδέχτηκαν εργαζόμενοι και ενώ διηγούνταν το περιστατικό, αναγνώρισαν ανάμεσα σε συγκεντρωμένους που ήταν στο χώρο, τον άνθρωπο που τους είχε επιτεθεί με την καραμπίνα. Εργαζόμενοι του απευθύνθηκαν, αλλά αυτός άρχισε να απομακρύνεται, λέγοντας ότι έπρεπε να μετακινήσει το όχημά του από την είσοδο του κέντρου γιατί εμπόδιζε. Μόλις μπήκε στο τζιπ, ο άντρας έκανε όπισθεν και στη συνέχεια πάτησε με δύναμη το γκάζι και έφυγε με ταχύτητα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο πρόσφυγες πήγαν στο Αστυνομικό Τμήμα και μίλησαν με αστυνομικούς, χωρίς να υπάρχει διερμηνέας, ενώ τους ζητήθηκε να υπογράψουν έγγραφο, χωρίς να γνωρίζουν το περιεχόμενό του. Κατά το δημοσίευμα, η Αστυνομία δεν προχώρησε στη σύλληψη του άντρα, παρά την καταγγελία των προσφύγων και το πιστοποιητικό τραυματισμού τους από το νοσοκομείο. Αντιθέτως, συνέλαβε τα ίδια τα θύματα, ύστερα από μήνυση του ατόμου αυτού, και σχημάτισε δικογραφία την οποία έστειλε στην Εισαγγελία.

Εισαγγελική παρέμβαση για την επίθεση στο σπίτι του Αμίρ

Την παρέμβαση της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου, προκάλεσε η επίθεση τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής στο σπίτι που διαμένει ο 11χρονος Αμίρ, ο οποίος, αν και είχε κληρωθεί να είναι σημαιοφόρος για την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, τελικά παρέλασε με την ταμπέλα του σχολείου του. Ειδικότερα, η Ξ. Δημητρίου παρήγγειλε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ηλία Ζαγοραίο, τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας και, στο πλαίσιο αυτής, να ερευνηθεί εάν έχουν τελεστεί αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα. Υπενθυμίζεται πως άγνωστα άτομα επιτέθηκαν με πέτρες και προκάλεσαν φθορές στο σπίτι της οικογένειας, στη Δάφνη.

Στον ανακριτή ο 58χρονος

Στον ανακριτή οδηγήθηκε, χτες, ο 58χρονος που κατηγορείται για τη δολοφονία με 14 μαχαιριές της εφοριακού Δώρας Ζέμπερη, που διαπράχθηκε την Τετάρτη 18 Οκτώβρη, στο Β΄ Νεκροταφείο Αθηνών. Ο κατηγορούμενος ζήτησε και πήρε προθεσμία για να απολογηθεί αύριο το πρωί. Ο δράστης που είναι σεσημασμένος, οδηγήθηκε εν μέσω έντασης στα δικαστήρια το πρωί και κατά την αποχώρησή του δέχτηκε επίθεση από το συγκεντρωμένο πλήθος. Συγγενείς του θύματος, αλλά και πολίτες που βρίσκονταν στα δικαστήρια, επιτέθηκαν στον κατηγορούμενο και τον ξυλοκόπησαν. Η μητέρα του θύματος φώναζε με λυγμούς «θάνατος στον δολοφόνο».

Υπενθυμίζεται ότι ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για τα κακουργήματα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και της ληστείας με την επιβαρυντική περίσταση ότι τελέστηκε με ιδιαίτερη σκληρότητα. Επιπλέον, απαγγέλθηκε κατηγορία και για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία. Ο δράστης, που είναι Ελληνας, τοξικομανής, προσήχθη αρχικά στη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής ως ο βασικός ύποπτος για τη δολοφονία της 32χρονης και ομολόγησε. Κίνητρο για τη δολοφονία ήταν η ληστεία. Η Δώρα Ζέμπερη προέβαλε αντίσταση όταν της επιτέθηκε ο δράστης για να την ληστέψει, και τότε εκείνος την κατακρεούργησε.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ