ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Νοέμβρη 2016 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Θέλει «τάχιστη ολοκλήρωση» των στόχων του κεφαλαίου

Το «πολεμικό χρονοδιάγραμμα» των μέτρων για λογαριασμό του κεφαλαίου επανέλαβε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Eurokinissi

Το «πολεμικό χρονοδιάγραμμα» των μέτρων για λογαριασμό του κεφαλαίου επανέλαβε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Εκ νέου διαβεβαιώσεις στην αστική τάξη για την προσήλωση της κυβέρνησης στην προώθηση των στόχων της παρείχε χτες ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Αφού υπεραμύνθηκε του ανασχηματισμού βεβαιώνοντας ότι «έχει τα χαρακτηριστικά ανανέωσης, αλλά και συνέχειας του κυβερνητικού έργου» και πως «τόσο οι νέοι όσο και οι παλιότεροι υπουργοί υπηρετούν το συλλογικό σχέδιο της κυβέρνησης για την ταχύτερη έξοδο από την κρίση» και για το «το πέρασμα σε μια νέα εποχή ανάπτυξης», επανέλαβε τους άξονες δράσης της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα, όπως τους ιεράρχησε ο πρωθυπουργός στην πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου.

«Πρώτον: Η τάχιστη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης (...) Δεύτερον: Η έναρξη της συζήτησης για τον προσδιορισμό των συγκεκριμένων μέτρων για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους... Τρίτον: Η ενίσχυση της επενδυτικής δραστηριότητας στην ελληνική οικονομία» σημείωσε, διευκρινίζοντας ως προς το τελευταίο ότι «αυτή η προτεραιότητα αποτελεί υψίστης σημασίας θέμα για την κυβέρνηση, τώρα που αλλάζει το κλίμα στην οικονομία με την προσέλκυση νέων επενδύσεων, ειδικά στους τομείς που ενισχύουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας».

Μάλιστα, σε ερώτηση σχετική με τις επενδύσεις, ο Δ. Τζανακόπουλος διαφήμισε τα κίνητρα που παρέχονται με το νέο αναπτυξιακό νόμο. «Το βασικό κίνητρο για επενδύσεις είναι η σταθερότητα της οικονομίας και η δυνατότητα μακροπρόθεσμου σχεδιασμού εκ μέρους των επενδυτών. Με το νέο αναπτυξιακό νόμο που έχουμε περάσει, έχουμε προβλέψει συγκεκριμένα μέτρα για μακροπρόθεσμες επενδύσεις, έχουμε δώσει συγκεκριμένα κίνητρα, έτσι ώστε να προχωρήσουν επενδυτικές πρωτοβουλίες και νομίζω ότι στην ίδια κατεύθυνση θα κινηθεί ο νέος υπουργός Οικονομίας, ο κ. Παπαδημητρίου, αλλά και το σύνολο της κυβέρνησης», δήλωσε.

Στα παραπάνω πρόσθεσε και τον «προσανατολισμό στα ζητήματα της καθημερινότητας των πολιτών»...

Ο Δ. Τζανακόπουλος σχολίασε τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «η ουσιαστική διευθέτηση του ζητήματος του χρέους αποτελεί προτεραιότητα για την Ευρωζώνη, αλλά και για τη διεθνή κοινότητα». Απ' την πλευρά της κυβέρνησης, εξήγησε ότι «ο βασικός μας στόχος είναι να ολοκληρώσουμε τη δεύτερη αξιολόγηση, να εκκινήσει η συζήτηση για το χρέος, να πάρουμε όσο το δυνατόν περισσότερα στο Γιούρογκρουπ της 5ης του Δεκέμβρη και αυτό να οδηγήσει τη χώρα στην ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Μια τέτοια προοπτική ανοίγει έναν καθαρό διάδρομο δεκαετίας και σταθεροποιεί πλήρως την ελληνική οικονομία».

Για το ζήτημα του χρέους επιτέθηκε στη ΝΔ κατηγορώντας την για προσπάθεια αποσταθεροποίησης, επειδή ζητά διαρκώς εκλογές. «Θέλει η χώρα να σέρνεται, ώστε να δικαιωθεί η ίδια η ΝΔ», ανέφερε και παραπέρα της καταλόγισε ότι «θέλει να ανταλλάξει σκληρές μεταρρυθμίσεις διάλυσης της κοινωνίας με τη ρύθμιση του χρέους», όχι μόνο κρύβοντας ότι αυτά τα δύο πάνε πακέτο, ανεξάρτητα απ' το ποιος ασκεί την αστική διαχείριση, αλλά και ισχυριζόμενος ότι «είναι ένας εφικτός στόχος, χωρίς να δοθεί σε αντάλλαγμα η κοινωνική συντριβή».

Αναφορικά με τη διαδικασία συγκρότησης του ΕΣΡ και τα παζάρια για το ξαναμοίρασμα της τηλεοπτικής πίτας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπερασπίστηκε τη «διαρκή μέριμνα» της κυβέρνησης «για τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις», επικροτώντας το ότι «δημιουργείται μια ατμόσφαιρα συναίνεσης στο δημόσιο βίο και μεταξύ των πολιτικών κομμάτων».

Στις πολλές ερωτήσεις που δέχτηκε για την απομάκρυνση του Ν. Φίλη απ' την κυβέρνηση, απάντησε με καταλογισμό ευθυνών εμμέσως στον πρώην υπουργό για άκαιρο άνοιγμα μετώπου με την Εκκλησία. «Εξάλλου, το πότε, ποιος και με ποια στρατηγική θα ανοίξει και θα διαχειριστεί μέτωπα και ρήξεις, είναι επίσης προϊόν συλλογικής απόφασης», δήλωσε.

Τέλος, σε ερώτηση για το Κυπριακό αρκέστηκε να δηλώσει ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί τις συνομιλίες και στηρίζει λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ.

  • Εως αργά χτες βράδυ συνεδρίαζε το Πολιτικό Συμβούλιο, παρουσία του Αλ. Τσίπρα.
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Ετοιμος «να βάλει πλάτη» στους στόχους των καπιταλιστών

Ετοιμος να δώσει απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα που βάζει το κεφάλαιο στο πολιτικό προσωπικό του, εμφανίστηκε χτες βράδυ, μιλώντας σε κομματική συγκέντρωση στις Βρύσες Χανίων, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης.

Απαντώντας, κατ' αρχάς, στις νουθεσίες που γίνονται από διάφορα κέντρα περί συναίνεσης των αστικών πολιτικών δυνάμεων στα βασικά ζητούμενα των επιχειρηματικών ομίλων, είπε: «Τα όσα ζούμε σήμερα έχουν τη σφραγίδα της Κυβέρνησης Τσίπρα - Καμμένου. Αν συνεχίσουν με αυτούς τους ρυθμούς και με αυτά τα μυαλά, τα χειρότερα θα είναι μπροστά μας. Εμείς θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να το αποτρέψουμε. Και θα βάλουμε πλάτη στη διεθνή σκηνή για τη διασφάλιση των καλύτερων συμφωνιών για τη χώρα μας».

Εκφράζοντας ανοικτά στόχους των επιχειρηματικών ομίλων για απελευθέρωση κονδυλίων από την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, επιπλέον ενίσχυσή τους και αποκατάσταση της ρευστότητάς τους, σημείωσε: «Βεβαίως και η χώρα πρέπει να ενταχθεί, το συντομότερο δυνατόν, στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης για να ξεκινήσει και η ουσιαστική συζήτηση για την απομείωση του χρέους. Μια αξιόπιστη μεταρρυθμιστική κυβέρνηση θα είχε ήδη πετύχει αυτούς τους στόχους. Θα είχε βρεθεί σε ισχυρότερη διαπραγματευτική θέση αν είχε υλοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις αντί να πορεύεται με διαρκή πισωγυρίσματα, χωρίς σχέδιο, χωρίς πραγματική βούληση», πρόσθεσε, αιτιολογώντας το αίτημά του για πρόωρες εκλογές, και διαβεβαιώνοντας για την αποφασιστικότητά του να τρέξει ταχύτερα από τον ΣΥΡΙΖΑ τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, σημείωσε πως η δική του κυβέρνηση θα είναι πιο «φιλική» στην κερδοφορία του κεφαλαίου, ως εξής: «Μειώνουμε φόρους και εισφορές, απελευθερώνοντας πόρους προς όφελος της πραγματικής οικονομίας. Δημιουργούμε ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον για επενδύσεις. Μειώνουμε τη γραφειοκρατία, απλουστεύουμε διαδικασίες, περιορίζουμε και βελτιώνουμε το Κράτος. Και ταυτόχρονα εξασφαλίζουμε ένα Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, στοχευμένα σε κάθε συμπολίτη μας που έχει ανάγκη», συμπλήρωσε, εντάσσοντας στο μείγμα του και τη δική του πρόταση για διαχείριση της ακραίας φτώχειας.

ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ - ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ
Τροφοδοτούν κινητικότητα στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας

Ο πρόσφατος ανασχηματισμός, η προσπάθεια για γρήγορο κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης» και των αντιλαϊκών μέτρων που τη συνοδεύουν, καθώς και η συζήτηση για τα επόμενα μνημόνια διαρκείας που ανοίγει, τροφοδοτούν εκ νέου την κινητικότητα στο έτσι κι αλλιώς ρευστό αστικό πολιτικό σύστημα, με επίκεντρο στη φάση αυτή τις διεργασίες στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας και με το βλέμμα στην ανάγκη για διαμόρφωση σταθερών κυβερνήσεων και εναλλακτικών.

Χαρακτηριστικό είναι το χτεσινό κύριο άρθρο της «Αυγής», που αναφερόμενο στις προεδρικές εκλογές στη Γερμανία, όπου το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα SPD - ο μικρότερος εταίρος στον κυβερνητικό συνασπισμό με την Μέρκελ - πρότεινε δικό του υποψήφιο, τον σοσιαλδημοκράτη ΥΠΕΞ Φ. Β. Σταϊνμάγερ, σημειώνει ότι «το SPD ουσιαστικά κήρυξε τον πόλεμο στη Χριστιανοδημοκρατία, ενώ για πρώτη φορά φλερτάρει δημόσια με το ενδεχόμενο ενός αριστερόστροφου συνασπισμού μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές. Ο Σταϊνμάγερ είναι ο πλέον δημοφιλής Γερμανός πολιτικός και έχει βάσιμες ελπίδες να πάρει ψήφους από την Αριστερά και τους Πράσινους, ενδεχομένως και από τους Φιλελεύθερους».

«Ολη αυτή η ενδογερμανική κόντρα δεν θα είχε κανένα ενδιαφέρον για τον έξω κόσμο εάν δεν αποτελούσε ακόμη ένα προοίμιο για την αρχή του τέλους του εξαγώγιμου μοντέλου στην Ευρώπη του μεγάλου συνασπισμού», προσθέτει η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, συνδέοντας ευθέως τις εξελίξεις στη Γερμανία με αντίστοιχα σχέδια στο εγχώριο αστικό πολιτικό σύστημα.

Σχέδια που αποτυπώνει σαφέστερα η «Εφημερίδα των Συντακτών», εκτιμώντας χτες σε άρθρο της ότι «το επιτελείο του Μαξίμου (...) το τελευταίο διάστημα διέκρινε στην καθημερινή πρακτική της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σημάδια ουσιαστικής διαφοροποίησης από τη γραμμή Μητσοτάκη» και, σε αυτήν τη βάση, «βγάζοντας από το υπουργικό συμβούλιο 3 πρόσωπα που έλκουν την καταγωγή τους από το ΠΑΣΟΚ και ήταν "κόκκινο πανί" για την Χ. Τρικούπη (σ.σ.: Μάρδας, Τζάκρη, Μπόλαρης) στέλνει το μήνυμα στην ηγεσία της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας ότι μπορούμε να συνεννοηθούμε παρακάμπτοντας τη ΝΔ». Η εφημερίδα εκτιμά, άλλωστε, ότι «πράγματι η Φ. Γεννηματά, εκνευρίζοντας αφόρητα τον Ευ. Βενιζέλο, περνάει αργά αλλά σταθερά από τη μονομέτωπη λογική στη διμέτωπη», συγκρουόμενη και με τη ΝΔ.

Η ίδια η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν απορρίπτει τέτοια σενάρια, αλλά οπωσδήποτε τα συνδυάζει με ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, όπου προΐσταται, ώστε να παζαρέψει από καλύτερες θέσεις το ρόλο της σε μια τέτοια εξέλιξη.

Π.χ. δήλωνε χτες: «Εχουμε υποχρέωση οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου να συνεννοηθούμε γύρω από ένα Εθνικό Σχέδιο παραγωγικής και οικονομικής ανασυγκρότησης της χώρας (...) Για αυτό ζητάμε την ενίσχυσή μας (...) γιατί η μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη ξέρει και μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση». Στο ίδιο μοτίβο πρόσθεσε ότι «αυτό το τεχνητό δίπολο που προσπαθούν να στήσουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δεν μπορεί να οδηγήσει σε λύσεις (...) Για αυτό είμαστε αισιόδοξοι ότι θα αλλάξουμε τους συσχετισμούς στην κοινωνία σήμερα, και αύριο στη Βουλή, για να μπορέσουμε να επιβάλουμε την Εθνική Γραμμή», ως σχέδιό της για την αναθέρμανση της εγχώριας αστικής οικονομίας.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Προτεραιότητα της κυβέρνησης οι απαιτήσεις ΕΕ, ΔΝΤ, επιχειρηματικών ομίλων

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για την πολιτική της κυβέρνησης:

«Το γεγονός ότι από χτες εκπρόσωποι της ΕΕ, του ΔΝΤ, επιχειρηματικών ομίλων και διεθνών funds χαιρετίζουν την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να κλείσει τη β' αξιολόγηση είναι από μόνο του αρκετό, για να δείξει τι θα έχει ν' αντιμετωπίσει ο λαός το επόμενο διάστημα.

Οταν, λοιπόν, οι απαιτήσεις όλων αυτών εκφράζονται ως προτεραιότητες της κυβέρνησης, για να ολοκληρώσει τις δεσμεύσεις του 3ου μνημονίου, τότε ο λαός όχι μόνο πρέπει να κουμπώνεται, αλλά και να θέσει τις δικές του προτεραιότητες, για να μη φορτωθεί άλλο τα βάρη της κρίσης και της ανάκαμψης των καπιταλιστικών κερδών και να διεκδικήσει την επιστροφή όσων έχασε».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ