ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Νοέμβρη 2016 - 1η έκδοση
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΤΗΣΙΑ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Με τα «σκονάκια» της αστικής τάξης η κυβερνητική αντιπροσωπεία

Η επικύρωση της διατλαντικής συμφωνίας ΤΤΙΡ, δηλαδή του «εμπορικού ΝΑΤΟ», αλλά «διορθωμένη» και ...υπό όρους, η μετατροπή της χώρας σε ενεργειακό κόμβο με την ολοκλήρωση της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου TAP και των άλλων αγωγών (IGB, IGI POSΕIDON), αλλά και η παραπέρα καταστολή σε βάρος των προσφύγων στο όνομα «της ασφάλειας των εξωτερικών συνόρων», θα είναι τα θέματα τα οποία θα θέσει η «ελληνική αποστολή» στο τραπέζι της ετήσιας 56ης Διάσκεψης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (LVI COSAC), που θα γίνει στην Μπρατισλάβα από 13 έως 15 Νοέμβρη.

Η προετοιμασία της «ελληνικής αποστολής» και οι θέσεις που θα προβάλει στη διάσκεψη, καθορίστηκαν χτες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής με τη σφραγίδα, πέρα από επιμέρους διαφοροποιήσεις διαχειριστικού χαρακτήρα, πλην της κυβέρνησης και όλων των άλλων αστικών κομμάτων.

Τους άξονες των ελληνικών θέσεων, τις οποίες διαπερνούν τα παζάρια για την προώθηση των στόχων και των σχεδιασμών της αστικής τάξης για την αναβάθμιση του ειδικού της βάρος στην ευρύτερη περιοχή όπου «τρέχουν» οι επικίνδυνοι για τους λαούς ανταγωνισμοί και συγκρούσεις, παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος.

Οσον αφορά τη διατλαντική συμφωνία, ο Γ. Κατρούγκαλος είπε ότι υπάρχουν ζητήματα που «δημιουργούν εύλογες ανησυχίες, παρά τα παράλληλα προφανή οφέλη που μπορεί να έχει η εφαρμογή της TTIP» και αυτά είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, τα κοινωνικά δικαιώματα, τα προϊόντα ονομασίας προέλευσης ΠΟΠ, σημειώνοντας ότι η «θέση της ελληνικής κυβέρνησης» είναι «να γίνουν σημαντικές επεμβάσεις, που να άρουν τις αμφιβολίες και τους κινδύνους, που υπάρχουν σ' αυτά τα επίπεδα».

Για το Ενεργειακό ανέφερε: «Προφανώς, θεωρούμε ότι οι προτεραιότητες της ΕΕ πρέπει να είναι η πλήρης εφαρμογή του τρίτου ενεργειακού πακέτου, η ανάπτυξη των υποδομών Ενέργειας. Θεωρούμε, ιδιαίτερα, κρίσιμα ζητήματα σε αυτό το πλαίσιο την ολοκλήρωση της κατασκευής του αγωγού TAP και των άλλων αγωγών, τον IGB και τον IGI POSΕIDON, που αφορούν, κυρίως, τους διαύλους μεταβίβασης του αερίου προς τις χώρες της Ευρώπης».

Ενώ, για το ζήτημα της «ασφάλειας των εξωτερικών συνόρων», ανέφερε ότι οι προσπάθειες που γίνονται τώρα είναι το θέμα της ανάπτυξης στελεχών Frontex, όχι μόνο στα θαλάσσια, αλλά και στα βόρεια σύνορα, προς αποτροπή δευτερογενών ροών εξόδου, η εγκατάσταση ενός πιο αποτελεσματικού συστήματος εισόδου και εξόδου, που θα επιτρέπει, αποτελεσματικότερα, την ηλεκτρονική καταγραφή των ημερομηνιών εισόδου και εξόδου των υπηκόων τρίτων χωρών στο χώρο Σένγκεν και ένα συμπληρωματικό σύστημα ταξιδιωτικών πληροφοριών και αδειών, το οποίο προωθείται σε επίπεδο της ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο, χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετική την ενεργοποίηση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής.

Με τους άξονες που έθεσε ο Γ. Κατρούγκαλος συμφώνησαν όλα τα αστικά κόμματα. Μάλιστα, από το Ποτάμι ο Ν. Ψαριανός χαρακτήρισε τη Συνθήκη Σένγκεν ως το «μοναδικό σύμβολο» της ΕΕ για την «ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων»! Η ναζιστική Χρυσή Αυγή πρότεινε τον προσανατολισμό των συμμαχιών της αστικής τάξης με άλλα καπιταλιστικά κράτη όπως η Ρωσία.

Η τοποθέτηση του ΚΚΕ

Στην αντίπερα όχθη, η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, όσον αφορά τη διατλαντική συμφωνία, αναφέρθηκε στις αντιθέσεις που υπάρχουν μεταξύ των χωρών της ΕΕ για την TTIP, αλλά και στην προσπάθεια που κάνουν ΗΠΑ και ΕΕ να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό Κίνας και Ινδίας. Τόνισε ότι η συμφωνία δεν παίρνει διορθώσεις και οι συνέπειές της «θα είναι δραματικές για την εργατική τάξη και τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα. Θα σημάνει ένταση της εκμετάλλευσης, δραματική μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης και το σάρωμα των όποιων δικαιωμάτων έχουν απομείνει».

Για το Μεταναστευτικό σημείωσε ότι αυτό που προωθείται είναι η κλιμάκωση «της καταστολής ενάντια στους πρόσφυγες και τους μετανάστες από την ΕΕ». «Εμείς θεωρούμε ότι η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες, γιατί μετά την πρόσκληση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, τώρα βάζει την υπογραφή της και στη δημιουργία ενός ακόμη κατασταλτικού ευρωενωσιακού μηχανισμού που δρα στα σύνορα της χώρας».

Για το Ενεργειακό επισήμανε ότι η ΕΕ εντείνει την ιμπεριαλιστική της επιθετικότητα «σε περιοχές γεωστρατηγικής σημασίας στα ανατολικά σύνορά της, στην Κεντρική Ασία, στον Καύκασο και τη Μέση Ανατολή για την κάλυψη εναλλακτικών ενεργειακών δρόμων», ενώ από την πλευρά της η κυβέρνηση «για λογαριασμό της αστικής τάξης συμμετέχει ενεργά στην επιθετική ιμπεριαλιστική πολιτική της ΕΕ, επιδιώκοντας να αναβαθμίσει το γεωπολιτικό και το γεωοικονομικό ρόλο στην περιοχή». Τόνισε, τέλος, ότι και τα τρία αυτά ζητήματα πρέπει να συμπεριληφθούν στα ζητήματα της πάλης του εργατικού - λαϊκού κινήματος.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στο 33,28% η κάλυψη του πανελλαδικού πλάνου

Οι δυνατότητες και τα περιθώρια κλιμάκωσης της προσπάθειας από όλες τις Κομματικές Οργανώσεις αποτυπώνονται στο δεύτερο κλείσιμο της Οικονομικής Εξόρμησης. Με την κάλυψη του πανελλαδικού πλάνου να φτάνει στο 33,28%, επιβεβαιώνεται ότι με αποφασιστικότητα και καλό σχεδιασμό μπορεί και αυτή η μάχη να στεφθεί με επιτυχία.

Μια μάχη που θα κριθεί από το πλατύ άνοιγμα στους εργαζόμενους, στο πλαίσιο του πλούσιου προγραμματισμού των ΚΟ για το επόμενο διάστημα.

Στην πρώτη θέση παραμένει η ΚΟ Δυτικής Ελλάδας φτάνοντας στο 41,69%, στη δεύτερη βρέθηκε η ΚΟ Πελοποννήσου με 38,99% και στην τρίτη η ΚΟ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης με 37,55%.

Ακολουθούν κατά σειρά οι Κομματικές Οργανώσεις: Κεντρικής Μακεδονίας με 35,50%, Αττικής με 34,49%, Θεσσαλίας με 34,07%, Εξωτερικού με 32,07%, Κρήτης με 29,94%, Ανατολικής - Στερεάς - Εύβοιας με 29,19%, Ηπείρου με 29,17%, Αιγαίου με 28,97% και Δυτικής Μακεδονίας με 26,35%.

Η ΚΟΒ του «Ριζοσπάστη» φτάνει στο 18%, ενώ η ΚΝΕ στο 28,28%.

ΤΟ ΘΡΙΑΣΙΟΥ - ΜΕΓΑΡΙΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκθεση αρχειακού υλικού για τον ΔΣΕ στην Ελευσίνα

Το τριήμερο Πέμπτη 10/11, Παρασκευή 11/11 και Σάββατο 12/11, η Τομεακή Οργάνωση Θριασίου - Μεγαρίδας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ θα φιλοξενήσει στην «Ελαιουργική» της Ελευσίνας την έκθεση αρχειακού και φωτογραφικού υλικού για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ, που παρουσιάστηκε στο 42ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» με πλούσιο φωτογραφικό υλικό του οπερατέρ του ΔΣΕ Απόστολου Μουσούρη. Στο χώρο της έκθεσης θα προβάλλεται ντοκιμαντέρ για τη δράση του ΔΣΕ και θα λειτουργεί έκθεση βιβλίου.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν αύριο Πέμπτη, στις 7 μ.μ., με την παρουσίαση του λευκώματος «Φωτογραφίζοντας το Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας» του Απόστολου Μουσούρη, με ομιλητή τον Φάνη Παρρή, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.

Το Σάββατο 12/11, στις 7 μ.μ., στο χώρο της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με ομιλητή τον Μάκη Μαΐλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και θα ακολουθήσει συναυλία από το μουσικό συγκρότημα της ΚΝΕ με τα σπάνια τραγούδια του ΔΣΕ, που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στο 42ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης είναι οι εξής:

-- Πέμπτη 10/11, από τις 2 μ.μ. έως τις 10 μ.μ.

-- Παρασκευή 11/11 και Σάββατο 12/11, από τις 10 π.μ. έως τις 10 μ.μ.

Για οργανωμένες ξεναγήσεις επικοινωνία στο τηλ: 210.5548.961.

ΤΕ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για τους «Αλύγιστους της ταξικής πάλης»

Εκδήλωση για τους «Αλύγιστους της ταξικής πάλης» διοργανώνει η ΤΕ Λιβαδειάς του ΚΚΕ, σήμερα, Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στο Διοικητήριο Λιβαδειάς στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει μουσικοθεατρική παράσταση, ομιλία του Κύριλλου Παπασταύρου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ θα λειτουργεί έκθεση ντοκουμέντων από τις φυλακές.

Προεκλογική σύσκεψη της «Πανεπιστημονικής» Μηχανικών

Μπροστά στις εκλογές του ΤΕΕ, που θα γίνουν την Κυριακή 20 Νοέμβρη, το ψηφοδέλτιο της «Πανεπιστημονικής» Μηχανικών καλεί σε προεκλογική σύσκεψη που θα γίνει σήμερα Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στο Αμφιθέατρο του ΤΕΕ (Νίκης 4, Σύνταγμα, 2ος όροφος).

Εκδήλωση της Επιτροπής Ειρήνης Ιλίου

Η Επιτροπή Ειρήνης Ιλίου διοργανώνει συζήτηση την Παρασκευή 11/11, στις 6.30 μ.μ., στο Πολιτιστικό Καφενείο «Μελίνα Μερκούρη» (Αγ. Φανουρίου 99), με θέμα «Η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, οι αποφάσεις και οι συνέπειες για τους λαούς της περιοχής, η εμπλοκή της χώρας μας. Αιγαίο - Ελληνοτουρκικά - Κυπριακό». Θα μιλήσει ο Νίκος Παπαναστάσης, Αντισυνταγματάρχης ε.α., μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ, μέλος της ΚΕΘΑ.

Διεθνές σεμινάριο για τη γυναικεία ανισοτιμία και την πάλη των κομμουνιστών

Στις 10 και 11 Νοέμβρη 2016, στην Αθήνα, θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο με θέμα «Η γυναικεία ανισοτιμία στην ΕΕ και τον υπόλοιπο καπιταλιστικό κόσμο. Η πάλη των κομμουνιστών», που φιλοξενείται από την Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Τη συζήτηση θα απασχολήσει η ιδεολογική και πολιτική παρέμβαση των ΚΚ για το γυναικείο ζήτημα στις σύγχρονες συνθήκες όξυνσης της επίθεσης των αστικών κυβερνήσεων, της ΕΕ και άλλων ιμπεριαλιστικών διακρατικών ενώσεων, των αστικών τάξεων σε κάθε χώρα. Επίσης, πώς η εξειδίκευση της δουλειάς στις γυναίκες συμβάλλει στην οικοδόμηση των ΚΚ στην εργατική τάξη στην ενίσχυση των αγωνιστικών δεσμών τους μ' αυτήν.

Το σεμινάριο θα ανοίξει ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Σωτήρης Ζαριανόπουλος.

Την εισηγητική ομιλία θα πραγματοποιήσει η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στο σεμινάριο έχουν δηλώσει συμμετοχή μέχρι στιγμής τα εξής 20 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα: ΚΚ Βενεζουέλας, Ενωση Κομμουνιστών στη Βουλγαρία, Κόμμα Βούλγαρων Κομμουνιστών, Βραζιλιάνικο ΚΚ, ΚΚΕ, ΚΚ Ινδίας, ΚΚ Ινδίας (Μ), Κόμμα Εργατών Ιρλανδίας, ΚΚ Λαών της Ισπανίας, ΚΚ, Ιταλία, Σοσιαλιστικό Κίνημα Καζαχστάν, Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Κροατίας, Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας, ΚΚ Μεξικού, ΚΚ Ν. Αφρικής, Ουγγρικό Εργατικό Κόμμα, Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας, Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας, ΚΚ Σουηδίας, ΚΚ, Τουρκία.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ