ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Νοέμβρη 2016 - 1η έκδοση
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
HΠΑ
Εκλογές σε κλίμα έντονης πόλωσης και με αυξημένη συμμετοχή

Μαζική συμμετοχή στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης

Copyright 2016 The Associated

Μαζική συμμετοχή στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τα πρώτα αποτελέσματα των μετρήσεων πάνω από την κάλπη (exit polls) - ένα πολύ μικρό δείγμα που δόθηκε στις 2.30 π.μ. ώρα Ελλάδας - επιβεβαίωσαν το αμφίρροπο αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ. Στις 6 πολιτείες που αφορούν, ο Ντόναλντ Τραμπ φαινόταν να κερδίζει στο Κεντάκι και την Ιντιάνα, η Χίλαρι Κλίντον στο Βέρμοντ, ενώ σε άλλες τρεις Βιρτζίνια, Τζόρτζια και Νότια Καρολίνα, δεν μπορούσε να υπάρξει σίγουρη πρόβλεψη.

Οι (ασυνήθιστες για τα δεδομένα των αμερικανικών εκλογών) μεγάλες ουρές ψηφοφόρων έξω από εκατοντάδες εκλογικά τμήματα, τα προβλήματα λειτουργίας στα μηχανικά συστήματα της διαδικασίας ψηφοφορίας, οι ελλείψεις εκλογικού υλικού, οι καταγγελίες για απειλές και εκφοβισμό ψηφοφόρων, ιδιαίτερα σε Πενσιλβανία και Αριζόνα, συμπλήρωσαν χτες το έντονα φορτισμένο κλίμα διεξαγωγής των προεδρικών, βουλευτικών, πολιτειακών, τοπικών εκλογών. Κοντά σε εκλογικό τμήμα της Καλιφόρνιας καταγγέλθηκαν επίσης πυροβολισμοί και υπήρξε κινητοποίηση αστυνομικών δυνάμεων. Ακόμη, στη Νεβάδα η πλευρά του Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου, Ντόναλντ Τραμπ, κατήγγειλε την παράταση κατά 2 ώρες της ψηφοφορίας ως κίνηση που ευνοεί την υποψήφια των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον.

Είναι χαρακτηριστικό, επίσης, ότι σε ορισμένα εκλογικά τμήματα του Ντιτρόιτ (χρεοκοπημένης πόλης, αλλοτινής «πρωτεύουσας» της αυτοκινητοβιομηχανίας των ΗΠΑ), οι ψηφοφόροι έως χτες το μεσημέρι (ώρα ΗΠΑ) περίμεναν στην ουρά έως 90 λεπτά μέχρι να φθάσουν στην κάλπη. Σε εκλογικά τμήματα στο Βόρειο Χόλιγουντ της Καλιφόρνιας, εκατοντάδες ψηφοφόροι έφεραν μαζί τους πλαστικές καρέκλες παραλίας περιμένοντας στην ουρά πριν από το χάραμα!

Η εικόνα που επικράτησε νωρίς σε αρκετά εκλογικά κέντρα των 50 πολιτειών έκανε αρκετούς να προβλέπουν αύξηση της συμμετοχής των ψηφοφόρων στις κάλπες, ίσως και σε επίπεδο ρεκόρ, καθώς κάπου 45.000.000 είχαν ήδη ψηφίσει στο πλαίσιο πρόωρων εκλογών που επιτρέπονται σε ορισμένες πολιτείες από τις πρώτες βδομάδες του Οκτώβρη. Η τάση αυτή ήταν έντονη ιδιαίτερα μεταξύ των Ισπανόφωνων ψηφοφόρων, γεγονός που ερμηνεύτηκε από ορισμένους ως πιθανή ένδειξη ενίσχυσης της υποψηφιότητας της Κλίντον.

Ωστόσο, οι φετινές εκλογές θεωρούνται από τις πλέον αμφίρροπες των τελευταίων ετών, με ορισμένους αναλυτές να φοβούνται ακόμη και επανάληψη του σεναρίου των εκλογών του 2000, στις οποίες είχε έρθει πρώτος σε λαϊκές ψήφους ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, Αλ Γκορ, αλλά τις εκλογές κέρδισε ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος, Τζ. Ου. Μπους, επειδή πήρε την πλειοψηφία των ψήφων από το λεγόμενο «Σώμα» (ή «Κολέγιο») των 538 εκλεκτόρων. Χίλαρι Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζονται να έχουν διαφορά κοντά στο στατιστικό λάθος.

Γεγονός είναι πάντως ότι οι εκλογικοί αναλυτές, εντός και εκτός ΗΠΑ, είχαν έως σήμερα τα ξημερώματα καρφωμένα τα μάτια σε πέντε από τις πιο κρίσιμες, «ταλαντευόμενες» πολιτείες που έχουν βγάλει τον νικητή σε κάθε εκλογική αναμέτρηση από το 2000: Κολοράντο, Φλόριντα, Νεβάδα, Οχάιο και Βιρτζίνια.

Σήμερα το πρωί, που αναμένεται να ανακοινωθεί το όνομα του νικητή των προεδρικών εκλογών, θα αρχίσουν νέες αναλύσεις, εκτιμήσεις και προβλέψεις για την «επόμενη μέρα», τις συνεχιζόμενες ή τις νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ, αλλά και τα στοιχήματα για το ποιες από όλες τις προεκλογικές υποσχέσεις του νέου ή της νέας Προέδρου θα μείνουν, πρώτες, λόγια του αέρα...

Τα διαφορετικά μείγματα αστικής διαχείρισης της εξουσίας που προτείνουν οι δύο εκπρόσωποι του κεφαλαίου χαρακτηρίζονται λιγότερο από συγκλίσεις και περισσότερο από σημαντικές διαφορές τόσο στην εξωτερική πολιτική (π.χ. ο πόλεμος στη Συρία και το Ιράκ, η αντιμετώπιση των τζιχαντιστών, οι σχέσεις με το ΝΑΤΟ, τη Ρωσία, την ΕΕ, το Brexit) όσο και στην εσωτερική πολιτική (μετανάστευση, ανάπτυξη και κόντρα μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται σε τομείς της βαριάς βιομηχανίας, στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ή τις Κλιματικές Αλλαγές και τις νέες τεχνολογίες).

Το μόνο δεδομένο είναι: Οποιος και αν βρεθεί στο Λευκό Οίκο, η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα στις ΗΠΑ θα υποστούν τις συνέπειες της ανισόμετρης καπιταλιστικής ανάπτυξης και της όξυνσης του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού, που οδηγεί σε νέες συγκρούσεις και πολέμους. Μόνη διέξοδος είναι η οργάνωση της πάλης των εργατών και των άλλων εκμεταλλευόμενων στρωμάτων, ενάντια στο κεφάλαιο και την εξουσία του.

ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες με φόντο την κλιμάκωση των συγκρούσεων

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Συνεχίζεται, παρά τις αρχικές πληροφορίες για «συμφωνία», η κόντρα ΗΠΑ - Τουρκίας για τις επιχειρήσεις Κούρδων, Αράβων και Τουρκμένων μαχητών που συγκροτούν τις λεγόμενες «Δημοκρατικές Δυνάμεις Συρίας» (SDF) στην επιχείρηση για την ανακατάληψη της Ράκα στη Βόρεια Συρία.

Χτες, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είπε πως η Αγκυρα ξαναζήτησε από τις ΗΠΑ να σταματήσουν τον εξοπλισμό των Κούρδων των δυνάμεων YPG της Συρίας (που συμμετέχουν στις δυνάμεις SDF και που θεωρούνται από την τουρκική ηγεσία ως «παρακλάδι» του ΡΚΚ), σημειώνοντας την επόμενη στιγμή πως η χώρα του παίρνει μέτρα «αφού οι εταίροι δεν τήρησαν (προηγούμενες) υποσχέσεις για τη (βόρεια συριακή) πόλη Μανμπίτζ». Πόλη που ανακατέλαβαν, πριν από μήνες, από τους τζιχαντιστές Κούρδοι μαχητές της Συρίας δίχως να απομακρυνθούν από την περιοχή, «ανατολικά του ποταμού Ευφράτη», όπως τους είχαν αργότερα ζητήσει οι Αμερικανοί (κατόπιν πιέσεων της Τουρκίας)...

Ο Τσαβούσογλου σημείωσε ακόμη πως την περασμένη Κυριακή ο Αμερικανός στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ τον διαβεβαίωσε πως οι Κούρδοι της Συρίας δεν θα συμμετάσχουν σε επιχείρηση και οδομαχίες εντός της Ράκα. Ομως, χτες το απόγευμα, η Κούρδισσα εκπρόσωπος του πολιτικού σκέλους των δυνάμεων SDF, Ιλάμ Αχμεντ, δεν απέκλεισε τη συμμετοχή μαχητών της οργάνωσης και σε συγκρούσεις εντός της Ράκα, σημειώνοντας ότι οι δυνάμεις που συμμετέχουν στην πολιορκία της πόλης θα συμμετάσχουν και στις μάχες για την πλήρη ανακατάληψή της... Ο εκπρόσωπος Τύπου των δυνάμεων SDF, Ταλάλ Σίλο, επιβεβαίωσε, εξάλλου, την ισχυροποίηση του εξοπλισμού τους με όπλα και αντιαρματικούς πυραύλους που τους έδωσαν οι ΗΠΑ.

Παράλληλα, Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν πως αμερικανικά και άλλα αεροσκάφη της συμμαχίας των ΗΠΑ πραγματοποίησαν πάνω από 30 επιδρομές στη Ράκα και τα περίχωρά της.

Το ίδιο 24ωρο, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΙΝΤΕΡΦΑΞ και η ρωσική ειδησεογραφική ιστοσελίδα «Gaztea.ru» μετέδωσαν πως, μετά από «ανάπαυλα» τριών βδομάδων, η επανέναρξη των ρωσικών βομβαρδισμών στο Ανατολικό Χαλέπι της Β. Συρίας είναι θέμα «ωρών» και πως παρατηρείται έντονη κινητικότητα στο ρωσικό αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ», που πλέει ανοιχτά των συριακών ακτών.

Ανακατάληψη νέας πόλης από Κούρδους στο Β. Ιράκ

Οι επιχειρήσεις των ιρακινών στρατευμάτων στα περίχωρα και τα νότια προάστια της Μοσούλης με στόχο την πλήρη ανακατάληψή της συνεχίστηκαν και χτες με τους Κούρδους μαχητές Πεσμεργκά να μετρούν άλλη μία επιτυχία: Την ανακατάληψη της παρακείμενης πόλης Μπασίκα (όπου διατηρεί στρατόπεδο η Τουρκία, παρά τις έντονες αντιδράσεις της ιρακινής κυβέρνησης του πρωθυπουργού, Χάιντερ αλ Αμπάντι).

Επιπλέον, το περασμένο 24ωρο ξεκίνησαν οι έρευνες ιατροδικαστικών και ειδικών σε μαζικό τάφο με πάνω από 100 αποκεφαλισμένες σορούς (μεταξύ των οποίων και ορισμένες παιδιών) που βρέθηκαν τη Δευτέρα κοντά σε γεωπονική σχολή στην πόλη Χαμάμ αλ Αλίλ. Πόλη από την οποία απομάκρυναν βίαια τις τελευταίες μέρες τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» πάνω από 1.500 οικογένειες, μεταφέροντάς τις στο αεροδρόμιο της Μοσούλης, για να τις χρησιμοποιήσουν σαν ανθρώπινες ασπίδες...

Οι εκτοπισμένοι άμαχοι από ορισμένα νότια και ανατολικά προάστια και τα περίχωρα της Μοσούλης εκτιμάται πως έχουν πλέον ξεπεράσει τις 34.000, τα τρίτα τέταρτα των οποίων «φιλοξενούνται» σε πρόχειρους καταυλισμούς.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Κλιμακώνονται οι βομβαρδισμοί

Επιδεινώνεται τις τελευταίες μέρες η κατάσταση στην Ανατολική Ουκρανία, όπου οι δυνάμεις της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου (στρατός και εθνικιστικά τάγματα) συνεχίζουν τους βομβαρδισμούς των περιοχών που ελέγχουν οι πολιτοφυλακές των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών (στην πραγματικότητα είναι αστικά καθεστώτα) του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ στην ευρύτερη περιοχή του Ντονμπάς. Η λεγόμενη εκεχειρία, ειδικά στο Ντονέτσκ, δεν υφίσταται καν, αφού, σύμφωνα με τους πολιτοφύλακες, μόνο τις τελευταίες 2 μέρες έχει παραβιαστεί πάνω από 1.000 φορές.

Και αυτά συμβαίνουν παρά τα πρόσφατα διπλωματικά παζάρια και τον υποτίθεται σχεδιαζόμενο «οδικό χάρτη» που προετοιμάζουν οι υπουργοί Εξωτερικών του λεγόμενου «σχήματος της Νορμανδίας» (Γερμανία, Γαλλία, Ουκρανία, Ρωσία) μετά από τη συμφωνία των ηγετών στη συνάντησή τους στο Βερολίνο στις 19 Οκτώβρη φέτος.

Από βολές πυροβολικού πλήγηκαν περισσότερο οι εξής περιοχές Ζαΐτσεβο, Γκορλόφκα, Ζελέζναγια, Βασιλίεφκα, Γιασινοβάταγια, Ζαμιτσεβο, Βεσιόλογιε, Ντουκουχαγιεφσκ, Γιελενόφκα, Σαχάνκα, Λενίσκογιε, Οκτιάμπρ, Κομιντέρνοβο, και η τοποθεσία του Τρουντόφσκιγιε της περιοχής Πετρόφσκι του Ντονέτσκ όπου υπάρχουν υλικές ζημιές σε κατοικίες όπως και αρκετοί τραυματισμοί αλλά όχι απώλειες. Ωστόσο, στη Σαχάνκα πάνω από 70 σπίτια έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ έγιναν καταγγελίες για παρεμβολές από τις υπηρεσίες της Ουκρανίας ακόμα και σε τηλεπικοινωνίες υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης.

Πάντως, χτες και σήμερα ήταν προγραμματισμένη συνάντηση της λεγόμενης Ομάδας Επαφής στο Μινσκ της Λευκορωσίας, όπου αναμενόταν να τεθεί το θέμα της ανταλλαγής κρατουμένων.

Παραίτηση του Σαακασβίλι

Επίσης, μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη είναι η δήλωση παραίτησης του κυβερνήτη της Οδησσού, του γνωστού αμερικανοθρεμμένου πρώην Προέδρου της Γεωργίας (2004-2013) Μιχαήλ Σαακασβίλι, που είχε φύγει από τη χώρα του διωκόμενος για σκάνδαλα διαφθοράς και κατάχρηση δημόσιου χρήματος και ο Ουκρανός Πρόεδρος μεγαλοβιομήχανος Πέτρο Ποροσένκο τον είχε διορίσει κυβερνήτη, δίνοντάς του και την ουκρανική υπηκοότητα το 2015. Ο Σαακασβίλι ισχυρίστηκε ότι ο αγώνας κατά της διαφθοράς στη χώρα, για την καταπολέμηση της οποίας υποτίθεται είχε διοριστεί, δεν επιτεύχθηκε. Μάλιστα, φαίνεται ότι είναι πιθανό να δημιουργήσει δικό του κόμμα και να συμμετάσχει στο αστικό πολιτικό σύστημα και της Ουκρανίας, αντιπολιτευόμενος τη σημερινή κυβέρνηση.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ