ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Νοέμβρη 2012
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Φουλάρει αντιλαϊκά για την εφαρμογή των μέτρων

Επίδειξη πυγμής για να βάλει το κίνημα στη γωνία

Από τη συγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας που ολοκληρώθηκε την Τετάρτη
Από τη συγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας που ολοκληρώθηκε την Τετάρτη
Η ταχύτατη υλοποίηση του πακέτου των μέτρων που ψηφίστηκε την Τετάρτη στη Βουλή, αποτελεί πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης, η οποία ταυτόχρονα χρησιμοποιεί όλα τα μέσα για να πνίξει τις αγωνιστικές διαθέσεις και να βάλει το κίνημα στη γωνία.

Η επιτάχυνση των ρυθμών υλοποίησης των αντιλαϊκών μέτρων, θεωρείται καθοριστικής σημασίας από το κυβερνητικό επιτελείο, καθώς συνδέεται με τη δημιουργία καθοριστικών προϋποθέσεων για να ανακάμψει το κεφάλαιο από την κρίση με ανεξέλεγκτη χρεοκοπία του λαού.

Αυτό ήταν το περιεχόμενο και της δήλωσης που έκανε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, ότι «τώρα αρχίζουν τα δύσκολα». Ερμηνεύοντας τη δήλωση αυτή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου επισήμανε χθες (στον «Alpha 989») ότι τώρα πρέπει «να δημιουργήσουμε εκείνες τις προϋποθέσεις, να προωθήσουμε εκείνες τις πολιτικές που θα φέρουν πολύ σύντομα ένα καλύτερο αύριο».

Οι προϋποθέσεις στις οποίες αναφέρεται ο εκπρόσωπος, δεν είναι άλλες από αυτές που ανέφερε ο πρωθυπουργός στη Βουλή, δηλαδή τα μέτρα και οι «διαρθρωτικές αλλαγές» που καθιστούν ακόμα φθηνότερη την εργατική δύναμη, ανοίγουν νέα πεδία δράσης για το κεφάλαιο, με τις ιδιωτικοποιήσεις και την παραπέρα απελευθέρωση των επαγγελμάτων.

Στην κατεύθυνση αυτή το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να κλείσει γρήγορα τα όποια ρήγματα παρατηρήθηκαν στη συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού κατά την ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου, για να ενισχύσει μέσα κι έξω την εικόνα της κυβερνητικής σταθερότητας. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο προσφέρει πλήρη στήριξη στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στην αντιμετώπιση της εσωκομματικής κρίσης και υποβαθμίζει το «παρών» της ΔΗΜΑΡ.

Με τον ίδιο τρόπο θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει και την υπερψήφιση του προϋπολογισμού από το σύνολο των βουλευτών των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, δίνοντας χαρακτήρα «ψήφου εμπιστοσύνης» την οποία δίνει τάχα ο λαός στη συγκυβέρνηση. Ταυτόχρονα διαψεύδονται τα σενάρια ανασχηματισμού, για να αποτραπούν φαινόμενα επιβράδυνσης στην προώθηση του κυβερνητικού έργου.

Κοροϊδία και εκβιασμοί

Πάνω απ' όλα όμως, η προσοχή του Μεγάρου Μαξίμου είναι στραμμένη στο ξεγέλασμα και στην καταστολή του λαού, για να μην αντιδράσει στην υλοποίηση των μέτρων. Σε πρώτο πλάνο, το κυβερνητικό επιτελείο προπαγανδίζει ότι με τα μέτρα της κυβέρνησης θα ενισχυθεί η ρευστότητα και θα αρχίσει η ανάκαμψη, που θα φέρει «περισσότερες θέσεις εργασίας από αυτές που χάνονται», όπως επανέλαβε χθες ο εκπρόσωπος.

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι η αναιμική ανάκαμψη, όταν έρθει, θα στηρίζεται σε μισθούς πείνας και θα φέρει πολύ λιγότερες θέσεις εργασίας από αυτές που χάνονται, ανασφάλιστες και χωρίς δικαιώματα.

Την ίδια στιγμή το κυβερνητικό επιτελείο δεν κρύβει την ανησυχία του για το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει ακόμα συμβιβασμός μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ για το δημόσιο χρέος, προκαλώντας παρενέργειες και δυσκολίες στη διαχείριση συνολικά της καπιταλιστικής κρίσης.

Επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τις δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΕ και κυρίως της γερμανικής κυβέρνησης για αναβολή στην εκταμίευση της δόσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι «θα γίνει πλήρης και όχι σε τμηματική η καταβολή» των 31,5 δισ., αλλά απέφυγε να προσδιορίσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, παραπέμποντας τη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα.

Την επόμενη μέρα πάντως ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει μαζί με άλλους πρωθυπουργούς σε εκδήλωση της ομάδας «Friends of Cohesion» (σ.σ. «φίλοι της συνοχής»), που διοργανώνεται υπό την αιγίδα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Μπαρόζο.

Από το Μαξίμου διαρρέεται ότι ο Α. Σαμαράς θα αξιοποιήσει αυτή την επίσκεψη για να θέσει ζήτημα άμεσης εκταμίευσης της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση από κοινού με την τρόικα θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τον εκβιασμό της δόσης, προκειμένου να εφαρμοστούν τα μέτρα με όσο το δυνατόν λιγότερες λαϊκές αντιδράσεις.

ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2013
Αποστολή του να ολοκληρώσει τη συντριβή του λαού

Ξεκίνησε χτες η συζήτηση στην Ολομέλεια, τα μεσάνυχτα της Κυριακής η ψηφοφορία

Με ονομαστική ψηφοφορία τα μεσάνυχτα της Κυριακής θα ψηφιστεί στη Βουλή ο Κρατικός Προϋπολογισμός για το 2013, ο οποίος συνιστά κλιμάκωση της επίθεσης στην εργατική τάξη και το λαό. Η συζήτηση άρχισε χτες στην Ολομέλεια, όπου ο εισηγητής του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλος, τόνισε ότι ο προϋπολογισμός αποτελούσε ανέκαθεν εργαλείο αναδιανομής του παραγόμενου κοινωνικού πλούτου προς όφελος του κεφαλαίου. Από αυτήν την άποψη, είπε, η συγκυβέρνηση υλοποιεί με τον προϋπολογισμό του 2013 μια συγκεκριμένη δημοσιονομική στρατηγική.

Πρόκειται, είπε, για μια στρατηγική που ενσωματώνει το σύνολο των επιδιώξεων της αστικής τάξης για να ικανοποιηθούν οι σημερινές ανάγκες του κεφαλαίου, συνολικά, όπως αυτές αποτυπώνονται στις στρατηγικές επιλογές της ΕΕ. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι προωθούνται τρία ζητήματα, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους: Τα βάρη της δημοσιονομικής εξυγίανσης να τα σηκώσουν τα λαϊκά στρώματα, με συγκεκριμένα μέτρα να διευκολυνθούν η αναπαραγωγή του συσσωρευμένου κεφαλαίου και η επέκταση της δράσης σε νέους τομείς και να προχωρήσουν η θωράκιση της ανταγωνιστικότητας και η στήριξη της κερδοφορίας των μονοπωλίων.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι με βάση τα παραπάνω η εκτέλεση του προϋπολογισμού θα αποτελέσει ένα συντριπτικό πλήγμα για τα λαϊκά συμφέροντα και θα οδηγήσει ευρύτερα λαϊκά στρώματα στη φτώχεια και την εξαθλίωση, προκειμένου να σωθεί η κερδοφορία του κεφαλαίου.

Με δεδομένα τα παραπάνω, τόνισε ότι απέναντι στο λαό ανοίγονται δύο δρόμοι: Ο ένας είναι αυτός που υπηρετεί τις ανάγκες του κεφαλαίου και ο άλλος είναι ο δρόμος που υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες. Ο λαός, είπε, ή θα κληθεί και θα αποφασίσει να υποταχθεί στην καπιταλιστική βαρβαρότητα ή θα την ανατρέψει. Το ΚΚΕ, συνέχισε, με συνέπεια προβάλλει όχι μόνο την αναγκαιότητα αλλά και την ελκυστικότητα της επιλογής για ανατροπή της εξουσίας της αστικής τάξης.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Α. Μπέζας, ισχυρίστηκε ότι ο προϋπολογισμός του 2013 είναι ο πιο κρίσιμος της νεότερης ελληνικής ιστορίας και ότι η ψήφισή του «θα στείλει ισχυρά μηνύματα στη διεθνή κοινότητα και στους θεσμικούς μας εταίρους». Εμπαίζοντας τα λαϊκά στρώματα, είπε ότι «έχουμε προετοιμάσει τις προϋποθέσεις ώστε αυτά τα μέτρα να είναι τα τελευταία». Από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Ε. Τσακαλώτος είπε ότι με τον προϋπολογισμό και το μεσοπρόθεσμο δεν πρόκειται να φτάσουμε σε «βιώσιμο χρέος» και εξέφρασε δυσφορία γιατί η Ευρωζώνη δε λύνει πολιτικά το ζήτημα χρέους των χωρών - μελών.

Ο Φ. Σαχινίδης, από το ΠΑΣΟΚ, χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό απαραίτητο για τη δημοσιονομική προσαρμογή και την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη, ενώ η Ν. Φουντά, από τη ΔΗΜΑΡ, δήλωσε τη συμφωνία της με τον προϋπολογισμό, ισχυριζόμενη ότι η στήριξη της κυβέρνησης από το κόμμα της «διασφαλίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να δυναμώσει η λαϊκή παρέμβαση με ταξική οργάνωση παντού

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε ανακοίνωση για τη λαϊκή παρέμβαση μετά την ψήφιση των μέτρων, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η ψήφιση των νέων εξοντωτικών μέτρων στη Βουλή, πρέπει να πεισμώσει τους εργαζόμενους, τη νεολαία, ώστε πιο αποφασιστικά και συνειδητά να αγωνιστούν για να μην εφαρμοστούν, για την προστασία των ανέργων και των λαϊκών οικογενειών, για την ανατροπή όλων των βάρβαρων μέτρων και μνημονίων.

Η λαϊκή παρέμβαση μπορεί να γίνει ισχυρή και αποτελεσματική με τη μαζική και ουσιαστική συμμετοχή των εργαζομένων, των ανέργων, των νέων και των γυναικών στα σωματεία, στα συνδικάτα, στις μαζικές οργανώσεις. Αρκεί ο λαός να αποβάλει το φόβο της σύγκρουσης με την ΕΕ, τα μονοπώλια και την εξουσία τους, να αποδεσμευτεί από τα ιδεολογήματα και τις αυταπάτες που καλλιεργούν τα κόμματα του "ευρωμονόδρομου".

Η επιδίωξη του συστήματος να τσακίσει το λαό με τον εκβιασμό ή με την παγίδευση στα γρανάζια του μέσω της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποτύχει. Η μεγάλη συμμετοχή εργαζομένων, λαού και νεολαίας στις συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις του ΠΑΜΕ, αψηφώντας την προσχεδιασμένη και προκλητική κυβερνητική καταστολή και τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, αποδεικνύει ότι υπάρχει ισχυρή η ταξική εργατική - λαϊκή δύναμη που μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη και ανασύνταξη του κινήματος, στη διαμόρφωση της μεγάλης λαϊκής συμμαχίας που θα αναδείξει το λαό σε πρωταγωνιστή και στην εξουσία, αποδεσμεύοντας τη χώρα από την ΕΕ και τα δεσμά των μονοπωλίων και διαγράφοντας μονομερώς το χρέος».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ