ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Νοέμβρη 2012
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ»
Οργανώνουν και συντονίζουν τη δράση τους

Πρωτοστατούν για τη διοργάνωση πανελλαδικής σύσκεψης στο Μέταλλο, την Κυριακή 18 Νοέμβρη

Νέες αγωνιστικές πρωτοβουλίες για το συντονισμό των εργατών σε όλη την «Ελληνική Χαλυβουργία» αλλά και συνολικά στον κλάδο του Μετάλλου αναλαμβάνει το σωματείο των χαλυβουργών στον Ασπρόπυργο. Κι αυτό σε μία περίοδο που η εργοδοτική επίθεση κλιμακώνεται και η ανάγκη οι εργάτες να την αντιμετωπίσουν με ταξική ενότητα και οργάνωση, γίνεται επιτακτική.

Ετσι, όπως ανακοινώθηκε και στη χτεσινή γενική συνέλευση των εργαζομένων του Ασπροπύργου, θα διοργανωθεί Πανελλαδική σύσκεψη σωματείων στον κλάδο του Μετάλλου την Κυριακή 18 Νοέμβρη στις 11 π.μ. στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας.

Η συνέλευση, που είχε ενημερωτικό χαρακτήρα και έγινε στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας, πραγματοποιήθηκε μετά την πρόσφατη απόφαση της εργοδοσίας να επιβάλει μονομερώς το αντεργατικό μέτρο της διαθεσιμότητας σε όλο το προσωπικό του εργοστασίου από την ερχόμενη Δευτέρα και για τρεις μήνες.

Το σωματείο στη ΓΣ επανέλαβε την πλήρη διαφωνία του στο αντεργατικό μέτρο και δήλωσε ότι θα στηρίξει τους εργαζόμενους με σειρά πρωτοβουλιών.

Χρειάζεται συντονισμός με τους εργάτες στο Βόλο

Ετσι, όπως τέθηκε και στην εισήγηση από το Γιώργο Σιφωνιό, πρόεδρο του σωματείου, το επόμενο διάστημα θα επιδιωχθεί η οργάνωση του συντονισμού με τους εργαζόμενους της επιχείρησης στο Βόλο.

Αποφασιστικά το σωματείο θα διεκδικήσει από το υπουργείο Εργασίας και τον ΟΑΕΔ την ενίσχυση των εργαζομένων και των απολυμένων για των οποίων την επαναπρόσληψη συνεχίζεται ο αγώνας.

Ακόμα θα ζητήσουν την παρέμβαση της κυβέρνησης ώστε με ελέγχους μέσω των υπηρεσιών της, να υποχρεώσει να πάρει πίσω τη διαθεσιμότητα και να λειτουργήσει το εργοστάσιο του Ασπροπύργου αντί να βγάζει όλη την παραγωγή στο Βόλο όπου οι εργαζόμενοι εκεί εξοντώνονται.

«Για όλα αυτά πρέπει να υπάρχει ετοιμότητα και συσπείρωση γύρω από το σωματείο όλων των εργαζομένων, προκειμένου να δημιουργούνται προϋποθέσεις για την καλύτερη διεκδίκηση των αιτημάτων και την αποτελεσματικότερη οργάνωση της δράσης μας», επισήμανε μεταξύ άλλων ο Γ. Σιφωνιός στην εισήγηση.

Επιτροπή ... διάσπασης!

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην εισήγηση σε «επιτροπή αγώνα» που έχει στηθεί μέσα από τα γραφεία της εργοδοσίας με ανθρώπους του απεργοσπαστικού μηχανισμού του Μάνεση με στόχο όπως καταγγέλθηκε να χτυπήσει το σωματείο και να διασπάσει τους εργαζόμενους. Οπως σημείωσε και ο Γ. Σιφωνιός: «Εχουν εντολή από τον εργοδότη να κάνουν ό, τι είναι δυνατόν, ώστε να χτυπήσουν, να αποδυναμώσουν το σωματείο, να το κάνουν εργαλείο στα χέρια του Μάνεση, προκειμένου να μην έχουν οι εργαζόμενοι αποκούμπι. Να μην έχουν σωματείο δυνατό, ταξικό, αγωνιστικό που θα αντιστέκεται στα αντεργατικά σχέδια, που θα οργανώνει τον αγώνα των εργαζομένων, θα δυσκολεύει τον εργοδότη να εφαρμόζει τα σχέδιά του».

Οπως τονίστηκε ακόμα στην εισήγηση, το σωματείο επιβεβαιώθηκε στην πρόβλεψη ότι ο Μάνεσης θα κλιμακώσει την επίθεση και θα έρθει και στον Ασπρόπυργο μετά το Βόλο όπου με τη βοήθεια του σωματείου ανάγκασε τους εργάτες να δεχτούν μείωση μισθών.

«Είναι καθαρό, κατήγγειλε ο Γ. Σιφωνιός, ότι ο Μάνεσης εκδικείται τους εργαζόμενους του Ασπροπύργου. Δεν μπορεί αυτός και η τάξη του να συγχωρήσουν ότι σηκώθηκαν όρθιοι, αντιστάθηκαν στα σχέδιά του, με τον ηρωικό τους αγώνα έδειξαν ότι δε σκύβουν το κεφάλι στην εργοδοσία και την κυβέρνηση. Εδειξαν στην εργατική τάξη ότι υπάρχει άλλος δρόμος, αυτός της αντίστασης, του αγώνα, της ταξικής αλληλεγγύης και πως αυτόν πρέπει να ακολουθήσουμε».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗ»
Συνεχίζουν συσπειρωμένοι τον αγώνα τους

Παρά τις τρομοκρατικές παρεμβάσεις της εργοδοσίας και της αστυνομίας

Στιγμιότυπο από την περιφρούρηση της απεργίας έξω από την κλινική
Στιγμιότυπο από την περιφρούρηση της απεργίας έξω από την κλινική
Την απόφαση να συνεχίσουν με διάφορες μορφές τον αγώνα τους για καταβολή όλων των δεδουλευμένων και για να μη γίνει καμία απόλυση, παρά τις τρομοκρατικές παρεμβάσεις της εργοδοσίας και της αστυνομίας πήραν χτες το απόγευμα στη γενική τους συνέλευση οι εργαζόμενοι της Κλινικής «Γρηγοριάδη - Θεραπευτήριο Σωτήρ ΑΕ». Να θυμίσουμε πως οι περίπου 50 εργαζόμενοι της κλινικής είναι ως και 25 μήνες απλήρωτοι και βρίσκονται από την Τρίτη το πρωί έξω από την κλινική, περιφρουρούν τον αγώνα τους και οργανώνουν τα επόμενα βήματά τους μαζί με το κλαδικό Συνδικάτο Ιδιωτικών Κλινικών - Γηροκομείων - Διαγνωστικών Κέντρων Αθήνας, ενώ 20 από αυτούς προχωρούν σε επίσχεση εργασίας.

Το Σάββατο στις 12 το μεσημέρι οι εργαζόμενοι μαζί με τη Λαϊκή Επιτροπή Ηρακλείου και το κλαδικό συνδικάτο θα κάνουν πικετοφορία στους δρόμους της πόλης ενημερώνοντας τους κατοίκους για τις διεκδικήσεις τους και καλώντας σε συμπαράσταση.

Χτες, τρίτη μέρα της απεργίας τους, νωρίς το πρωί εμφανίστηκε στην κλινική ο εργοδότης λέγοντας πως έχει φέρει ασθενείς για χειρουργείο, ενώ ισχυρίστηκε πως είναι και ο ίδιος εργαζόμενος (!) και δεν μπορεί να δεσμευτεί για τίποτα! Οταν οι εργαζόμενοι του «πρότειναν» να κάνει κι αυτός απεργία, ως... εργαζόμενος, κάλεσε την αστυνομία και αμέσως έσπευσαν τρία περιπολικά με αστυνομικές δυνάμεις για να «νουθετήσουν» τους εργαζόμενους για τα δικαιώματα του εργοδότη...

Να σημειωθεί πως κανένας από τους ασθενείς δεν εναντιώθηκε στους απεργούς, αντίθετα θεωρούσαν δίκαιο το αίτημά τους να πληρωθούν τα δεδουλευμένα κι επιπλέον έχει καθοριστεί προσωπικό ασφαλείας για όσους νοσηλεύονται ήδη στην κλινική.

Ο εργοδότης έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί πως αν κάνει αυτά τα χειρουργεία θα πάρει χρήματα για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι! Οι απεργοί από την πλευρά τους προειδοποίησαν πως είναι επικίνδυνο να γίνουν τα χειρουργεία χωρίς τους εργαζόμενους στο χειρουργείο, παρ' όλα αυτά ο εργοδότης έκανε τρία χειρουργεία.

Τίποτα από όλα αυτά - ούτε το μαστίγιο, ούτε το καρότο της εργοδοσίας - δεν τρομοκράτησε και δε διάσπασε τους εργαζόμενους, οι οποίοι ενωμένοι και αποφασισμένοι συνεχίζουν τον αγώνα τους συσπειρωμένοι και στο κλαδικό σωματείο και έχοντας τη συμπαράσταση μαζικών φορέων της περιοχής.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΤΟΝ «ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ»
«Εκλογές»... στα μέτρα της εργοδοσίας

Ανακοίνωση - καταγγελία της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας Εργαζομένων» στα εν λόγω σούπερ μάρκετ

Με άκρα μυστικότητα και πρωτοφανείς παραβιάσεις στις διαδικασίες, ώστε να αποκλειστεί κάθε αγωνιστική φωνή και συνάμα «ενοχλητική» για την εργοδοσία, ξεκίνησαν προχτές και ολοκληρώνονται στις 15 Νοέμβρη οι αρχαιρεσίες στο επιχειρησιακό σωματείο στα σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτης». Με ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία Εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ "Σκλαβενίτης"» καλεί τους εργαζόμενους να ρίξουν «άκυρο στα ψηφοδέλτια της εργοδοσίας» και να στείλουν μήνυμα αντίστασης, να συσπειρωθούν στη ΔΑΣ.

Η «ΔΑΣ Εργαζομένων στα σ/μ "Σκλαβενίτης"» στην ανακοίνωσή της, την οποία και μοιράζει πλατιά στους εργαζόμενους, προκειμένου να ενημερωθούν για τα όσα συνέβησαν μπροστά στις εκλογές, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «το επιχειρησιακό σωματείο του "Σκλαβενίτη" προχωρά σε αρχαιρεσίες. Για μια ακόμα φορά σε συνεργασία με την εταιρεία και το μηχανισμό της μεθόδευσαν τον αποκλεισμό από τις αρχαιρεσίες κάθε αγωνιστικής φωνής».

Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλει, «προσπάθησαν να κρατήσουν τις εκλογές μυστικές, αρνιόντουσαν μέχρι και τις τελευταίες μέρες να γράψουν συναδέλφους που υποψιάζονταν ότι δεν είναι του χεριού τους, αρνήθηκαν να δεχτούν υποψηφιότητες που καταθέσαμε ακόμα και με δικαστικό κλητήρα. Οσο και να προσπαθούν να πνίξουν κάθε αγωνιστική φωνή, να αποστειρώσουν το σωματείο από καθετί "ενοχλητικό" για την εργοδοσία, δεν πρέπει να τους περάσει και δεν θα τους περάσει».

Οι εκλογές, υπογραμμίζει, η «ΔΑΣ στα σ/μ "Σκλαβενίτης"» είναι «νόθες και παράνομες γιατί παραβιάστηκε κατάφωρα κάθε διαδικασία που προβλέπεται από την εργατική νομοθεσία και το καταστατικό (έγκαιρη γνωστοποίηση συνέλευσης, έγκαιρη ανακοίνωση υποψηφιοτήτων από την εφορευτική επιτροπή, άρνηση εγγραφών, αποκλεισμός υποψηφιοτήτων).

Προσπαθούν σε μια περίοδο που κυβερνήσεις, Ευρωπαϊκή Ενωση και εργοδότες μάς έχουν κηρύξει ανελέητο πόλεμο και ισοπεδώνουν τις ζωές μας να κρατήσουν το σωματείο εργαλείο στα χέρια της εργοδοσίας και παραγωγής νόθων και συμβιβασμένων αντιπροσώπων στα συνέδρια της ΟΙΥΕ και της ΓΣΕΕ. Συνάδελφοι, στείλτε μήνυμα αντίστασης στην εργοδοσία και στους εργοδοτικούς συνδικαλιστές. Συσπειρωθείτε στη Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία», καταλήγει.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ
Σήμερα αρχίζει το 20ό συνέδριο

Αρχίζουν σήμερα οι εργασίες του 20ού εκλογοαπολογιστικού συνεδρίου της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελλάδας και ολοκληρώνονται αύριο, Σάββατο.

Η Ομοσπονδία καταγγέλλει την προχτεσινή ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα νέα μέτρα - σφαγή των δικαιωμάτων του λαού και μεταξύ άλλων υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της: «Εχοντας την πείρα της ηλικίας μας έχουμε καταλάβει ότι ο καπιταλισμός έτσι ήταν πάντα και ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης του συστήματος βρίσκει την ευκαιρία να περάσει μέτρα που λεηλατούν και ξεζουμίζουν το λαϊκό εισόδημα προκειμένου να σωθεί το κεφάλαιο. Η διαπίστωση αυτή μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πρέπει τα σωματεία να μαζικοποιηθούν, να αναπτύξουν τους αγώνες σε μεγαλύτερο βαθμό με τους συνταξιούχους στους δρόμους για να μπλοκάρουμε και να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική. Το Συνέδριο της Ομοσπονδίας αυτή την κατεύθυνση πρέπει να δώσει».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ