ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Νοέμβρη 2012
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΑΞΙΚΑ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΝΗΣΙΩΝ
Το Σάββατο η σύσκεψη για την ακτοπλοΐα

Πρωτοβουλία αγωνιστικού συντονισμού της δράσης νησιωτών και ναυτεργατών αναλαμβάνουν τα ταξικά ναυτεργατικά συνδικάτα ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ (Ενωση Μαγείρων) με τα Εργατικά Κέντρα, Λέσβου, Σάμου, Βόρειας Δωδεκανήσου, απέναντι στην παραπέρα ενίσχυση της θέσης του εφοπλιστικού κεφαλαίου, των μονοπωλίων στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες που προετοιμάζει η συγκυβέρνηση με την τροποποίηση του ήδη εκτρωματικού θεσμικού πλαισίου, προδιαγράφοντας για ναυτεργάτες και νησιώτες ένα εφιαλτικό τοπίο. Σημαντικό βήμα θα είναι η σύσκεψη που διοργανώνουν, το Σάββατο 10 Νοέμβρη, στις 10.30 το πρωί, στην αίθουσα συνελεύσεων της Ενωσης Μηχανικών.

Στο ανοιχτό κάλεσμα των συνδικαλιστικών οργανώσεων στους φορείς του αγροτικού κινήματος και των επαγγελματοβιοτεχνών - εμπόρων, τους φοιτητικούς συλλόγους του Πανεπιστημίου Αιγαίου, τους Συλλόγους Γυναικών, τις Λαϊκές Επιτροπές, διαμηνύουν ότι με τα όσα προωθούνται στην ακτοπλοΐα από τη συγκυβέρνηση, που στην ουσία είναι η ολοκληρωτική εφαρμογή του κανονισμού 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης «η κατάσταση κινδυνεύει να γίνει μη αναστρέψιμη αν δεν αντιδράσουμε άμεσα».

Οπως προκύπτει από το «πλαίσιο» για «κοινωνικό διάλογο» που έδωσε ο υπουργός Ναυτιλίας στις ναυτεργατικές Ενώσεις, προετοιμάζεται η πλήρης ανατροπή των ναυτεργατικών εργασιακών δικαιωμάτων ενώ οι εφοπλιστικοί, μονοπωλιακοί όμιλοι θα καθορίζουν από δρομολόγια και τιμές των εισιτηρίων μέχρι πόσοι ναυτεργάτες θα είναι ναυτολογημένοι, με τι σχέσεις εργασίας, που σημαίνει και παραπέρα υποβάθμιση της προστασίας της ανθρώπινης ζωής.

ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΕΡΓΙΑ - ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΛΣΤΑΤ
Τους 1.267.595 έφτασαν οι άνεργοι τον Αύγουστο!

Στο 58% η ανεργία στους νέους από 15 έως 24 ετών

Ελπίδα και προοπτική το δυνάμωμα της πάλης για την ανατροπή της πολιτικής εξουσίας των μονοπωλίων
Ελπίδα και προοπτική το δυνάμωμα της πάλης για την ανατροπή της πολιτικής εξουσίας των μονοπωλίων
Με ασύλληπτους ρυθμούς καλπάζει η ανεργία στη χώρα καθώς τον Αύγουστο του 2012 οι άνεργοι έφτασαν τα 1.267.595 άτομα και το ποσοστό ανεργίας εκτινάχθηκε στο 25,4% από το 18,4% τον αντίστοιχο μήνα του περασμένου χρόνου, όπως ανακοίνωσε χτες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης και της πολιτικής που υπηρετεί την «ανταγωνιστικότητα» και παραδίδει την οικονομία στον έλεγχο των μονοπωλίων κλείνοντας και ανοίγοντας επιχειρήσεις, ανάλογα με τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και όχι τις λαϊκές ανάγκες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 351.666 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο του 2011 (αύξηση 38,4%) και κατά 23.442 σε σχέση με τον περασμένο μήνα, τον Ιούλη του 2012 (αύξηση 1,9%). Τον Αύγουστο το σύνολο των απασχολουμένων έφτασε τα 2.726.663 άτομα, ενώ οι άνεργοι και ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός έφτασαν τα 4.642.892 άτομα.

Η ανεργία στους νέους από 15 έως 24 ετών εκτινάχθηκε στο 58% (!) από 45% τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Αντίστοιχα το ποσοστό ανεργίας στην ομάδα 25 έως 34 ετών έφτασε το 32,9% (από 25,9%), στην ομάδα από 35 έως 44 ετών στο 21,5% (από 15,1%), στην ομάδα από 45 έως 54 ετών στο 18,3% (από 12,9%), στην ομάδα από 55 έως 64 ετών στο 14,5% (από 8,3%) και στην ομάδα από 65 έως 74 στο 5,6%. Το συνολικό ποσοστό ανεργίας τον Αύγουστο του 2012 στις γυναίκες άγγιξε το 22,7% και στους άνδρες το 15,7%.

Η ανεργία θερίζει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας με το ποσοστό να φτάνει το 28,5%. Ακολουθούν η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας με 26,4%, Αττικής με 25,9%, Μακεδονίας - Θράκης με 25,8%, Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιόνιων Νήσων με 23,3%, Αιγαίου με 20% και Κρήτης με 19,6%.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΤΥΦΛΩΝ
Εκλογές στις 10 και 11 Νοέμβρη

Η πλειοψηφία κοροϊδεύει τους τυφλούς ότι μπορούν να εξαιρεθούν από την επίθεση

Εκλογές θα γίνουν στον Πανελλήνιο Σύλλογο Τυφλών το Σαββατοκύριακο 10-11 Νοέμβρη στην Αθήνα στα γραφεία του Συλλόγου (Βερανζέρου 1) από 7 π.μ. - 7 μ. μ. και στη Θεσσαλονίκη στη Σχολή Τυφλών. Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας οι εκλογές θα διεξαχθούν μόνο την Κυριακή στις έδρες των Περιφερειακών Ενώσεων. Η Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση (ΕΣΚ) Τυφλών καλεί τους τυφλούς της χώρας να στηρίξουν και με την ψήφο τους την πάλη για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία - Πρόνοια, για δωρεάν φάρμακα, θεραπείες και τεχνικά βοηθήματα στα ΑμεΑ, καμία περικοπή σε επιδόματα και συντάξεις και άλλα.

Η ΕΣΚ Τυφλών καλεί τους τυφλούς της χώρας να καταψηφίσουν την πλειοψηφούσα παράταξη Πλατιά Δημοκρατική Συνεργασία (κοινό ψηφοδέλτιο ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ) που επιμένει να παραμυθιάζει τους ανάπηρους πως θα εξαιρεθούν από την αντιλαϊκή λαίλαπα και πως στην Ελλάδα δεν εφαρμόζεται η ευρωπαϊκή πολιτική. Πώς είναι δυνατόν, «όταν ιδιωτικοποιείται η Υγεία, διαλύονται τα νοσοκομεία, τα ειδικά σχολεία, όταν η ανεργία έχει μπει σε κάθε σπίτι, να μη θιχτεί ο ανάπηρος; Αλλωστε στην πλειοψηφία τους οι ανάπηροι στηρίζονται από την οικογένειά τους, αλλά όταν η οικογένεια εξαθλιώνεται πώς θα τους στηρίξει;», σημειώνει η ΕΣΚ Τυφλών και συμπληρώνει πως ακόμα και αν εξαιρέσουν τους ανάπηρους από ένα μέτρο, αυτό θα είναι προσωρινό για να εκτονώσουν την οργή και την αγανάκτηση. Την ίδια ώρα, η ηγεσία του Συλλόγου και της Εθνικής Συνομοσπονδίας ΑμεΑ παραπλανούσαν και εφησύχαζαν τους ανάπηρους, ότι κανείς δε θα θιχτεί.

«Ηξεραν τουλάχιστον τα τελευταία 3 χρόνια για τα σχέδια κατάργησης των επιδομάτων. Το είχαμε θέσει επανειλημμένα στο ΔΣ αλλά αντιμετωπίσαμε τη χλεύη. Ενώ στον τηλεφωνητή του συλλόγου, μέσα από ανακοίνωσή τους, καλούσαν τους συναδέλφους "να κλείσουν τα αυτιά τους σε αυτούς που κινδυνολογούν και σπέρνουν ανυπόστατες φήμες"», καταγγέλλει η ΕΣΚ Τυφλών, ανάμεσα σε άλλα.

Απεργία και σήμερα σε μετρό, ηλεκτρικό, τραμ

Νέα 24ωρη απεργία πραγματοποιούν σήμερα τα Σωματεία στα μέσα σταθερής τροχιάς (μετρό, ηλεκτρικός και τραμ). Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή τους, τα μέτρα που αποφασίστηκαν και ο κρατικός προϋπολογισμός που πρόκειται να ψηφιστεί για τις συγκοινωνίες σημαίνει περαιτέρω μείωση της μισθολογικής δαπάνης κατά 30% για το 2013 και περαιτέρω συρρίκνωση του συγκοινωνιακού έργου.

ΝΑΟΥΣΑ
Κινητοποίηση στον ΟΑΕΔ

Δυναμική κινητοποίηση στον ΟΑΕΔ της Νάουσας πραγματοποίησαν χτες το πρωί τα σωματεία Οικοδόμων, Ξυλουργών και Διαλογής - Ψύξης, απαιτώντας να μην μπει σε εφαρμογή ο νόμος του 2011 που βάζει περιορισμούς στους εποχικά εργαζόμενους δικαιούχους του Ταμείου Ανεργίας και στην πραγματικότητα πετά έξω από την επιδότηση τη συντριπτική πλειοψηφία των ανέργων.

Σύμφωνα με το νόμο, από την 1η Γενάρη του 2013, όσοι εργαζόμενοι έχουν συμπληρώσει 450 ημέρες επιδότησης ανεργίας την τελευταία 4ετία δε θα δικαιούνται Ταμείο Ανεργίας. Ο αριθμός των ημερών επιδότησης μειώνεται στις 400 από την 1η Γενάρη του 2014.

Αυτό θα οδηγήσει εκτός Ταμείου Ανεργίας τη συντριπτική πλειοψηφία των εποχικά εργαζομένων όπως οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στα διαλογητήρια και στα κυβοτοποιεία όπως στην περίπτωση της Νάουσας, που συνήθως εργάζονται 4 - 6 μήνες το χρόνο.

Οι εργαζόμενοι απαίτησαν χορήγηση του επιδόματος ανεργίας σε όλους τους ανέργους για όλη τη διάρκεια της ανεργίας. Αύξηση του επιδόματος ανεργίας. Υπολογισμό του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου. Καθώς και μια σειρά μέτρα για την προστασία των ανέργων από τη φοροληστεία, τα χαράτσια και τη θηλιά των τραπεζών.

Μέσα από Γενική Συνέλευση, την επόμενη Τετάρτη, οι εργαζόμενοι των τριών σωματείων θα αποφασίσουν νέες μορφές κλιμάκωσης του αγώνα τους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ