ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Νοέμβρη 2007
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΓΟΝΕΩΝ ΑΘΗΝΑΣ, ΠΕΙΡΑΙΑ, ΑΝ. ΑΤΤΙΚΗΣ
Μονόδρομος ο αγώνας για την Παιδεία

Από παλιότερη κινητοποίηση γονιών μαζί με τα παιδιά τους στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Από παλιότερη κινητοποίηση γονιών μαζί με τα παιδιά τους στη Θεσσαλονίκη
Στους δρόμους, στο πλάι των παιδιών τους δηλώνουν ότι διεκδικούν λύση στα προβλήματα της Παιδείας οι γονείς. Αυτή η διέξοδος προβάλλει ακόμα πιο επιτακτική, ύστερα και από τη χτεσινή συνάντηση των εκπροσώπων των γονιών με τον υφυπουργό Παιδείας Α. Λυκουρέντζο, κατά την οποία εισέπραξαν ...συμπάθεια, αλλά όχι και συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που έχουν αναλάβει το τελευταίο διάστημα οι Ομοσπονδίες Γονέων Αθήνας, Πειραιά και Ανατολικής Αττικής και η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) έκαναν χτες παράσταση διαμαρτυρίας στη Βουλή, επέδωσαν υπόμνημα με τα αιτήματά τους στον αντιπρόεδρο της Βουλής και τους εκπροσώπους των Κομμάτων, ενώ το απόγευμα συναντήθηκαν με τον υφυπουργό Παιδείας. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των γονιών, ο υφυπουργός δεν μπόρεσε τελικά να εγγυηθεί ούτε και για τις αυτονόητες προϋποθέσεις που απαιτούνται προκειμένου να ανοίγουν τα σχολεία στην ώρα τους κάθε Σεπτέμβρη, ενώ επικαλέστηκε και τον ανελαστικό προϋπολογισμό.

Οι γονείς που ζουν τα χάλια της Παιδείας από πρώτο χέρι, στο υπόμνημά τους αποτυπώνουν την κατάσταση που επικρατεί σήμερα σε ό,τι αφορά τις υποδομές, τους εκπαιδευτικούς, τα νέα μέτρα στην προσχολική αγωγή, το περιεχόμενο των σχολικών βιβλίων, τη γιγάντωση της παραπαιδείας και της ιδιωτικοποίησης της Παιδείας, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση αντί να δίνει λύσεις στα τεράστια προβλήματα της εκπαίδευσης, συκοφαντεί τους μαθητές, προωθεί αντιδημοκρατικές πρακτικές, ενεργοποιεί την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου».

Οι τρεις ομοσπονδίες καλούν την κυβέρνηση να πάρει θέση στα εξής ζητήματα και να απαντήσει αν: «Θα προχωρήσει σ' όλους τους αναγκαίους διορισμούς εκπαιδευτικών για να καλυφθούν όλα τα υπάρχοντα κενά; Θα προχωρήσει στην κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας (ωρομίσθιοι, αναπληρωτές); Θα προχωρήσει στην αναγκαία αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 15% του προϋπολογισμού; Θα προχωρήσει στην αύξηση των δαπανών για τα λειτουργικά έξοδα και τη συντήρηση και επισκευή κτιρίων; Θα προχωρήσει άμεσα στην κατασκευή νέων σχολικών κτιρίων για να δοθεί άμεση λύση στο πρόβλημα της σχολικής στέγης; Θα ιδρύσει νέα Νηπιαγωγεία, θα δρομολογήσει λύσεις για την κατασκευή νέων κτιρίων, θα βελτιώσει την κατάσταση στα υπάρχοντα, συνολικά θα φροντίσει ώστε η προσχολική αγωγή να αποκτήσει όλες τις αναγκαίες υποδομές; Τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί με τα φροντιστήρια και την "παραπαιδεία"; Γιατί τα μέτρα που παίρνονται είναι πάντα στην κατεύθυνση αύξησης του κόστους σπουδών για τους γονείς (π. χ. ξενόγλωσσα βιβλία)».

Οι Ομοσπονδίες δεν αρκούνται στις διαπιστώσεις και προβάλλουν αιτήματα για αγωνιστική διεκδίκηση μιας άλλης Παιδείας.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ
Απαιτούν δωρεάν διανομή συγγραμμάτων

Δωρεάν διανομή συγγραμμάτων μέσω του πανεπιστημιακού τυπογραφείου και δημιουργία της απαιτούμενης υποδομής, ώστε να επαναλειτουργήσει το τυπογραφείο του πανεπιστημίου με κρατική χρηματοδότηση, καλύπτοντας τις αυξημένες ανάγκες για υψηλού επιπέδου, δωρεάν διδακτικά συγγράμματα απαίτησε ο φοιτητικός σύλλογος της Γερμανικής Φιλολογίας του ΑΠΘ κατά τη Γενική Συνέλευση Τμήματος της Γερμανικής Φιλολογίας. Η πρόταση του συλλόγου έγινε αποδεκτή από τη Συνέλευση Τμήματος.

Οι φοιτητές και οι οικογένειές τους αναγκάζονται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι φοιτητές αναγκάζονται να αγοράζουν από φωτοτυπάδικα της πόλης διδακτικά συγγράμματα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις αναγκάζονται να βγάζουν φωτοτυπίες με κάρτες (που αγοράζουν από τις βιβλιοθήκες του ΑΠΘ). Τα έξοδα των σημειώσεων έρχονται να προστεθούν στο κόστος των σπουδών που επιβαρύνουν τη λαϊκή οικογένεια.

Το πρόβλημα της μη δωρεάν διανομής του συνόλου των διδακτικών συγγραμμάτων από το ΑΠΘ, απασχολεί πολλούς φοιτητικούς συλλόγους, οι οποίοι συμπεριλαμβάνουν το αίτημα στα αγωνιστικά τους πλαίσια. Ενδεικτικά παραδείγματα για την έκταση του προβλήματος αποτελούν τα Τμήματα της Φιλοσοφικής Σχολής, το Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, τα Τμήματα της Νομικής Σχολής κι αλλού, όπου οι φοιτητές πληρώνουν σημειώσεις σε αρκετά μαθήματα. Σημειώνεται, ακόμα, πως οι φοιτητικοί σύλλογοι Αρχιτεκτονικής και Πολιτικών Μηχανικών υπογραμμίζουν το αίτημα να μπορούν να αναπαράγουν δωρεάν τις εκτυπώσεις των σχεδίων σε ειδικά φωτοτυπικά μηχανήματα του πανεπιστημίου.

Είναι γεγονός ότι η λειτουργία του Τυπογραφείου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έχει ανασταλεί εδώ και δύο χρόνια. Σήμερα, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης έχει μόνο τρία φωτοτυπικά μηχανήματα κι έναν μόνιμο υπάλληλο, που παράγει σημειώσεις με την επίβλεψη του Τμήματος Εκδόσεων του ΑΠΘ. Το ΑΠΘ διενεργεί, επίσης, διαγωνισμό μέσω του οποίου αναθέτει σε τυπογραφεία εκτός πανεπιστημίου την παραγωγή των διδακτικών συγγραμμάτων.

«Πρότυπο» υποταγής

Στην προσπάθειά της να «μαζέψει» με κάθε τρόπο, με κάθε μέσον τους μαθητές, η κυβέρνηση εκτός από εισαγγελείς, στελέχη της εκπαίδευσης και δήθεν αγανακτισμένους γονείς, βρήκε «σύμμαχο» και την ΕΛΜΕ Προτύπων σχολείων που εκπροσωπεί τα πειραματικά σχολεία. Το ΔΣ της ΕΛΜΕ, με ανακοίνωσή του, καλεί τους μαθητές να τερματίσουν την κατάληψη του Βαρβάκειου, αναμασώντας την προπαγάνδα της κυβέρνησης περί «δημοκρατίας».

Με μια ανακοίνωση που προβοκάρει ευθέως τους λαϊκούς αγώνες για δημόσια και δωρεάν Παιδεία, η εν λόγω ΕΛΜΕ στην «επιχειρηματολογία» της κατά των αγώνων, επικαλείται ...τους αγώνες! Εμφανίζεται ως δήθεν υπερασπιστής των αγώνων που προηγήθηκαν για να περάσει το μήνυμα ότι οι σημερινοί αγώνες «όπως η κατάληψη ενός δημόσιου εκπαιδευτικού ιδρύματος» (...) «τελικά στρέφεται ενάντια στο δημόσιο αγαθό που θέλει να υπερασπιστεί» και ζητά από τους μαθητές να εφαρμόσουν την κυβερνητική αξίωση, τερματίζοντας την κατάληψη.

Η διοίκηση της συγκεκριμένης ΕΛΜΕ ισχυρίζεται ότι συνάντηση που οργάνωσε «οδήγησε μέσα από εξαντλητικό διάλογο στην πλήρη συμφωνία για την ικανοποίηση όλων των αιτημάτων των μαθητών». Και εκφράζει την απορία της γιατί μετά από μία τέτοια ευτυχή - κατά τον ισχυρισμό της - κατάληξη «την Παρασκευή οι μαθητές ψήφισαν συνέχιση της κατάληψης χωρίς κανένα νέο αίτημα». Μάλιστα, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και ανάρτησε πανό έξω από το σχολείο με το σύνθημα «κλειστό σχολείο = νεκρό σχολείο», το οποίο βεβαίως - και σωστά έκαναν - ξεκρέμασαν οι μαθητές, οι οποίοι -καθώς δεν παλεύουν για 176 ευρώ επίδομα - αποφάσισαν να συνεχίσουν τον αγώνα τους για τα πραγματικά καυτά αιτήματα που αφορούν τη μόρφωσή τους, κάτι που σίγουρα δεν μπορούν να διασφαλίσουν οι συγκεκριμένοι καθηγητές τους.

ΑΡΤΑ
Χάλασαν τη φιέστα

Δυναμική κινητοποίηση, με πρωτοβουλία του τμήματος Λαϊκής Παραδοσιακής Μουσικής και της Επιτροπής Αγώνα ΣΕΥΠ, πραγματοποίησαν χτες το πρωί δεκάδες σπουδαστές στο ΤΕΙ Αρτας, όπου διεξάγεται η σύνοδος των προέδρων των ΤΕΙ. Σπουδαστές από την Αρτα, τα Γιάννενα και τη Λευκάδα, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν αρχικά στον αύλειο χώρο του ΤΕΙ, έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα ότι σε καμία περίπτωση δε θα επιτρέψουν να εφαρμοστεί ο νόμος - πλαίσιο, να περάσει η εντεινόμενη πολιτική υποβάθμισης και απαξίωσης των πτυχίων τους.

Στη συνέχεια απηύθυναν το κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση και στα υπόλοιπα τμήματα της ΣΤΕΓ και ΣΔΟ, το οποίο βρήκε ευρεία ανταπόκριση και όλοι μαζί κατευθύνθηκαν στη βιβλιοθήκη του ιδρύματος, όπου ήταν κλεισμένοι οι πρόεδροι των ΤΕΙ. Η δυναμική παρουσία των σπουδαστών «έσπασε» το μπλοκ των σεκιουριτάδων που είχαν αναλάβει τη φύλαξη της συνόδου. Τα αγωνιστικά συνθήματα «έπεσαν βροχή» συνοδεία ...μουσικών οργάνων και χάλασαν για μισή περίπου ώρα τη φιέστα των προέδρων των ΤΕΙ που βγήκαν άρον άρον από το χώρο της συνεδρίασης. Η παρέμβαση των σπουδαστών ανάγκασε τους προέδρους να δεχτούν το αγωνιστικό τους ψήφισμα.

Μετά το τέλος της κινητοποίησης οι σπουδαστές πραγματοποίησαν σύσκεψη για να συντονίσουν την αγωνιστική τους δράση το επόμενο διάστημα, διεκδικώντας τα αιτήματα του Πανελλαδικού Συντονιστικού των ΤΕΙ.

  • Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας προχώρησαν, χτες το μεσημέρι, φοιτητές της ΑΣΟΕΕ καταθέτοντας ψήφισμα και 1.000 υπογραφές φοιτητών που διαμαρτύρονται για την ισοτίμηση των πτυχίων τους με τα μπάτσελορ. Σε συνάντηση που είχαν με τον γγ του υπουργείου, όταν του έθεσαν το πρόβλημα της στέγασης - καθώς η ΑΣΟΕΕ δεν έχει καν εστία - απάντησε ότι ...δεν υπάρχουν λεφτά. Οσο για το θέμα της ισοτίμησης των πτυχίων, ισχυρίστηκε ότι ...αυτά τα πράγματα δε γίνονται!
Για μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά

Εκδήλωση με θέμα «Αγωνιζόμαστε για μια κοινωνία ελεύθερη από τα ναρκωτικά και όχι με ελεύθερα ναρκωτικά» διοργανώνουν οι Κομματικές και ΚΝίτικες Οργανώσεις του 5ου - 6ου Διαμερίσματος της Αθήνας, αύριο, Σάββατο 10 του Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου της Γκράβας (είσοδος από Ταϋγέτου).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ