ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Οχτώβρη 1997
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κυβερνητική εμμονή στην τρομοκράτηση των αγροτών
  • Δε σταματούν οι διώξεις, δήλωσε χτες στη Βουλή ο Στ. Τζουμάκας, παρά τη γενική κατακραυγή από κόμματα και μαζικούς φορείς
  • Καταδίκασε τον αυταρχικό κατήφορο το ΚΚΕ. Αντιδράσεις και από ΝΔ - ΔΗΚΚΙ
  • Β. Μπούτας: Το αγροτικό κίνημα δεν πρόκειται να το τσακίσετε. Θα απαντήσει πιο αποφασιστικά και στο τέλος θα νικήσει

Η κυβέρνηση έχει ομόφωνη γνώμη να συνεχίσει τις διώξεις των αγροτών που συμμετείχαν στις αγροτικές κινητοποιήσεις τον προηγούμενο χειμώνα! Αυτό έσπευσε να αποσαφηνίσει ο υπουργός Γεωργίας, Στ. Τζουμάκας,χτες στη Βουλή σε συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου του σχετικά με τα φυτοφάρμακα και τους συνεταιρισμούς. Λίγες ώρες νωρίτερα, στην Κατερίνη αυτή τη φορά, άλλοι 20 αγρότες καταδικάζονταν σε φυλάκιση πέντε μηνών για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις των καπνοπαραγωγών την άνοιξη του 1994, ενώ στη Θεσσαλονίκη, τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Μαλγάρων αντιμετωπίζονταν από την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη ως κοινοί εγκληματίες. Δε φτάνει που παραπέμφθηκαν στον ανακριτή, αν και κατηγορούνται για πλημμέλημα, εισαγγελέας και ανακρίτρια διαφώνησαν στο αν πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους μέχρι τη δίκη (η ανακρίτρια πρότεινε εγγύηση 100.000 δραχμές από τον καθένα) και έτσι το θέμα παραπέμφθηκε στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών.

Ο υπουργός Γεωργίας ξεκαθάρισε εν συντομία ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται σε καμιά περίπτωση να σταματήσει τις δικαστικές διώξεις των αγροτών, γιατί "χρειάζεται να μπει κάποιο πλαίσιο, ένα όριο" κι επειδή "δεν μπορεί να υπάρχει τέτοια λογική στις αναμετρήσεις".Υπερτόνισε ότι τη συγκεκριμένη θέση έχει λάβει συνολικά η κυβέρνηση και την υποστηρίζει ο υπουργός Δικαιοσύνης. Για προφανείς δημαγωγικούς λόγους πάντως συμπλήρωσε ότι... "κανείς δε θέλει την ποινικοποίηση των κινητοποιήσεων".

Οι δηλώσεις αυτές του υπουργού Γεωργίας προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των βουλευτών του ΚΚΕ, αλλά και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, που καταδίκασαν την αντιδημοκρατική αυτή κυβερνητική επιλογή.

Το ΚΚΕ

Απαντώντας στην τοποθέτηση του υπουργού Γεωργίας ο βουλευτής του ΚΚΕ Βαγγέλης Μπούτας τόνισε:

"Οσες προσπάθειες κι αν γίνουν, το αγροτικό κίνημα δεν πρόκειται να το τσακίσετε. Θα απαντήσει πιο αποφασιστικά και είμαστε σίγουροι σαν Κόμμα ότι στο τέλος θα νικήσει".Κατάγγειλε δε την κυβερνητική πρακτική λέγοντας πως "παλιά κατηγορούσαν τους κομμουνιστές ότι "θα σας πάρουν τα χωράφια", σήμερα ο καπιταλισμός παίρνει τα χωράφια, παίρνει τα τρακτέρ, τα παίρνει όλα...".

Στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου σημείωσε πως "όσο πιο αντιαγροτική είναι η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση, τόσο περισσότερο στρέφεται ενάντια στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες των αγροτών. Πώς αλλιώς απορρέει ή μπορεί να εξηγηθεί η βιομηχανία μηνύσεων σε βάρος χιλιάδων αγροτών σ' ολόκληρη τη χώρα; Πώς μπορούν να εξηγηθούν οι βαριές ποινές με τις οποίες καταδικάζονται οι αγρότες που πήραν μέρος στις κινητοποιήσεις, όπως η χτεσινή (σ.σ. προχτεσινή) απόφαση του δικαστηρίου της Αρτας, με την οποία τρεις αγρότες καταδικάστηκαν σε 12 μήνες φυλάκιση και δήμευση των αγροτικών τους μηχανημάτων; Κάθε αντιαγροτική όπως και αντιλαϊκή πολιτική προωθείται στο όνομα της εφαρμογής των νόμων και η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτε άλλο από τη ψήφιση - όπως αυτόν που συζητάμε σήμερα - αντιαγροτικών, αντιλαϊκών νόμων!". Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο το ΚΚΕ έχει ήδη από τη συζήτησή του, που έγινε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, καταθέσει τροπολογία με την οποία ζητά το σταμάτημα των διώξεων εναντίον των αγροτών μέσω της παραγραφής.

Οσον αφορά το συζητούμενο νομοσχέδιο, ο βουλευτής του ΚΚΕ ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ θα το καταψηφίσει χαρακτηρίζοντάς το "φορομπηχτικό, ρουσφετολογικό, εισπρακτικό", τονίζοντας πως σε αυτή την κατεύθυνση κινείται το σύνολο των μέτρων που προτείνει για όλους σχεδόν τους τομείς της αγροτικής οικονομίας και ιδίως για τους συνεταιρισμούς.

Καταδίκασαν ΝΔ και ΔΗΚΚΙ

Την απόφαση του δικαστηρίου της Αρτας καταδίκασε στην τοποθέτησή του και ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Κ. Ευμοιρίδης,σημειώνοντας πως οι ευθύνες βαρύνουν την κυβέρνηση που οδηγείται σε τέτοιες πρακτικές, ενώ ο πρωθυπουργός είχε αρνηθεί το διάλογο με τους αγρότες. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως είναι "απαράδεκτη και και εκβιαστική η πολιτική της κυβέρνησης για επιλεκτική άσκηση ποινικών και αστικών διώξεων εναντίον των αγροτών. Υστερα από παλινωδίες και τεχνητές καθυστερήσεις τεσσάρων μηνών καλείται η κυβέρνηση να πάρει θέση στη Βουλή για το εάν αποδέχεται ή όχι την πρόταση της ΝΔ για παραγραφή αδικημάτων που τελέστηκαν στις αγροτικές κινητοποιήσεις".

Την τακτική των δικαστικών διώξεων εναντίον των αγροτών κατήγγειλε και ο Γ. Καρατάσος,εκπρόσωπος του ΔΗΚΚΙ, κάνοντας λόγο για δίκαιες κοινωνικές εκρήξεις και αυταρχική αντιμετώπιση, από την πλευρά της κυβέρνησης.

Τα "θύματα"

Ακροάτρια από τη Θεσσαλονίκη εξανάγκασε, από ό,τι φαίνεται, τον Ν. Κακαουνάκη να "κάψει" από χτες τη γραμμή πλεύσης για το θέμα της καταδίκης και δήμευσης των εργαλείων των αγροτών, που, από ό,τι είπε, είχε ετοιμάσει για σήμερα στην εκπομπή του. Ο λόγος αυτής της μιας μέρας "παράτας" απ' ό,τι είπε, ήταν γιατί είχε ένα δίλημμα, όσον αφορά τα θύματα, τους αγρότες που, παρασυρμένοι από τα κόμματά τους, μετείχαν στις περσινές κινητοποιήσεις...

***

Δεν έχουμε παρά να του αναγνωρίσουμε ότι του ανατίθενται ή διαλέγει μόνος του τους δυσκολότερους ρόλους. Σαν γνήσιος "άνθρωπος της πιάτσας", για άλλη μια φορά εύστοχα πιάνει πού βρίσκεται ο κίνδυνος και αρχίζει "τις γρήγορες τούμπες για να τον αποφύγει...".

Διαισθανόμενος ότι μια τέτοια τρομοκρατική απόφαση αγγίζει πολύ περισσότερους από τους άμεσα ενδιαφερόμενους, αναλαμβάνει ακριβώς αυτούς τους πολύ περισσότερους, έχοντας πάντα κατά νου τη γενική κατεύθυνση της πλαγιοκόπησης και της διάσπασης του αγώνα των αγροτών, με την πολύ γνωστή μέθοδο του άσχετου λόγου και "επιχειρήματος".

Οταν, όμως, εξαναγκάζεσαι να κάνεις τόσο δύσκολες ακροβασίες με τα λόγια χάνεις τόσο πολύ τον μπούσουλα της πραγματικότητας, που ίσως δε συνειδητοποιείς ότι πλέον έχεις "ξεφύγει" και όλοι περιμένουν την "τελική βουτιά" για να γελάσουν.., ή επί το Κακαουνακικότερον "δεν ξέρεις τι λες...".

***

Η πραγματικότητα λέει πως όντως οι αγρότες είναι θύματα... Θύματα μιας κυβερνητικής πολιτικής, που, κυνικά, τους οδηγεί με τις επιλογές της σε κάθε τομέα, στον αφανισμό, γιατί προτίμησε να κάνει τα χατίρια του πολυεθνικού κεφαλαίου και της ντόπιας ολιγαρχίας.

Η πραγματικότητα λέει πως οι αγρότες, με αυτή τη δεδομένη κυβερνητική πολιτική, δεν έχουν παρά μόνο την άλλη επιλογή: Εκείνη, που με αντίσταση και αγώνα φρενάρει τον καλπασμό των αντιλαϊκών μέτρων και ταυτόχρονα προτείνει λύσεις ανάπτυξης, που αφορούν, όχι μόνο αυτούς, αλλά και το μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου πληθυσμού της χώρας.

Η πραγματικότητα λέει πως σε συνθήκες ταξικής πάλης το δίκιο βγαίνει άδικο και η λεβέντικη τίμια διεκδίκηση των αγροτών "αμείβεται" πολλές φορές με καταδίκες και τρομοκρατία.

Η πραγματικότητα, τέλος, λέει πως κανένα κόμμα δε θα μπορούσε να ανάψει εκείνη τη φλόγα που βλέπεις στα κόκκινα από την αγρύπνια μάτια των αγωνιζόμενων αγροτών. Μόνο τα αληθινά προβλήματα τη διατηρούν ζωντανή και κάθε τόσο αυτή αστράφτει, σκορπίζοντας πανικό στους Κακαουνάκηδες και τα αφεντικά τους...

Παύλος ΑΛΕΠΗΣ

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της

Το μείζον θέμα που δημιουργήθηκε με την απόφαση του δικαστηρίου της Αρτας για δήμευση αγροτικών μηχανημάτων, έφερε άμεσα στη Βουλή το ΚΚΕ, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε χτες ο βουλευτής του Κόμματος Βαγγέλης Μπούτας,φέρνοντας την κυβέρνηση και τον υπουργό Δικαιοσύνης προ των ευθυνών τους.

Οπως τονίζεται στην Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, με την απόφαση του δικαστηρίου της Αρτας, εγκαινιάστηκε μια νέα πρακτική στην κατεύθυνση ποινικοποίησης των αγώνων των αγροτών. Τέτοιες, πρωτοφανείς σε προκλητικότητα αποφάσεις, εκπορεύονται μεθοδευμένα από την κυβέρνηση και το υπουργείο Δικαιοσύνης, με στόχο την τρομοκράτηση των αγροτών και την κάμψη των αγωνιστικών τους φρονημάτων. Τη στιγμή που υπάρχει γενικότερη κατακραυγή για τις παράνομες δημεύσεις των ΙΧ, τη στιγμή που ο υπουργός Δημόσιας Τάξης λέει ότι θα "κλείσει" αυτό το θέμα με νομοθετική ρύθμιση, η απόφαση του δικαστηρίου της Αρτας που δημεύει τα μηχανήματα εργασίας και επιβίωσης των αγροτών δείχνει προς ποια κατεύθυνση στοχεύει αυτή η πρακτική των εισαγγελέων και των δικαστηρίων.

Δείχνει καθαρά ότι το ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο κατευθύνει την ποινικοποίηση των αγώνων - υπογραμμίζεται στην Επίκαιρη Ερώτηση - αλλά συμπληρώνει το αντιλαϊκό οπλοστάσιο του κράτους, όπως επιβεβαιώνεται και από την αναφερόμενη απόφαση και από τις δίκες χιλιάδων αγροτών και από την απειλή οικονομικής εξόντωσης των ηγετών του αγροτικού κινήματος.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτά τον υπουργό Δικαιοσύνης τι μέτρα θα πάρει για να σταματήσει η δήμευση των αγροτικών μηχανημάτων των αγωνιζόμενων αγροτών. Και εάν η κυβέρνηση πρόκειται να επανεξετάσει το όλο θέμα της ποινικοποίησης των αγροτικών αγώνων.

Προκλητικός ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Οχι μόνο στήριξε την πρωτοφανή καταδικαστική απόφαση κατά των αγροτών της Αρτας, χτες, ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ, Δ. Ρέππας,αλλά προσπάθησε να αντιστρέψει πλήρως την πραγματικότητα, παρουσιάζοντας "τρομοκρατούμενους" τους δικαστές από όσους διαμαρτύρονται και καταγγέλλουν. "Αυτό έλειπε τώρα, κάθε δικαστής να είναι τρομοκρατούμενος από μια πολιτική δύναμη, από έναν κοινωνικό φορέα, από τον οποιονδήποτε, προκειμένου να εκδώσει μια απόφαση, η οποία θα είναι αρεστή σε κάποιους", είπε.

Παρά, τη γενική κατακραυγή και την καταδίκη της κυβέρνησης απ' όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και πολλούς μαζικούς φορείς, προσποιήθηκε πως "δεν αντιλαμβάνομαι την επίθεση αυτή προς την κυβέρνηση πολύ περισσότερο, όταν γίνεται λόγος για "στημένα δικαστήρια"". Αφού επανέλαβε τα περί ανεξάρτητης Δικαιοσύνης και όταν ο δημοσιογράφος του "Ρ" του υπενθύμισε τις κυβερνητικές παρεμβάσεις για τις δίκες των αγροτών, είπε το εξής αμίμητο: "Αν πραγματικά αυτά που είπαν κατά καιρούς διάφοροι κυβερνητικοί παράγοντες αποτελούσαν γραμμή για τους δικαστές, θα έπρεπε το σύνολο των αποφάσεων να είναι το ίδιο, να έχουμε πανομοιότυπες αποφάσεις". Και βέβαια είναι προφανές ότι εκείνη τη στιγμή δεν υποτιμούσε τη δική του νοημοσύνη με αυτό το σόφισμα, αλλά διασκέδαζε την απάντησή του. Γιατί, αυτό που τον ενδιέφερε να πει, χωρίς βέβαια να αναγκαστεί να το ομολογήσει, είναι ότι η πολιτική τρομοκράτησης θα συνεχιστεί. "Το είπαμε κατ' επανάληψη, όταν κάποιος αναπτύσσει μια δραστηριότητα, θα πρέπει να υπόκειται στους περιορισμούς που υπάρχουν έτσι κι αλλιώς από το ισχύον νομικό καθεστώς", είπε.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ