ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Οχτώβρη 1997
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΖΑΧΑΡΗΣ
Σκληρά μέτρα σε βάρος των τευτλοπαραγωγών

Τη μείωση της τευτλοκαλλιέργειας, τη μείωση του εισοδήματος των παραγωγών και την αύξηση των κερδών της, έχουν στόχο τα νέα μέτρα που εφαρμόζει η ΕΒΖ. Στελέχη της δηλώνουν ανοιχτά ότι τη Βιομηχανία δεν την ενδιαφέρουν πια οι μικροί παραγωγοί, αλλά μόνο οι μεγαλοκαλλιεργητές

Η απόφαση για αλλαγή του ρόλου και της λειτουργίας της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ), είναι ειλημμένη και τώρα μπαίνουν σε εφαρμογή συγκεκριμένα μέτρα για την υλοποίησή της. Η ΕΒΖ - που μέχρι τώρα λειτουργούσε και με κριτήρια κοινωνικά - αλλάζει χαρακτήρα και θα λειτουργεί με καθαρά επιχειρηματικά κριτήρια και με αποκλειστικό στόχο την αύξηση των κερδών της. Αυτό, πλέον, δεν αποτελεί μυστικό, καθώς το ομολογούν δημόσια διευθυντικά στελέχη της βιομηχανίας, που δεν κρύβουν ότι κινούνται στην κατεύθυνση της γενικότερης κυβερνητικής πολιτικής, η οποία προωθεί τη συρρίκνωση του δημοσίου τομέα της οικονομίας. Ετσι, τα στελέχη αυτά δηλώνουν πως δεν ενδιαφέρουν πια τη βιομηχανία οι μικροί παραγωγοί, παρά μόνο οι μεγαλοκαλλιεργητές.

Μάλιστα, κυκλοφορούν έντονες φήμες για πώληση - ίσως στην αρχή μέρους των μετοχών - της ΕΒΖ σε ξένους. Ενδιαφέρον για αγορά φαίνεται να δείχνει καιγερμανική εταιρία. Σε μια τέτοια περίπτωση, όμως, υπάρχει ο κίνδυνος η ξένη εταιρία, που θα καρπωθεί το δικαίωμα παραγωγής 319.000 τόνων ζάχαρης που κατέχει η χώρα μας, με βάση απόφαση της ΕΕ, να το χρησιμοποιήσει για τευτλοκαλλιέργεια, όχι στην Ελλάδα, αλλά σε άλλες χώρες της ΕΕ, όπου οι συνθήκες - καιρικές και παραγωγικές - μπορεί να είναι αποδοτικότερες. Ετσι, η χώρα μας θα χάσει το δικαίωμα παραγωγής ζάχαρης, οι εισαγωγές θα αυξηθούν κατακόρυφα και χιλιάδες Ελληνες τευτλοπαραγωγοί θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν κι αυτή την καλλιέργεια.

Τρεις στόχοι

Για την εφαρμογή αυτής της απόφασης - όπως προαναφέραμε - λαμβάνονται ήδη συγκεκριμένα μέτρα. Αμεσα αποτελέσματα αυτών των μέτρων θα είναι:

  • Μείωση της τευτλοκαλλιέργειας και ως εκ τούτου της παραγωγής ζάχαρης, ώστε ν' ανταποκριθεί η χώρα μας - σε πρώτη φάση - στο πλαφόν που θέτει η ΕΕ και στη συνέχεια να παράγει ακόμα μικρότερη ποσότητα.
  • Μείωση του εισοδήματος των τευτλοπαραγωγών, ώστε να αποθαρρυνθούν να ασχολούνται μ' αυτό το προϊόν.
  • Αύξηση των κερδών της βιομηχανίας, ώστε - όταν έρθει η ώρα - να πουληθεί κερδοφόρα στους ιδιώτες.
Μείωση της καλλιέργειας

Η διοίκηση της ΕΒΖ αποφάσισε να προχωρήσει άμεσα, από φέτος, σ' αυτή τη διαδικασία. (Την προηγούμενη βδομάδα τα μέτρα συζητήθηκαν σε σύσκεψη διευθυντών - προϊσταμένων γεωπονικών υπηρεσιών της ΕΒΖ, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη).

Για να υλοποιηθεί η μείωση της τευτλοκαλλιέργειας, αποφασίστηκε η αλλαγή της κατανομής της ποσόστωσης. Τώρα η ποσόστωση θα παραχωρείται με βάση την παραγωγή σε τόνους κι όχι με βάση τα στρέμματα, όπως ίσχυε. Ο υπολογισμός της θα καθορίζεται σε σχέση με το μέσο όρο παραγωγής στα τελευταία τέσσερα χρόνια, αλλά και στη βάση ενός μέσου όρου ζαχαρικού τίτλου 16%. Για να γίνει κατανοητό το τελευταίο, αναφέρουμε ένα παράδειγμα: Ενας παραγωγός θα δικαιούται να παράγει π. χ. 100 τόνους τεύτλων, αν στην τετραετία που πέρασε είχε μέσο όρο ζαχαρικού τίτλου 16%. Αν, όμως, είχε μικρότερο μέσο όρο ζαχαρικού τίτλου, τότε θα του αφαιρείται αναλόγως και από το δικαίωμα παραγωγής. Ετσι, θα μειωθούν, εξ αντικειμένου, τα στρέμματα.

Η ΕΒΖ επιμένει σ' αυτό το μέτρο, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν προτάσεις να λαμβάνεται ως μέσος όρος ζαχαρικού τίτλου το 14,5% που αποτελεί και το μέσο όρο που παρουσιάζει η συνολική παραγωγή, η οποία συγκεντρώνεται από τα εργοστάσιά της. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η απόφαση για κατάργηση του ορίου 12% στο ζαχαρικό τίτλο. Το όριο αυτό έδινε τη δυνατότητα να απολαμβάνουν κάποιο εισόδημα και οι παραγωγοί των οποίων - λόγω καιρικών ή άλλων δυσμενών συνθηκών - τα τεύτλα ήταν υποβαθμισμένα και δεν παρουσίαζαν υψηλό ποσοστό σακχάρου.

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι αρκετοί παραγωγοί εκφράζουν παράπονα για αδικίες στην εκτίμηση του σακχάρου από τους εκτιμητές της ΕΒΖ, καθώς και για το γεγονός ότι η εκτίμηση για τις ξένες ύλες - που γίνεται στα "κουτουρού" και απλώς με το μάτι - καθορίζει, σχεδόν πάντα, ποσοστό πάνω από 5%, ανεξαρτήτως της καθαρότητας των τεύτλων.

Μείωση του εισοδήματος

Για να μειωθεί το εισόδημα των τευτλοκαλλιεργητών,αποφασίστηκε η καθιέρωση τριών τιμών για το προϊόν, αντί της μιας και ενιαίας, που ίσχυε. Τώρα οι παραγωγοί, για την Α ποσόστωση θα πληρώνονται το 98% της εξαγγελθείσας τιμής από την ΕΒΖ και το υπόλοιπο 2% ορίζεται ως συμμετοχή των αγροτών στο κόστος λειτουργίας της βιομηχανίας. Για τη Β ποσόστωση η τιμή αρχικά θα είναι το 88% της εξαγγελθείσας και από τη δεύτερη χρονιά το 76%. Για την Γ ποσόστωση ορίστηκε το 60% και για τις επόμενες χρονιές το 50% ή το 40%, όπως κρίνει η ΕΒΖ. Ταυτόχρονα, παρατείνεται ο χρόνος εξόφλησης των παραγωγών,από 30 σε 35 μέρες, μετά την παράδοση του προϊόντος, ενώ μελετάται και η συμμετοχή του παραγωγού στο κόστος μεταφοράς του προϊόντος. Στην ίδια κατεύθυνση - και προκειμένου, εκτός των άλλων να καλυφθούν τα πρόστιμα της ΕΕ στην ΕΒΖ, λόγω υπέρβασης του πλαφόν ζάχαρης - η βιομηχανία αποφάσισε να επιβληθούν τσουχτερά πρόστιμα, σε όσους παραγωγούς καλλιέργησαν παραπάνω στρέμματα, απ' όσα προέβλεπε η σύμβασή τους με τα εργοστάσια. Για να δικαιολογήσει αυτά τα πρόστιμα η ΕΒΖ επικαλείται έναν κανονισμό που αναγράφεται στα συμβόλαια και προβλέπει πρόστιμο 30% επί του εισοδήματος από κάθε στρέμμα που καλλιεργήθηκε παραπάνω, που υπολογίζεται σε 25.000 δραχμές το στρέμμα. Εναν κανονισμό, όμως, που, ενώ υπάρχει επί 35 χρόνια, παρέμεινε ανενεργός και εφαρμόζεται για πρώτη φορά.

Υπολογίζεται ότι φέτος καλλιεργήθηκαν πανελλαδικά 35.000 στρέμματα παραπάνω από όσα προέβλεπαν τα συμβόλαια και 4.000 περίπου παραγωγοί θα αναγκαστούν να πληρώσουν πρόστιμο, που συνολικά πλησιάζει τα 900.000.000 δραχμές.

Και σ' αυτό το μέτρο η διοίκηση της ΕΒΖ παρουσιάζεται άτεγκτη, παρά το γεγονός ότι πλήττει παραγωγούς που βοήθησαν τη βιομηχανία, όταν χρειαζόταν ζάχαρη και ενάντια σε άλλες εισηγήσεις που πρότειναν είτε να μην επιβληθούν καθόλου πρόστιμα - αφού η ίδια η βιομηχανία διαμήνυε σε παραγωγούς να καλλιεργήσουν παραπάνω και δε θα τιμωρηθούν - είτε να είναι μικρότερα - κι όχι 25.000 για κάθε στρέμμα - ή να τιμωρηθούν μόνο όσοι "παρανομούν" σχεδόν κάθε χρόνο και προκλητικά. Στη μείωση του εισοδήματος των τευτλοπαραγωγών συντελούν και οι κρατήσεις 2% για τον ΕΛΓΑ και 0,08% για την ΠΑΣΕΓΕΣ.

Αύξηση κερδών της ΕΒΖ

Για την υλοποίηση του στόχου αύξηση των κερδών,η ΕΒΖ προχώρησε - εκτός από τη μείωση των τιμών στα τεύτλα - και σε μειώσεις μισθών των εργαζομένων,ενώ και οι συνθήκες εργασίας και διαβίωσης στα εργοστάσιά της είναι άθλιες και ανθυγιεινές, με αποτέλεσμα να δημιουργούν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ομως, δεν εμφανίζεται το ίδιο "σφιχτή" και"οικονόμα" σε ό,τι αφορά κάποιες επιχειρηματικές δραστηριότητές της.

Ετσι, υπήρχαν καταγγελίες ότι την περασμένη Ανοιξη προχώρησε σε εισαγωγή 40.000 τόνων ζάχαρης από άλλες χώρες της ΕΕ - πλήρωσε γι' αυτό δισεκατομμύρια - χωρίς να χρειάζεται τόσο μεγάλη ποσότητα. Αυτό είχε αποτέλεσμα να διαθέτει σήμερα πλεόνασμα ζάχαρης και να προσπαθεί με κάθε τρόπο να μειώσει την ελληνική παραγωγή. Επίσης υπήρχε καταγγελία ότι πούλησε πούλπα σε πολύ χαμηλή τιμή - με τη δικαιολογία ότι δεν έβρισκε αγοραστές - μ' αποτέλεσμα να ζημιωθεί πολλά εκατομμύρια. Αραγε, ζητήθηκαν ευθύνες για όλα αυτά και τιμωρήθηκαν όσοι ευθύνονται;

Ετοιμοι για αγώνες οι τευτλοπαραγωγοί

Τα μέτρα αυτά που λαμβάνει η ΕΒΖ - προφανώς κατ' εντολήν της κυβέρνησης και της ΕΕ - έχουν προκαλέσει αναστάτωση στους τευτλοπαραγωγούς. Ηδη σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα, στάλθηκε το μήνυμα, προς τη διοίκηση της βιομηχανίας και προς την κυβέρνηση ότι οι αγρότες θα αντιδράσουν δυναμικά. Συνδικαλιστές δήλωναν, μάλιστα, ότι οι πρώτες κινητοποιήσεις φέτος θα αφορούν τον αποκλεισμό με τρακτέρ των εργοστασίων της ΕΒΖ.

Π. Ρ.

ΕΝΩΣΗ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Η επιχείρηση... εξυγιαντικής διάλυσης
  • Με πρόσχημα την "εξυγίανσή" της, παραδίδεται, εξ ολοκλήρου, στα χέρια ιδιωτών, που προχώρησαν ήδη σε απολύσεις εργαζομένων και στρέφονται κατά των συμφερόντων των συνεταιρισμένων αγροτών
  • Ανάγκη ανάπτυξης κοινού, λαϊκού μετώπου αντίστασης στην κυβερνητική πολιτική, που προωθεί τη συρρίκνωση του δημόσιου, κοινωνικού τομέα, προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου

Με πρόσχημα την "εξυγίανσή" της, η Ενωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Καρδίτσας, (ΕΑΣΚ) - μια συνεταιριστική οργάνωση από τις μεγαλύτερες της χώρας μας, στην οποία εργάζονται 220 εργαζόμενοι, αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της οικονομικής κι αναπτυξιακής δραστηριότητας του νομού κι αποκούμπι για δεκάδες χιλιάδες αγρότες - περνάει στα χέρια ιδιωτικής εταιρίας. Η "ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΕ",που ανήκει στον Κ. Μπλιάτσο,στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, υπέγραψε σύμβαση με τη διοίκηση της Ενωσης, με βάση την οποία αναλαμβάνει την "εξυγίανση". Οι όροι της σύμβασης είναι αποκαλυπτικοί και δείχνουν ότι η "εξυγίανση" θα καταλήξει σε βάρος των εργαζομένων και των αγροτών της Καρδίτσας.

Στο άρθρο 1, παράγραφο 2, της σύμβασης αναφέρεται ότι "η ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΕ θα έχει τη διεύθυνση της καθημερινής λειτουργίας όλων των εργασιών της ΕΑΣΚ. Δηλαδή: Ολόκληρος ο υπηρεσιακός μηχανισμός της ΕΑΣΚ θα διευθύνεται και θα αναφέρεται - συνεργάζεται με τον εκπρόσωπο της ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΕ, ο οποίος και θα είναι ο μοναδικός κρίκος επικοινωνίας με το ΔΣ της ΕΑΣΚ". Φυσικά, η εταιρία αναλαμβάνει την "εξυγίανση" με το αζημίωτο. Ετσι, στο άρθρο 2 της σύμβασης, αναφέρεται: "Για την εκτέλεση των όρων του άρθρου 1 η ΕΑΣΚ θα καταβάλει στη ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΕ το ποσό των 30.000.000 συν ΦΠΑ. Για τα ταξίδια των συνεργατών της ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΕ εκτός Καρδίτσας, εκτός των εξόδων μετακίνησης, διαμονής, θα καταβάλλεται ημερήσια εκτός έδρας αποζημίωση, ίση μ' αυτή του Προέδρου".

Προσβλητική, συκοφαντική επίθεση στους εργαζόμενους

Πιο αποκαλυπτική για το πώς θα πραγματοποιηθεί η περιβόητη "εξυγίανση" είναι η πρώτη εισήγηση του εκπροσώπου της εταιρίας στο ΔΣ της Ενωσης. Το πνεύμα και το γράμμα της εισήγησης στηρίζεται στις προτάσεις για μείωση του προσωπικού και στη λειτουργία των νόμων της αγοράς, χωρίς καμιά μέριμνα για το εισόδημα των αγροτών.

Στην αρχή της εισήγησης αναπτύσσεται μια πρωτοφανής συκοφαντική επίθεση σε βάρος των εργαζομένων της Ενωσης. Ως σημαντικά προβλήματα εντοπίζονται "ο υψηλός μέσος όρος ηλικίας και προϋπηρεσίας του προσωπικού και η νοοτροπία του". Ως υψηλός μέσος όρος θεωρείται η ηλικία των 43 ετών και η προϋπηρεσία των 15 και σημειώνεται πως "ο μέσος όρος της προϋπηρεσίας και η έντονη δημοσιοϋπαλληλική και συνδικαλιστική κουλτούρα, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο έχουν χρησιμοποιήσει τις προσλήψεις οι εκάστοτε διοικήσεις της Ενωσης, έχουν δημιουργήσει μια συγκεκριμένη, άσχημη νοοτροπία, που έχει αναγάγει όλους τους υπαλλήλους από τη μια σε δικηγόρους της εργατικής νομοθεσίας και από την άλλη σε άτομα, κατά κανόνα, ευθυνόφοβα, που λειτουργούν χωρίς να ενδιαφέρονται για την υγεία της Ενωσης".

Είναι φανερό ότι η ιδιωτική εταιρία θέλει, εκ προοιμίου να καταστήσει σαφές πως θα δώσει προτεραιότητα στο "ξεσκαρτάρισμα" των εργαζομένων, για να προωθήσει την "εξυγίανση". Και είναι προκλητικό ότι θεωρεί άχρηστους και προοριζόμενους για τον "εργατικό Καιάδα", εργαζόμενους που βρίσκονται στην πλέον παραγωγική ηλικία των 40 ετών κι ανεπιθύμητους όσους ασχολούνται με το συνδικαλισμό, που αποτελεί συνταγματικό δικαίωμα των Ελλήνων.

Πρώτα μέτρα οι απολύσεις

Φυσικά, στην εισήγησή του ο εκπρόσωπος της εταιρίας δε μένει απλώς στις διαπιστώσεις, αλλά προτείνει και συγκεκριμένα μέτρα. Με στόχο - όπως αναφέρει - τη μείωση του μέσου όρου ηλικίας και προϋπηρεσίας προτείνει - και ήδη η πρόταση έγινε απόφαση που εκτελέστηκε πάραυτα - την απόλυση των πρώτων τεσσάρων εργαζομένων.Σημειώνει δε ότι γίνεται προσπάθεια για εξασφάλιση άδειας για ομαδικές απολύσεις και μέχρι να εγκριθούν αυτές θα εφαρμοστεί το 2% που προβλέπει για τις απολύσεις ο νόμος, ενώ σταδιακά θ' αποσυνδεθεί η διαδικασία πρόσληψης κι απόλυσης του προσωπικού, από το ΔΣ της Ενωσης, το οποίο θα εγκρίνει μόνο νούμερα κι όχι πρόσωπα. Και υπογραμμίζει ότι "οι απολύσεις θα σταματήσουν μόνο όταν όλο το έκτακτο προσωπικό, πλην των εξαιρουμένων από το νόμο, έχουν απολυθεί". Στα ίδια πλαίσια θα εφαρμοστεί πρόγραμμα μετατροπής του μεγαλύτερου ποσοστού εργασίας από σταθερό σε μεταβλητό, δηλαδή ν' απασχολούνται σε μόνιμη βάση όσο το δυνατόν λιγότερα άτομα και να προσλαμβάνονται εποχιακοί, όταν είναι απαραίτητο, ή ακόμα και να δίνονται κάποιες εργασίες εργολαβικά σε εξειδικευμένους εξωτερικούς παράγοντες.

Επιπλέον, η εταιρία απαιτεί την αυστηρή εφαρμογή του εσωτερικού κανονισμού πειθαρχίας και την έναρξη διαδικασιών αξιολόγησης προσωπικού για τη δημιουργία φύλλων ποιότητας.

"Εξυγίανση" προς όφελος των εμπόρων

Οι ιδιώτες που ανέλαβαν την Ενωση καθιστούν, επίσης, σαφές ότι θα τη λειτουργήσουν στα πλαίσια του ανταγωνισμού της αγοράς, χωρίς να νοιάζονται για τις ανάγκες και τα συμφέροντα των συνεταιρισμένων αγροτών. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι στην εισήγηση σημειώνεται πως αναμένεται συρρίκνωση των δραστηριοτήτων και των οικονομικών της,επειδή - όπως επισημαίνουν προκλητικά - "ο μεγάλος ανταγωνισμός από τους ιδιώτες, οι οποίοι ορθώς θα στηριχτούν από την κυβέρνηση, όποια κι αν είναι αυτή, για το καλό της εθνικής οικονομίας, θ' αυξάνεται συνεχώς". (Σ' αυτό το σημείο της εισήγησης, αποκαλύπτεται πως η κυβέρνηση, μέσω της "εξυγίανσης", επιχειρεί τη συρρίκνωση και διάλυση των συνεταιρισμών, προς όφελος των ιδιωτών εμπόρων).

Οσον αφορά στη συμπεριφορά της Ενωσης προς τους αγρότες, αυτή θα καθορ ίζεται αποκλειστικά από τις ανάγκες της αγοράς, στρεφόμενη εναντίον των συμφερόντων τους. Ετσι προτείνεται π. χ. να μην αγοράσει η Ενωση τις πρώτες σοδειές καλαμποκιού από τους παραγωγούς, διότι εκτιμάται ότι η τιμή του θα πέσει αργότερα με γρήγορους ρυθμούς.

"Πείραμα" με προοπτική

Οι εργαζόμενοι της Ενωσης - οι οποίοι προχώρησαν σε πολυήμερη απεργία διαμαρτυρόμενοι για τις απολύσεις - και συνεταιριστές επισημαίνουν ότι στην Ενωση Συνεταιρισμών Καρδίτσας, εφαρμόζεται, για πρώτη φορά, ένα "πείραμα εξυγίανσης", από ιδιωτική εταιρία, το οποίο, αν "πετύχει" θα εφαρμοστεί και στις άλλες συνεταιριστικές οργανώσεις της χώρας. Στόχος της - τονίζουν - είναι η συρρίκνωση των συνεταιρισμών, με την ιδιωτικοποίηση βασικών τομέων δραστηριοτήτων τους, η αποκοπή τους από τους αγρότες και η μετατροπή τους σε συνεταίρους των εμπόρων και βιομηχάνων, που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας.

Η ίδια πολιτική ασκείται και σε άλλους χώρους. Οπως στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στις ΔΕΚΟ, ακόμα και στις υπηρεσίες υγείας, παιδείας, πολιτισμού, που απογυμνώνονται από βασικούς τομείς δραστηριοτήτων, οι οποίοι παραδίνονται σε ιδιώτες. Πρόκειται για μια συνολική πολιτική που αποσκοπεί στη συρρίκνωση του δημόσιου κοινωνικού τομέα και στο άνοιγμα του δρόμου για πλήρη ασυδοσία στο κερδοσκοπικό μεγάλο κεφάλαιο.

Ο μόνος δρόμος, για να μην περάσει αυτή η καταστροφική πολιτική είναι η αντίσταση των εργαζομένων των αγροτών, του λαού μας. Αν δε δημιουργηθεί ένα κοινό, λαϊκό μέτωπο αντίστασης κι αντεπίθεσης, ικανό ν' ανατρέψει αυτή την πολιτική, ο "εκσυγχρονισμός" της κυβέρνησης Σημίτη θα "εξυγιάνει" τα πάντα, ξεπουλώντας το δημόσιο πλούτο, ποδοπατώντας εργατικά δικαιώματα, μετατρέποντας την Ελλάδα σε "παραγωγική έρημο", έρμαιο στις αρπακτικές διαθέσεις των πολυεθνικών.

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

Κοινός αγώνας για τη σωτηρία της Ενωσης
  • Πανκαρδιτσιώτικο συλλαλητήριο σήμερα στις 8 το βράδυ
  • Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Πανκαρδιτσιώτικο συλλαλητήριο συμπαράστασης στους εργαζόμενους της ΕΑΣΚ διοργανώνουν ο δήμος, το Εργατικό Κέντρο, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων και άλλοι μαζικοί φορείς, σήμερα στις 8 το βράδυ, στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας. Κυρίαρχο αίτημα είναι η σωτηρία της Ενωσης και η ανάκληση των απολύσεων των εργαζομένων.

Για το θέμα αυτό ο βουλευτής του ΚΚΕ Βαγγέλης Μπούτας κατέθεσε χτες Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή, στην οποία ερωτάται ο υπουργός Γεωργίας: Για το τι μέτρα προτίθεται να πάρει για να λυθούν ουσιαστικά τα οικονομικά προβλήματα της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Καρδίτσας και να μην οδηγηθούν στην ανεργία οι έμπειροι εργαζόμενοί της, αλλά να αξιοποιηθούν για την ανάπτυξή της.

Στην Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ τονίζει: "Η διοίκηση της ΕΑΣ Καρδίτσας, με πρόσχημα την εξυγίανση της συνεταιριστικής οργάνωσης, προχώρησε σε απολύσεις υπαλλήλων που εργάζονται στην Ενωση πάνω από 14 χρόνια. Κατ' αρχήν απολύθηκαν 4 άτομα και θα ακολουθήσουν άλλες 100 με 120 απολύσεις. Είναι όμως βέβαιο ότι οι απολύσεις όχι μόνο δε θα φέρουν εξυγίανση, αλλά θα επιταχύνουν τη συρρίκνωσή της, υλοποιώντας τη γενικότερη κυβερνητική πολιτική για συρρίκνωση των συνεταιρισμών. Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει την οργή και την αγανάκτηση του συνόλου των εργαζομένων στο Νομό Καρδίτσας, αφού η δραστηριότητα της ΕΑΣ συμβάλλει ουσιαστικά στην οικονομία του νομού".

Ακόμα αξίζει να σημειωθεί ότι εργαζόμενοί της συνεχίζουν για 8η μέρα την απεργία πείνας, ενώ σήμερα το μεσημέρι γίνεται πανθεσσαλική σύσκεψη των σωματείων των εργαζομένων στις ενώσεις της Θεσσαλίας, αφού τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι κοινά.

Εμμένουν στα πρόστιμα

Εμμένει η κυβέρνηση στην επιβολή του άδικου προστίμου κατά των τευτλοπαραγωγών για υπέρβαση των καλλιεργημένων στρεμμάτων και μοιρολατρικά αποδέχεται τις ποσοστώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ενωση στη χώρα μας στην καλλιέργεια ζάχαρης, τη στιγμή που αναγκαζόμαστε να κάνουμε εισαγωγή ζάχαρης από άλλες χώρες.

Αυτό προκύπτει από την απάντηση που έδωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Γεωργίας Δ. Σωτηρλής σε σχετική Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Β. Μπούτα.Ο υφυπουργός ισχυρίστηκε ότι οι τευτλοπαραγωγοί που καλούνται να πληρώσουν τα πρόστιμα στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης εν γνώσει τους παρανόμησαν και καλλιέργησαν παραπάνω στρέμματα, ενώ για τις ποσοστώσεις είπε ότι μέχρι το 2001 δεν μπορεί να γίνει καμία αλλαγή, καθώς η χώρα μας δεσμεύεται από τις σχετικές συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο Β. Μπούτας κατήγγειλε ότι για πρώτη φορά φέτος καλούνται οι αγρότες να πληρώσουν πρόστιμα, την ίδια στιγμή που η Ελλάδα αναγκάζεται να κάνει εισαγωγή ζάχαρης. Κάλεσε την κυβέρνηση να πιέσει στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για παραπάνω παραγωγή ζάχαρης και ζήτησε τα πρόστιμα να πληρωθούν από τα κέρδη της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, τα οποία - όπως είπε - είναι κέρδη από τη δουλιά των παραγωγών.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ