ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Οχτώβρη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΥΠΕΞ
Αποκαλυπτικός για τους κινδύνους της εμπλοκής

INTIME NEWS

Τους κινδύνους που κρύβει η στοίχιση της Ελλάδας με τους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στην Ανατολική Μεσόγειο, στην κόντρα με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, πάντα για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, σκιαγράφησε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μ. Πομπέο, μιλώντας στον «ΣΚΑΪ» και την «Καθημερινή», στο περιθώριο της πρόσφατης επίσκεψής του στην Ελλάδα.

Οπως τόνισε, οι ΗΠΑ έχουν «επιστρέψει» στην Ανατ. Μεσόγειο «διότι είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να επιστρέψουν». Εκανε δε καθαρό ότι η νέα Συμφωνία για τις βάσεις που υπέγραψε το Σάββατο με τον Ελληνα ομόλογό του, έρχεται ακριβώς να υπηρετήσει τα αμερικανικά συμφέροντα σε όλα τα επίπεδα και σε βάθος χρόνου λέγοντας: «Εχουμε πολλούς στρατηγικούς στόχους και με την Ελλάδα θα έχουμε μια νέα αμυντική συνεργασία που θα έχει σημασία. Θα έχει σημασία αύριο, τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, αλλά και στα πολλά χρόνια που ακολουθούν (...) Είναι καλό για τους Αμερικανούς επιχειρηματίες, τις αμερικανικές επιχειρήσεις (...)».

Φέρνοντας δε ένα παράδειγμα για τους ρόλους προώθησης του αμερικανοΝΑΤΟικού σχεδιασμού που αναλαμβάνει η Ελλάδα σημείωσε πως «ευρύτερα, βλέπουμε ότι τα Βαλκάνια είναι σταθερά. Ηταν μια περιοχή γεμάτη προκλήσεις. Θέλουμε να δούμε την Ελλάδα να ηγείται (...) και να δημιουργήσει σταθερότητα στην περιοχή», εν μέσω όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές, τις σφαίρες επιρροής και τους διαύλους.

Στρατιωτική προπαρασκευή κόντρα σε Ρωσία, Κίνα, Ιράν

Ακόμα πιο αποκαλυπτικός για το τι έχει να περιμένει ο λαός από τις συμφωνίες με τις ΗΠΑ, περιγράφοντας τα «οφέλη» για την Ελλάδα από τη Συμφωνία, κατονόμασε «τους κοινούς κανόνες αντίληψης και επιχειρήσεων στο ίδιο επίπεδο. Είναι βασικά στοιχεία που θα μας βοηθήσουν σε περίπτωση που χρειαστεί να αμυνθούμε ή να αποτρέψουμε αποφασισμένους αντιπάλους»...

Ως τέτοιους κατονόμασε αρκετούς: «Η ρωσική κακόβουλη επιρροή συνεχίζει. Στη Μέση Ανατολή υπάρχουν προκλήσεις. Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν εξακολουθεί να σπονσοράρει την τρομοκρατία ανά τον κόσμο». «Υπάρχουν προκλήσεις για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας, ακόμα και στα νερά που η Ελλάδα εξαρτάται για τη ναυτιλία και τις μεταφορές της», πρόσθεσε, παραπέμποντας ευθέως και στα συμφέροντα του εφοπλιστικού κεφαλαίου που επιβάλλουν συμμετοχή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στον Περσικό Κόλπο.

Από το κάδρο της αντιπαράθεσης δεν παρέλειψε και την Κίνα. Σπεύδοντας να εξηγήσει «γιατί η Ελλάδα να πει "όχι" στις κινεζικές επενδύσεις», είπε: «Αυτό που ζητάμε είναι να έχετε όλοι τα μάτια σας ανοικτά. Οταν η Κίνα εμφανίζεται με ένα επιχειρηματικό σχέδιο (...) και το σχέδιο φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, τότε πρέπει να προσέξει. Και δυστυχώς το έχουμε δει σε αρκετά μέρη στον κόσμο».

«Στα γεμάτα» σχέδια συνδιαχείρισης με τον «σημαντικό εταίρο Τουρκία»

Αποκαλυπτικός ήταν ο Πομπέο και σε ό,τι αφορά τα παραμύθια που διακινούν τα αστικά επιτελεία πως τάχα η αναβάθμιση των σχέσεων με τις ΗΠΑ αποτελεί «ασπίδα» απέναντι στην επιθετικότητα και τις διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης.

Οπως είπε χαρακτηριστικά ο Πομπέο, αναφερόμενος στην Τουρκία, «είναι για εμάς ένας σημαντικός εμπορικός εταίρος, σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, έχουμε σημαντικές στρατιωτικές υποδομές εκεί. Εχουμε σημαντικούς πολιτικούς στόχους (...) Μια επιτυχημένη Τουρκία, μια ανεπτυγμένη και οικονομικά ευημερούσα Τουρκία είναι σημαντική όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλους μας. Οπότε εργαζόμαστε, επισταμένως, ώστε να έχουμε αυτά τα αποτελέσματα».

Πολύ χαρακτηριστικό είναι και το σημείο της συνέντευξης όπου ερωτηθείς αν η Ελλάδα μπορεί να αντικαταστήσει την Τουρκία, σε όρους στρατιωτικών εγκαταστάσεων ή στρατηγικής συνεργασίας, το απέκλεισε κατηγορηματικά: «Ελπίζω να μην το εννοείτε ανταγωνιστικά. Δεν το σκέφτομαι έτσι. Βλέπουμε κάθε χώρα να έχει τα δικά της χαρακτηριστικά, τις δικές της ευκαιρίες να έχουν καλά αποτελέσματα για το ΝΑΤΟ αλλά και τις ίδιες τις χώρες και τις ΗΠΑ», είπε.

Χαρακτηριστικό και το σημείο όπου ερωτώμενος σχετικά με τις ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, όχι μόνο απέφυγε να χρησιμοποιήσει τον όρο «ΑΟΖ», πόσο μάλλον να μιλήσει για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, μιλώντας για «διεθνή ύδατα», αλλά παρέπεμψε ευθέως στο εν εξελίξει παζάρι, όσο και στα σχέδια συνδιαχείρισης με αμερικανοΝΑΤΟική σφραγίδα: «Αυτή τη στιγμή είμαστε επικεντρωμένοι στη διπλωματική προσπάθεια. Συζητάμε μαζί τους (...) Υπάρχουν ευρέως αναγνωρισμένοι κανόνες για τα διεθνή ύδατα και ζητάμε από κάθε έθνος να συμμορφώνεται με αυτούς (...) Ολοι έχουν την προσδοκία ότι κάθε χώρα που θέλει να προστατέψει τη δική της κυριαρχία, θα προσφέρει σε άλλες χώρες την ίδια ευκαιρία»!

Φυσικά με αυτό ως υπόβαθρο χρειάζεται να διαβαστεί και η έτερη απάντησή του για το πώς θα αντιδράσουν οι ΗΠΑ αν η Τουρκία αμφισβητήσει «οικόπεδα» όπου κάνουν γεωτρήσεις οι αμερικανικές εταιρείες: «Δεν απαντώ σε υποθετικές ερωτήσεις. Ελπίζω ότι όχι απλά θα γίνει σεβαστό το διεθνές δίκαιο». «Επίσης, όλες οι χώρες γνωρίζουν ότι οι ΗΠΑ πάντα κάνουν ό,τι χρειαστεί για να προστατεύσουν τα εμπορικά συμφέροντά τους...», συμπλήρωσε, σε μια επισήμανση βέβαια που γεννά ακόμα περισσότερη ανησυχία.

Τέλος, δεν περνά απαρατήρητο ότι ερωτώμενος σχετικά με την «πιθανότητα χορήγησης στρατηγικών διασφαλίσεων» στην Ελλάδα, στο πλαίσιο των υποτιθέμενων «οφελών» από τη Συμφωνία με τις ΗΠΑ, σημείωσε πως «δεν μας έχει ζητηθεί κάτι τέτοιο, ακόμα. Αλλά πράγματα όπως η υπογραφή της αμυντικής συνεργασίας σίγουρα παρέχoυν καλύτερη ασφάλεια. Οχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τα Βαλκάνια και την περιοχή. Διότι παράγει σταθερότητα που μειώνει το ρίσκο και για τις ΗΠΑ. Υπάρχουν αμερικανικές επιχειρήσεις (...) Οπότε οι ΗΠΑ έχουν πολύ ισχυρό συμφέρον να επενδύσουν σε μια ασφαλή Ελλάδα».

Μετά τον Πομπέο έρχεται και ο Στόλτενμπεργκ

Και η παρέλαση αξιωματούχων του ευρωατλαντικού άξονα συνεχίζεται... Μετά τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μ. Πομπέο και άλλα στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης τις προηγούμενες μέρες στο πλαίσιο του «Στρατηγικού Διαλόγου», αύριο καταφτάνει στην Αθήνα και ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ.

Ολα στην κλιμάκωση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, με την Ελλάδα σε ρόλο «κόμβου» υλοποίησης επικίνδυνων σχεδιασμών ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ στην κόντρα με άλλα κέντρα, που μετατρέπουν το λαό μας σε στόχο των ανταγωνισμών.

Αλλωστε, πολύ χαρακτηριστικό για την όξυνση της κατάστασης είναι ότι ο γγ της λυκοσυμμαχίας σπεύδει σε μια μίνι περιοδεία σε όλα τα ισχυρά κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ στη ΝΑ πτέρυγά του, με στάσεις:

-- Σήμερα στη Ρώμη, όπου προγραμματίζεται συνάντηση με τον πρωθυπουργό Τζ. Κόντε και τον υπουργό Εξωτερικών Λ. Ντι Μάγιο.

-- Αύριο στην Αθήνα, όπου προγραμματίζεται συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη.

-- Την Παρασκευή 11 του μήνα, στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα έχει συναντήσεις με Τούρκους αξιωματούχους, χωρίς να διευκρινίζεται ακόμα ποιους θα δει εκεί.

Η επίσκεψη Στόλτενμπεργκ στην Αθήνα έρχεται στον απόηχο της υπογραφής από την κυβέρνηση της ΝΔ της νέας Συμφωνίας για τις βάσεις, που δυναμώνει το ρόλο της χώρας ως αμερικανοΝΑΤΟικού δολοφονικού ορμητηρίου, ενισχύοντας παραπέρα τις δυνατότητες της Σούδας, που υποστηρίζει ήδη τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ σε όλο το τόξο από Μαύρη Θάλασσα έως Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, παγιώνει τη χρήση από αμερικανικά UAV (μη επανδρωμένα αεροσκάφη) και άλλα αεροσκάφη (π.χ. ιπτάμενα τάνκερ) της αεροπορικής βάσης στη Λάρισα, εγκαθιστά μόνιμα αμερικανικά ελικόπτερα στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας και μετατρέπει το λιμάνι Αλεξανδρούπολης σε βασικό «κόμβο» διεκπεραίωσης για τη ΝΑΤΟική στρατηγική «περικύκλωσης» της Ρωσίας σε Ανατολική Ευρώπη και Μαύρη Θάλασσα.

Φυσικά, δεν περνά απαρατήρητο ότι η επίσκεψη έρχεται σε ένα χρονικό σημείο όπου τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια έχουν ανάψει το φιτίλι του πολέμου σε Συρία, Ιράκ και Στενά του Ορμούζ, μετά και το «πράσινο φως» των ΗΠΑ στην Τουρκία να εισβάλει στη Βόρεια Συρία, κι ενώ η αμερικανική κυβέρνηση έστειλε ξανά «παραγγελιά» την προηγούμενη βδομάδα, ενόψει έλευσης τότε του Πομπέο στην Αθήνα, η κυβέρνηση ΝΔ «να συμμετάσχει στη διεθνή προσπάθεια για την προστασία κρίσιμων υποδομών στον Περσικό Κόλπο», με το σχετικό αίτημα για τη συμμετοχή στον «διεθνή συνασπισμό» με στόχο το Ιράν - μετά τον περασμένο Αύγουστο, οπότε και έγινε η πρώτη σχετική «κρούση» - να επανέρχεται πλέον επιτακτικά εντός αμερικανοΝΑΤΟικού πλαισίου.

Εκδηλώσεις ενάντια στη Συμφωνία για τις βάσεις

Το Σάββατο 12 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ. στο Ιλιον (πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου, δημαρχείο), θα πραγματοποιηθεί από φορείς της περιοχής εκδήλωση - συναυλία ενάντια στην ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις βάσεις. Θα μιλήσει η Ελπίδα Παντελάκη, γενική γραμματέας της ΕΕΔΥΕ, και θα ακολουθήσει συναυλία με το μουσικό συγκρότημα «Υπεραστικοί».

Η Επιτροπή Ειρήνης της 2ης Δημοτικής Κοινότητας Αθήνας (Γούβα, Ν. Κόσμος, Παγκράτι) διοργανώνει εκδήλωση - συναυλία ενάντια στην ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις στρατιωτικές βάσεις το Σάββατο 12 Οκτώβρη στις 7 μ.μ. στην πλατεία Πλυτά στο Παγκράτι. Θα μιλήσει ο Σταύρος Τάσσος, πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ. Θα ακολουθήσει συναυλία με το συγκρότημα της ΣΕΑΑΝ, την Κατερίνα Μπούσδρα και τον Κώστα Λασπιά.

Η Επιτροπή Ειρήνης Κω με σωματεία και φορείς του νησιού διοργανώνουν ενημερωτική εκδήλωση και προβολή αντιπολεμικής ταινίας την Κυριακή 13 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org