ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Οχτώβρη 2019
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Τουρκία και ψευδοκράτος προσδοκούν νέες κολιγιές

Η κυβέρνηση Ερντογάν εκφράζει θλίψη για «πιέσεις» που δέχονται διάφοροι ενεργειακοί κολοσσοί

Ο κατοχικός «υπουργός Ενέργειας και Οικονομίας», Χ. Τατσόι (αριστερά) συνάντησε στην Αττάλεια και τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας
Ο κατοχικός «υπουργός Ενέργειας και Οικονομίας», Χ. Τατσόι (αριστερά) συνάντησε στην Αττάλεια και τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας
ΑΤΤΑΛΕΙΑ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Ετοιμη να εξετάσει εναλλακτικές αλλά και να οξύνει κάθε είδους πίεση για την υπεράσπιση των γεωστρατηγικών της συμφερόντων είναι η τουρκική αστική τάξη, που ξετυλίγει το σχεδιασμό της στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο ενός σκληρού παζαριού, πρώτα απ' όλα με τις ΗΠΑ και την ΕΕ, αλλά και τη Ρωσία.

Χτες, έγινε γνωστό ότι η Αγκυρα εξέδωσε νέα NAVTEX για ασκήσεις με αληθινά πυρά εντός της κυπριακής ΑΟΖ, αύριο Πέμπτη, 10 Οκτώβρη, από τις 3 μ.μ. μέχρι τις 5 μ.μ. Στο μεταξύ, το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» παραμένει στην κυπριακή ΑΟΖ από τις 3 του μήνα, ενώ η κυβέρνηση Ερντογάν έχει εξαγγείλει γεωτρήσεις στο «οικόπεδο» 7 της Κύπρου, από μέρα σε μέρα.

Ο Τούρκος υφυπουργός Ενέργειας, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, δήλωσε ότι η Τουρκία θα μπορεί να αξιολογήσει τα αποτελέσματα από το δεύτερο αυτό γύρο γεωτρήσεων μετά από 3 μήνες. Μιλώντας στο 10ο Ενεργειακό Συνέδριο της Τουρκίας, στην Αττάλεια, χαρακτήρισε τις τουρκικές έρευνες υδρογονανθράκων κρίσιμη εμπορική και τεχνική επιχείρηση με μεγάλη σημασία για όλη την Ανατολική Μεσόγειο και εξέφρασε θλίψη επειδή μεγάλες ενεργειακές εταιρείες «υποτάσσονται στην πίεση και μας αφήνουν μόνους. Αλλά η Τουρκία συνεχίζει αυτές τις δραστηριότητες αποφασιστικά με όλους όσοι θέλουν να συμμετάσχουν». Μεταξύ άλλων, ο Μπαϊρακτάρ υπογράμμισε ότι η Τουρκία έχει την ικανότητα να διεξαγάγει έρευνες βασισμένη στις δικές της δυνάμεις, επαναλαμβάνοντας ότι θα συνεχίσει τις συνομιλίες με εκείνες τις εταιρείες που θέλουν να μπουν στην αγορά της Μεσογείου.

Στην ίδια συνάντηση μίλησε και ο «υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας» του ψευδοκράτους, Χασάν Τατσόι, που είπε ότι «κανείς δεν μπορεί να αγνοεί τα δικαιώματα της ακριτικής πατρίδας Βόρειας Κύπρου» αλλά και ότι εκείνοι «που δεν παίρνουν σοβαρά τη δύναμη της Τουρκίας στην περιοχή θα πάρουν την απάντησή τους με τη γλώσσα που καταλαβαίνουν». Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Μ. Πομπέο (που βέβαια έσπευσε να εκφράσει με κάθε σαφήνεια την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να προτάξουν το αλισβερίσι με την Τουρκία), ο κατοχικός εκπρόσωπος αναρωτήθηκε αν ο Αμερικανός ΥΠΕΞ γνωρίζει πως Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι είναι ίσοι. Συμπλήρωσε ότι «είμαστε υποχρεωμένοι να σεβόμαστε αμοιβαία τα δικαιώματα στη "γαλάζια θάλασσα". Δεν είναι δύσκολο να μετατραπεί η Ανατολική Μεσόγειος σε θάλασσα ειρήνης», παρατηρώντας ότι «κάποιες δυνάμεις πρέπει να σταματήσουν να κακομαθαίνουν τους Ελληνοκύπριους».

Αναφερόμενος στις τελευταίες αντιδράσεις της κυπριακής κυβέρνησης (που ανάμεσα σ' άλλα προειδοποίησε για αίτημα έκδοσης διεθνούς εντάλματος σύλληψης για το προσωπικό του «Γιαβούζ»), ο Τατσόι ισχυρίστηκε ότι οι Ελληνοκύπριοι «έχουν ξεπεράσει τα όρια και οι απειλές τους είναι κενές περιεχομένου». Κατέληξε ότι το «Γιαβούζ» ερευνά εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας αλλά και ότι στη «γαλάζια πατρίδα» «δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να παραβιαστούν τα υφιστάμενα δικαιώματά μας», υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα ότι «πάντοτε κάναμε έκκληση για μια συμφωνία». Επέμεινε ακόμα ότι «η πλευρά που προκαλεί την ένταση με μια προσέγγιση "δεν με νοιάζει, δεν τους αναγνωρίζω" είναι η ελληνοκυπριακή πλευρά» και ότι αφού οι Ελληνοκύπριοι στις συμφωνίες που έκαναν για το φυσικό αέριο δεν υπολογίζουν τους Τουρκοκύπριους, «δεν είναι δική τους δουλειά τα βήματα που κάνουμε εμείς έναντι των δικών τους».

Επαφές στις Βρυξέλλες

Στο μεταξύ, στις Βρυξέλλες βρίσκεται από χτες ο πρόεδρος του (κυβερνώντος) Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, για επαφές με αξιωματούχους της ΕΕ. Ο εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, Δημήτρης Δημητρίου, ξεχώρισε ως «σημαντικό σκοπό» της επίσκεψης Νεοφύτου το ζήτημα του απευθείας εμπορίου ΕΕ - Κατεχομένων, που επανέρχεται ως θέμα συζήτησης και σε αυριανή συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου, αναφέροντας ότι στόχος είναι το ζήτημα «να παραμείνει κλειστό και να αποσυρθεί», με το επιχείρημα ότι «συγκρούεται με το ευρωπαϊκό δίκαιο». Πρόσθεσε δε ότι ζητούμενο είναι «η Κύπρος αυτές τις κρίσιμες ώρες να έχει αμιγή τη στήριξη που πρέπει εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης εφόσον αμφισβητούνται από την Τουρκία τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας».

Αντίστοιχες επαφές έχει στις Βρυξέλλες και ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, που μεταξύ άλλων δήλωσε ότι «ο στόχος μας είναι να καταφέρουμε το θέμα του απευθείας εμπορίου να παραμείνει παγοποιημένο», ενώ για το Κυπριακό είπε ότι «θα επιχειρήσουμε να περάσουμε ως μήνυμα ότι επιβάλλεται να στηριχθεί η προσπάθεια επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων με ταυτόχρονο τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων στην ΑΟΖ και στην πόλη της Αμμοχώστου».

Τον τελευταίο καιρό έχουν ενταθεί οι διεργασίες γύρω από τους όρους έναρξης απευθείας εμπορίου ΕΕ - Κατεχομένων (μια συζήτηση που ξεκίνησε μετά την απόρριψη του «σχεδίου Ανάν» το 2004), στο όνομα του ότι έτσι θα διευκολυνθούν η «άρση της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων» και η περαιτέρω προσέγγιση των δύο πλευρών στην Κύπρο.

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ανακοινώθηκε για σήμερα η απόσυρση των στρατευμάτων σε δυο περιοχές

Ενας από τους όρους που έχει θέσει η Ρωσία για τη διεξαγωγή Συνόδου Κορυφής του «σχήματος της Νορμανδίας»

ΚΙΕΒΟ.--

Η προγραμματισμένη για τη Δευτέρα απόσυρση των στρατευμάτων σε δυο περιοχές της Ανατολικής Ουκρανίας αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα, σύμφωνα με ανακοινώσεις των δυο πλευρών.

Εκπρόσωποι της αυτοαποκαλούμενης «Λαϊκής Δημοκρατίας» του Ντονέτσκ κοινοποίησαν χτες στην ειδική αποστολή παρακολούθησης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στην Ουκρανία την ετοιμότητά τους «να ξεκινήσουν την απεμπλοκή στρατιωτικών δυνάμεων και στρατιωτικού υλικού στην περιοχή Πετρόφσκι» του Ντονέτσκ.

Οπως σημειώνουν, η απόσυρση των στρατευμάτων θα ξεκινήσει σήμερα, Τετάρτη, «αφότου η αποστολή του ΟΑΣΕ επιβεβαιώσει την ετοιμότητα των ουκρανικών ένοπλων σχηματισμών να αποσύρουν ταυτόχρονα τα στρατεύματά τους». Σύμφωνα με τις «πολιτοφυλακές» του Ντονέτσκ, η διαδικασία θα διαρκέσει τρεις μέρες.

Αντίστοιχα, οι ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις δήλωσαν «τεχνικά έτοιμες για απεμπλοκή», που έχει ήδη ξεκινήσει στην περιοχή Στάνιτσα Λουγκάνσκαγια και θα συνεχιστεί στο Πετρόφσκι και στη Ζολότε (Λουγκάνσκ), όπου σύμφωνα με ανακοινώσεις θα αρχίσει επίσης σήμερα. Θυμίζουμε ότι η Ρωσία έχει θέσει ως όρο για τη συνάντηση των τεσσάρων ηγετών του «σχήματος της Νορμανδίας» (Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Ουκρανία) την απεμπλοκή των στρατευμάτων στις δυο περιοχές.

Παράλληλα με αυτές τις ανακοινώσεις, συνεχίστηκαν και τις προηγούμενες μέρες οι εκατέρωθεν παραβιάσεις της εκεχειρίας και οι εχθροπραξίες στη γραμμή επαφής Ουκρανίας - Ντονμπάς.

Οσο για το νέο νόμο για το ειδικό καθεστώς του Ντονμπάς και τη διαδικασία των εκλογών εκεί, η προετοιμασία του θα αρχίσει πριν από την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του «σχήματος της Νορμανδίας», είπε ο πρόεδρος της ουκρανικής Βουλής, Ντμίτρο Ραζούμκοφ.

Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Βαντίμ Πριστάικο, χαρακτήρισε τις συμφωνίες του Μινσκ «άδικη διαδικασία στην οποία εισήλθαμε πριν πολλά χρόνια», αλλά ξεκαθάρισε πως «ο Πρόεδρος της Ουκρανίας και ολόκληρη η ομάδα του προσπαθούν να ολοκληρώσουν ό,τι ξεκίνησαν οι προκάτοχοί μας με τη διαδικασία του Μινσκ». Διαφορετικά, οι άλλες δυο «επιλογές» της Ουκρανίας, συνέχισε ο ΥΠΕΞ, θα ήταν «να σταματήσουμε τα πάντα ενώ οι στρατιώτες μας σκοτώνονται» ή «να εγκαταλείψουμε αυτά τα εδάφη της Ουκρανίας μια για πάντα».

Ο Πριστάικο προειδοποίησε για ακόμη μια φορά πως αν αποτύχει η «διαδικασία του Μινσκ», το Κίεβο ενδέχεται να ζητήσει μια διεθνή αποστολή προκειμένου «να διατηρήσει την ειρήνη μεταξύ μας, ή ακόμα καλύτερα σε ολόκληρη την κατεχόμενη περιοχή».

Στο μεταξύ, αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση που φέρεται από διεθνή ΜΜΕ να έκανε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία και στην τριμερή Ομάδα Επαφής, Μάρτιν Ζάιντικ, σε ευρωπαϊκό φόρουμ στο Σάλτσμπουργκ. Υπενθύμισε ότι η Κριμαία ήταν μέρος της Ουκρανίας επί ΕΣΣΔ, όντας πριν τμήμα της Ρωσικής ΣΣΔ και πιο πριν ανήκε στη Ρωσική Αυτοκρατορία. Ωστόσο, είπε ότι δεν μπορεί να πει «ανοιχτά» τη γνώμη του για την Κριμαία, εξαιτίας της θέσης του στον ΟΑΣΕ. Σχολιάζοντας τη δήλωση αυτή ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σημείωσε ότι πιθανά και άλλοι ξένοι αξιωματούχοι κρύβουν την προσωπική τους γνώμη αναφορικά με την Κριμαία, η οποία ενσωματώθηκε στη Ρωσία το 2014.

ΝΟΡΒΗΓΙΑ
Δεν εντάσσεται στην αμερικανοΝΑΤΟική αντιπυραυλική ασπίδα

ΟΣΛΟ.--

Η Νορβηγία δεν θα συμμετέχει στην κοινή ΝΑΤΟική αντιπυραυλική ασπίδα, όπως ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Αμυνας στο πλαίσιο της ψήφισης του προϋπολογισμού της χώρας, σε μια κίνηση που στοχεύει στο να μην κλιμακωθεί η ένταση με τη Ρωσία, με την οποία συνορεύει η σκανδιναβική χώρα.

«Ως αποτέλεσμα μιας ευρείας ανασκόπησης πολιτικών παραγόντων και παραγόντων ασφαλείας, η κυβέρνηση αποφάσισε ότι η Νορβηγία δεν θα εξετάσει το ενδεχόμενο να αποκτήσει αισθητήρες ή αμυντικούς πυραύλους που μπορούν να συμμετάσχουν στο σύστημα πυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ», αναφέρεται στον προϋπολογισμό, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων NTB.

Η Νορβηγία - ένα από τα ιδρυτικά μέλη του ΝΑΤΟ - είναι σταθερός υποστηρικτής της πολιτικής του ΝΑΤΟ για ανάπτυξη κοινού πυραυλικού αμυντικού συστήματος, αλλά αντιτίθεται στη συγχώνευση του συστήματος με το αμερικανικό σύστημα πυραυλικής άμυνας μεγάλης κλίμακας.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org