ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Οχτώβρη 2019
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ - ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ
Κατάθεση «ανησυχίας» από την ΕΕ που συμβάλλει στη διόγκωσή του

Χωρίς δεσμεύσεις το Συμβούλιο υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της ΕΕ, με δεδομένη την κατασταλτική πολιτική που θα δυναμώσει

Από τη Σύνοδο των υπουργών της ΕΕ
Από τη Σύνοδο των υπουργών της ΕΕ
Το οξυμένο πρόβλημα του μεταναστευτικού - προσφυγικού ζητήματος ήταν στην ατζέντα της συνεδρίασης του Συμβουλίου υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, που ολοκληρώθηκε χτες. Κατά τη διάρκεια των εργασιών επιβεβαιώθηκε η υποκρισία των αστικών κυβερνήσεων της λυκοσυμμαχίας, που έχει συμβάλει στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε μια σειρά χώρες, προκαλώντας τα καραβάνια των προσφύγων από τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική, την Ασία κ.α.

Οι υπουργοί, ανάμεσά τους και αυτός της κυβέρνησης της ΝΔ, υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος, συμφώνησαν στα γνωστά ευχολόγια περί «κοινών αξιών της ΕΕ για σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της δημοκρατίας, της ισότητας, του κράτους δικαίου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», αλλά επιβεβαίωσαν ότι το Μεταναστευτικό - Προσφυγικό αποτελεί ένα ακόμα πεδίο όπου εκφράζονται τα σύνθετα ενδοϊμπεριαλιστικά παζάρια. Σε αυτά περιλαμβάνεται και η Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας και ενδεχόμενη επαναδιαπραγμάτευσή της, που είναι αυτή που έχει εγκλωβίσει και στη χώρα μας χιλιάδες ξεριζωμένους πρόσφυγες και μετανάστες, που επιβιώνουν σε άθλιες συνθήκες και δεν μπορούν να πάνε σε χώρες που επιθυμούν, όπως και να επανενωθούν με τις οικογένειές τους.

Στο ίδιο μοτίβο των «καλών προθέσεων» κινήθηκε και η συνέντευξη, που ακολούθησε τη συνάντηση των υπουργών, της φινλανδικής προεδρίας και των απερχόμενων επιτρόπων της ΕΕ, του Δ. Αβραμόπουλου για τη Μετανάστευση Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένεια και του Τζουλιάν Κινγκ για την Ασφάλεια της Ενωσης. Εκεί υπήρξε ενημέρωση για τη συζήτηση που έγινε για τις τρεις διαδρομές της μετανάστευσης, δυτική, κεντρική και ανατολική, όπου διαπιστώθηκε ότι η λεγόμενη «αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών - μελών» είναι μόνο το προκάλυμμα για την ένταση της καταστολής σε βάρος των προσφύγων. Τους υπουργούς άλλωστε απασχόλησαν και άλλα ζητήματα, όπως η «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, των δικτύων της», της «ασφάλειας της ΕΕ», των κυβερνοεπιθέσεων, του «ακροδεξιού εξτρεμισμού», όταν ιδεολογία της ΕΕ είναι ο αντικομμουνισμός και η παραχάραξη της Ιστορίας, όπως επίσης και το ζήτημα των τηλεπικοινωνιακών δικτύων 5G, όπου διαγκωνίζονται ισχυροί μονοπωλιακοί όμιλοι και είναι πεδίο σφοδρού ανταγωνισμού ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα.

Διαπιστώσεις και δυσκολία κοινής στάσης

Ειδικά για τις ροές από την Ανατολική Μεσόγειο, διαπιστώθηκε ότι έχουν αυξηθεί κατά πολύ το προηγούμενο δίμηνο από την Τουρκία προς την Ελλάδα (με πάνω από 5.000 αφίξεις), αλλά διατυπώθηκε σε όλους τους τόνους ότι πρέπει να τηρηθεί η συμφωνία εγκλωβισμού, ΕΕ - Τουρκίας, και ότι και οι δύο πλευρές είναι δεσμευμένες να το κάνουν. Ωστόσο, η πραγματικότητα για άλλη μια φορά δείχνει ότι η τουρκική κυβέρνηση χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες - μετανάστες για να διεκδικεί οικονομικά και άλλα ανταλλάγματα στο πλαίσιο της σύνθετης διαπραγμάτευσης που διεξάγει σε όλη την ευρύτερη περιοχή.

Επίσης, στη συνάντηση των υπουργών της ΕΕ κατατέθηκε και η λεγόμενη κοινή «πρωτοβουλία Ελλάδας, Κύπρου, Βουλγαρίας για τη μεταναστευτική οδό της Ανατολικής Μεσογείου», που ζητάει, με δεδομένη την επιδείνωση της κατάστασης λόγω των εξελίξεων στη Συρία, «τη θεσμοθέτηση ενός λειτουργικού κοινού ευρωπαϊκού μηχανισμού για τις επιστροφές», την τήρηση της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας και τη συμφωνία συγκεκριμένων μέτρων, υποτίθεται για το χτύπημα των διακινητών, όπως και περισσότερα κονδύλια για το ζήτημα της μετανάστευσης από τον κοινοτικό προϋπολογισμό. Οπως αναφέρθηκε και στη συνέντευξη Τύπου για το θέμα, δεν υπήρξε καμία δέσμευση, αλλά η συζήτηση συνεχίζεται, όπως και για τη λεγόμενη «Διακήρυξη της Μάλτας» (πρωτοβουλία της Μάλτας, Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας) για μεταρρύθμιση της πολιτικής ασύλου με ανακατανομή των προσφύγων σε πολλές χώρες.

Είναι πάντως χαρακτηριστική η δήλωση του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, που προμηνύει και την ένταση της αντιμεταναστευτικής, κατασταλτικής πολιτικής της ΕΕ. Οπως είπε, «αν αφήσουμε όλες τις χώρες στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ (να φροντίσουν οι ίδιες για τον εαυτό τους), δεν θα υπάρξει ποτέ κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για το άσυλο και αν δεν υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για το άσυλο, υπάρχει κίνδυνος να υπάρξει και πάλι ανεξέλεγκτη μετανάστευση σε όλη την Ευρώπη. Το έχουμε δει προηγουμένως και δεν θέλω να συμβεί ξανά». Αποδεικνύεται έτσι ότι το ζήτημα του Προσφυγικού - Μεταναστευτικού δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί από αυτούς που συνέβαλαν στη δημιουργία του.

  • Στο μεταξύ, άλλοι 377 πρόσφυγες και μετανάστες αποβιβάστηκαν στη Λέσβο προχτές και χτες. Το ίδιο διάστημα, πέρασαν 244 στη Χίο και 28 στη Σάμο.
ΤΕ ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ας πληροφορηθεί ο Βελόπουλος ότι οι Καβαλιώτες ξέρουν από προσφυγιά

Ανακοίνωση για το ξενοφοβικό παραλήρημα του προέδρου της Ελληνικής Λύσης

Το στρατόπεδο Ασημακοπούλου στην Καβάλα επέλεξε αυτή τη φορά ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, για να αναπαραγάγει τις γνωστές φασιστικές, ρατσιστικές και ξενοφοβικές του θέσεις για το Προσφυγικό, στην προσπάθειά του να πάρει τη θέση της Χρυσής Αυγής.

Μάλιστα «επέπληξε» τους δημοσιογράφους για το «εγκληματικό» λάθος που κάνουν να χρησιμοποιούν τον όρο «Προσφυγικό» αντί να μιλούν για ... «λαθροεισβολείς».

Σχολιάζοντας την παρουσία του Κυρ. Βελόπουλου στην περιοχή, η ΤΕ Καβάλας του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η επίσκεψή του δεν είχε ως αντικείμενο ούτε τους όρους διαμονής των προσφύγων, ούτε τα προβλήματα των εργαζομένων. Και φυσικά, κουβέντα δεν ακούσαμε για τις αιτίες που γεννούν την προσφυγιά, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, στις οποίες συμμετέχει και η χώρα μας, την κατάπτυστη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας που εφαρμόζουν και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και η σημερινή της ΝΔ.

Οι δηλώσεις και οι θέσεις του, ο απαξιωτικός τρόπος με τον οποίο αναφέρθηκε σε ανθρώπους που τα εγκλήματα που κάνουν οι ιμπεριαλιστές στις χώρες τους τους υποχρεώνουν να αναζητήσουν σε ξένους τόπους τη σωτηρία και την επιβίωσή τους (...) συνιστούν πρόκληση για το λαό της Καβάλας.

Ας πληροφορηθεί λοιπόν ο κύριος Βελόπουλος ότι οι Καβαλιώτες ξέρουν από πρώτο χέρι τι πάει να πει προσφυγιά και μετανάστευση, αφού η συντριπτική πλειοψηφία τους είναι απόγονοι είτε προσφύγων από τον Πόντο και τη Μικρά Ασία, είτε μεταναστών των προηγούμενων δεκαετιών. Αλλωστε δεν είναι λίγες και σήμερα ακόμα οι οικογένειες που έχουν μετανάστες σε χώρες της Ευρώπης και αλλού. Γι' αυτό και η γνήσια λαϊκή αλληλεγγύη ήταν και συνεχίζει να είναι η δική μας απάντηση στην ισχνή μειοψηφία των εθνικιστών και των ρατσιστών, όλων των φανερών και συγκαλυμμένων χρυσαυγιτών».

ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Διαχρονικές οι ευθύνες ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ για τις καθυστερήσεις

Καταστροφική η απόσπαση και (αμφίβολη) επανατοποθέτηση των αρχαιολογικών ευρημάτων

Μέσα από μια κακοστημένη παράσταση - «συζήτηση» για το Μετρό, κυβέρνηση, διοίκηση της «Αττικό Μετρό» και διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης παρουσίασαν τα διλήμματα με τα οποία το επόμενο διάστημα θα επιχειρήσουν να εκβιάσουν το λαό της Θεσσαλονίκης για να αποδεχθεί την καταστροφική λύση της απόσπασης και αμφίβολης επανατοποθέτησης των αρχαίων στο σταθμό «Βενιζέλου». Στην ειδική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, έδωσαν τα «ρέστα τους» κόμματα και δημοτικές παρατάξεις (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ) που ευθύνονται, ως κυβερνήσεις, ισάξια και βαρύτατα, για την παγκόσμια «πρωτιά» καθυστέρησης και γελοιοποίησης των χρονοδιαγραμμάτων, για την εκτόξευση του κόστους που πληρώνουν τα λαϊκά στρώματα από την αιματηρή τους φορολογία σε όφελος των κατασκευαστικών ομίλων που έχουν στήσει «πάρτι» κερδών επί 13 χρόνια και με άδηλο μέλλον.

Ολοι τους προσπάθησαν να κρυφτούν πίσω από τη θλιβερή πραγματικότητα που δημιούργησαν, τους αυτοαπασχολούμενους που έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους εξαιτίας των εργασιών του Μετρό, ενώ όλα τα προηγούμενα χρόνια αρνούνταν να πάρουν ουσιαστικά μέτρα για τη στήριξή τους ώστε να μην οδηγηθούν στο λουκέτο. Και ξαφνικά, μετά από 13 χρόνια και ενώ ήδη η ολοκλήρωση του έργου έχει παραπεμφθεί για το 2023, «ανακάλυψαν» ότι πρέπει επιτέλους το Μετρό να γίνει γρήγορα και με τον πιο φτηνό τρόπο.

Διοίκηση του δήμου, όλες οι δημοτικές παρατάξεις - μορφώματα της ΝΔ και οι επιχειρηματικοί «φορείς» της πόλης στήριξαν την πρόταση Μητσοτάκη για ανασχεδιασμό του σταθμού «Βενιζέλου» με απόσπαση και (αμφισβητούμενη) «επανατοποθέτηση» των αρχαίων που βρέθηκαν εκεί. Μάλιστα, οι εκπρόσωποι της «Αττικό Μετρό» έθεσαν ολοκάθαρα τα εκβιαστικά διλήμματα, ισχυριζόμενοι ότι με την παραμονή (in situ) των αρχαίων, η λειτουργία του σταθμού «Βενιζέλου» δεν θα πληροί τις προδιαγραφές ασφαλείας, θα είναι δυσλειτουργικός και επικίνδυνος για το κοινό, επίσης θα υπάρξει νέα μεγάλη καθυστέρηση στην κατασκευή του και θα εκτιναχθεί στα ύψη το κόστος.

Την κυβερνητική επιχειρηματολογία και τα εκβιαστικά διλήμματα αναπαρήγαγε και ο δήμαρχος, Κ. Ζέρβας, αν και στην αρχή εμφανίστηκε να λέει: «Αν είχε γίνει πρόοδος στη λύση in situ, δεν θα είχα καμία αντίρρηση να συνεχιστεί το έργο προκειμένου να τελειώσει».

Η εκπρόσωπος του Συλλόγου Αρχαιολόγων, Δ. Κουτσούμπα, αναφέρθηκε στα αρνητικά αποτελέσματα που θα έχει η απόσπαση και επανατοποθέτηση των ευρημάτων και προειδοποίησε ότι «ο μόνος τρόπος για να παραδοθεί ο σταθμός "Βενιζέλου" το 2023, είναι να μην επιστρέψουν ποτέ οι αρχαιότητες που θα αποσπασθούν».

Στις τοποθετήσεις τους, ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης και οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Σωτήρης Ζαριανόπουλος και Μιχάλης Κωνσταντινίδης, ανέδειξαν ότι η πορεία του έργου κατασκευής του Μετρό αποδεικνύει ποιος ωφελείται και ποιος χάνει από την πολιτική όλων των κυβερνήσεων, τα «αναπτυξιακά» στοιχήματα του καπιταλισμού.

Τόνισαν ότι με τον ανασχεδιασμό που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση, το έργο θα οδηγηθεί σε νέα παράταση και επ' αόριστον ταλαιπωρία των δημοτών, νέα εκτόξευση του κόστους και επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων, θα υπάρξει άμεσος κίνδυνος καταστροφής αρχαιολογικών ευρημάτων τεράστιας αξίας, παγκόσμιας απήχησης.

Ανέδειξαν τις ευθύνες διαχρονικά των κομμάτων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, για το κόστος, τις καθυστερήσεις, την ταλαιπωρία. Και ξεκαθάρισαν ότι η επικέντρωση μόνο στο σταθμό «Βενιζέλου» δεν μπορεί να κρύψει τις κοινές, τεράστιες ευθύνες τους για την καθυστέρηση όλων των φάσεων του έργου, το «πάρτι» εκατομμυρίων που έχουν στήσει οι κατασκευαστικοί όμιλοι σε βάρος του λαού και των εργαζομένων του Μετρό, που εδώ και χρόνια βιώνουν την εργασιακή βαρβαρότητα με εκατοντάδες απολύσεις, μειώσεις μισθών, κατάργηση Συλλογικών Συμβάσεων και δικαιωμάτων.

Οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ κάλεσαν τους εργαζόμενους, τον λαό της Θεσσαλονίκης και τους φορείς του να απαιτήσουν αγωνιστικά να τελειώνει επιτέλους το Μετρό, με διατήρηση της πολιτιστικής φυσιογνωμίας της πόλης, με διατήρηση των αρχαίων στο σταθμό «Βενιζέλου».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org