ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Οχτώβρη 2019
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κάτω τα χέρια από τις τριετίες και τις Συλλογικές Συμβάσεις!

Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Συνδικάτα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ για τη χθεσινή κινητοποίηση έξω από το ΣτΕ

Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το ΣτΕ
Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το ΣτΕ
«Κάτω τα χέρια» από τις τριετίες και τις Συλλογικές Συμβάσεις διαμήνυσαν σε κυβέρνηση και εργοδοσία Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα χτες το πρωί έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, συνδικαλιστικές οργανώσεις προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας, καθώς για χτες ήταν προγραμματισμένη η εκδίκαση της προσφυγής του ΣΕΒ, με την οποία οι βιομήχανοι αξιώνουν την κατάργηση των τριετιών. H εκδίκαση της προσφυγής αναβλήθηκε τελικά για τις 3 Δεκέμβρη.

«Συνεχίζουμε στο δρόμο του αγώνα και ξεκαθαρίζουμε ότι καμία απόφαση της κυβέρνησης, καμία απόφαση δικαστηρίου δεν θα μας εμποδίσει. Το δίκιο θα κριθεί στους δρόμους του αγώνα, στα γιαπιά και στα εργοστάσια, στους καταπέλτες των πλοίων», τόνισε ο Νίκος Ξουράφης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.

Οι τριετίες, δηλαδή η αύξηση του μισθού των εργαζομένων ανάλογα με τα χρόνια της προϋπηρεσίας τους, «πάγωσαν» το 2012, με διάταξη μνημονιακού νόμου που διατηρήθηκε άθικτη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το «ξεπάγωμά» τους - με βάση την ίδια μνημονιακή διάταξη - έχει συναρτηθεί με τη μείωση της επίσημης ανεργίας κάτω από το 10%. Τώρα οι εργοδότες, πατώντας στους αντεργατικούς μνημονιακούς νόμους, μεταξύ των οποίων και ο νόμος 4172/2013 (νόμος Βρούτση - Αχτσιόγλου), δεν αρκούνται σε αυτό το «πάγωμα», αλλά απαιτούν πλήρη κατάργηση των τριετιών και την απογύμνωση του κατώτατου μισθού από κάθε αύξηση λόγω προϋπηρεσίας.

«Δυναμώνουμε τον αγώνα για Συλλογικές Συμβάσεις, για σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής, για ζωή με δικαιώματα» είναι το μήνυμα των συνδικαλιστικών οργανώσεων, που ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα επιτρέψουν να μπει ταφόπλακα στις κατακτήσεις και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων.

Μάχη για ΣΣΕ κόντρα στην επίθεση της εργοδοσίας

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, εκπρόσωποι Ομοσπονδιών και Σωματείων μετέφεραν σε σύντομες ομιλίες τον αγώνα που δίνουν στους κλάδους και στους χώρους δουλειάς για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων, διαμηνύοντας ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Στην κινητοποίηση συμμετείχε και η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων, καθώς μαζί με την προσφυγή του ΣΕΒ συνεκδικάζεται η προσφυγή του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ) ενάντια στην κλαδικότητα και την επεκτασιμότητα της Συλλογικής Σύμβασης που έχουν υπογράψει οι εργαζόμενοι του κλάδου. Οπως εξήγησε ο Χάρης Σμυρνιώτης, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων, οι εργοδότες με την προσφυγή τους επιδιώκουν «οι εργολάβοι στα μεταλλεία να πληρώνουν όσο θέλουν κι όποτε θέλουν». «Συνεχίζουμε τον αγώνα, αφενός μεν για να μην περάσει η κατάργηση της Συλλογικής Σύμβασης, αλλά και για να υπογράψουμε νέα κλαδική Συλλογική Σύμβαση, με ουσιαστικές αυξήσεις, με μέτρα για την προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων στα μεταλλεία», τόνισε.

«Η προσπάθεια και των φαρμακοβιομηχάνων να μην υπογράψουν ΣΣΕ, να απογυμνώσουν τελείως τον βασικό μισθό, να στερήσουν από τους νεοεισερχόμενους εργαζόμενους τις τριετίες, να χάσουν και οι παλιότεροι εργαζόμενοι τις τριετίες τους, με λίγα λόγια να φθηνύνει η εργατική μας δύναμη, θα μας βρει απέναντι», σημείωσε ο Παναγιώτης Μιχαηλίδης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην «Boehringer Ingelheim ΕΛΛΑΣ» και αναπληρωτής πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Φάρμακο.«Τα κέρδη της φαρμακοβιομηχανίας έχουν χτυπήσει κόκκινο. Δεν μπορεί η ζωή μας να χτυπάει μαύρο συνέχεια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Συνεχίζουμε την προσπάθεια για την ανασύνταξη του κινήματος, για να μεγαλώσουν τα συνδικάτα, για να συντονίσουμε τον αγώνα με τους άλλους κλάδους», είπε ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, επισημαίνοντας ότι μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούν οι εργαζόμενοι «να επιβάλουν στους ξενοδόχους και τους βιομηχάνους να υπογράψουν Συλλογικές Συμβάσεις με ουσιαστικές αυξήσεις, με κατάκτηση περισσότερων δικαιωμάτων, με τη συνέχιση των τριετιών».

«Δέκα χρόνια τώρα πληρώσαμε ακριβά την κρίση τους», υπενθύμισε ο Γιάννης Αναγνώστου, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, και ξεκαθάρισε πως οι εργαζόμενοι δεν θα βάλουν πλάτη για την «ανάπτυξη», για τα κέρδη των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων. «Στον κλάδο μας υπάρχει πείρα», είπε και επισήμανε ότι με τους αγώνες τους οι εργαζόμενοι υπέγραψαν συμβάσεις σε μια σειρά από εργοτάξια. «Ετσι θα συνεχίσουμε και σήμερα και βροντοφωνάζουμε ότι τα σχέδιά τους δεν θα περάσουν», κατέληξε.

Στο παραμύθι της «ανάπτυξης για όλους» η οποία φέρνει στους εργαζόμενους τσακισμένους μισθούς, δουλειά χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις, χαμοζωή, αναφέρθηκε ο Βασίλης Παπαγεωργίου, αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων «Αθηναϊκής Ζυθοποιίας» και μέλος της Διοίκησης της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών.«Σε αυτή την επίθεση της εργοδοσίας αντιτάσσουμε την οργάνωσή μας, δυναμώνουμε τους αγώνες μας για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας», τόνισε.

Τον τορπιλισμό των Συλλογικών Συμβάσεων από την προηγούμενη κυβέρνηση και τη χαριστική βολή που επιχειρεί να δώσει η σημερινή υπενθύμισε η Ελσα Ζαμπέτα, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών, καλώντας τους εργαζόμενους σε όλους τους χώρους δουλειάς και σε όλους τους κλάδους να παλέψουν για σύγχρονα δικαιώματα.

  • Αντίστοιχη παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, όπου επιδόθηκε ψήφισμα διαμαρτυρίας, πραγματοποίησε χτες αντιπροσωπεία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.
ΚΛΑΔΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Δεν είμαστε στην ίδια μεριά με τους εργοδότες

Τα συμφέροντα των εργαζομένων και των εργοδοτών είναι εκ διαμέτρου αντίθετα, τονίζει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Συστήματος Αττικής, με αφορμή την «Customer Service Week» ή αλλιώς τη «γιορτή» που στήνουν αυτήν τη βδομάδα οι τράπεζες και άλλοι επιχειρηματικοί όμιλοι με το σύνθημα «ΓιορτάΖΟΥΜΕ την Εθνική Εβδομάδα Εξυπηρέτησης Πελατών».

Το κλαδικό Σωματείο τονίζει μεταξύ άλλων: «Εμείς οι εργαζόμενοι δεν ξεγελιόμαστε: Οσα δωράκια και να μας κάνουν, όσο φαΐ κι αν μας κεράσουν, ένα πράγμα είναι σίγουρο: Οι εργαζόμενοι με τους εργοδότες δεν μπορούν να είναι μια οικογένεια, δεν είναι στην ίδια μεριά της βάρκας, τα συμφέροντά τους είναι αντίθετα όσο υπάρχει αυτή η εκμετάλλευση που βιώνουμε.

Οι χαμηλοί μισθοί, η μειωμένη κάλυψη των αναγκών μας, τα μειωμένα δικαιώματά μας δεν καλύπτονται από party και γιορτές. Είναι εδώ, και όσο πάνε, τα πράγματα θα χειροτερεύουν. Μόνο οι μαζικοί, συλλογικοί αγώνες των εργαζομένων μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση και προοπτική. Μόνο ο ενιαίος αγώνας σε επίπεδο κλάδου μπορεί να προσφέρει λύσεις στα προβλήματά μας.

Απαιτείται τώρα ενίσχυση του κλαδικού Σωματείου Χρηματοπιστωτικού, κόντρα στη συμβιβασμένη ηγεσία της ΟΤΟΕ και των Σωματείων των τραπεζών!».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ «ΝΟΚΙΑ»
Απεργία ενάντια σε απολύσεις

Σε μαζική συμμετοχή στη σημερινή απεργία στη «ΝΟΚΙΑ», που έχει κηρύξει το επιχειρησιακό σωματείο, καλεί τους εργαζόμενους της επιχείρησης η Σωματειακή Επιτροπή του κλαδικού Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Αττικής. Η απεργία γίνεται ενάντια στο σχέδιο της εργοδοσίας για 60 απολύσεις μέχρι το τέλος του χρόνου.

Σε ανακοίνωσή της, η Σωματειακή Επιτροπή του κλαδικού Συνδικάτου επισημαίνει:

«Ολοι στην απεργία, από το πρωί στις εισόδους. Στέλνουμε ηχηρό μήνυμα: Καμιά απόλυση, υπερασπιζόμαστε τους συναδέλφους μας, σήμερα είναι αυτοί, αύριο θα είναι κάποιος από εμάς. Μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, αυξήσεις στους μισθούς, υπογραφή ΣΣΕ, προσλήψεις άμεσα, στοπ στην εντατικοποίηση και τις υπερωρίες.

Οχι άλλες θυσίες για τα κέρδη και την ανταγωνιστικότητα της ΝΟΚΙΑ! (...) Οταν οι κυβερνήσεις, τώρα της ΝΔ, πριν του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και οι προηγούμενες, και οι μεγάλες επιχειρήσεις λένε για "ανάπτυξη" και "νέες ευκαιρίες", εννοούν πιο φθηνούς εργάτες, με χτυπημένα δικαιώματα.

(...) Ο αγώνας μας θα είναι μακρύς - δεν θα είναι μια κι έξω! Δε θα τελειώσει με μια απεργία. Μπορούμε να τους σταματήσουμε με μαζικά και αγωνιστικά σωματεία, με οργάνωση σε όλο τον κλάδο και σε όλη την Ελλάδα!».

Κάλεσμα σε σύσκεψη εργαζομένων στην «Interamerican»

Να απαντήσουν στους σχεδιασμούς της εταιρείας, που προμηνύουν απολύσεις και επιδείνωση των όρων εργασίας και αμοιβής, καλεί τους εργαζόμενους στην «Interamerican» η «Ενιαία Αγωνιστική Συνδικαλιστική Κίνηση» (ΕΑΣΚ). Για το σκοπό αυτό οργανώνει σύσκεψη, αύριο Πέμπτη στις 7 μ.μ., στα γραφεία του Σωματείου Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής (πλατεία Μητροπόλεως 10).

«Εδώ και βδομάδες, στους χώρους της "Interamerican" έχουμε συνεχείς "ενημερώσεις" για τον "μετασχηματισμό" του ομίλου», σημειώνει στην ανακοίνωσή της. Στο πλαίσιο αυτό, οι εργαζόμενοι «καλούνται να δηλώσουν "εθελοντικά" σε ποιες θέσεις εντός του ομίλου θέλουν να μετακινηθούν», ενώ, όπως προειδοποιεί η ΕΑΣΚ, είναι πολύ πιθανό στη διαδικασία αυτή κάποιοι να «περισσέψουν».

Τα παραπάνω, επισημαίνει, ισοδυναμούν με προετοιμασία μαζικών απολύσεων και αύξηση της εντατικοποίησης της εργασίας. «Ολα αυτά σε έναν όμιλο με 28 εκατ. ευρώ κέρδη το 2017 και 22 εκατ. το 2018. Αυτή είναι η ανάπτυξή τους. Συνεχιζόμενα και αυξανόμενα κέρδη για το κεφάλαιο, ανασφάλεια, ανεργία και ζωή - λάστιχο για τους εργαζόμενους», σχολιάζει.

Η ΕΑΣΚ καταγγέλλει επίσης τη στάση της πλειοψηφίας της διοίκησης του επιχειρησιακού σωματείου (ΣΥΠΙΝ), που «βάζει πλάτη» για να προχωρήσουν οι σχεδιασμοί της εργοδοσίας χωρίς αντιδράσεις. Καλεί τέλος τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, με συσκέψεις και αγωνιστικές αποφάσεις.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org