ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Οχτώβρη 2019
Σελ. /28

Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:

-- Δίμηνη καμπάνια του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών τους μήνες Οκτώβρη - Νοέμβρη, με θέμα «Ασυλο στη συλλογική διεκδίκηση των φοιτητών, για δημόσια και δωρεάν Παιδεία, ανάπτυξη της επιστήμης και της έρευνας προς όφελος του λαού! Κόντρα στην καταστολή των αγώνων και στα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα και κέρδη!».

-- Κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας: 4 Νοέμβρη κλειστά σχολεία και όλοι οι μαθητές στους δρόμους!

-- Η Τομεακή Οργάνωση Εκπαιδευτικών Αττικής του ΚΚΕ και οι Μαθητικές Οργανώσεις της ΚΝΕ διοργανώνουν ιστορικό περίπατο με αφορμή τα 75 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας.

-- Οξυμένα προβλήματα για τους φοιτητές του Διεθνούς Πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη.

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ
Ιστορικός περίπατος για τα 75 χρόνια από την Απελευθέρωση της Αθήνας

Με σύνθημα «Το χώμα που πατάς λευτέρωσαν με αγώνα ΕΑΜ - ΕΠΟΝ - ΕΛΑΣ» και με αφορμή τα 75 χρόνια από την Απελευθέρωση της Αθήνας, η Τομεακή Οργάνωση Εκπαιδευτικών Αττικής του ΚΚΕ και οι Μαθητικές Οργανώσεις της ΚΝΕ διοργανώνουν ιστορικό περίπατο, το Σάββατο 12 Οκτώβρη, στις 10.30 π.μ.

Σημείο συνάντησης η οδός Μέρλιν 6, όπου βρισκόταν το κολαστήριο της Γκεστάπο από το 1941 μέχρι το 1944, όπου γίνονταν σκληρά βασανιστήρια. Θα ακολουθήσουν στάσεις:

  • Στο Σύνταγμα, που αποτέλεσε ένα από τα επίκεντρα της μάχης του Δεκέμβρη του 1944.
  • Στην οδό Βουκουρεστίου, όπου βρισκόταν η «Φεμίνα», ένα από τα μεγαλύτερα καζίνο που λειτουργούσαν με άδεια της Γκεστάπο και σφηγκοφωλιά των συνεργατών των ναζί.
  • Στη συμβολή των οδών Ομήρου και Πανεπιστημίου, όπου έπεσαν νεκρές από τα πυρά των Γερμανών η Παναγιώτα Σταθοπούλου, η Κούλα Λίλη και η Ολγα Μπακόλα, κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά της βουλγαρικής κατοχής.
  • Στην οδό Μασσαλίας, όπου την περίοδο της Κατοχής, δίπλα στο κτίριο της Νομικής Σχολής, βρισκόταν το κτίριο του Νεκροτομείου Αθηνών. Εδώ έφταναν τα φορτηγά του δήμου μεταφέροντας πτώματα, θύματα του λιμού τον χειμώνα 1941-1942.
  • Στην οδό Ακαδημίας 50, όπου ήταν ένα από τα σημεία που πραγματοποιήθηκε το πογκρόμ των ταγματασφαλιτών ενάντια στους 15.000 ανάπηρους του ελληνοϊταλικού πολέμου. Τους άρπαξαν, τους φόρτωσαν άρον άρον σε αυτοκίνητα και τους παρέδωσαν στους Γερμανούς, στις φυλακές Χαϊδαρίου και Χατζηκώστα.
  • Στο κτίριο του ΟΤΕ, στη Σταδίου, όπου στεγαζόταν η κεντρική υπηρεσία της Τηλεφωνικής Εταιρείας και πραγματοποιήθηκε η πρώτη απεργία των δημοσίων υπαλλήλων, κατά τη διάρκεια της Κατοχής.
  • Στην οδό Κοραή 4, όπου βρίσκονταν τα κρατητήρια της Γκεστάπο και μετά την Απελευθέρωση μέχρι τον Δεκέμβρη του '44 στεγάζονταν τα γραφεία του ΕΑΜ.

Στο κάλεσμά τους οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, μεταξύ άλλων, αναφέρουν:

«Οι εκδηλώσεις που διοργανώνουν διάφοροι κρατικοί φορείς για την Απελευθέρωση της Αθήνας, αποσκοπούν στην παραχάραξη και το ξαναγράψιμο της Ιστορίας, στα μέτρα και τα σταθμά των επιδιώξεων της αστικής τάξης, των κυβερνήσεων και της ΕΕ.

Η Iστορία δεν είναι μόνο γεγονότα, είναι τα διδάγματα και τα συμπεράσματα για το τότε και το σήμερα. Αυτό είναι που απασχολεί όλους όσοι οργανώνουν τη συστηματική προσπάθεια αναθεώρησης της ιστορικής αλήθειας με βασικό στόχο τις νεότερες γενιές.

Οι ενέργειες αυτές δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητες. Είναι καθήκον των κομμουνιστών, των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, των εκπαιδευτικών να συμβάλουν αποφασιστικά ώστε να γνωρίσουν οι νεότερες γενιές την πραγματική ιστορία και τους αγώνες του λαού μας».

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Κάλεσμα για μαθητικές κινητοποιήσεις στις 4 Νοέμβρη

«Στις 4 Νοέμβρη κλειστά σχολεία και όλοι οι μαθητές στους δρόμους!» είναι το κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας, που δίνει αγωνιστικό ραντεβού για εκείνη τη μέρα στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια.

Η Συντονιστική Επιτροπή καλεί τα σχολεία, τα 15μελή και 5μελή, τις Συντονιστικές Επιτροπές όλης της χώρας να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής. Στο κάλεσμά της αναφέρεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές στα σχολεία τους, σημειώνοντας ανάμεσα σε άλλα: «...Σχολεία έτοιμα να γκρεμιστούν, καθηγητές να κάνουν αυτοψία σε σχολεία μήπως υπάρχουν ρωγμές από τον σεισμό, μαθητές να συστεγάζονται, τμήματα και ειδικότητες να συγχωνεύονται, σχολεία να κάνουν διπλοβάρδιες, σοβάδες να πέφτουν στα κεφάλια των μαθητών, κατεστραμμένα εργαστήρια, χωματερές δίπλα σε οικισμούς!

Ενας μήνας... που μιλάνε αυτοί! Μιλάει το σχολείο που έχουν φτιάξει όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, χειροτέρεψε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον νόμο Γαβρόγλου και θέλει να αποτελειώσει η ΝΔ! Το σχολείο των μνημονίων διαρκείας, το σχολείο των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το σχολείο που μας εξοντώνει, μας στερεί μόρφωση και γνώση, είναι ένα ατελείωτο εξεταστικό κέντρο που λίγοι τα βγάζουν πέρα.

Τώρα θα μιλήσουμε εμείς! Αυτό το σχολείο εμείς θα το αλλάξουμε!», τονίζει η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, καλώντας τους μαθητές να παλέψουν για: «Δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλους! Ενα σχολείο που θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει! Υπουργείο και κυβέρνηση να εξασφαλίσουν τη χρηματοδότηση για να λειτουργούν τα σχολεία μας κανονικά. Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των γονιών μας για τη μόρφωσή μας. Αμεση κάλυψη όλων των κενών σε όλα τα σχολεία με μόνιμους διορισμούς. Διανομή όλων των σχολικών βιβλίων σε όλους τους μαθητές. Να μπορούμε να δίνουμε εισαγωγικές εξετάσεις όσες φορές θέλουμε, κρατώντας βαθμολογία στα μαθήματα που επιθυμούμε. Δωρεάν ασφαλή μεταφορά για όλους τους μαθητές, όλες τις ώρες της μέρας. Ενα δωρεάν γεύμα για όλους τους μαθητές. Να μη μας στοιβάζουν στις τάξεις - 20 μαθητές/τμήμα για να μπορεί να γίνεται μάθημα. Καμία σκέψη για κατάργηση ή συγχώνευση ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ. Με ευθύνη του κράτους να εξασφαλιστούν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για ουσιαστική εκπαίδευση των προσφυγόπουλων. Να γίνει σε όλα τα σχολεία προσεισμικός έλεγχος! Καμία κουβέντα για πρωινές και απογευματινές βάρδιες σχολείων!».

Κάποιοι θέλουν τους μαθητές απλούς followers...

Τις προηγούμενες μέρες έγιναν ηλεκτρονικές εκλογές για την ανάδειξη των 15μελών σε δύο Γενικά Λύκεια (5ο και 7ο) της Νέας Σμύρνης, με πρωτοβουλία της νέας δημοτικής αρχής - αυτοπροσδιορίζεται ως «ανεξάρτητο» σχήμα, με υποψηφίους και από τη Νέα Δημοκρατία και από το ΠΑΣΟΚ - και τη σύμφωνη γνώμη των διευθύνσεων των εν λόγω σχολείων.

Ο στόχος του εγχειρήματος περιγράφεται ως εξής:

«Με την εισαγωγή της ηλεκτρονικής διαδικασίας εκλογών στα σχολεία, τίθενται οι πρώτες βάσεις προς την ψηφιοποίηση κάθε εκλογικής αναμέτρησης, ενώ καλλιεργείται μια ολόκληρη γενιά που θα έχει μάθει να ψηφίζει ηλεκτρονικά»...

Το γεγονός πως αυτές οι μαθητικές εκλογές έγιναν ηλεκτρονικά την περίοδο που η κυβέρνηση της ΝΔ φέρνει στη Βουλή, εν μέσω κινητοποιήσεων και απεργιών, το νομοσχέδιο για τα εργατικά σωματεία που περιλαμβάνει διατάξεις για ηλεκτρονικά μητρώα και ηλεκτρονικές ψηφοφορίες για τη δράση τους, ακόμα και για την προκήρυξη απεργίας, δείχνει τους συνολικότερους σχεδιασμούς που υπάρχουν, από τη μία στοχεύοντας στην «απονεύρωση» των ζωντανών διαδικασιών και από την άλλη προωθώντας ένα γενικευμένο φακέλωμα των εργαζομένων με βάση τις Οδηγίες της ΕΕ.

Το ερώτημα είναι:

Ηλεκτρονικά θα μάθουν οι μαθητές τις αρετές της ζωντανής συμμετοχής, της δράσης, της προσφοράς, της οργάνωσης, της αλληλεγγύης, της πραγματικής δημοκρατίας; Ηλεκτρονικά θα μάθουν να συμμετέχουν, να λένε τη γνώμη τους, να εκφράζονται; Το δικαίωμά τους να αγωνίζονται για το σχολείο που έχουν ανάγκη και ονειρεύονται θα το εκφράζουν με ένα like ή βάζοντας καρδούλες; Το σίγουρο είναι πως το σημερινό ακριβοπληρωμένο και βαρετό σχολείο - εξεταστικό κέντρο θα συγκέντρωνε πολλά dislikes...

Η συλλογική και ζωντανή συζήτηση και δράση των μαθητών δεν είναι «του περασμένου αιώνα». Οι μαθητές μπορούν, μέσα από τα μαθητικά τους συμβούλια, το συντονισμό και την οργάνωση του αγώνα τους, να είναι πρωταγωνιστές στη ζωή τους. Να κατακτήσουν τη ζωή και το μέλλον που τους αξίζει. Κάποιοι, μάλλον, τους θέλουν απλούς followers...


Α. Μ.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org