ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Οχτώβρη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ» ΗΠΑ - ΕΛΛΑΔΑΣ
Σηματοδοτεί γενικευμένη εμπλοκή για τα συμφέροντα του κεφαλαίου

Eurokinissi

Ολοκληρώθηκε στην Αθήνα ο β' γύρος του πολυδιαφημισμένου «Στρατηγικού Διαλόγου» Ελλάδας - ΗΠΑ, που σηματοδοτεί γενικευμένη εμπλοκή σε όλα τα επίπεδα στα σχέδια του αμερικανοΝΑΤΟικού ιμπεριαλισμού σε Βαλκάνια, Ανατολική Μεσόγειο και Μ. Ανατολή, για τα συμφέροντα της αστικής τάξης και την «αναβάθμισή» της στην περιοχή.

Οπως τονίζεται στην Κοινή Διακήρυξη που δημοσιοποίησαν οι δύο κυβερνήσεις, «ο Στρατηγικός Διάλογος αποτελεί απόδειξη για την εντατική και εποικοδομητική δέσμευση των δύο χωρών και τονίζει τη δύναμη της διμερούς σχέσης, επιβεβαιώνοντας την αμοιβαία επιθυμία ΗΠΑ και Ελλάδας να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους» σε όλους τους τομείς που βρέθηκαν στο επίκεντρο των επαφών.

Εμπεδώνουν την αμερικανοΝΑΤΟική «τάξη και ασφάλεια»...

Η Κοινή Διακήρυξη εξειδικεύει τα επικίνδυνα σχέδια ανά τομέα, και πρώτα για τη λεγόμενη «Περιφερειακή συνεργασία», σημειώνοντας πως «Ελλάδα και ΗΠΑ αντάλλαξαν απόψεις για την Ανατολική Μεσόγειο, τη Μαύρη Θάλασσα, Πόντο και τα Δυτικά Βαλκάνια, σημειώνοντας το κοινό τους όραμα για μια ειρηνική και ευημερούσα περιοχή. Επανέλαβαν την αποφασιστικότητά τους να υποστηρίξουν την ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων σε ευρωπαϊκά και διατλαντικά θεσμικά όργανα (...) Κατά συνέπεια, οι δύο κυβερνήσεις επιβεβαιώνουν την πρόθεσή τους να υποστηρίξουν το κράτος δικαίου και τους δημοκρατικούς θεσμούς στην περιοχή», όπως ερμηνεύονται βέβαια σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, κόντρα στην επιρροή και διείσδυση άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων στην περιοχή.

Εξάλλου, παραπέμποντας στους «πρωταγωνιστικούς ρόλους» που οι ΗΠΑ επιφυλάσσουν στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά τα σχέδια «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» των Βαλκανίων, όπως π.χ. στις διευθετήσεις ανάμεσα σε Σερβία και Κόσοβο, με οδηγό και τη ΝΑΤΟική Συμφωνία των Πρεσπών που έκλεισε επί ΣΥΡΙΖΑ και εφαρμόζεται πιστά από τη ΝΔ, η διακήρυξη σημειώνει πως οι δύο πλευρές «δεσμεύτηκαν να προωθήσουν μια κουλτούρα συμβιβασμού και συμφιλίωσης. Τόνισαν τις προσπάθειες της Ελλάδας προς αυτή την κατεύθυνση, σημειώνοντας την έναρξη ισχύος της Συμφωνίας των Πρεσπών, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνεπούς εφαρμογής της με καλή πίστη», «συζήτησαν τις προσπάθειές τους για την ενίσχυση της περιφερειακής ολοκλήρωσης και σημείωσαν σχετικές πρωτοβουλίες της Ελλάδας για το σκοπό αυτό». Αναφέρεται ακόμη πως οι δύο πλευρές «σημείωσαν επίσης το κοινό τους ενδιαφέρον για θέματα της Μαύρης Θάλασσας», επισήμανση που προμηνύει βαθύτερη εμπλοκή στο ΝΑΤΟικό σχέδιο «περικύκλωσης» της Ρωσίας.

Στο ίδιο πνεύμα, «οι δύο κυβερνήσεις αντάλλαξαν απόψεις για την επανεμφάνιση της Ανατολικής Μεσογείου ως δυναμικής και γεωπολιτικά κρίσιμης περιοχής, με σημαντικές ευκαιρίες στον οικονομικό και ενεργειακό τομέα. Η Ελλάδα συζήτησε τις τριμερείς της συμπράξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην εδραίωση της περιφερειακής σταθερότητας και ασφάλειας», υπό αμερικανοΝΑΤΟική «ομπρέλα», «χρησιμοποιώντας όλα τα κατάλληλα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους», όπως χαρακτηριστικά λέγεται, ενάντια στην... «κακοήθη επιρροή στην περιοχή», όρο με τον οποίο ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ εννοούν τη Μόσχα.

...με πολεμικά σχέδια που μυρίζουν μπαρούτι

Για την προώθηση αυτού του σχεδιασμού στη θεματική «Αμυνα και Ασφάλεια» σημειώνεται ότι ΗΠΑ και Ελλάδα «επαναβεβαίωσαν την επιθυμία τους να ενισχύσουν περαιτέρω τη στρατηγική τους εταιρική σχέση» για την «αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή», όπως λέγονται τα πολεμικά σχέδια απέναντι στους ανταγωνιστές, ενώ ξεχωριστή αναφορά γίνεται και στο Πρωτόκολλο Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, τη νέα συμφωνία για τις βάσεις, λέγοντας ότι αυτή «αντικατοπτρίζει την περαιτέρω ενίσχυση και επέκταση της αμυντικής συνεργασίας προς όφελος και των δύο εθνών και της περιφερειακής σταθερότητας. Οι δύο κυβερνήσεις χαιρέτισαν τον πρόσφατο αυξημένο ρυθμό των διμερών ασκήσεων και επιβεβαίωσαν την επιθυμία τους να συνεχίσουν να αναπτύσσουν την πολύπλευρη αμυντική τους σχέση...».

Παραπέρα, οι ΗΠΑ κατά τη διακήρυξη χαιρέτισαν το γεγονός ότι η Ελλάδα πιάνει τη ΝΑΤΟική νόρμα, ετησίως 2% του ΑΕΠ να πηγαίνει για στρατιωτικές δαπάνες, προσανατολισμένες όπως είναι για ΝΑΤΟικά σχέδια, ενώ «ενθάρρυναν» την Ελλάδα να πιάσει και την έτερη νόρμα, το 20% αυτών των δαπανών να πηγαίνει σε «σημαντικό εξοπλισμό» (βλ. νέα εξοπλιστικά προγράμματα).

Ενώ χαρακτηριστικά του πώς η εμπλοκή απλώνεται σε όλα τα επίπεδα στον κρατικό μηχανισμό και στα Σώματα Ασφαλείας είναι όσα καταγράφονται στη θεματική «Επιβολή του νόμου και αντιτρομοκρατία»: «Οι δύο κυβερνήσεις τόνισαν τα σημαντικά αποτελέσματα της εκτεταμένης συνεργασίας τους (...) από τον πρώτο Στρατηγικό Διάλογο ΗΠΑ - Ελλάδας το 2018», επί ΣΥΡΙΖΑ, ενώ «επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να αυξήσουν τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο (...) της ασφάλειας των συνόρων και να ενισχύσουν την αντιτρομοκρατική τους συνεργασία σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα».

Για τις μπίζνες του κεφαλαίου

Για δε τις μπίζνες του κεφαλαίου, στη θεματική «Εμπόριο και Επενδύσεις», διαβάζουμε ότι «οι ΗΠΑ θεωρούν την Ελλάδα έναν σημαντικό οικονομικό εταίρο, με έναν διευρυνόμενο ρόλο ως ενεργειακό, μεταφορικό και εμπορικό κόμβο στην περιοχή και επιβεβαιώνουν την υποστήριξή τους στις προσπάθειες της Ελλάδας να βελτιώσει το επενδυτικό κλίμα της...», με την υλοποίηση και νέων αντιλαϊκών μέτρων, ενώ σημειώνεται ότι «μέσω της ομάδας εργασίας για το εμπόριο και τις επενδύσεις, οι δύο πλευρές προτίθενται να συνεχίσουν τη συνεργασία σε βασικούς τομείς, όπως η Ενέργεια, η πληροφορική, ο τουρισμός, το Διάστημα, η ψυχαγωγία και οι υποδομές».

Η εν λόγω ομάδα εργασίας θα εστιάσει και σε «διαγωνισμούς» που διοργανώνει το Δημόσιο στην Ελλάδα (βλ. ιδιωτικοποιήσεις) και θα «συζητήσει» «μέτρα για να αντιμετωπίσει την πρακτική των "clawbacks" στον τομέα της Υγείας». Επίσης, «οι ΗΠΑ χαιρετίζουν την πρωτοβουλία της Ελλάδας να ιδιωτικοποιήσει βασικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των ναυπηγείων και των λιμανιών, όπως στην Ελευσίνα και την Αλεξανδρούπολη». Τέλος, οι δύο πλευρές «σημείωσαν επίσης με χαρά το ενδιαφέρον που εξέφρασαν δύο εταιρείες των ΗΠΑ για τις άδειες καζίνο στο πλαίσιο της επένδυσης στον πρ. αερολιμένα στο Ελληνικό».

Και στην Ενέργεια

Στη θεματική «Ενέργεια» ξεδιπλώνεται όλο το αμερικανικό σχέδιο στην περιοχή, για τη λεγόμενη «διαφοροποίηση» των ενεργειακών δρόμων (κόντρα στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου), που, όπως σημειώνεται, «αποτελεί κοινή προτεραιότητα». «Επεσήμαναν τις πρώτες εισαγωγές φυσικού αερίου των ΗΠΑ στην Ελλάδα και εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να υποστηρίξουν μελλοντικά έργα ενεργειακής υποδομής που αποσκοπούν στη διαφοροποίηση των ενεργειακών διαδρομών και προμηθειών και στην επέκταση της περιφερειακής συνδεσιμότητας, ώστε να συμπεριληφθεί ο προγραμματισμένος τερματικός σταθμός FSRU στην Αλεξανδρούπολη».

Επίσης, «αναγνώρισαν τις δυνατότητες του προτεινόμενου αγωγού φυσικού αερίου EastMed να συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια και τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πόρων και των διαδρομών στην Ανατολική Μεσόγειο. Επίσης, συζήτησαν την πρόοδο του αγωγού Trans-Adriatic (TAP) και τη διασύνδεση Ελλάδας - Βουλγαρίας (IGB), καθώς και την πρόθεση της Ελλάδας να διερευνήσει ευκαιρίες για περαιτέρω διεύρυνση των ενεργειακών δικτύων με τους γείτονές της στη ΝΑ Ευρώπη, συμβάλλοντας έτσι στην περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια και τη διασύνδεση Νότου - Βορρά».

Ακόμα, «Ελλάδα και ΗΠΑ αναγνώρισαν ότι η ανακάλυψη και μελλοντική εκμετάλλευση σημαντικών πεδίων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ζωτικής σημασίας για τη σταθερότητα της περιοχής και μπορεί να συμβάλει ενεργά στη στρατηγική της ΕΕ για τη διαφοροποίηση της Ενέργειας. Σημείωσαν τα αποτελέσματα του διαλόγου 3 + 1 για την ενεργειακή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και ΗΠΑ και τα σχέδιά τους για την επιδίωξή της, με σκοπό την υποστήριξη της περιφερειακής συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, τη διερεύνηση ευκαιριών για παροχή στήριξης σε ενεργειακά σχέδια και την ενθάρρυνση των απαραίτητων επενδύσεων από τον ιδιωτικό τομέα».

Τέλος, οι ΗΠΑ «χαιρέτισαν τις προσπάθειες της Ελλάδας να ιδιωτικοποιήσει ενεργειακές υποδομές (...) Συζήτησαν τις ΑΠΕ και τον σημαντικό ρόλο του φυσικού αερίου ως καυσίμου γέφυρας σε ένα πιο πράσινο μέλλον (...) Εξέφρασαν την υποστήριξή τους για την εξερεύνηση και εκμετάλλευση δυνητικών ενεργειακών πόρων στις ελληνικές θαλάσσιες ζώνες», με τις ΗΠΑ να «επικροτούν» την έγκριση των συμβάσεων με τη συμμετοχή της «ExxonMobil» στα ανοιχτά της Κρήτης.

Στην τελευταία ενότητα του «Στρατηγικού Διαλόγου», με τον παραπλανητικό τίτλο «Σχέσεις μεταξύ των δύο λαών», αναγνώρισαν ξανά την πρόοδο που έγινε από τον α' γύρο του «Διαλόγου», το Δεκέμβρη του 2018, πρόοδος που ανάμεσα στα άλλα θυμίζουμε ότι αφορά και το στόχο της παραγωγής μιας νέας γενιάς που «θα ενστερνίζεται» τις «αξίες» και τα σχέδια των ΗΠΑ.


ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ - ΑΙΓΥΠΤΟΥ
Σχέδια και καλέσματα στο φόντο των ανταγωνισμών

Η 7η κατά σειρά Τριμερής Συνάντηση Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου έγινε χτες στο Κάιρο με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη και των Προέδρων Ν. Αναστασιάδη και Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, αντίστοιχα.

Σε συνέχεια όσων αποφασίστηκαν στις προηγούμενες Συναντήσεις, υπογράφτηκαν τριμερές εκτελεστικό πρόγραμμα για την «επενδυτική συνεργασία» Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου και αντίστοιχα διμερή προγράμματα, ενώ στο φόντο των ανταγωνισμών και της προσπάθειας - με αμερικανοΝΑΤΟική σφραγίδα - «διευθετήσεων» με την τουρκική αστική τάξη, στις επίσημες δηλώσεις ο Κυρ. Μητσοτάκης έστειλε σήμα προς κάθε ενδιαφερόμενο ότι αυτή η συνεργασία «είναι πάντα ανοιχτή» σε όσες χώρες «συμμερίζονται τις αρχές του λεγόμενου Διεθνούς Δικαίου».

Σε αυτό το πλαίσιο, εξάλλου, είπε ότι οι τρεις χώρες χαιρέτισαν τη σύσταση του λεγόμενου East Mediterranean Gas Forum, που θα συντονίζει την ενεργειακή τους πολιτική και, όπως τόνισε, «μπορεί να αποτελέσει έναν καταλύτη για στενότερη συνεργασία μεταξύ των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου».

Ο Ελληνας πρωθυπουργός και ο Αιγύπτιος Πρόεδρος εξέφρασαν στον Κύπριο Πρόεδρο «στήριξη στην προσπάθεια για εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό», με τον Κυρ. Μητσοτάκη να σημειώνει πως «οι τρεις χώρες τασσόμαστε υπέρ της άμεσης επανέναρξης των συνομιλιών στη μεγαλόνησο» επί των γνωστών διχοτομικών σχεδίων.

Ταυτόχρονα, στο κοινό ανακοινωθέν της Συνάντησης καταδίκασαν «τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου, οι οποίες προσβάλλουν το Διεθνές Δίκαιο και προκαλούν μια άγονη ένταση. Οπως καταδικάσαμε και την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο, που επίσης αντιβαίνει στο Διεθνές Δίκαιο και στις σχέσεις καλής γειτονίας», είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός.

Ο ίδιος, στη γνωστή λογική εφησυχασμού του λαού, ότι ο λύκος θα φυλάξει τα πρόβατα, είπε πως έθεσε το ζήτημα αυτό και στον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Μ. Πομπέο, στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, και απέσπασε τάχα «δύο σαφείς και επίσημες θέσεις του: Τόσο υπέρ της προστασίας και της εθνικής ασφάλειας της Ελλάδας, όσο και κατά των παράνομων γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ και στο "οικόπεδο" 7». Στο ίδιο πνεύμα είπε πως Αθήνα και Λευκωσία θα θέσουν το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ και στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 17/10.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ