ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Οχτώβρη 2019
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Συμφωνίες Ερντογάν και εγκαίνια δρόμων και εργοστασίων

Οι Πρόεδροι Τουρκίας και Σερβίας

Copyright 2019 The Associated

Οι Πρόεδροι Τουρκίας και Σερβίας
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΣΑΡΑΓΕΒΟ.--

Μετά την ολοκλήρωση διήμερης επίσκεψης στη Σερβία, όπου ανακοίνωσε την υπογραφή τουρκο-σερβικής αμυντικής συμφωνίας και παρακολούθησε τα εγκαίνια οδικής αρτηρίας, που συνδέει το Βελιγράδι με το Σαράγεβο και φτιάχτηκε με τουρκική χρηματοδότηση (3 δισ. ευρώ), ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν μετέβη χτες στην πρωτεύουσα της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης. Εκεί κάλεσε τους πολιτικούς ηγέτες και την τριμερή προεδρία της χώρας να άρουν το «πολιτικό αδιέξοδο» που παρατηρείται εδώ και καιρό σε σχέση με τη συγκρότηση ομοσπονδιακής κυβέρνησης εξαιτίας της άρνησης του Σερβοβόσνιου Προέδρου Μίλοραντ Ντόντικ να συναινέσει σε σχέδια για ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι επιθυμεί να βοηθήσει στην «οικοδόμηση της ειρήνης στα Βαλκάνια», όπου η Τουρκία έχει στενές σχέσεις και ισχυρή επιρροή στη μουσουλμανική μειονότητα της χώρας.

Τον Τούρκο Πρόεδρο στο ταξίδι του σε Σερβία και Βοσνία - Ερζεγοβίνη συνόδεψαν περίπου διακόσιοι επιχειρηματίες, με αφορμή, μεταξύ άλλων, και τα εγκαίνια σε έξι εργοστάσια που άνοιξαν στη Σερβία τουρκικές εταιρείες.

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ
Ανοιχτό το ενδεχόμενο απευθείας κινεζικής «παρέμβασης»

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ.--

Η επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, Κάρι Λαμ, άφησε χτες ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω, απευθείας «παρέμβαση» των κεντρικών κινεζικών αρχών, προκειμένου να «διευθετηθεί η κρίση», στο πλαίσιο έντονων ανταγωνισμών και διεργασιών γύρω από τους όρους αυτονομίας της συγκεκριμένης κινεζικής επαρχίας, που καθόλου τυχαία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα διεθνή χρηματοπιστωτικά κέντρα.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο «παροχής βοήθειας» από την κεντρική κινεζική κυβέρνηση για την «αντιμετώπιση της κατάστασης», η Κάρι δήλωσε ότι «σε αυτό το στάδιο εξακολουθώ να είμαι πεπεισμένη ότι μπορούμε να βρούμε μόνοι μας λύση. Αυτή είναι και η θέση της κεντρικής κυβέρνησης, η οποία πιστεύει ότι το Χονγκ Κονγκ πρέπει να αντιμετωπίσει μόνο του το πρόβλημα». Πρόσθεσε ωστόσο ότι «αν όμως η κατάσταση γίνει πολύ σοβαρή, τότε δεν μπορεί να αποκλειστεί κανένα ενδεχόμενο, αν επιθυμούμε το Χονγκ Κονγκ να έχει μια δεύτερη ευκαιρία».

Σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ, η Κάρι θύμισε ότι τη σχετική «δυνατότητα παρέμβασης» την προβλέπει το ίδιο το Σύνταγμα του Χονγκ Κονγκ.

Πολλά ΜΜΕ, όπως και το αμερικανικό «Ρόιτερς», έσπευσαν να ερμηνεύσουν τις δηλώσεις Κάρι ως «προειδοποίηση» για πιθανή ανάληψη στρατιωτικών μέτρων από το Πεκίνο.

Στο μεταξύ, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι ήδη έχουν συλληφθεί 77 άτομα για παραβίαση της απαγόρευσης κάλυψης του προσώπου με μάσκα στη διάρκεια διαδηλώσεων. Το συγκεκριμένο μέτρο τέθηκε σε ισχύ το Σαββατοκύριακο στο πλαίσιο ενεργοποίησης νόμων περί «έκτακτης ανάγκης».

  • Η πρεσβεία της Κίνας στο Παρίσι αντέδρασε έντονα σε τοποθέτηση του γαλλικού ΥΠΕΞ σχετικά με την κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ, μιλώντας για «εγκληματική και πολύ επικίνδυνη» παρέμβαση, εκφράζοντας μάλιστα «ζωηρή δυσαρέσκεια» και «βαθιά περιφρόνηση» μπροστά «στην υποκρισία της ευρωπαϊκής δήλωσης». Το γαλλικό ΥΠΕΞ είχε επικρίνει τη στάση της αστυνομίας στο Χονγκ Κονγκ, παραπέμποντας σε προηγούμενη τοποθέτηση της ΕΕ, που καλούσε σε αυτοσυγκράτηση και «αναλογική απάντηση» στις διαμαρτυρίες, αλλά και σε «πολιτικό διάλογο» για «να εκτονωθούν οι εντάσεις».
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Αμερικανικό μαχητικό αεροπλάνο τύπου «F-16» συνετρίβη χτες σε δασική περιοχή κοντά στη γερμανική πόλη Τρίερ. Ο πιλότος κατάφερε να σωθεί χρησιμοποιώντας το κάθισμα εκτίναξης και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, σύμφωνα με την αστυνομία της Τρίερ.

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.-- Η ολλανδική τετρακομματική κυβέρνηση, υπό τον Μαρκ Ρούτε, έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και πλέον θα συνεχίσει να διοικεί ως κυβέρνηση μειοψηφίας, όταν βουλευτής που είχε διαγραφεί από το «κεντροδεξιό» κόμμα VVP, του Ρούτε, ανακοίνωσε ότι δεν παραδίδει την έδρα του. Τώρα ο κυβερνητικός συνασπισμός και η αντιπολίτευση έχουν από 75 έδρες, αν και ο εν λόγω βουλευτής δήλωσε πως παρά την «ανεξαρτητοποίησή» του θα στηρίζει την κυβερνητική πολιτική κατά 99%.

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Ο Αμερικανοκαναδός Τζέιμς Πιμπλς και οι Ελβετοί Μισέλ Μαγιόρ και Ντιντιέ Κελόζ κέρδισαν το Νόμπελ Φυσικής 2019 για την πρωτοποριακή τους εργασία στον τομέα της αστροφυσικής. Οι θεωρητικές αποκαλύψεις του Τζέιμς Πιμπλς συμβάλλουν στην κατανόηση του πώς εξελίχθηκε το Διάστημα μετά το Μπιγκ Μπανγκ, ενώ οι Μαγιόρ και Κελόζ εξερεύνησαν τις γειτονικές στη Γη περιοχές του Διαστήματος σε μια προσπάθεια να ανακαλύψουν άγνωστους, μέχρι σήμερα, πλανήτες, μεταξύ των οποίων και ένας εξωπλανήτης που κινείται σε τροχιά γύρω από ένα αστέρι ηλιακού τύπου.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Η παγκόσμια οικονομία θα χάσει 700 δισ. δολάρια (περίπου 0,8% παγκόσμιου ΑΕΠ) έως το 2020 εξαιτίας διεθνών εμπορικών διενέξεων, δήλωσε χτες η νέα επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Τουλάχιστον έξι άνθρωποι, ανάμεσά τους παιδιά, τραυματίστηκαν την Κυριακή από αεροπορική επιδρομή σε ιππικό όμιλο κοντά στην πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη. Η κυβέρνηση του δοτού πρωθυπουργού Φ. Σάρατζ επέρριψε ευθύνη στις δυνάμεις του στρατηγού ε.α. Χαλίφα Χάφταρ που επιχειρεί από τον περασμένο Απρίλη να καταλάβει την Τρίπολη.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Η «Τζένεραλ Ελέκτρικ» «πάγωσε» χτες τα συνταξιοδοτικά σχέδια περίπου 20.000 εργαζομένων της και πρόσφερε σε άλλους 100.000 πρώην υπαλλήλους προτάσεις αναπροσαρμογής συνταξιοδοτικού προγράμματος για να μειώσει εταιρικά χρέη ύψους 105,8 δισ. δολαρίων κατά 8 δισ. δολάρια.

ΠΕΚΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Στην Ουάσιγκτον αναμένεται αύριο Πέμπτη ο επικεφαλής της κινεζικής αντιπροσωπείας εμπορικών διαπραγματευτών, αντιπρόεδρος Λίου Χε, με αφορμή την επανέναρξη εμπορικών συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Νωρίτερα χτες το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου έθεσε στη «μαύρη λίστα» κυρώσεων 28 κρατικούς οργανισμούς της Κίνας με το πρόσχημα ότι εμπλέκονται στην εκστρατεία καταστολής σε βάρος της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων.

ΓΑΛΛΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Αξιοποιεί την «ισλαμιστική τρομοκρατία»

ΠΑΡΙΣΙ.--

Αφορμή να ζητήσει στράτευση στους σχεδιασμούς που επιταχύνει για λογαριασμό του κεφαλαίου της χώρας του βρήκε ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, στη διάρκεια εκδήλωσης που έγινε για τους τέσσερις αστυνομικούς που την περασμένη βδομάδα σκοτώθηκαν μετά από επίθεση μες στο ίδιο το αρχηγείο της αστυνομίας, στο Παρίσι. Ο Μακρόν υποσχέθηκε μια «ακατάπαυστη μάχη» «απέναντι στην ισλαμιστική τρομοκρατία» και κάλεσε τους Γάλλους συνολικά να «ενωθούν», αναφέροντας ότι οι τέσσερις αστυνομικοί «έπεσαν κάτω από τα χτυπήματα ενός ισλάμ θανατηφόρου που παρεξέκλινε της πορείας του και το οποίο επαφίεται σ' εμάς να εξαλείψουμε».

Θυμίζουμε ότι την περασμένη Πέμπτη, ένας 45χρονος, που εργαζόταν στη Διεύθυνση Πληροφοριών του αρχηγείου της αστυνομίας, στο Παρίσι, επιτέθηκε με μαχαίρι και σκότωσε τελικά τέσσερις αστυνομικούς. Αρχικά, η υπόθεση συνδέθηκε με την πιθανότητα «προσωπικής διένεξης», ωστόσο αργότερα έγινε γνωστό ότι ο δράστης «είχε ασπαστεί το ισλάμ», πυροδοτώντας διάφορα σενάρια, που ωστόσο ακόμα οι έρευνες δεν έχουν επιβεβαιώσει ολοκληρωμένα.

Πάντως, η κυβέρνηση έσπευσε να αξιοποιήσει το συμβάν για να ζητήσει συνενοχή στα σχέδια με το πρόσχημα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας» τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, είτε αυτά αφορούν νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή είτε ενίσχυση κατασταλτικών μηχανισμών.

ΗΠΑ
Ερευνες για Τραμπ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Συνεχίζονται μετ' εμποδίων οι έρευνες των επιτροπών του Κογκρέσου με στόχο τη διερεύνηση της πιθανότητας παραπομπής του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σε δίκη και σε πιθανή καθαίρεση από το αξίωμά του με αφορμή την τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Ουκρανό ομόλογό του Β. Ζελένσκι, όπου ενθάρρυνε τη διενέργεια έρευνας σε βάρος του παλιού του πολιτικού αντιπάλου, πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και του γιου του, Χάντερ Μπάιντεν.

Χτες, ο Αμερικανός πρέσβης στην ΕΕ Γκόρντον Σόντλαντ επέλεξε να μην καταθέσει στην επιτροπή Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπου είχε κληθεί, επικαλούμενος προγραμματισμένη εργασία στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, φάνηκε πως απουσίασε καθ' υπόδειξη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Λευκού Οίκου, καθώς ο Πρόεδρος Τραμπ αργότερα με ανάρτησή του στο «Τουίτερ» παραδέχθηκε πως θα τον άφηνε να καταθέσει εάν «δεν ήταν στημένα τα δικαστήρια» (υπονοώντας τις επιτροπές που κάνουν έρευνα σε βάρος του).

Παράλληλα, στελέχη των Δημοκρατικών εμφανίστηκαν χτες έτοιμα να πάρουν κάθε διαθέσιμο μέτρο για να προστατεύσουν την ανωνυμία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος που κατηγορούν τον Πρόεδρο Τραμπ για συνεργασία με ξένες χώρες. Τέλος, χτες ο Πρόεδρος Τραμπ κάλεσε δεικτικά την πρώην αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές του 2016, Χίλαρι Κλίντον, να μπει στην κούρσα για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις προεδρικές του 2020, χαρακτηρίζοντάς την απατεώνισσα.

ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Μαζικές λαϊκές διαδηλώσεις

Με μαζικές διαδηλώσεις απαντάνε χιλιάδες εργαζομένων στον στρατιωτικό νόμο που κήρυξε από τις 3 Οκτώβρη ο νεοφιλελεύθερος Πρόεδρος του Εκουαδόρ, Λενίν Μορένο, διεκδικώντας να πάρει πίσω τα αντιλαϊκά μέτρα που εξήγγειλε με πρώτο την κατάργηση των επιδοτήσεων στο πετρέλαιο ντίζελ και τη βενζίνη, που έχει οδηγήσει σε υπερδιπλασιασμό της τιμής τους και συμπαρασύρει σε μεγάλες αυξήσεις πολλά προϊόντα πρώτης ανάγκης. Παράλληλα αντιδρούν στην προώθηση ιδιωτικοποίησης κρατικών επιχειρήσεων, όπως προβλέπει η σύμβαση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για δάνειο 4,2 δισ. δολαρίων.

Οι κινητοποιήσεις καθημερινά διευρύνονται σε πολλές πόλεις ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι χτες ο Μορένο, περιστοιχισμένος από τη στρατιωτική ηγεσία, ανακοίνωσε ότι μεταφέρει την έδρα της κυβέρνησης από το Κίτο στο Γουαγιακίλ, 421 χιλιόμετρα νότια.

Πάντως, οργανώσεις εργαζομένων από διάφορους κλάδους δηλώνουν ότι θα κλιμακώσουν με γενική απεργία σήμερα, η οποία μπορεί να μετατραπεί σε διαρκείας, μέχρι να παρθούν πίσω τα αντιλαϊκά μέτρα. Εως τώρα, με βάση τα επίσημα στοιχεία, ένας πολίτης έχει σκοτωθεί σε συγκρούσεις με αστυνομία και στρατό, 73 έχουν τραυματιστεί ενώ έχουν γίνει και 477 συλλήψεις. Στις λαϊκές κινητοποιήσεις πρωτοστατούν τα μέλη και στελέχη του ΚΚ Εκουαδόρ, που καλούν συνολικά σε ρήξη με το εκμεταλλευτικό σύστημα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ