ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Οχτώβρη 2019
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Καμία ουσιαστική δέσμευση για στήριξη των μικρών αποσταγματοποιών και αμπελοκαλλιεργητών

Συζητήθηκε στη Βουλή Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για την απαράδεκτη σχετική απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ

Κανένα ουσιαστικό και συγκεκριμένο μέτρο για την προστασία των χιλιάδων μικρών αποσταγματοποιών και αμπελοκαλλιεργητών, οι οποίοι απειλούνται με βίαιο και μαζικό ξεκλήρισμα από την απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ που οδηγεί σε απογείωση του φόρου στο τσίπουρο και την τσικουδιά, δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένη να λάβει η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως φάνηκε από την απάντηση που έδωσε ο υφυπουργός Οικονομικών, Απ. Βεζυρόπουλος, σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ.

Η Επίκαιρη Ερώτηση κατατέθηκε από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ, Νίκο Καραθανασόπουλο, και απαντήθηκε την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή από τον υφυπουργό, ο οποίος το μόνο που έκανε ήταν να επιδοθεί σε κούφιες διακηρύξεις και ευχολόγια.

Οπως ανέδειξε ο Ν. Καραθανασόπουλος, η εφαρμογή της εν λόγω απόφασης θα επιφέρει με μαθηματική ακρίβεια την εξόντωση 6.000 αμβυκούχων - διήμερων αποσταγματοποιών και θα συμπιέσει περαιτέρω το εισόδημα 30.000 αμπελοκαλλιεργητών, μικρών στην πλειονότητά τους παραγωγών, που διαθέτουν άδειες απόσταξης, αφού ο φόρος για την παραγωγή από διήμερες αποστάξεις στην καλύτερη περίπτωση (αν ισχύσει έκπτωση 50% από τον εθνικό συντελεστή για τα άλλα αλκοολούχα ποτά), εκτινάσσεται από 0,59 ευρώ το κιλό στα 5,1 ευρώ το κιλό, ενώ στη χειρότερη περίπτωση, αν δηλαδή εξισωθεί πλήρως με τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης των ακριβών εισαγόμενων ποτών, όπως του ουίσκι, ο φόρος θα αυξηθεί στα 10,2 ευρώ το κιλό έτοιμου προϊόντος!

Ανεπανόρθωτη ζημιά, τόνισε, θα υποστούν και δεκάδες μικρά και μεσαία αποστακτήρια - εμφιαλωτήρια τσίπουρου και τσικουδιάς.

Απόφαση και Οδηγίες κομμένες και ραμμένες στα συμφέροντα μονοπωλιακών ομίλων

Ο Ν. Καραθανασόπουλος υπογράμμισε ότι η απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ και οι σχετικές Οδηγίες είναι μια ακόμα απόδειξη ότι η ΕΕ ενδιαφέρεται «να ικανοποιήσει και να προστατεύσει τα συμφέροντα των πολυεθνικών, τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων». Οπως τόνισε, αυτό που προωθείται είναι η αλλαγή χρήσης γης, η συγκέντρωση γης σε όλο και λιγότερα χέρια, ενώ όφελος θα έχουν οι μεγάλες εγχώριες και αλλοδαπές επιχειρήσεις αλκοολούχων ποτών.

Απαντώντας ο υφυπουργός Οικονομικών, Απ. Βεζυρόπουλος, περιορίστηκε να πει ότι ο υπουργός Οικονομικών έχει στείλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιστολή, με την οποία ζητά αναστολή της εφαρμογής της απόφασης έως τις 31/8/2021, προσθέτοντας ότι «στόχος μας είναι να αναθεωρηθεί η συγκεκριμένη Οδηγία 92/83/ΕΟΚ, πάνω στην οποία στηρίχθηκε η επίμαχη απόφαση» και άλλα παρόμοια.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ τόνισε ότι «δεν φτάνει μόνο αυτό. Γιατί τι θα γίνει σε περίπτωση άρνησης; Αρα, χρειάζεται μια συνολικότερη πολιτική απόφαση εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης για την προστασία αυτών των μικρών παραγωγών, αποσταγματοποιών και των αμπελοκαλλιεργητών».

ΠΑΜΕ
Νέα κινητοποίηση σήμερα ενάντια σε πλειστηριασμό

Σε νέα κινητοποίηση ενάντια στην αρπαγή λαϊκής περιουσίας, μαζί και πρώτης κατοικίας, από πλειστηριασμό που προωθείται για λογαριασμό της Eurobank, καλεί σήμερα Τετάρτη το ΠΑΜΕ, με παράσταση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία της τράπεζας στην Αθήνα, στην οδό Οθωνος 8.

Οπως τονίζει στο κάλεσμά του το ΠΑΜΕ, ο οφειλέτης είναι αγρότης, ο οποίος έχει κάνει επανειλημμένα προσπάθεια να ρυθμίσει το χρέος του. Η τράπεζα ωστόσο αρνείται να προχωρήσει σε ρύθμιση για ακίνητο που βρίσκεται στο Ελληνικό, βάζοντας στον πλειστηριασμό και την πρώτη κατοικία των γονιών του.

Σημειώνεται ότι το δάνειο αφορούσε την ανέγερση του ακινήτου, στο οποίο όμως ως εγγυητές είχαν μπει και οι γονείς του αγρότη, με την τράπεζα να εντάσσει στον πλειστηριασμό και το σπίτι που διαμένουν οι ίδιοι, το οποίο βρίσκεται δίπλα από το επίμαχο ακίνητο. Το δάνειο προς την τράπεζα εξυπηρετούνταν κανονικά τα πρώτα χρόνια, μέχρι τη στιγμή που εξαιτίας της κρίσης, ο αγρότης μαζί με την σύζυγό του - που τότε εργάζονταν ως ελεύθεροι επαγγελματίες (ασφαλιστές) - έμειναν άνεργοι.

Πριν από λίγους μήνες, στην προσπάθεια του αγρότη να έρθει σε διαπραγμάτευση με την τράπεζα, στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού, η Τράπεζα, για να ξεκινήσει οποιαδήποτε συζήτηση, απαίτησε την άμεση καταβολή 40.000 ευρώ, χωρίς μάλιστα να εγγυάται κάποια συμφωνία. Ετσι ο οφειλέτης είδε ξαφνικά το ακίνητό του στους πλειστηριασμούς, ενώ ακόμα εκκρεμεί και η απόφαση του δικαστηρίου για τα ασφαλιστικά μέτρα που έχει καταθέσει η Τράπεζα.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους, τα σωματεία, τους γείτονες και φίλους της οικογένειας να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους, συμμετέχοντας στη σημερινή κινητοποίηση, «για να απαιτήσουμε την αναστολή του πλειστηριασμού και τη συμφωνία με τον οφειλέτη με βάση την οικονομική του δυνατότητα. Συνεχίζουμε τον αγώνα. Κάτω τα χέρια απ' του λαού το βιος. Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη».

Με επιτυχία το 4ο Εργατικό Φεστιβάλ στη Λέσβο

Από τις εκδηλώσεις του Εργατικού Φεστιβάλ
Από τις εκδηλώσεις του Εργατικού Φεστιβάλ
Αγκαλιάζοντας εργαζόμενους, συνταξιούχους, νέους και νέες του νησιού, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στην πλατεία Σαπφούς το Εργατικό Φεστιβάλ, που για τέταρτη συνεχή χρονιά διοργάνωσε το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, με σύνθημα «Με τους εργαζόμενους όλων των χωρών για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους και προσφυγιά».

Στο χώρο της πλατείας λειτούργησε έκθεση φωτογραφίας από κινητοποιήσεις των εργαζομένων, ενώ διακινήθηκε και το κείμενο υπογραφών ενάντια στη Στρατιωτική Συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ.

Τοπικά συγκροτήματα έδωσαν το έναυσμα για να ξεκινήσει η εκδήλωση, ενώ στο τέλος της βραδιάς στήθηκε χορός. Το άνοιγμα έκανε το συγκρότημα «The Tricks», ακολούθησαν «Τα φώτα απέναντι» και η βραδιά έκλεισε με το Σωματείο Μουσικών Λέσβου και «Το ξεκούρδιστο Μήλο».

Στην ομιλία της, η Μαρία Βουλβούλη, μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, αφού εξέφρασε την αλληλεγγύη των εργαζομένων του νησιού στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, σχολίασε για την πολιτική της κυβέρνησης: «Δεν έχουμε αυταπάτες πως η κυβέρνηση της ΝΔ θα κοντραριστεί με τις βαθιές αιτίες που γεμίζουν τα νησιά και την ηπειρωτική Ελλάδα με χιλιάδες κατατρεγμένους. Τα μέτρα που ανακοίνωσε ενισχύουν την καταστολή στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα, αλλά και στο εσωτερικό της χώρας και είναι σίγουρο ότι οξύνει και δεν θα αμβλύνει τα προβλήματα και για τους ίδιους τους πρόσφυγες και μετανάστες και για τους κατοίκους του νησιού. Καλούμε τα σωματεία, τους φορείς του νησιού μας, τον λεσβιακό λαό, να δυναμώσουν τη διεκδίκηση για τα δικαιώματα και τον απεγκλωβισμό των προσφύγων και των μεταναστών».

Θανατηφόρο «ατύχημα» με θύμα οδηγό φορτηγού

Τη ζωή του έχασε χτες το πρωί οδηγός φορτηγού την ώρα της δουλειάς. Ο 56χρονος οδηγός φορτηγού της εταιρείας αρτοποιίας «Καραμολέγκος» είχε σταματήσει προκειμένου να ξεφορτώσει εμπορεύματα σε σούπερ μάρκετ στην περιοχή της Ηλιούπολης, όμως το φορτηγό κύλησε και τον καταπλάκωσε. Ο εργαζόμενος απεγκλωβίστηκε από την Πυροσβεστική και διακομίσθηκε στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Τις άσχημες συνθήκες δουλειάς που διαμορφώνει για τους εργαζόμενους του κλάδου η εργοδοτική ασυδοσία καταγγέλλει το Σωματείο Επαγγελματιών Οδηγών Αττικής, Βοιωτίας και Νήσων Αργοσαρωνικού.

«Η εντατικοποίηση της εργασίας, ώστε να ικανοποιηθεί ολοένα και μεγαλύτερος όγκος διανομής, εξαναγκάζει τους οδηγούς, με το φόβο πάντα της απόλυσης, να εργάζονται κατά πολύ πέραν του 8ωρου, σε συνθήκες δύσκολες, χωρίς βοηθό, επωμίζονται και τον ρόλο του φορτοεκφορτωτή σε μη προβλεπόμενους χώρους παραλαβής των σούπερ μάρκετ. Συνθήκες εργασίας που καταστρατηγούν κάθε έννοια μέτρου υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Σωματείο. Χαρακτηρίζει επιτακτική ανάγκη τη διεκδίκηση Συλλογικής Σύμβασης, που, πέρα από την αύξηση του μισθού, «θα επιβάλλει σταθερό ωράριο και συνθήκες εργασίας, θα επιβάλλει τήρηση κανόνων υγιεινής και ασφάλειας για την προστασία των εργαζομένων, θα βάζει τέλος στα υπέρβαρα και κακοσυντηρημένα οχήματα».

Τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του εργαζόμενου που έχασε τη ζωή του εκφράζει το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής. «Σε πολλά εργοστάσια του κλάδου όπως και στο συγκεκριμένο οι εργαζόμενοι στην παραγωγή και στη διανομή γνωρίζουν μόνο την ώρα που θα πιάσουν δουλειά, αρκετές φορές εξαναγκάζονται να δουλεύουν εξαντλητικά και αλλοπρόσαλλα ωράρια για τις ανάγκες της επιχείρησης», αναφέρει το Συνδικάτο, ενώ οι οδηγοί στον κλάδο «ξεκινούν από τις 1.00 τα ξημερώματα» και «εργάζονται πέραν του 8ωρου».

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Σήμερα η περιφερειακή συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη

Στη Μακεδονία περνάει σήμερα, Τετάρτη, η σκυτάλη των περιφερειακών κινητοποιήσεων των συνταξιούχων, με τη συγκέντρωση που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη, στις 11 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Οι περιφερειακές συγκεντρώσεις στο πλαίσιο του πανελλαδικού αγωνιστικού δεκαήμερου δράσης, που οργανώνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, Δημοσίου, ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΠΕΣ ΝΑΤ, ΠΣΣ Δικηγόρων, ΠΕΤΟΜ ΤΕΕ, ΠΟΣΕΑ ΕΤΕΑΠ, ΕΣΤΑΜΕΔΕ, συνεχίζονται:

-- Αύριο Πέμπτη στην Πάτρα (10.30 π.μ., πλατεία Εθνικής Αντίστασης).

-- Την Παρασκευή 11/10 στο Ρέθυμνο (11 π.μ., πλατεία 4 Μαρτύρων).

Κινητοποίηση χτες στην Κομοτηνή

Μαχητική κινητοποίηση στην Κομοτηνή πραγματοποίησαν χτες οι συνταξιούχοι της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, παρά τα εμπόδια που έβαλε ο καιρός.

Οι συνταξιούχοι συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής, όπου μίλησαν εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της πόλης, παρά τη βροχή. Με συνθήματα, όπως «Πληρώσαμε τα κέρδη, πληρώσαμε την κρίση, στους δρόμους του αγώνα βρίσκεται η λύση», έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα συνέχισης του αγώνα ενάντια στην αντιασφαλιστική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία συνεχίζει την επίθεση από το σημείο που την έφτασε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συγκέντρωση μίλησαν ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, ο Γιώργος Κουτουνίδης, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, και η Χρυσούλα Λαμπούδη, από την Ομοσπονδία Συνταξιούχων Δημοσίου.

«ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ»
Σε κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι εργαζόμενοι της «Χαλυβουργικής» με απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης, καθώς παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 3 μήνες, χωρίς καμία ενημέρωση για το πότε η εργοδοσία θα καταβάλει τις μισθοδοσίες τους. Σήμερα Τετάρτη θα προχωρήσουν σε συμβολικό αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Αθηνών - Κορίνθου, στο ύψος του εργοστασίου, στις 10 π.μ.. Την Παρασκευή θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα γραφεία της εταιρείας στην Αθήνα.

«Η διοίκηση της "Χαλυβουργικής" μαζί με το σύνολο των μετόχων της εταιρείας, εκμεταλλευόμενοι πλήρως το σύνολο της αντεργατικής νομοθεσίας, έχουν επιλέξει συνειδητά να μας κρατάνε ομήρους και να μας έχουν αφήσει απλήρωτους σχεδόν 3 μήνες», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΔΑΣ. Καλεί τους εργαζόμενους να μην αποδεχθούν να τους αξιοποιούν οι ιδιοκτήτες της εταιρείας - από τη μια ο Κ. Αγγελόπουλος και από την άλλη οι γιοι του - στη μεταξύ τους διαμάχη, αλλά να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ