ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Οχτώβρη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ - Γ. ΓΕΡΜΕΝΗΣ
«Δεν ήξερε» και αυτός για τις εγκληματικές πράξεις των ναζιστών

«Νεανικές ανησυχίες» και «λογοτεχνικοί όροι» οι ύμνοι στο ναζισμό

Eurokinissi

Ολοκληρώθηκε στη δίκη της Χρυσής Αυγής η απολογία ενός από τα παλαιότερα ηγετικά στελέχη της ναζιστικής οργάνωσης, του Γ. Γερμενή, γνωστού και ως «Καιάδα». Ο εν λόγω αποχώρησε από τη Χρυσή Αυγή τον Ιούλη του 2019, ακολουθώντας τον Ι. Λαγό στο σχηματισμό νέου κομματικού φορέα. Είναι ο γνωστός του παραγγέλματος «εγέρθητου» (σ.σ. εγερθήτω) που απηύθυνε στους δημοσιογράφους μόλις εμφανίστηκε ο αρχηγός Μιχαλολιάκος για συνέντευξη Τύπου τη βραδιά των εκλογών του Μάη του 2012.

«Ελαμψε» επίσης με την παρουσία του στο αποκαλυπτικό βίντεο που έχει δει και τη δημοσιότητα και επιβεβαιώνει τον ναζιστικό εγκληματικό χαρακτήρα της οργάνωσης, όταν μαζί με τους Μιχαλολιάκο, Κασιδιάρη, Παναγιώταρo, Ματθαιόπουλο και Μάστορα υμνούσαν σε ναζιστική συναυλία, το 2005, το 3ο Ράιχ. Στα πλάνα χαιρετούν ναζιστικά, μπροστά στις σημαίες των SS και την πολεμική σημαία της Βέρμαχτ με τον αγκυλωτό σταυρό. Τα συνθήματα που ακούγονται είναι «Sieg Heil» (Ζήτω η νίκη) και «Juden Raus» (Εξω οι Εβραίοι), ενώ τραγουδούν τον γνωστό (και απαγορευμένο στη Γερμανία) ναζιστικό ύμνο «Deutschland uber alles» (Υπεράνω όλων η Γερμανία)...

Ενδεικτικά, από τα στοιχεία που έχουν προκύψει για τη «δράση του» αναφέρουμε πως είναι αυτός που είχε κεντρικό ρόλο στην εκπαίδευση και μύηση νέων μελών της Χρυσής Αυγής (βλ. την τελετή ορκωμοσίας δόκιμων μελών το 2011, που βρέθηκε στον σκληρό δίσκο του αρχηγού Μιχαλολιάκου). Ο εν λόγω χρυσαυγίτης μιλάει ως εκπαιδευτής τους και αναπτύσσει την εθνικοσοσιαλιστική ιδεολογία της οργάνωσης για τον «Αιώνιο Εβραίο». Εχει συμμετάσχει σε βιαιοπραγίες, σε λαϊκές αγορές, όπως το 2012 στο πανηγύρι της Ραφήνας, είναι αυτός που έχει ξυλοκοπήσει τον Αστ. Χάμο στον Μελιγαλά το 2013, όπως προκύπτει από σχετικές συνομιλίες (Δεβελέκου - Τσακανίκα) που ακούστηκαν στη διαδικασία των αναγνωστέων εγγράφων. «Ο Καιάδας τον είχε ξαπλώσει από τις μπουνιές και του πάταγε το κεφάλι κάτω», αναφέρουν χαρακτηριστικά. Είχε κεντρικό ρόλο στη συγκάλυψη του προπηλακισμού του συνδικαλιστή Δ. Ζαμπέλη έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στην Ανάβυσσο το 2013, επειδή άκουγε τραγούδια του Μ. Θεοδωράκη. Είναι επίσης γνωστή η συμμετοχή του στην οργανωμένη επίθεση στον πρώην δήμαρχο Αθήνας Γ. Καμίνη το Μάη του 2013, για την οποία και έχει καταδικαστεί. Από μαρτυρίες έχει συμμετάσχει σε επιθέσεις κατά μεταναστών στο κέντρο της Αθήνας, όπως στο Εφετείο το 2009 κ.α.

Στην απολογία του εμφανίστηκε προκλητικός, καγχαστικός και περιπαιχτικός απέναντι στο δικαστήριο. «Εχετε να με ρωτήσετε κάτι για τις κατηγορίες; Αυτά να απαντήσω», «Αυτή η ερώτηση τι σημασία έχει; Εχετε να μου πείτε κάτι γι' αυτά που κατηγορούμαι; Επειδή ξέρω πού θα το πάτε αμέσως μετά...», «Εγώ θέλω να σας βοηθήσω να πάτε με πιο γρήγορους ρυθμούς, να βγάλετε απόφαση, να μην έρχεστε εδώ πέρα και ταλαιπωρήστε...», σχολίαζε απευθυνόμενος στην έδρα, μια στάση που, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε την αντίδραση του δικαστηρίου.

Στο γνωστό «βιολί» των στελεχών της ναζιστικής οργάνωσης, δήλωσε κι αυτός πλήρη άγνοια για τις εγκληματικές «δραστηριότητες». Ολα ήταν μια σκευωρία κι ένα δικαστικό κατασκεύασμα για να καταδικαστεί η Χρυσή Αυγή, σύμφωνα με τα λεγόμενά του. Ενδεικτικά, κατέθεσε ότι δεν θυμόταν τι ελέχθη στην ορκωμοσία δόκιμων μελών το 2011, αν και ήταν μπροστά, «δεν ήταν εκπαιδευτής», απλά έδινε τον λόγο στους νέους να μιλήσουν και δεν τον ένοιαζε τι έλεγε ο καθένας περί «περηφάνιας που ανήκει στο εθνικοσοσιαλιστικό κίνημα», δεν ήταν ο ίδιος μέλος γιατί «δεν υπήρχαν μέλη, υπήρχαν όμως δόκιμα» (!), από την τηλεόραση άκουσε για τα τάγματα εφόδου. Για τον «Αιώνιο Εβραίο» και την εθνικοσοσιαλιστική ιδεολογία της οργάνωσης που αναπτύσσει στην εν λόγω ορκωμοσία παρέπεμψε σε «λογοτεχνικό όρο» και «λογοτεχνικά έργα». Οσο για τη συμμετοχή του στην παραπάνω ναζιστική συναυλία απάντησε ότι απηχούσε νεανικές «ανησυχίες».

Υποστήριξε ότι δεν γνωρίζει καμία άλλη έκνομη ενέργεια που να φέρεται ότι συμμετείχαν άτομα της ναζιστικής οργάνωσης. Γνώριζε μόνο για τη δολοφονία Φύσσα, που και αυτήν την πληροφορήθηκε από τα ΜΜΕ. Επίσης, «έλειπε σε διακοπές» όταν έγιναν οι δολοφονικές επιθέσεις στους κομμουνιστές, συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και στους Αιγύπτιους αλιεργάτες. Δεν ήταν αυτός που κυνηγούσε μετανάστες στη Σωκράτους, όπως έχει προκύψει από μαρτυρίες.

Τη δολοφονία Φύσσα μάλιστα την «μετέφρασε» ως εξής, προσπαθώντας επί της ουσίας να αμφισβητήσει τις οργανωμένες επιθέσεις των ταγμάτων εφόδου: «Δύο παρέες τσακώνονταν και ένας ηλίθιος έκανε αυτό που έκανε». Και αυτός κατέθεσε ότι δεν γνώριζε άλλο καταστατικό πλην αυτού που κατατέθηκε στον Αρειο Πάγο το 2012, προσπαθώντας να ακυρώσει το καταστατικό της οργάνωσης για «την αρχή του αρχηγού» που προσκόμισε στην Εισαγγελία ο δημοσιογράφος Δ. Ψαρράς. Ομως, στην ανάκριση έχει μιλήσει για ύπαρξη καταστατικού από το 1994 ενώ και μάρτυρες υπεράσπισης του Μιχαλολιάκου επιβεβαιώνουν την ύπαρξη παλαιότερου καταστατικού.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Στη Βουλγαρία για τον «IGB» και «Χρηματιστήριο Ενέργειας»

Τη Βουλγαρία επισκέπτεται αύριο Πέμπτη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκης, για την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας του ελληνοβουλγαρικού διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου «IGB», ενώ παράλληλα θα υπάρξουν και συζητήσεις, «προπαρασκεαστικού χαρακτήρα» σχετικά με τη «σύζευξη» των αγορών ηλεκτρισμού των δύο χωρών, ενόψει της έναρξης λειτουργίας του ελληνικού «Χρηματιστηρίου Ενέργειας».

Ο αγωγός «IGB», συνολικού μήκους 182 χιλιομέτρων μεταξύ της Ελλάδας (Κομοτηνή) και της Βουλγαρίας (Stara Zagora), είναι σχεδιασμένος για να μεταφέρει 3 δισ. κ.μ./έτος φυσικού αερίου από την Ελλάδα στη Βουλγαρία, ενώ σε μελλοντική φάση προβλέπεται η αύξηση της δυναμικότητάς του σε 5 δισ. κ.μ./έτος, έχοντας επίσης την ικανότητα αντίστροφης ροής από τη Βουλγαρία στην Ελλάδα.

Ο αγωγός θα ανήκει στην «ICGB AD», κοινή επιχείρηση στην οποία συμμετέχουν με ίσα ποσοστά η κοινοπραξία «IGI Poseidon» - κοινοπραξία της ιταλικής «Edison» και της ελληνικής ΔΕΠΑ - και η βουλγαρική κρατική εταιρεία αερίου BEH, με το συνολικό επενδυτικό κόστος για την υλοποίηση του έργου να ανέρχεται σε 240 εκατ. ευρώ.

Οπως έχει γίνει γνωστό, από το συνολικό κόστος η κοινοπραξία θα εισφέρει τα 46 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα θα χορηγηθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τα κονδύλια του Ευρωπαϊκού Ενεργειακού Προγράμματος Ανάκαμψης (45 εκατ. ευρώ), από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (110 εκατ. ευρώ) και 39 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό της Βουλγαρίας. Παράλληλα, η εταιρεία διαχείρισης του έργου θα απολαμβάνει καθεστώς σταθερής φορολογίας για 25 χρόνια από την έναρξη των εμπορικών δραστηριοτήτων και το οποίο θα προβλέπεται από τη διακρατική συμφωνία μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας.

Σε ό,τι αφορά το «Χρηματιστήριο Ενέργειας», που η κυβέρνηση της ΝΔ επιδιώκει να επισπεύσει την έναρξη λειτουργίας του, εντάσσεται στη γενικότερη πολιτική της ΕΕ για την εισαγωγή του λεγόμενου «Μοντέλου - Στόχου» της ΕΕ για τις αγορές Ενέργειας και που σκοπό έχει την ενίσχυση του διασυνοριακού εμπορίου Ενέργειας, ή αλλιώς τη «σύζευξη της ελληνικής αγοράς με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές».

«Οι μύθοι περί ανάπτυξης για όλους»

Εκδήλωση με θέμα «Οι μύθοι περί ανάπτυξης για όλους» διοργανώνει η ΚΟΒ Κρήνης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, σήμερα Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στο καφέ - μπαρ «Ακταίον». Θα μιλήσει ο Σάκης Βαρδαλής, στέλεχος του Κόμματος.

Συνελεύσεις σε παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

Εκλογοαπολογιστικές συνελεύσεις πραγματοποιούν τα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ ενόψει του 15ου Συνεδρίου της, που γίνεται 9 - 10 Νοέμβρη. Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

-- Το Παράρτημα Χανίων σήμερα Τετάρτη στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου.

-- Το Παράρτημα Πατησίων - Ριζούπολης - Κυψέλης - Αχαρνών αύριο Πέμπτη στις 6 μ.μ., στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας (Πατησίων 252, πλατεία Κολιάτσου).

-- Το Παράρτημα Αιγάλεω την Τετάρτη 16 Οκτώβρη στις 6 μ.μ., στα γραφεία του (Δημοτικό Στάδιο Αιγάλεω, Θεσσαλονίκης, θύρα 5).

75 χρόνια από τη Μάχη της Ηλεκτρικής

Οι ΚΟ Κερατσινίου - Δραπετσώνας του ΚΚΕ και το Παράρτημα Κερατσινίου - Δραπετσώνας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ καλούν την Κυριακή 13 Οκτώβρη, στις 11 π.μ., στην εκδήλωση που θα γίνει για τα 75 χρόνια από τη Μάχη της Ηλεκτρικής, στο Μνημείο Πεσόντων στη μάχη. Θα μιλήσει ο Κυριάκος Ιωαννίδης, μέλος της ΚΕ του Κόμματος.

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Για την επέτειο της απελευθέρωσης της Αθήνας

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας το Σάββατο 12 Οκτώβρη, στις 10 π.μ., θα τιμήσει την επέτειο απελευθέρωσης της Αθήνας από τους Γερμανούς ναζί με την κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη. Η διοίκηση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ καλεί τα Παραρτήματα, τους συναγωνιστές και συναγωνίστριες, τους φίλους και απόγονους της Αντίστασης και του ΔΣΕ, να συμμετέχουν στην εκδήλωση μαζικά με τα σύμβολα και τις σημαίες της Αντίστασης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ