ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Οχτώβρη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΡΕΙΑ ΣΥΡΙΑ
Προετοιμασίες για χερσαία τουρκική εισβολή στις κουρδικές περιοχές

Το άνοιγμα του δρόμου από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, στο πλαίσιο ευρύτερων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και παζαριών, προκαλεί και τριβές

Ετοιμα για νέα «δράση» εμφανίζονται τα τουρκικά στρατεύματα στα σύνορα με τη Συρία...

Copyright 2019 The Associated

Ετοιμα για νέα «δράση» εμφανίζονται τα τουρκικά στρατεύματα στα σύνορα με τη Συρία...
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΓΚΥΡΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Μπαρούτι μυρίζει η κατάσταση στη συρο-τουρκική μεθόριο ενόψει των σχεδίων του τουρκικού στρατού να πραγματοποιήσει την τρίτη (και ενδεχομένως μεγαλύτερη) χερσαία επίθεση από το 2016 στο έδαφος της Βορειοανατολικής Συρίας με στόχο τη δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» σε βάθος άνω των 30 χλμ. από τα τουρκικά σύνορα και την αποφυγή της δημιουργίας ενιαίου κουρδικού θύλακα.

Η εξέλιξη αυτή περιπλέκει την κατάσταση στην πολύπαθη Συρία και την ευρύτερη περιοχή, όπου είναι σε εξέλιξη ο σφοδρός ανταγωνισμός ισχυρών ιμπεριαλιστικών και περιφερειακών δυνάμεων για το μοίρασμα και ξαναμοίρασμα του πλούτου και των σφαιρών επιρροής. Καταρρίπτει επίσης τα παραμύθια περί δήθεν «απομονωμένης Τουρκίας», που διαδίδει η ελληνική κυβέρνηση με αφορμή και την πρόσφατη επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Μ. Πομπέο, όταν οι ΗΠΑ ανοίγουν το δρόμο για την τουρκική επέμβαση, παρά τα σχετικά μπρος - πίσω σε διάφορες δηλώσεις αξιωματούχων.

Το τουρκικό υπουργείο Αμυνας υποστηρίζει πως ολοκλήρωσε τις σχετικές προετοιμασίες δείχνοντας έτοιμο να υλοποιήσει τους στρατιωτικούς σχεδιασμούς σε βάρος των Κούρδων μαχητών των δυνάμεων SDF και YPG που τις θεωρεί «τρομοκρατικές οργανώσεις». Την ίδια ώρα, οι ηγεσίες αυτών των οργανώσεων, που έχουν στενή σχέση με τις ΗΠΑ, επιχειρούν να αξιοποιήσουν τη ρευστότητα των συμμαχιών που διαμορφώνονται.

Προηγήθηκε δήλωση του Σύρου υφυπουργού Εξωτερικών, Φαϊσάλ Μεκντάντ, που μιλώντας στην εφημερίδα «Al Watan» κάλεσε χτες τους Κούρδους της Συρίας να επιστρέψουν στις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις και να λύσουν «όλα τα συριακά προβλήματα με θετικό τρόπο, χωρίς βία», ώστε να μη βυθιστούν στην άβυσσο. «Η πατρίδα καλωσορίζει όλους τους γιους της», είπε χαρακτηριστικά...

Η ανταπόκριση των Κούρδων σε αυτήν τη δήλωση προκάλεσε επίσης ενδιαφέρον. Ο Μπαντράν Τζία Κουρντ, μιλώντας στο πρακτορείο «Ρόιτερς» με την ιδιότητα «συμβούλου κουρδικής κυβέρνησης» στην περιοχή, είπε ότι οι Κούρδοι μπορεί να αρχίσουν συνομιλίες με τη συριακή κυβέρνηση και τη Ρωσία σε περίπτωση «πλήρους αποχώρησης των ΗΠΑ» από την περιοχή. Επίσης, το «Συριακό Δημοκρατικό Συμβούλιο» των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF), που συνεργάζονται στενά με τον αμερικανικό στρατό, επέκρινε σε ανακοίνωσή του, αργά προχτές το βράδυ, την απόφαση των ΗΠΑ να επιτρέψουν την τουρκική στρατιωτική επίθεση στη Βορειοανατολική Συρία «αφήνοντας την περιοχή εκτεθειμένη σε επικίνδυνες πιθανότητες που θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, στην πολιτική κατάσταση και στις διεθνείς προσπάθειες τερματισμού της κρίσης». «Ενθαρρύνουμε το διάλογο με διάφορες πλευρές», επισημαίνεται με νόημα στην ίδια ανακοίνωση...

Τριβές στην Ουάσιγκτον και εξισορροπητικές δηλώσεις

Πάντως, στις ΗΠΑ καταγράφηκαν και χτες νέες αντιδράσεις, όχι μόνο ανώτερων στελεχών του Δημοκρατικού Κόμματος αλλά και Ρεπουμπλικανών, στο Κογκρέσο, για τη στάση της κυβέρνησης. Σχεδόν όλοι (μεταξύ τους και η πρώην πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι) συνέκλιναν στην εκτίμηση ότι είναι καταστροφική για τα συμφέροντα των ΗΠΑ η απόφαση να δώσει «λευκή επιταγή» στην Τουρκία για νέα εισβολή στη Βορειοανατολική Συρία.

Ο ρεπουμπλικανός Λίντσεϊ Γκρέιαμ, στενός πολιτικός σύμμαχος του Προέδρου Τραμπ στο Κογκρέσο, είπε ότι η απόφαση «εγγυάται την επιστροφή του "Ισλαμικού Κράτους"», χαρακτηρίζοντας «την εγκατάλειψη των Κούρδων κηλίδα στην τιμή της Αμερικής».

Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, δήλωσε επίσης πως πρόκειται για «σοβαρό λάθος με συνέπειες πέρα από τη Συρία» και κάλεσε τον Τραμπ να στηρίξει τους Κούρδους συμμάχους των ΗΠΑ.

Επιπλέον, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων (Δημοκρατική), Νάνσι Πελόσι, επέκρινε την απόφαση Τραμπ τονίζοντας ότι «δεν εξυπηρετεί τα αμερικανικά συμφέροντα», συνιστά δε «προδοσία των Κούρδων που βοήθησαν στον αγώνα κατά του "Ισλαμικού Κράτους"». Πρόσθεσε πως πρόκειται για «ανόητη προσπάθεια καθησύχασης ενός απολυταρχικού ισχυρού άνδρα», υπονοώντας τον Ρ. Τ. Ερντογάν.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε πάντως ότι θα συναντήσει τον Τούρκο ομόλογό του, στην Ουάσιγκτον, στις 13 Νοέμβρη, και προχώρησε σε νέες αναρτήσεις στο «Τουίτερ», ενδεικτικές των ισορροπιών που επιχειρεί να κρατήσει. Διαβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ «αν και είναι σε διαδικασία αποχώρησης» δεν έχουν εγκαταλείψει τους Κούρδους, «που είναι ιδιαίτεροι άνθρωποι και θαυμάσιοι μαχητές» και συμπλήρωσε: «Βοηθάμε τους Κούρδους οικονομικά (παρέχοντάς τους) όπλα». Στη συνέχεια, επιχειρώντας να απαλύνει δηλώσεις του περί «εκμηδένισης της οικονομίας της Τουρκίας σε περίπτωση που κάνει στη Συρία κάτι που θα απειλήσει τα συμφέροντα της Αμερικής ή το στρατιωτικό προσωπικό», πρόσθεσε ότι «η Τουρκία είναι ένας μεγάλος εμπορικός εταίρος των ΗΠΑ (...) Είναι επίσης καλοί στο να συναλλάσσεται κανείς μαζί τους (...) Επιπλέον, και το σημαντικότερο, θυμηθείτε ότι η Τουρκία είναι ένα σημαντικό και ταμειακώς ενήμερο κράτος - μέλος του ΝΑΤΟ».

Παράλληλα, διαφάνηκαν σφοδρές κόντρες στο εσωτερικό του Πενταγώνου καθώς από τις αντιδράσεις που ακολούθησαν συμπεραίνεται πως κάποια στελέχη που είναι πιο κοντά στον Πρόεδρο Τραμπ ήταν ενημερωμένα για την απόφασή του να επιτρέψει νέα επίθεση του τουρκικού στρατού στη ΒΑ Συρία, σε αντίθεση με άλλους ανώτερους αξιωματικούς που αφέθηκαν «στο σκοτάδι».

Η απόφαση του επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του Πενταγώνου, Τζόναθαν Χόφμαν, να εκδώσει χτες γραπτή ανακοίνωση, με την οποία τονίζει ότι οι ΗΠΑ δεν υιοθετούν το σχέδιο τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης και δεν θα την υποστηρίξουν, είναι αρκετά χαρακτηριστική. Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται πως ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Μαρκ Εσπερ, και ο νέος επιτελάρχης των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ, «είπαν στους Τούρκους ομολόγους τους ότι η μονομερής στρατιωτική δράση κατά των Κούρδων της Συρίας προκαλεί κινδύνους για την Τουρκία»! Ο Χόφμαν τόνισε επίσης ότι το Πεντάγωνο «θα συνεργαστεί με συμμάχους και εταίρους» για να πείσουν την Αγκυρα ότι η στρατιωτική επιχείρηση σε βάρος της Συρίας «θα έχει πιθανώς αποσταθεροποιητικές συνέπειες για την Τουρκία και την περιοχή».

Ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση προκαλεί ανακοίνωση για σειρά μέτρων του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας, που ουσιαστικά φρενάρει κάθε δράση της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας πάνω από τη ΒΑ Συρία! Αμερικανός στρατηγός, μιλώντας χτες στο Γερμανικό Πρακτορείο, είπε πως πάρθηκαν μέτρα μεταξύ των οποίων: Ο αποκλεισμός της Τουρκίας από τον κατάλογο των σχεδιαζόμενων συμμαχικών αεροπορικών αποστολών (air-tasking order, ATO) που χρησιμοποιείται από το Πεντάγωνο για το συντονισμό των αεροσκαφών διαφόρων δυνάμεων που κάνουν εξόδους σε περιοχές επιχειρήσεων και η διακοπή της ενημέρωσης της Αγκυρας για τη συλλογή πληροφοριών, επιτήρηση και αναγνώριση (intelligence, surveillance, and reconnaissance, ISR) των αμερικανικών δυνάμεων που μάχονται εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους».

Ενδιαφέρον προκαλεί επιπρόσθετη δήλωση στελέχους του Πενταγώνου σε αμερικανικά δίκτυα, η οποία διαψεύδει τις προχτεσινές πληροφορίες πως ο τουρκικός στρατός ξεκίνησε τις πρώτες επιθέσεις σε στρατιωτική βάση των Κούρδων στη Βορειοανατολική Συρία. Ο ίδιος διευκρίνισε επίσης ότι δεν ξεκίνησε η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία αλλά... η «αναδιάταξη 50 έως 100» στρατιωτικών που μεταφέρονται σε άλλες βάσεις εντός του συριακού εδάφους. Πρόσθεσε επίσης ότι η απόφαση πάρθηκε «για λόγους ασφάλειας» των Αμερικανών στρατιωτικών όταν ο Πρόεδρος Τραμπ ενημερώθηκε (αργά το βράδυ της Κυριακής) από τον Τούρκο ομόλογό του, Ρ. Τ. Ερντογάν, για τα σχέδια χερσαίας επέμβασης.

Αντιδράσεις συμμάχων και ανταγωνιστών

Οι εξελίξεις αυτές καταγράφονται ενώ εκδηλώθηκαν νέες, έστω και συγκρατημένες, αντιδράσεις από συμμάχους των ΗΠΑ, όπως η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία, που δεν έδειξαν ικανοποιημένες για τα τουρκικά σχέδια νέας στρατιωτικής επίθεσης στη Συρία. Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μ. Κοτσίγιανιτς, τόνισε πως η ΕΕ θέλει «πολιτική λύση στη συριακή κρίση» επισημαίνοντας ότι είναι σε εξέλιξη υπό τον ΟΗΕ «σχετική προσπάθεια» αναφερόμενη στην πρόσφατη συγκρότηση της Συριακής Συνταγματικής Επιτροπής. Επίσης, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ζήτησε «τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση» από τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Στον απόηχο των εξελίξεων πραγματοποιήθηκε, χτες, σε καλό κλίμα, τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ (που πραγματοποιεί επίσκεψη στο Ιράκ) και Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται πως συζητήθηκαν «λεπτομέρειες για τη διαδικασία επίλυσης της συριακής κρίσης» δίνοντας ιδιαίτερη «προσοχή σε εξελίξεις που αφορούν τη Βορειοανατολική Συρία». Τόνισαν πως θα συνεχίσουν τον διάλογο για την ενίσχυση και εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας «σε όλους τους τομείς»...

Πιο έντονο φαίνεται πως ήταν το περιεχόμενο τηλεφωνικής συνομιλίας ανάμεσα στον Τσαβούσογλου και τον Ιρανό ομόλογό του, Μοχάμαντ Τζ. Ζαρίφ, που για μία ακόμη φορά επανέλαβε την αντίθεση του Ιράν στα τουρκικά σχέδια εισβολής στη Συρία. Ο Ζαρίφ επανέλαβε ότι η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Συρίας. Ο Τσαβούσογλου του απάντησε ότι οι τουρκικές «ενέργειες» στη Βορειοανατολική Συρία «είναι προσωρινό μέτρο». Αργότερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Τούρκου Προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν, μιλώντας στο CNN, ισχυρίστηκε πως η χώρα του δεν έχει καμία πρόθεση να καταλάβει κανένα τμήμα της Συρίας. «Το θέμα της ζώνης ασφαλείας έχει δύο στόχους. Να θωρακίσει τα σύνορα της Τουρκίας (...) και να παράσχει εδάφη για να επιστρέψουν πρόσφυγες με ασφάλεια και εθελοντικά», είπε.

Τέλος, χτες, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ανακοίνωσε πως ούτε οι ΗΠΑ ούτε η Τουρκία ενημέρωσαν τη Ρωσία για τις τελευταίες αποφάσεις τους αναφορικά με τη Βορειοανατολική Συρία, τονίζοντας πως στη Μόσχα «παρακολουθούν πολύ προσεκτικά τις εξελίξεις στην περιοχή». Επισήμανε πως η Ρωσία δεν διαπίστωσε αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων, εκφράζοντας επιφυλάξεις για το «τι είδους, πόσοι στρατιωτικοί των ΗΠΑ αποχώρησαν, εάν αποχώρησαν...».

ΚΚ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Κάλεσμα στο λαό να παλέψει ενάντια στον ιμπεριαλισμό

Με αφορμή τις νέες απειλές του Αμερικανού Προέδρου, Ντ. Τραμπ, ότι θα «καταστρέψει την τουρκική οικονομία, αν η τουρκική κυβέρνηση κάνει κάποιες κινήσεις που δεν πρέπει στη Συρία», το ΚΚ Τουρκίας σημειώνει ανάμεσα σε άλλα σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΚΕ του:

«Οι προκλήσεις που η τουρκική οικονομία αντιμετωπίζει, δεν προέρχονται μόνο από τις παρεμβάσεις των ΗΠΑ, αλλά αποτελούν διαρθρωτικά προβλήματα του τουρκικού καπιταλισμού» και συνεχίζει: «Αυτοί που θα πληρώσουν και πάλι το μάρμαρο δεν είναι η κυρίαρχη τάξη της Τουρκίας, τα αφεντικά, γιατί αυτοί θα ρίξουν και πάλι το βάρος από τις κυρώσεις στις πλάτες της εργατικής τάξης, όπως συμβαίνει πάντα. Πράγμα που θα σημάνει νέες αυξήσεις στις τιμές, υψηλότερο κόστος διαβίωσης, περικοπές μισθών, φοροληστεία στα λαϊκά στρώματα και δόσιμο προς εκμετάλλευση ό,τι έχει απομείνει στη χώρα στις πολυεθνικά μονοπώλια».

Και προσθέτει: «Είναι ο λαός μας που είναι καταπιεσμένος για χρόνια από τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, που έχουν συγκροτήσει συμμαχίες με τους Αμερικανούς και Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές. Είναι ο λαός μας που έχει καταδικαστεί στο σκοτάδι του κυβερνώντος κόμματος ΑKP, τη δύναμη που κομπάζει ότι είναι "στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ" παρά τις τριβές με τον Τραμπ. Ο λαός δεν έχει πρόβλημα με τον αμερικανικό λαό και τους λαούς άλλων χωρών, αλλά με τους εκμεταλλευτές, τους καταπιεστές, τους ιμπεριαλιστές».

Η ανακοίνωση καταλήγει, τονίζοντας: «Γι' αυτό τώρα είναι η ώρα να ακουστεί ακόμα πιο δυνατά:

-- Εξω το ΝΑΤΟ!

-- Να τερματιστεί η λειτουργία της βάσης του Ιντσιρλίκ και να φύγει όλο το αμερικανικό στρατιωτικό προσωπικό!

-- Αντί να γίνονται διαπραγματεύσεις πίσω από κλειστές πόρτες με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία σχετικά με τη Συρία, να υπάρξει συνεργασία με τη συριακή κυβέρνηση και να τερματιστούν τώρα όλες οι ανοιχτές ή συγκαλυμμένες προσπάθειες προσάρτησης εδαφών της Συρίας!».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ