ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 9 Οχτώβρη 2016
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Σχέδια κλιμάκωσης της επέμβασης με φόντο την όξυνση αντιθέσεων

Σύροι στρατιώτες ελέγχουν προάστια στο Χαλέπι
Σύροι στρατιώτες ελέγχουν προάστια στο Χαλέπι
Επικίνδυνες εξελίξεις στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή δείχνει να προδιαγράφει η συνεχιζόμενη όξυνση της ρωσο-αμερικανικής κόντρας, με επίκεντρο όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες βδομάδες στο Χαλέπι.

Η κλιμάκωση του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία και η αδυναμία σύγκλισης των μονοπωλιακών συμφερόντων ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Μόσχα, με φόντο τους ανταγωνισμούς και μεταξύ άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων (ενώ απομένει πλέον ένας μήνας μέχρι τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές), αυξάνει τη «θερμοκρασία» σε διπλωματικό και στρατιωτικό πεδίο. Αμερικανοί και ορισμένοι Ευρωπαίοι καμώνονται υποκριτικά πως νοιάζονται για τα θύματα της σύγκρουσης στο Α. Χαλέπι, κάνοντας τα στραβά μάτια για τον όλεθρο που σπέρνουν την ίδια ώρα οι ομάδες τζιχαντιστών και «αντικαθεστωτικών» που δημιούργησαν, εκπαίδευσαν, εξόπλισαν...

Είναι χαρακτηριστικό ότι προχτές το απόγευμα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, μετά τη συνάντησή του με το Γάλλο ομόλογό του, Ζαν Μαρκ Ερό, στην Ουάσιγκτον, πρότεινε τη διενέργεια έρευνας σε βάρος της Ρωσίας και της Συρίας για «εγκλήματα πολέμου» στις επιθέσεις σε βάρος Σύρων αμάχων, υποστηρίζοντας πως οι δύο χώρες «οφείλουν στον κόσμο κάτι παραπάνω από μία εξήγηση γιατί πρέπει να χτυπούν νοσοκομεία και γυναικόπαιδα...».

Η γαλλική «πρωτοβουλία»

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Κέρι επέλεξε τη δεδομένη στιγμή να κατηγορήσει Συρία και Ρωσία για «εγκλήματα πολέμου». Λίγη ώρα πριν, είχε συναντήσει τον Γάλλο ομόλογό του, Ζαν Μαρκ Ερό, που τις τελευταίες μέρες ξεκίνησε «σταυροφορία» με πρόσχημα την εκεχειρία στο Χαλέπι.

Την Πέμπτη, στη Μόσχα συνάντησε τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, βολιδοσκοπώντας τις προθέσεις του Κρεμλίνου στο γαλλο-ισπανικό σχέδιο απόφασης που προωθείται από την περασμένη Δευτέρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με στόχο «εκεχειρία» στο Χαλέπι και επανέναρξη της ανθρωπιστικής βοήθειας, με απώτερο σχέδιο τη δημιουργία μίας «ζώνης απαγόρευσης όλων των πτήσεων» τάχα για να περιοριστούν τα θύματα μεταξύ αμάχων. Το πιθανότερο είναι πως ο Ερό θέλει να προλάβει «τετελεσμένα» σε μία σημαντική (για την έκβαση του πολέμου) πόλη, ιδιαίτερα μετά την ανάκτηση ελέγχου συνοικιών της από το συριακό στρατό, σε βάρος τζιχαντιστών του πρώην «Μετώπου Νούσρα».

Νωρίτερα, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ανέλαβε παρόμοια πρωτοβουλία βολιδοσκόπησης προθέσεων σε νέα, πιθανά σχέδια επέμβασης στη Συρία, καλώντας εκτάκτως το βράδυ της Τετάρτης σε σύσκεψη στελέχη των υπουργείων Εξωτερικών ΗΠΑ, Γαλλίας, Βρετανίας, Ιταλίας και της διπλωματικής υπηρεσίας της ΕΕ. Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάρτιν Σέφερ, αναφερόμενος στη συνάντηση, σημείωσε πως «είναι απίθανο» να τερματιστεί ο πόλεμος στη Συρία δίχως τη συναίνεση ΗΠΑ - Ρωσίας, διευκρινίζοντας ότι επί του παρόντος δεν σκέφτονται κυρώσεις σε βάρος Ρωσίας και Ιράν «για την πολιτική τους στη Συρία... ούτε στο Βερολίνο, ούτε κάπου αλλού».

Οι προειδοποιήσεις των στρατηγών

Η προσπάθεια του Γερμανού διπλωμάτη να μη δυναμιτίσει το ήδη εκρηκτικό κλίμα ήταν φανερή. Ομως, διαδοχικά άρθρα και ρεπορτάζ της «Γουόλ Στριτ Τζόρναλ» και του περιοδικού «Foreign Affairs» δείχνουν πως πλέον στο τραπέζι ξεδιπλώνονται και άλλα σενάρια. Ιδιαίτερα επικίνδυνα, με τους Αμερικανούς στρατηγούς να προειδοποιούν, ο ένας μετά τον άλλο, για το ενδεχόμενο πολέμου μεταξύ ΗΠΑ - Ρωσίας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν ο Αμερικανός στρατηγός, επιτελάρχης των Ενόπλων Δυνάμεων, Τζόζεφ Ντάνφορντ, που δήλωσε σε επιτροπή της Γερουσίας πως η δημιουργία «ζώνης απαγόρευσης πτήσεων» στη Συρία, ο «έλεγχος όλου του εναέριου χώρου της Συρίας θα μας έφερνε σε πόλεμο με τη Συρία και τη Ρωσία»... Στο ίδιο κάδρο και τοποθετήσεις άλλων Αμερικανών στρατηγών (Γουίλιαμ Χιξ, Τζόζεφ Αντερσον) για την πιθανότητα ενός μελλοντικού «εξαιρετικά φονικού και γρήγορου πολέμου» με την Κίνα ή τη Ρωσία, που θα «μπορούσε να παράξει βία σε κλίμακα πρωτοφανή για τα δεδομένα της τελευταίας 60ετίας».

Παράλληλα με τις εκτιμήσεις των Αμερικανών στρατηγών, η Ρωσία αυξάνει τη στρατιωτική της παρουσία στη Συρία, όπως: ανάπτυξη πυραύλων S-300 κοντά στη ρωσική ναυτική βάση στο Ταρτούς, αποστολή νέων ρωσικών κορβετών και του ρωσικού αεροπλανοφόρου «Ναύαρχος Κουζντεσόφ» σε Ανατ. Μεσόγειο και από κοντά έρχονται και οι δηλώσεις του υπουργού Αμυνας της Ρωσίας, Σ. Σοϊγκού, ότι «η χρήση των διάφορων οπλικών συστημάτων και η δοκιμή τους στη Συρία έχει αποδείξει την αξιοπιστία τους και την αποτελεσματικότητά τους ως σύνολο».

Στο ίδιο πλαίσιο πρέπει να ενταχθεί και το διάταγμα του Ρώσου Προέδρου, Βλ. Πούτιν, στις 3/10, για αποχώρηση της Ρωσίας από τη συνεργασία με τις ΗΠΑ σε πυρηνικά όπλα και Ενέργεια ως αντίποινα για «μη φιλικές ενέργειες των ΗΠΑ» σε σχέση με Ουκρανία και Συρία.

Τύμπανα πολέμου...

Ανησυχία, έτσι, προκάλεσε στις 4/10 άρθρο του γνωστού πολεμοκάπηλου γερουσιαστή Τζον Μακέιν στη «Γουόλ Στριτ Τζόρναλ», για ένα «εναλλακτικό σχέδιο Β» των ΗΠΑ στη Συρία, που εν ολίγοις αφορά τη δημιουργία «ζώνης απαγόρευσης πτήσεων», γιατί όπως ο ίδιος παραδέχεται, «ο κύριος Ασαντ και ο κύριος Πούτιν δημιουργούν στρατιωτικά δεδομένα στο έδαφος της Συρίας που θα τους καταστήσουν ικανούς να επιβάλουν τους όρους ειρήνης...».

Ο Μακέιν, αφού μας ενημέρωσε για το «πρόβλημα», πρότεινε τη «λύση»: «Οποιαδήποτε εναλλακτική προσέγγιση πρέπει να ξεκινήσει καθηλώνοντας την πολεμική αεροπορία του Ασαντ. Είναι ένα στρατηγικό πλεονέκτημα που βοηθά το καθεστώς να διαιωνίζει τη σύρραξη μέσω της απρόκλητης σφαγής αθώων Σύρων (σ.σ. ανάμεσά τους και τζιχαντιστές του πρώην «Μετώπου Νούσρα»). Οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους στο συνασπισμό πρέπει να εκδώσουν τελεσίγραφο στον κ. Ασαντ - σταμάτα να πετάς ή θα χάσεις τα αεροσκάφη σου - και να ετοιμαστούν να το εφαρμόσουν. Εάν η Ρωσία συνεχίσει τους αδιάκριτους βομβαρδισμούς, εμείς θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως θα κάνουμε όλα τα βήματα ώστε να αντιμετωπίσουν τα αεροσκάφη του το μεγαλύτερο ρίσκο. Και πρέπει να δημιουργήσουμε ασφαλείς ζώνες για τους Σύρους πολίτες και να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να τους προστατεύσουμε απ' τις παραβιάσεις των κυρίων Ασαντ και Πούτιν και των εξτρεμιστικών δυνάμεων. Πρέπει ταυτόχρονα να δώσουμε περισσότερο ισχυρή στρατιωτική βοήθεια σε ελεγχόμενες ομάδες της συριακής αντιπολίτευσης που πολεμούν το καθεστώς. Ο μόνος τρόπος για να απομονώσουμε και να χτυπήσουμε τους εξτρεμιστές στο πεδίο της μάχης, είναι να κάνουμε τις μετριοπαθείς ομάδες πιο ικανές να πολεμούν επιτυχώς μόνοι τους»!

Θα πρέπει, βεβαίως, κανείς να επισημάνει ότι η ιδέα της «ζώνης απαγόρευσης πτήσεων» δεν είναι νέα. Είναι παραλλαγή παλιότερης τουρκικής πρότασης περί «δημιουργίας μίας ουδέτερης ζώνης στη βόρεια Συρία» τάχα για την «προστασία» αμάχων, που τώρα «ξεθάβεται» και επιχειρείται να αξιοποιηθεί εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες...

Οπως διαφαίνεται, στην ουσία οι ιμπεριαλιστές επιδιώκουν την προώθηση των μονοπωλιακών συμφερόντων (που «σκόνταψαν» πάνω στην παλιότερη άρνηση του Σύρου Προέδρου, Ασαντ, να δεχτεί τη διέλευση του «Αραβικού Αγωγού» αερίου) και η τουρκική αστική τάξη προσπαθεί να αποτρέψει τη δημιουργία κουρδικού θύλακα ή κρατιδίου στα νοτιοανατολικά σύνορά της. Εννοείται ότι κανείς από αυτούς δεν κόπτεται στην πραγματικότητα για τον συριακό λαό, αλλά τον χρησιμοποιεί «αλά καρτ» ως δικαιολογία για την προώθηση των σχεδίων τους και τη διαμόρφωση των μελλοντικών εξελίξεων.

Ανάλογα άρθρα με αυτά του Μακέιν γράφηκαν και στο «Foreign Affairs» στις 6/10, με τον εύγλωττο τίτλο «Μία ασφαλής ζώνη για τη Συρία - Η τελευταία ευκαιρία του Κέρι», στο οποίο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών καλείται «να πείσει τον Πρόεδρο Ομπάμα να κάνει αυτό που υποστηρίζουν οι υποψήφιοι πρόεδροι Χίλαρι Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ στο πρόσφατο ντιμπέιτ για τη δημιουργία μίας ουδέτερης ζώνης, ενός ειδικού τύπου αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης, που θα γίνει υπό το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, με τη συμφωνία των εμπόλεμων πλευρών».

Είναι προφανές πως υπό το βάρος τέτοιων σχεδιασμών, οι λαοί πρέπει να ανησυχούν και να είναι σε επαγρύπνηση για να εμποδίσουν τα σχέδια των ιμπεριαλιστών.


Λευκά Κράνη... ιμπεριαλιστών

Οι «ατσαλάκωτοι» της οργάνωσης «Λευκά Κράνη» στην αντάρα του πολέμου στο Χαλέπι...
Οι «ατσαλάκωτοι» της οργάνωσης «Λευκά Κράνη» στην αντάρα του πολέμου στο Χαλέπι...
Εδώ και καιρό, βλέποντας κανείς τα «ρεπορτάζ» ελληνικών και ξένων αστικών ΜΜΕ για τη Συρία, παρατηρεί πως «διανθίζονται» συχνά με πλάνα από τις προσπάθειες ορισμένων σωστικών συνεργείων σε βομβαρδισμένες περιοχές ειδικά στο Χαλέπι, με διακριτικό τα λευκά κράνη. Πρόκειται για μέλη οργάνωσης που αυτοαποκαλείται «Λευκά Κράνη» και η οποία ήταν φέτος μεταξύ των υποψηφίων για Νόμπελ Ειρήνης.

Οι πιο παρατηρητικοί διακρίνουν στα τηλεοπτικά πλάνα τον άρτιο εξοπλισμό των συνεργείων, τη σχεδόν «ατσαλάκωτη» αμφίεση, την άνετη πρόσβαση σε ψηφιακά μέσα σε συνθήκες πολέμου!

Η αλήθεια είναι πως τα «Λευκά Κράνη» δεν είναι τόσο ανθρωπιστική, ούτε τόσο «αυθόρμητη» κίνηση «πολιτών».

Δημιουργήθηκε το 2013 από την αμερικανική κυβερνητική υπηρεσία «USAID» («Υπηρεσία των ΗΠΑ για τη Διεθνή Ανάπτυξη» - παραμάγαζο της CIA) και χρηματοδοτήθηκε με 23.000.000 δολάρια. Τη συγκρότησή της στο συριακό έδαφος ανέλαβε ο Αγγλος πρώην αξιωματικός, βετεράνος ΝΑΤΟικών επεμβάσεων στα Βαλκάνια και μετέπειτα μισθοφόρος, James Le Mesurier.

Η οργάνωση ζητά τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Συρία και δεν κρύβει ότι επιδιώκει την ανατροπή της κυβέρνησης Ασαντ. Δεν διστάζει να υπονομεύσει ανθρωπιστικές επιχειρήσεις του ΟΗΕ «όσο καιρό ο ΟΗΕ συνεχίζει να αναγνωρίζει το καθεστώς Ασαντ». Σύροι που συμμετέχουν σε αποστολές του ΟΗΕ για διανομή βοήθειας έχουν καταγγείλει τα «Λευκά Κράνη» πως τους στοχοποιούν σαν «συνεργάτες του Ασαντ» ή πως συμμετέχουν σε ωμότητες τζιχαντιστών της «Αλ Κάιντα» στο Χαλέπι...

Προ μηνών, διαφημίστηκαν με «ντοκιμαντέρ» από τη διαδικτυακή πλατφόρμα ταινιών και σειρών NETFLIX, από την εταιρεία δημοσίων σχέσεων «Τhe Syria Campaign», που έχει φτιαχτεί στη Βρετανία με λεφτά του δισεκατομμυριούχου Σύρου της «αντιπολίτευσης» Αϊμάν Ασφάρι, από αστέρες του Χόλιγουντ, από συμβούλους της Κλίντον, από την κακόφημη «ιδιωτική εταιρεία διεθνούς ανάπτυξης» «Chemonics», που έχει επωφεληθεί από «αγαθοεργίες» από την Αϊτή έως το Αφγανιστάν.

«Αξια» τα λεφτά τους...


Κείμενα: Δέσποινα ΟΡΦΑΝΑΚΗ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ