ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Οχτώβρη 2015
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΥΛΑΞΕΩΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ
Ανακοίνωση της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας»

Aνακοίνωση εξέδωσε η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» στους αρχαιοφύλακες, σχετικά με τη Γενική Συνέλευση της Πανελλήνιας Ενωσης Φυλάξεως Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ), που πραγματοποιήθηκε στις 29 Σεπτέμβρη, για τη στάση της ηγεσίας της ΠΕΥΦΑ, αλλά και τη στάση που χρειάζεται τώρα να ακολουθήσουν οι εργαζόμενοι.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται:

«Από την εισήγηση, ξεχώρισαν τα ζητήματα των προσλήψεων μόνιμου φυλακτικού προσωπικού, η "κινητικότητα", με την οποία να σημειώσουμε πως συμφωνεί !!! η ηγεσία της ΠΕΥΦΑ, η αναγνώριση της 6ης ημέρας εργασίας ως συντάξιμος χρόνος 3 ετών και η θεσμοθέτηση της θέσης του Αρχιφύλακα στον Οργανισμό.

Βέβαια όλα τα παραπάνω η ηγεσία της ΠΕΥΦΑ θεωρεί ότι μπορεί να τα διεκδικήσει με ένα απλό υπόμνημα προς τον νέο Υπουργό Πολιτισμού - Αθλητισμού!!! Γι' αυτό και αρνήθηκε να πάρει πρωτοβουλίες οργάνωσης του αγώνα, περιμένοντας... με υπομονή τα "κελεύσματα" της ΑΔΕΔΥ.

Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο. Χρειάζεται να οργανωθούν αντιστάσεις για να μπουν εμπόδια στο ξερίζωμα όσων δικαιωμάτων έχουν απομείνει όρθια. Ερχεται βαρύς χειμώνας για Εργασιακά - Ασφαλιστικό. Και μπορεί στο ΓΣ να μην είπε κουβέντα καμιά παράταξη - ΠΑΚΑ (ΠΑΣΚΕ), ΔΑΚΕ και ΑΡΣΑ (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ) - για τα αντιλαϊκά μέτρα που προβλέπονται στο 3 μνημόνιο, όμως ο Υπ. Εργασίας προαναγγέλλοντας τις νέες ανατροπές, τόνισε ότι "μέσα σε ένα μήνα θα κάνουμε ό,τι δεν έγινε στα 40 χρόνια"!!.

Με διαδικασίες "εξπρές", η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ετοιμάζεται να νομοθετήσει τις ανατροπές σε Ασφαλιστικό, Εργασιακά κ.λπ., μεταφράζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα ως εργατική - λαϊκή συναίνεση στα βάρβαρα μέτρα. Ετοιμάζουν μεταξύ άλλων:

  • Νέες μειώσεις στις συντάξεις και τους μισθούς. Εφαρμογή από 1-1-2016 του νέου "μισθολογίου" με διασύνδεση "κόστους" και "ικανότητας" μέσω αξιολόγησης.
  • Αυξήσεις στα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης.
  • Εφαρμογή νέου συνδικαλιστικού νόμου, που θα βάζει εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση και στην απεργία.
  • Παραπέρα διάλυση των εργασιακών σχέσεων. Απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

Η ΔΑΣ και το ΠΑΜΕ απευθύνουν κάλεσμα στους εργαζόμενους και τα σωματεία να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της ζωής τους, να παλέψουμε όλοι μαζί για να εμποδίσουμε την εφαρμογή των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων. Με πρόγραμμα δράσης με όλες τις μορφές αγώνα, με συζητήσεις, συνελεύσεις, συγκεντρώσεις, παίρνουμε απόφαση συμμετοχής σε δυναμικά ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ στις 22 Οκτώβρη, σε κάθε πόλη. Προετοιμάζουμε την κλιμάκωση του αγώνα με πανεργατική απεργία την περίοδο που η κυβέρνηση θα φέρει για ψήφιση τους εφαρμοστικούς νόμους. Η πρότασή μας είναι για Πανεργατική - Πανελλαδική απεργία στις 12 Νοέμβρη.

Να μην περάσει η απογοήτευση και η ηττοπάθεια. Μπορούμε να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Μπορούμε να τους σταματήσουμε!».

ΑΜΦΙΠΟΛΗ - ΤΥΜΒΟΣ ΚΑΣΤΑ
Εν αναμονή των πορισμάτων της μελέτης

Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοίνωσε ότι έχει δρομολογήσει διά των αρμόδιων υπηρεσιών του «σειρά ενεργειών για τη λήψη προσωρινών μέτρων εξασφάλισης του μνημείου στον Λόφο Καστά στην Αμφίπολη και ταυτόχρονα για την μακροπρόθεσμη προστασία και ανάδειξή του. Οι πρώτες εργασίες εξειδικεύονται στη στερέωση των πρανών του λόφου - τύμβου και στη συντήρηση των γλυπτών, των ψηφιδωτών και του γραπτού διακόσμου. Στο πλαίσιο αυτό, υπό τον γενικό συντονισμό της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Εργων, έχουν γίνει συντονισμένες ενέργειες, κατόπιν πολλαπλών αυτοψιών και συνεργασιών, προκειμένου να καταγραφούν τα προβλήματα και να σχεδιαστούν οι προσφορότερες λύσεις».

Οσον αφορά στη συντήρηση των ευρημάτων, η αρμόδια Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων σε συνεργασία με το Τμήμα Συντήρησης της ΕΦΑ Σερρών έχει εκπονήσει μελέτες συντήρησης και προστασίας των υλικών κατασκευής, των επιχρισμάτων, των γραπτών επιφανειών και των δαπέδων και εκπονεί τη μελέτη συντήρησης των γλυπτών.

Η Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων ανέθεσε μελέτη εκτέλεσης χωματουργικών εργασιών για την εξασφάλιση των πρανών του τύμβου και διευθέτησης της απορροής των ομβρίων υδάτων. Ηδη έχει ξεκινήσει η υλοποίηση της συγκεκριμένης μελέτης με τη διενέργεια δοκιμαστικών τομών από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών. Τις εργασίες συνδράμει ο Δήμος Αμφίπολης μέσω Προγραμματικής Σύμβασης που προσφάτως συνήψε με το ΥΠΠΟΑ.

Επιπλέον, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών έχει αναθέσει την εκπόνηση γεωστατικής και στατικής μελέτης διατάξεων υποστήριξης του ταφικού μνημείου, οι οποίες βρίσκονται σε στάδιο ολοκλήρωσης.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, «έχουν ήδη διατεθεί πιστώσεις 250.000 ευρώ τόσο στην αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών όσο και στις Δ/νσεις της Κεντρικής Υπηρεσίας για την άμεση υλοποίηση των παραπάνω εργασιών προστασίας του μνημείου. Για περαιτέρω συνδρομή στις ανωτέρω εργασίες έχει εκφραστεί και πρόθεση χορηγού. Αναφορικά με τις πρόσφατες ανακοινώσεις της ανασκαφέως του μνημείου κυρίας Κατερίνας Περιστέρη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το υπουργείο αναμένει την κατάθεση των έως σήμερα πορισμάτων της μελέτης με την απαραίτητη τεκμηρίωση».

180 χρόνια Αθηναϊκού Πανοράματος

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στο πλαίσιο της νέας περιοδικής έκθεσης «Ενα όνειρο ανάμεσα σε υπέροχα ερείπια... Περίπατος στην Αθήνα των περιηγητών, 17ος - 19ος αιώνας», οργανώνει μια σειρά δράσεων και εκδηλώσεων που φωτίζουν διαφορετικές πτυχές των όψεων της Αθήνας. Στο Καφέ του Μουσείου, ένα χώρο που τα τελευταία χρόνια δίνει βήμα διαλόγου σε καλλιτέχνες και εικαστικές ομάδες της Ελλάδας και του εξωτερικού, προκειμένου να παρουσιάσουν τη δουλειά τους και τις διαδρομές τους στο χώρο της τέχνης και του πολιτισμού, φιλοξενείται η πρώτη από αυτές τις δράσεις, με τίτλο «180 χρόνια Αθηναϊκού Πανοράματος - Αναφορά στον Στάντεμαν του Πολύβιου Γούζιου».

180 χρόνια μετά, τα σχέδια του Γερμανού Ferdinand Stademann, ο οποίος αποτύπωσε το 1835, από το λόφο των Νυμφών, δέκα συνεχόμενες απόψεις του αττικού τοπίου της εποχής, ο Πολύβιος Γούζιος σχεδιάζει εκ νέου από τους εξώστες του Αστεροσκοπείου, που κτίστηκε στο λόφο το 1842, την πανοραμική άποψη της πόλης. Η αντιπαράθεση των δύο πανοραμάτων, πέρα από την προφανή κατάδειξη των αλλαγών στο ίδιο τοπίο, εκείνο που επιχειρεί να κάνει είναι να διαπραγματευτεί αυτά τα 180 χρόνια ανάμεσά τους.

Οι επισκέπτες έχουν, επίσης, την ευκαιρία να δουν στην περιοδική έκθεση «Ενα όνειρο ανάμεσα σε υπέροχα ερείπια... Περίπατος στην Αθήνα των περιηγητών, 17ος - 19ος αιώνας», ανάμεσα σε άλλες ιστορικές απόψεις της Αθήνας και των μνημείων της, δύο από τις λιθογραφίες του Στάντεμαν από την έκδοση του 1841 και ένα κυκλικό πανόραμα με ενσωματωμένο το σύνολο των λιθογραφιών.

Ο Πολύβιος Γούζιος σπούδασε ζωγραφική και αρχιτεκτονική στη Beaux Arts του Παρισιού. Εχει πραγματοποιήσει ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Εγκαίνια: Σήμερα Παρασκευή 9 Οκτώβρη 2015, ώρα 18.00. Διάρκεια μέχρι τις 9 Δεκέμβρη. Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Πατησίων 44, Αθήνα. Η είσοδος για το Καφέ είναι ελεύθερη. Πληροφορίες: www.namuseum.gr , τηλ. 213 2144891 - 213 2144837.

Αντάμωμα με μουσικό χρώμα Μεσογείου

Στο «Αλικο» (Αγίου Δημητρίου 16, Ψυρρή) θα βρίσκονται τη Δευτέρα, 12 Οκτώβρη, στις 10 το βράδυ η Μαρία Κώτη (τραγούδι) παρέα με τον Μιχάλη Νικόπουλο (λαούτο, μπουζούκι, μαντολίνο, φωνή) και τον Δημήτρη Ζαχαριουδάκη (κιθάρα, φωνή), για ένα ξεχωριστό αντάμωμα με το κοινό που περιλαμβάνει τα αγαπημένα μουσικά ακούσματα των τριών φίλων μουσικών που συνδυάζονται και συνθέτουν ένα ενδιαφέρον και πολύχρωμο μουσικό μωσαϊκό με χρώμα Ελλάδας, Κρήτης, Ισπανίας, Τουρκίας και γενικά Μεσογείου. Η επιβάρυνση για το live είναι 3 ευρώ κατ' άτομο.

105 χρόνια από τη γέννηση του Τζάνγκο Ράινχαρντ

Την Παρασκευή 16 (από τις 6 το απόγευμα), το Σάββατο 17 και την Κυριακή 18 Οκτώβρη (από τις 12 το μεσημέρι) το γνωστό «Djangofest Athens Gypsy Jazz festival», επιστρέφει στο άλσος της Λαμπηδόνας στο Βύρωνα, κάτω από τη σκιά των πεύκων και των αστεριών. Το 6ο φεστιβάλ, με μεγαλύτερη από κάθε άλλη χρονιά συμμετοχή σχημάτων, με πολλές και ποικίλες παράλληλες δράσεις για παιδιά και μεγάλους, με μουσική και χορό, προσφέρει τρεις μέρες γιορτής με ελεύθερη είσοδο. Συμμετέχουν τα σχήματα: Αντώνης Πρίφτης Quartet, - Diminuita «Le petit big band», - Djangotropia, - Groovin' high (Πάτρα), - Manouche Drome, - Night and day (Πάτρα), - SwingAzoo, - SwingEs, - Τea for 3, - The Ghost Notes, - Troi Mat, - Trio Taπί και οι χορευτικές ομάδες - Αhens Lindy Hop, Athens Swing Cats και Rhythm Hoppers.

«Φυλάττειν Θερμοπύλας» του Χρήστου Λεοντή

Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την 71η επέτειο από την Απελευθέρωση της Αθήνας, τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ και η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων παρουσιάζουν την Κυριακή 11 Οκτώβρη, στις 8 μ.μ., το έργο του Χρήστου Λεοντή «Φυλάττειν Θερμοπύλας», στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Το έργο παρουσιάζεται για πρώτη φορά. Την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα διευθύνει ο Μιχάλης Οικονόμου.

Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org