ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Οχτώβρη 2015
Σελ. /20
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Πλημμύρισε από κόσμο και μελωδίες

Οι String Demons, δηλαδή η Λυδία και ο Κωνσταντίνος Μπουντούνης, άνοιξαν την αυλαία της γεμάτης από κόσμο Κεντρικής Σκηνής. Με βιολί και βιολοντσέλο, αντίστοιχα, εντυπωσίασαν, έχοντας καταφέρει να εντάξουν στη μουσική τους πολλά διαφορετικά ακούσματα με υπέροχα αποτελέσματα...

«Ανθισε το τραγούδι κι έγινε / ελπίδας φάρος μέσα στο χαμό / Και στέρεψε ο πόνος μας που πίκραινε / το δάκρυ και τον αναστεναγμό»... καθώς στη συνέχεια ο Παντελής Θαλασσινός, με μια κιθάρα στα χέρια και με την ορχήστρα του, μας ταξίδεψε, με τα τραγούδια του, μέσα από μονοπάτια χαράς, αλλά και πιο ιδιαίτερων στιγμών, παρουσιάζοντας ένα πλούσιο πρόγραμμα, με τραγούδια από την εποχή των «Λαθρεπιβατών» μέχρι σήμερα, αλλά και κομμάτια άλλων καλλιτεχνών και συνθετών. Τραγούδια του Παντελή που έχουν χαραχτεί βαθιά στην καρδιά: «Εισιτήριο στην τσέπη σου», «Δεν φταίω εγώ που μεγαλώνω», «Ανάθεμά σε», «Τα σμυρναίικα τραγούδια», «Απόψε λέω να μην κοιμηθούμε», «Κράτα για το τέλος», κ.ά. Μαζί του στη σκηνή η Νάνα Μπινοπούλου.

Οι δύο αγαπημένοι ερμηνευτές Βασίλης Παπακωνσταντίνου και Χρήστος Θηβαίος, με ένα μουσικό παιχνίδι για δύο φωνές, έκλεισαν την πρώτη βραδιά του Φεστιβάλ στην Κεντρική Σκηνή. (Ρεπορτάζ από τη συγκεκριμένη συναυλία θα δημοσιευθεί στον «Ριζοσπάστη» του Σαββάτου)

ΛΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ
Μουσικές από τα μπουντρούμια και την εξορία

«Από τα μπουντρούμια και την εξορία, του νέου κόσμου ξεκινά η Ιστορία!» τιτλοφόρησε το μουσικό του 75λεπτο αφιέρωμα το πολυπληθές συγκρότημα «Ρωμιοσύνη», που διαδέχθηκε το παραδοσιακό σχήμα της ΚΝΕ, στο χώρο της Λαϊκής Σκηνής και κάλυπτε ακουστικά και οπτικά το μεγάλο θέμα που συνοψίζεται στη φράση «Ενας αιώνας αγώνες και θυσίες, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό».

Μια μεγάλη οθόνη στα αριστερά της σκηνής πρόβαλλε οπτικό αρχειακό υλικό, το χρονικό των αγώνων των κομμουνιστών, μια σύνθεση που εκτεινόταν από τις αρχές του 1920 μέχρι τις σημερινές μέρες. Φωτογραφίες, σχέδια, αφίσες, χαρακτικά και σκίτσα, πρωτοσέλιδα του «Ριζοσπάστη» της παρανομίας και της «νομιμότητας», η κλασική φωτογραφία του δολοφονημένου από τους χωροφύλακες νεαρού καπνεργάτη στη Θεσσαλονίκη με τη μάνα του γονατισμένη να θρηνεί, αλλά και το κείμενο με τον «Ορκο του μαχητή του ΔΣΕ». Το οπτικό υλικό - ασπρόμαυρο και έγχρωμο - σε διάταξη σαφώς γραμμική, σε αντίστοιχη και το μουσικό μέρος, να συμβαδίζει με το οπτικό. Ντοκουμέντα από φυλακές (Συγγρού, Αίγινας, Σπάρτης, Ακροναυπλία, Ιτζεδίν, Χαϊδάρι), από τόπους εξορίας (Ανάφη, Ιο, Αη - Στράτη, Ικαρία, Χίο, Γαύδο, Μακρονήσι), από διώξεις και βασανισμούς κομμουνιστών, από μπλόκα και εκτελεστικά αποσπάσματα. Πέντε οι τραγουδιστές επί σκηνής, περισσότεροι οι μουσικοί πίσω τους και το κοινό να τους συνοδεύει με ζωντανό ρυθμικό χειροκρότημα αλλά και τραγουδώντας μαζί τους...

«Για ποιο σκοπό σπουδάζουμε;»

Μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση φιλοξενήθηκε στο χώρο πανεπιστημίων και ΤΕΙ, με ένα θέμα που αγγίζει τον πυρήνα των σπουδών και συγκέντρωσε ένα κοινό φοιτητών - σπουδαστών και όχι μόνο: «Για ποιο λόγο σπουδάζουμε;». Μέσα από τη συζήτηση φωτίστηκαν πλευρές των σπουδών με επίκεντρο το ποιον υπηρετεί σήμερα η Ανώτατη Εκπαίδευση και η Ερευνα, ποιο ρόλο επιφυλάσσει το σύστημα για τον επιστήμονα και σε αυτό το πλαίσιο αναλύθηκε η διαφορετική πρόταση του ΚΚΕ.

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Δημήτρης Κοιλάκος, μέλος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος αναφέρθηκε στην κατάσταση που υπάρχει σήμερα στην Ανώτατη Εκπαίδευση και την Ερευνα. Οπως τόνισε, ανάμεσα σε άλλα:

«Αντικειμενικά προκύπτουν δύο στρατηγικές για την Εκπαίδευση, που συνδέονται με τους δύο δρόμους ανάπτυξης της ελληνικής κοινωνίας - οικονομίας. Ο ένας σχετίζεται με τη διατήρηση της εξουσίας των μονοπωλίων και αξιοποιεί την Εκπαίδευση για να υπηρετήσει την κερδοφορία τους. Ο δρόμος ανάπτυξης που προτείνει το ΚΚΕ μπορεί να διασφαλίσει το χαρακτήρα της πραγματικά Ενιαίας και Ανώτατης Εκπαίδευσης, χωρίς αντιεπιστημονικούς και παρωχημένους διαχωρισμούς πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης, χωρίς κύκλους σπουδών, με την επιστημονική ειδίκευση σε προπτυχιακό επίπεδο, με μεταπτυχιακές σπουδές που να οδηγούν σε διδακτορικό. Με αυτήν την έννοια, η πρόταση του ΚΚΕ για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, δημόσια και δωρεάν, δεν αφορά το αύριο, έρχεται να απαντήσει στο σήμερα και από την πλευρά των προϋποθέσεων και από την πλευρά των αναγκών.

Η πρόταση του ΚΚΕ για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, απαντά στις αναχρονιστικές διακρίσεις σε πανεπιστημιακή και τεχνολογική, που αναπαράγουν τις αλληλοεπικαλύψεις και την ανισοτιμία πανεπιστημίων - ΤΕΙ. Καταργεί τις κατηγοριοποιήσεις ανάμεσα στα ιδρύματα, τα τμήματα και τους αποφοίτους τους. Καταλύει τον αντιεπιστημονικό, ταξικό διαχωρισμό των προπτυχιακών σπουδών από την επιστημονική επαγγελματική ειδίκευση και τη διάσπασή τους σε κύκλους. Στον κομμουνιστικό τρόπο παραγωγής, η εκπαίδευση συμβάλλει στην ανάπτυξη των νέων κομμουνιστικών σχέσεων μέσα από την άσκηση της εκπαιδευτικής πολιτικής της εργατικής εξουσίας.

Η θέση της Εκπαίδευσης στη νέα κοινωνία σχετίζεται με το ότι ο κεντρικός σχεδιασμός, σε μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βάση, στοχεύει στη γενικευμένη ανάπτυξη της ικανότητας για εξειδικευμένη εργασία, αλλά και εναλλαγών στον τεχνικό καταμερισμό της εργασίας, στη γενικευμένη ανάπτυξη της παραγωγικότητας της εργασίας και της μείωσης του εργάσιμου χρόνου, στην προοπτική εξάλειψης της διαφοράς μεταξύ εκτελεστικής και επιτελικής εργασίας, μεταξύ χειρωνακτικής και πνευματικής εργασίας».

Η «Σύγχρονη Εποχή»

Για άλλη μια χρονιά, το βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» στο Φεστιβάλ ήταν κατάμεστο από κόσμο από την πρώτη μέρα. Εκατοντάδες τίτλοι, βιβλία πολιτικά, λογοτεχνικά, βιβλία για παιδιά και νέους και, φυσικά, οι μοναδικές προσφορές της «Σύγχρονης Εποχής» ειδικά για το Φεστιβάλ γίνονταν ανάρπαστες.

Το περίπτερο του «Ριζοσπάστη»

Απέναντι από την κεντρική σκηνή του Φεστιβάλ για μια ακόμη χρονιά στήθηκε το κεντρικό περίπτερο του «Ριζοσπάστη», που από την πρώτη στιγμή της μαζικής έλευσης κόσμου έτυχε μεγάλου ενδιαφέροντος. Τους τοίχους του περιπτέρου διακοσμούν αφίσες από πρωτοσέλιδα της εφημερίδας καθώς και μηνύματα για τη διάδοση του «Ριζοσπάστη».

Μεγάλης απήχησης έτυχε το υλικό που διανεμόταν δωρεάν στο περίπτερο και συγκεκριμένα το άκρως ενδιαφέρον μονόφυλλο, στο οποίο αποτυπώνεται η ιστορία της εφημερίδας, ανατυπωμένη από το Αρχείο του ΚΚΕ και συγκεκριμένα από «Το κόκκινο ημερολόγιο του "Ριζοσπάστη"» του 1934.

Επίσης, στο περίπτερο διανέμεται και μια ενδιαφέρουσα τετρασέλιδη προκήρυξη της εφημερίδας για τη διάδοση του «Ριζοσπάστη» και την εγγραφή νέων συνδρομητών, που παρουσιάζει την πλούσια ύλη της εφημερίδας και κοσμείται στο εξώφυλλο από έργο του Γ. Φαρσακίδη για τον «Ριζοσπάστη».

Παράλληλα, στο περίπτερο υπάρχει και διακινείται ένα ερωτηματολόγιο για την εφημερίδα, με στόχο να συγκεντρωθούν πολύτιμες γνώμες για να κάνουμε τον «Ριζοσπάστη» ακόμα καλύτερο στον καθημερινό καθοδηγητικό, διαφωτιστικό του ρόλο.

Ερωτηματολόγιο της ΚΝΕ

Με εξορμήσεις μέσα στο χώρο του Φεστιβάλ, τα μέλη της ΚΝΕ διακινούν επίσης ένα ερωτηματολόγιο προς τους νέους, συγκεντρώνοντας γνώμες για το ίδιο το Φεστιβάλ και όχι μόνο. Το ερωτηματολόγιο περιέχει ερωτήσεις για τη στάση των νέων στο δημοψήφισμα και στις εκλογές, ερωτήσεις για το πώς κρίνουν τις θέσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, από πού ενημερώνονται και ποια είναι τα ενδιαφέροντά τους.

Συζητήσεις που συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον

Δύο πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις έγιναν χτες που συγκέντρωσαν την προσοχή του κόσμου. Η μία αφορούσε το ρόλο του ΝΑΤΟ και έγινε στη Διεθνούπολη με ομιλητή τον Θανάση Παφίλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, βουλευτή του Κόμματος και γενικό γραμματέα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης. Στη δεύτερη εκδήλωση, που αφορούσε στο προσφυγικό ζήτημα, μίλησαν η Λίνα Κροκίδη, μέλος της ΚΕΟΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνη του Τμήματος Δικαιοσύνης, Λαϊκών Ελευθεριών και Μεταναστών της ΚΕ του Κόμματος, και ο Θόδωρος Ασλανίδης, στέλεχος του ΚΚΕ και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λέσβου.

Αναλυτικό ρεπορτάζ γι' αυτές τις συζητήσεις θα δημοσιευθεί στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη».

Το πόρταλ «902.gr» στο Φεστιβάλ

Δίπλα ακριβώς από το περίπτερο του «Ριζοσπάστη», στην Κεντρική Σκηνή του Φεστιβάλ, βρίσκεται και το αντίστοιχο του portal του «902.gr», στο οποίο δεσπόζει μια μεγάλη οθόνη όπου προβάλλεται το portal και η ροή του, καθώς και η ειδική σελίδα του Φεστιβάλ που υπάρχει στο «902.gr». Σήμερα Παρασκευή, στο περίπτερο του «902.gr» ...μετακομίζει το στούντιο του «webradio 902.gr», για να εκπέμψει από εκεί μια ωριαία εκπομπή αφιερωμένη στο 41ο Φεστιβάλ. Από το περίπτερο διανέμεται φυλλάδιο που καλεί τον κόσμο να κάνει δική του υπόθεση το portal και το webradio «902.gr», μέσω ανταποκρίσεων που μπορεί να στείλει από τον τόπο δουλειάς, τη γειτονιά, τη σχολή και τους αγώνες στους οποίους συμμετέχει.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ